Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
23
Cevap
854
Tıklama
0
Öne Çıkarma
3xSsd Raid0
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Merhaba,

Daha önce tek ssd olarak corsair ls serisi 240 gb disk kullanıyordum. Performansı daha da artırabilmek adına 3 ssd ile raid 0 kullanmaya başladım. Sıralı okuma yazmada yüksek hızlara çıkabiliyorum fakat 4k performansı neredeyse tek ssd ile aynı, hatta bazen 1-4 mb arası daha düşük. Bunun sebebi ne olabilir, nasıl artırabilirim 4k performansını.
< Resime gitmek için tıklayın >



T
8 yıl
Yarbay

Merhaba,

RAID 0 Array kullanımında dataya ulaşma süresi azalmayacağından random 4K performansına pek bir katkısı olmuyor, sadece büyük dosyalardaki veri aktarımında gözle görülür bir performans arttırımı olacaktır. RAID Array kurarken STRIPE sizeı ayarlamak biraz daha performansı olumlu yönde etkileyebilir İşletim sistemi yüklü RAIDlerde STRIPE size ı 128K yerine 64K olarak kullanmak, depo disklerinde ( video, fotoğraf ) de yüksek kapasite dosyalar barındırılacağından 128K olarak ayarlamak mantıklı olabilir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
8 yıl
Binbaşı

L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

tech guru strip size 128k olarak ayarlı. 64k ne kadar bir performans artışı sağlar bana. herşeyi sil baştan kurmak çok zor benim için.

userneym rapidin mantığı ram'i kullanmak diye biliyorum. dolayısıyla en ufak bir sıkıntı veri kaybına yol açacaktır. windows üzerinde ramdisk oluşturabileceğin programlar mevcut. fakat ben doğrudan ssd ile 4k hızını arttırmayı da hedeflemiştim. açıkcası sıralı okuma yazma her zaman kullanılacak bir durum değil.

4k performansını başka nasıl arttırabiliriz?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lodlod -- 3 Kasım 2015; 18:10:12 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @userneym , @tech guru
T
8 yıl
Yarbay

Aşağıdaki pdf dosyasını okursanız 4K performans ile alignment arasındaki bağlantıyı ve neden sorun çıkartabileceğini daha net görebileceksiniz. SSDler ile alakalı bölüm 7. sayfadan itibaren yazılmış.

http://download.paragon-software.com/doc/Paragon_Alignment_Tool-White_Paper.pdf

yapılabileceklerin en iyisi:

Sistemin bir kopyasını almak.

SSDlerdeki raidi bozup varsa çalışan bir sisteme takarak SSDlerin Firmwarelerini kontrol etmek yeni versiyonları var ise güncellemek.

Aşağıdaki linki kullanarak "secure erease ile SSDlerdeki tüm blokları sıfırlamak:
http://www.makeuseof.com/tag/securely-erase-ssd-without-destroying/

Sonrasında yeniden RAID array kurarken alignmentı tekrardan düzenleyip kopyayı RAID array'e geri kurmak.

ne kadar performansa etki eder bilmiyorum ancak SSD lerdeki 4K performansı üzerine bu kadar çok düşüyorsanız zahmetli ve uzun da olsa bu işlemleri yapmanız gerekecek. Ya da bütçe sıkıntınız yok ise 400GB'lik NVME PCI-ex SSDlerden alıp sisteminizde boot disk olarak kullanıp SSDlerinizi de arkasında RAID 0 olarak yine depo diski olarak kullanabilirsiniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

bu söylediklerinizin hepsini teker teker yaptım. yaklaşık 21-25 mb arasında seyrediyordu hız. şu anda 25-30 arasında seyrediyor. peki pci express lerdeki hız neden çok yukarıda. tamam bant genişliği slottan dolayı çok yüksek ama kendi içerisinde 4k vs. hızları farklı bir teknoloji olmasınamı bağlı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
8 yıl
Yarbay

Anakartlarda bulunan IDE ve AHCI komut sistemleri mekanik diskler göz önünde bulunarak geliştirilen ve kullanılan standartlardır. SSDlerde kullanılan bellek çiplerinin teorik hızları ya da performansları mekanik diskler için geliştirilmiş bu protokollerin çok çok üzerine çıkabilmekte. Bu protokoller darboğaz oluşturarak SSDlerde kullanılan mimarinin bir geçiş süreci olarak kullanılmasını sağladı. NVME protokolü ise tamamen SSDlerdeki bellek çiplerinin potansiyelleri ve terik hızları baz alınarak geliştirildi. Şu andaki NVMe SSDlerin hızları NVMe standartlarının limitlerinde bile değil. Ancak bu gelişmekte olan ve henüz çok yeni bir teknoloji. Zamanla NVMe SSDler çoğalacak PCI-ex ya da M.2 SSDler daha da yaygın hale gelecekler. Yalnız şunu da unutmamak gerek her M.2 ya da PCI-ex SD NVMe standartlarında çalışıyor anlamına gelmiyor. Sadece PCI-ex 3.0 arabirimine sahip ve VNM-e standartıyla üretildiği belirtilen SSDlerde bu teknoloji ve hız mevcut. Piyasadaki M.2 SSDlerde genelde 6 ya da 10 GB/s lik hızlarda çalışırken NVMe ya da PCI-ex SSDlerde bu 32 GB/s data transfer hızında. Bu da PCI-ex 4x in teorik hızları yaklaşık olarak 4GB/s olduğu düşünülecek olursa şu anki en hızl NVMe PCI-ex SSD'nin okuma hızının 2.2-2,4 GB/s olduğuna bakınca bu teknolojinin daha 2 kat kadar gelişme potansiyeli mevcut. Bundan sonra teknolojik olarak eskiyip yeni bir arabirim ya da protokol geliştirilecektir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
8 yıl
Binbaşı

by190: mesaj yazarken de bilgisayar RAM i kullanıyor, Bilgisayarınız günde kaç kere çöküyor ki RAM kaynaklı hatalardan dolayı?
söylemek istediğim hayali evhamlarla kendinizi üzmeyin, gerçekte nasıl işliyor, faydası nedir'e bakın...

4K hızım 684mb/sn bu aslında RAMin hızı ama hız istiyorsam ne diye hızlı olanı kullanmayayım ki, deli miyim ben ? O zaman hız istemiyorum derim işin içinden çıkarım !

Raid'e gerek yok, ki raid kaynaklı sorunlardan daha hiç bahsetmedik bile !

Rapid çok kullanılan programları RAM'e kaydediyor ve HDD/SDD taleplerini RAM'den karşılıyor, ne kadar güzel işte faydalan bundan !


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

userneym haklısın. fakat sanıyorum corsair'in rapid mantığında çalışan bir aparatı yok. birde asıl merak ettiğim rami kullanırken bahsettiğiniz gibi daha henüz çalıştırmadan sık kullanılan programları ram'e mi kaydediyor. yoksa ilk çalışırken standart hızda çalışıp sonraki açılışlarda mı ram den okuyor. tabi ben bunu corsair için nasıl yapabilirim :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
8 yıl
Yarbay

RAPID mode da Ramlerin SSD için cache disk olarak kullanılması anlamına geliyor. HAtırlarsanız SSDlerin ilk çıktığı zamanlarda SSD cache diskler vardı. Mekanik HDDlerin yanına konan düşük kapasiteli SSDler ile sistemler hızlanır işlem bitince de SSDdeki bilgiler HDDye yazılırdı. RAPID mode da bunu bellekler ve SSD arasında gerçekleştiriyor.

Ancak RAPID mode'un sorunsuz ya da %100 güvenilir olduğu yanılgısına kapılmamak gerek. SSDlerden farklı olarak Belleklerde saklanan bilgi sadece bilgisayarda elektrik olduğu sürece saklanır ve bir işlem anında eğer elektrikler kesilecek olur ise o bilgi geri dönüşü olmamak üzere kaybolur ki bunun geri dönüşü yok. Bilgisayarın açılıp kapanmasında da yavaşlama ve RAPID mode da sistem açılışında programların belleklere yüklenmesi sırasında gerçekleşen bekleme süresi, belleklerdeki verilerin işlemleri bittiğinde SSDlere yazılırken hem belleklerin bant genişliğini kullanması hem de SSD ye o anda fazladan yazma görevi yüklemesi de sistemde eğer yüksek data girişi yapılıyorsa sistemin genelinde yavaşlamaya neden olacağını da hesaba katmak gerek. Kaldı ki belleklerin boyutunun bir bölümünün buna ayrılması ve bazı durumlarda özellikle yeni işletim sistemlerde 64 bit uygulamaların belleklerden daha çok faydalanmaya başlaması da cabası. Belki basit günlük kullanımlarda kullanıcıya yardımcı olabilen bir yazılım ancak yoğun ya da sistemdeki tüm bileşenlerin tam olarak kullanılması gereken durumlarda dar boğaz yaratabilecek bir durum olduğundan enthusiast, iş odaklı kullanım ya da Workstation/server odaklı işlemlerde pek tercih edilmeyen bir uygulama.

Ama yine de karar kullanıcının bu seçeneği kullanır ya da kullanmaz bu ona ve sistemini kullanma şekline kalmış.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

sayın tech guru bu bahsedilen uygulamanın corsair de bir karşılığı var mıdır? yani samsung rapid mode u gibi corsair için kullanabileceğimiz bir program vs. herhangi bir şey?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
8 yıl
Yarbay

Merhaba,

Bahsedilen uygulamanın Corsair'de bir karşılığı yok ancak buna karşılık gelen yazılımlar mevcut. Bu yazılımlar sizi donanımsal anlamda marka model kısıtlaması altında bırakmadan istediğiniz bir ürünle ramlerinizi Cache olarak kullanabilmenizi sağlar.

http://www.superspeed.com/desktop/supercache.php

Yukarıdaki linkte bulunan yazılım bahsettiğim yazılımlara bir örnek olarak gösterebilirim.

Ancak yine de uyarı yapmamda fayda var. Ramleri cache olarak kullanmak ramlerin çalışma mantığına göre güvenilir bir şey değil. Bu konuda da aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

http://www.howtogeek.com/171432/ram-disks-explained-what-they-are-and-why-you-probably-shouldnt-use-one/

Yazı ram diskleri anlatsa da cache olarak kullanılacak ramlerde de durum aynı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

bu programları inceledim. genel olarak ayrı bir disk olarak ram e bağlantı kuruyor. sanırım samsung'un programının yaptığı daha farklı olarak doğrudan ssd ye erişirken ram i kullanmasını sağlıyor. ya da ben tam çözemedim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
8 yıl
Yarbay

size gönderdiğim ilk linkteki program ram disk için kullanılan bir program değil. ..bu program ram cache için kullanılan bir yazılım.

"
SuperCache Express™ breaks the disk I/O bottleneck by using the computer's RAM to hold or contain the most frequently used disk data. This 'container' is referred to as a cache. With SuperCache, as a program sends and receives disk data, the most frequently used data is read from and written to RAM – not the hard drive – thus accelerating the program's performance. SuperCache implements our patented block-level cache technology to increase performance above that of the operating system’s file-level cache.

SuperCache is an excellent choice for these scenarios:

1. The data files are larger than available physical memory.
2. The data files are located on a disk partition or disk volume that is too large to fit into available physical memory, and cannot be moved to one where they will fit.
3. Minimum risk of lost data.

Unlike our RamDisk products not all the data will be available in RAM all the time. Some will come from the hard drive. Nonetheless, depending upon the size of the cache and the nature of the disk I/O demands, performance accelerations can be significant and often dramatic.


"

Çalışma prensibi RAPID ile benzer.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tech guru -- 4 Kasım 2015; 14:17:43 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

programı kurup denedim. hatta bugün amd nin programını da denedim fakat her ikisinde de sürücü oluştu.



T
8 yıl
Yarbay

Kullandigim ssd leri ramdisk ile destekliyorum . Cashe doayalari ram üzerinden kullaniliyor . Hem ssd ye gereksiz veri yazmiyor hemde ssd den cok daha hizli .


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trumpet -- 4 Kasım 2015; 15:07:17 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

sayın trumpet nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde açıklama şansınız var mı? bu şekilde oluşturduğunuzda pc açıldığında otomatik olarak sık kullanılan programları ram e mi cache yapıyor. hangi programı kullanıyorsunuz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

ben ramdisk olan programı kuruyormuşum. supercache i indirdiğimde dediğiniz gibi oldu. peki ben sistem açılışında istediğim programlarım arka planda ram'e cache yapmasını nasıl sağlayabilirim. daha kapsamlı daha detaylı bu işi yapan program varmıdır. ayrıca bu hız olayı çok hoşuma gitti :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
8 yıl
Yarbay

Programı indirip kullanmadığım için şu anda kesin bir şey diyemeyeceğim ancak internette bu ürünü kullanan ya da incelemeiş birisi olabilir. Acil değilse yazılımı bu hafta içerisinde indirip bir denerim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

sayın tech guru, primocache adında farklı bir program denedim yazdıktan sonra. daha güzel daha kullanışlı. samsung rapid hızlarına çıkabiliyor. şu anda sistem belleğim 16 gb. yaklaşık 4 gb.ını ayırdım. bu hafta içinde 32 gb belleğe yükseltip 16 gb.ı cache e ayırmayı düşünüyorum. ama dediğim gibi windows başladığında belirlediğim programları otomatik cache nasıl yaparım onu bilemiyorum. :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.