Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
6076
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Prusa i3 3d printer / 3 boyutlu yazıcı / Step motor nema 17
O
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

S.a. 3 boyutlu yazıcımızı yaparken bir sorunla karşılaştık. Burdan bilirkişi varsa bize yardımını bekliyoruz. Yazıcıda kullandığımız step(adım)motor[bize japon malıdır çin malına benzemez diye satıldı] 6 pinli. Ancak elektronik devrede 4 lü sokete girişi var. Çin malı olan adım motorun içinden doğrudan renkli kablolar çıkıyor(4 tane). Onları renklerine göre bağlamak kolay. Bizim motorun bipolar olduğunu falan öğrendim okuduğum yazılarda. Elektonik bir aletle ölçüm yaparak hangi pimin ne olduğunu anlıyorlar. Bizim elimizde sadece motorlar var kablolama yaptıktan sonra olayı anladık. Gerekli fotoları paylaşıyorum. Neyi nereye bağlayacağımı bilen varsa anlatabilir mi? Hangi pim ne renk kablo kısaca sorum budur. Şimdiden ilgiye teşekkürler.
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >




Oppsional bu mesajı paylaştı
Y
9 yıl
Yarbay

sendeki motor 6 kablolu motor değil. 4 kablolu motor.
O motordan ben de kullanıyorum.soketi 6 lı fakat dikkat edersen 4 kablo var.

kırmızı ve mavi bir grup sarı ve beyaz bir grup.

karta bağlıyacağın kabloyu da aynı bu şekil sıralı kullan.

örnek;

motorda;

1.kırmızı
2.mavi
3.sarı
4.beyaz

kabloda;

1.kırmızı
2.mavi
3.yeşil
4.siyah

bu şekil rakamları birbirine eşleyerek bağla birbirine tak çalıştır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Oppsional
O
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Deneyeceğim.Teşekkür ederim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
9 yıl
Yüzbaşı

Merhaba,

Uzun süredir motorla ilgili bir şey yapmadığımdan bu konudaki bilgilerimi biraz unuttum ama hatırladığım kadarı ile yardımcı olmaya çalışayım.yucelnet arkadaşımızın da belirttiği gibi soket altılı olmakla birlikte 4 çıkışınız var, bu da motorun bipolar olduğu anlamına gelir, yani içerisinde iki tane grup var (veya iki tane birbirinden bağımsız devre de diyebiliriz). Sizin bilmeniz gereken, hangi iki kablonun aynı devrenin parçası olduğunu anlamak. yucelnet arkadaşımızın önerisini deneyin. Eğer işe yaramazsa (ki yarayacağını umuyorum) hangi kabloların ortak olduğunu bulmanız için yapılacak çok basit bir deney var. Bunun için sadece bir LED'e ihtiyacınız var. Herhangi bir elektronikçiden çok ucuza temin edebilirsiniz. Yapmanız gereken, motordan çıkan iki tane rastlantısal kabloyu alıp led'in uçlarına bağlamak, daha sonra da motoru döndürmek. Bildiğiniz gibi motorların içerisinde mıknatıslar mevcuttur ve motoru çevirirseniz bu mıknatısların yarattığı manyetik alanın hareket etmesi sebebiyle elektrik akımı ortaya çıkar. Bu akımı, LED sayesinde ortaya koyabilirsiniz. Eğer bağladığınız teller aynı devrenin parçaları ise LED yanacaktır, yoksa yanmayacaktır. Yanıyorsa o iki teli yan yana bağlamanız gerekir (RAMPS'ta çıkışlar IA, IB, IIA, IIB şeklinde olduğundan IA ve IB bir devrenin, IIA ve IIB'de diğer bir devrenin parçasıdır. Bu durumda bu telleri IA ve IB soketlerine veya IIA ve IIB soketlerine takabilirsiniz.Yanmıyorsa farklı devrelere aittirler ve biri I'e, diğeri II'ye bağlanacaktır. Doğru teli bulmak için testi diğer telle tekrarlamak gerekir.

Saygılarımla





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DrMaestro -- 11 Mart 2015; 15:50:44 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Şimdi bağlantıyı yucelnet arkadaşımızın dediği gibi yaptım. Devreyi bugün ilk defa elektriğe bağladım. Yazıcımla bilgisayarımı gerekli yazılım pronterface ile bağlantıladım. Motorlar hariç diğer tüm bağlantılarım çalışıyor. Motorlarım çalışmıyor. Burada yazılımla mı donanımla mı ilgili problemim var? Birde şu kuşkuya düştüm acaba sürücü kartlarımla motorlarım uyumsuz olabilir mi? Testleri nasıl yapılabilir? Bu arada DrMaestro un dediği gibi led testinide yaptım. Şuan bağlantıladığım şekliyle söylüyorum.1-2(yanıyor), 2-3(yanmıyor), 3-4(yanıyor).



Y
9 yıl
Yarbay

ledlerin yandığı gruplar a ve b grubu yani sana dediğim gibi bağladığında çalışması gerekir.

sürücüleri ters takmadın dimi ?

sadece usb ile de motorlar çalışmaz. güç kaynağına bağlaman gerekli.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 12 Mart 2015; 19:23:54 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Oppsional
O
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Dediğiniz gibi bağladım kabloları.Sürücülerin ayar yapma kısmı led ekrana bakacak şekilde bağladım.Son olarak güç kaynağıda bağlı yazıcıya sorunu anlamadım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

motor sürücülerini yanlış bağlamışım ters çevirdim şimdi motorlar hareket ediyor ancak sürücüler o kadar çok ısınıyor ki yanacaklar sanırım. Bu ısınma zaten çok az bir hareket esnasında oluşuyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Motorlara programdan yürü emri veriyorum bir süre gidiyor ve cızzz diye bir ses veriyor işte o an motor sürücüleri ısınmaya başlıyor bende motorları kapatıyorum. Şuan baya iyi ilerledik hareket gördüğüm için mutluyum. Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba ben yeni yaptığımız yazıcıyla ilgili birkaç soru sormak için sizi tekar rahatsız ediyorum. Donanım olarak bir işi kalmadı cihazın şuan. Fakat hareket vermeye çalıştığımızda sisteme motorlar bir süre ilerleme yapınca duruyor ve çın diye bir ses veriyor. O an işte motor sürücü kartı inanılmaz bir ısınma yapıyor. Bizde hareket isteğini iptal ediyoruz. Devrenin yazılımını bir arkadaşımıza yaptırdık. Kendi yazıcısındaki ayarları girdi fakat onun yazıcısıyla bizim yazıcımızda kullandığımız motorlar ve motor sürücüleri farklı. Bu kalibrasyon işinde tıkandık sanırım bize yardımcı olur musunuz ?



E
9 yıl
Yarbay

Step motorların sürücülerinin alt kısmında jumperlari takılı mi ? 3 er tane jumper takılı olması lazım 1/16 stepping yapması için onları takmayı deneyin takılı değil ise.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.