Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
458
Tıklama
0
Öne Çıkarma
DÜNYA'YI ÖRTEN METAN YAŞAMI KORUDU
_
17 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi



Dünya’yı örten metan yaşamı korudu

Araştırmacılar, Dünya’nın ilk çağlarında oluşan metan sis tabakasının, yüzeye organik madde sağladığı ve Güneş ışınlarını keserek yaşama uygun ortam yarattığını açıkladı.

NEW YORK - Bilim insanları, kırağı benzeri metan ve karbon diyoksitten oluşan sis tabakasının yeryüzünü örttüğünü belirtiyor. Güneş ışınları, metan ve azottan müteşşekkil atmosfere çarptığında, morötesi ışınları metan tabakasında kimyasal reaksiyonları tetikleyerek, ‘aerosol’ adı verilen partiküllerin oluşmasına olanak sağlıyor. Yüzbinlerce yıl sürecinde bu aerosol parçacıkları havayı kaplıyor ve atmosferde kalın bir örtü gibi yeryüzünü örtüyor.
University of Colorado’da yapılan bir deneyde bilim insanları, önce metandan oluşan bir ortam yarattı ve buna karbondiyoksidi ekledi. Daha sonra bu ortama Güneş ışınlarında bulunan morötesi ışınları eklendi. Böylece Dünya atmosferi yaratıldı ve gezegenimizin erken çağlarında var olduğu düşünülen kırağı benzeri bir tabakanın oluşup oluşmadığı incelendi.

Bu deney aynı zamanda, astronomide Titan’ın Dünya’nın erken çağlarına benzeten önermeyi de doğruluyor. University of Colorado-Boulder araştırmacıları, laboratuvarda metanı morötesi (ultraviyole) ışınlara maruz bırakarak bir anlamda Titan atmosferini yaratmış oldu. Titan hakkındaki son bilgiler, NASA-ESA ortak aracı Cassini’nin uyduya bıraktığı Huygens aracından geliyor.

YILDA 100 MİLYON TON
Araştırma ekibi başkanı Margaret Tolbert, deneyi şöyle tanımlıyor: “Ortaya çıkan sonuç, metan ve karbondiyoksit yoğunlaşması ve organik maddelerden oluşan kırağı benzeri sis tabakasının, yeryüzünü milyonlarca yıl örttüğünü düşünüyoruz.” Tolbert’e göre, Dünya’nın erken çağlarında söz konusu sis tabakası yılda yaklaşık 100 milyon ton organik materyel temin etti. Bu maddeler daha sonra da yeryüzünde hayatın oluşumunun hammaddesini oluşturdu.

ORGANİZMALAR İÇİN BESİN KAYNAĞI
Araştırma ekibinden Melissa Trainer’ın dediği gibi, atmosferdeki organik maddeler zamanla çöküp yeryüzüne düştüğünde de organizmalar için önemli bir besin kaynağı oluşturdu. Söz konusu organik sis tabakasının aynı zamanda, Güneş ışınlarına karşı koruyarak düzgün bir iklimin de oluşmasına olanak verdi.
< Resime gitmek için tıklayın >Titan'ın da Dünya'nın erken çağlarında olduğu gibi metandan sis tabakasıyla kaplı olduğu biliniyor.
KAYNAK:http://www.ntvmsnbc.com/news/390143.asp







< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Artist_B@B@_ -- 17 Kasım 2006; 17:41:44 >

D
17 yıl
Yüzbaşı

B
17 yıl
Teğmen

paylaşım için saol harika bir şey bu



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.