T

Yüzbaşı
04 Şubat 2002
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
15 üye
Görüntülenme (?)
246 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
T
3 yıl
OBSERVER System Redux (eski OBSERVER çevirisi Remaster sürümde çalışmıyor)
Mevcut OBSERVER oyun çevirisini OBSERVER System Redux sürümüne uyarlanırsa harika olur. Direkt olarak çalışmıyor. Piyasadaki araç gereçlerle 3-4 saat uğraşıp , dosyaları mevcut çeviriden, yeni oyuna aktarmaya çalıştım.Ama ne yazık ki başarılı olamadım. konuya hakim birileri el atarsa sevinirim.
T
6 yıl
Sony HT-ZF9 3.1 Dolby Atmos Soundbar + SA-Z9R kablosuz arka hoparlör seti incelemesi
Videoyu izlemek için tıklayınız Videoyu izlemek için tıklayınız

İnceleme çok uzun oldu :) Daha önce hiç ses sistemi kullanmamış veya bir çok kavrama hakim olmayan arkadaşlarımız için daha detaylıca anlatmaya çalıştım. İşin özeti, ben begendim keyifle kullanıyorum tavsiye ederim. Bence bu ürün arka hoparlörleri olmadan satın alınmamalı. Fakat arka hoparlörler, ürünün fiyatını bin lira daha yükseltiyor. Buna değiyor mu ? bence kesinlikle değiyor. Ben ürünün performansından memnun kaldım, üstelik ürün tüm güncell formatlarıda destekliyor. Dolby Vision, HDR, HGL, Atmos, DTS-HD, Dolby TrueHD. OLED Tv kullanıyorum ve oyunda oynuyorum. Bu nedenle Dolby Vision ve HDR'yi desteklemesi benim için önemliydi. Nesi eksik derseniz tiz olayı biraz sancılı ama çoğunlukla ayarlarla üstesinden geliniyor. Merakı olanlar için aşağıda detaylarıyla anlattım. ( Cihaz üzerindeki deneyimim artıkça yazıyı güncelleyecegim. )

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

HT-ZF9 arka hoparlörleriyle (SA-Z9R) birlikte satın aldım. HT-ZF9 da ilk bakışta tek eleştircegim husus, tüm setin içinden çıkan elektirik kablolarını olduça kısa olması. Özelliklede soundbar ve subwoofer güç kabloları. Benim yerleşimime göre, ucu ucuna yettiler. Hatta bu yüzden kurulum sırasında, ilk önce hdmi kablolarını takmadığıma pişman oldum , soundbarın arkasındaki girişlere el yordamıyla, görmeden bişey takmak pek mümkün değil. Sistemi açar açmaz tüm kablosuz hoparlörler, sorunsuz otomatik bağlandılar. HT-ZF9 kumandasındaki [HOME] tuşuna bastıgınızda tv ekranında özel bir kontrol menusu açılıyor. Tüm ayarları burdan yapıyorsunuz.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Öncelikle kullanım klavuzunu baştan sona okudum. Yüksek kaliteli içeriklerde, ürünün ön yüzeyindeki ızgarayı takmadan kullanmanız tavsiye ediliyor. Bende mıknatıslı bu şık ızgarayı, tamamen kaldırım artık hiç kullanmıyorum.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

HT-ZF9 için ayrı satılan SA-Z9R arka hoparlörleri, soundbara ilave edilince 5.1 kanal sesi ileticek şekilde çalışmaya başlıyor. Ayarlar menusundeki tüm surrond efektlerini kapatsanız dahi, oynattığınız içerik 5 veya 7 kanal ise, sistemdeki beş sürücüden beşide, farklı kanal sesi iletiyor. (Bu kadar detay vermemim sebebi, ürünü arka hoparlörleri olmadan tek başına 3.1 soundbar olarakda satın alabiliyorsunuz.) Ayrıca extra surrond efektlerini açarsanız bu sefer "dikey" dahil, her tarafınızdan geliyormuş hissi veren, sanal 7.1.2 surround deneyiminide yaşayabilirsiniz. İzlediğiniz içeriğin formatına göre, doğru ayarlar yaparsanız, deneyiminiz dahada inanılmaz oluyor. Hangi formatda hangi efektleri kullanmanız gerektiğini zamanla çözüyorsunuz. Öncelikle hoparlör konumlandırmalarını, milimetrik yapmalısınız. Hoparlörlerin size uzaklıklarında farklılıklar var ise bunları eşitlemeniz gerekiyor. Mantıken size uzak olan hoparlörün sesini yükseltmeniz gerekiyor. İstediğiniz surrond etkisini hissedene kadar tüm hoparlöre ince DB ayarı çekiniz. Misal arka sağ hoparlörden daha az ses geldiğini düşünüyorsanız, onun sesini arttırmalı veya sounbar'dan daha çok ses gelmesini istiyorsanız onunda sesini artırmalısınız. Bunları ayarlamak için başlangıçta menüdeki test sesini kullanın. Daha sonra surrond etkisi yüksek bir video açıp daha kapsamlı test edin. Hoparlörlerin konumları ve ayarları iyi yapılmamışsa deneyiminiz vasat oluyor. Bu çok kişisel bir ayar, sizin odanız ve kulağınızın tınısına göre ayarlanması gerekiyor. Aşağıdaki resimlerde kişisel ayarlarım var, mantığını daha iyi kavramanız için örnek olarak paylaşıyorum. (hoparlör uzaklık ve DB ayarları)

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Benim testlerde kullandıgım sistem, LG OLED65E7V ve Nvidia Shield Tv'den oluşuyor. Gerekli ayarları yapınca TV + Ses sistemi + Nvidia Sheild hep birlikte sorunsuzca tek kumandayla kontrol edilebiliniyor. (Tabi bazı özel ayarlar için HT-ZF9'un kumandasına ihtiyac duyuyorsunuz.) Eğer Soundbarı konumlandırdığınız yer, Tv kumandasının TV'yi görmesine mani oluyorsa. Sounbar'ın [IR repeater] fonksiyonunu açarak kumandanın düzgün çalışmasını sağlayabiliryorsunuz.

Soundbarı Tv'ye bağlarken, ARC destekli HDMI girişinden bağlantı kurdum. HT-ZF9 kutusu içinden çıkan, optic kabloyu kullanmadım. Çünkü TV'nin kendi oynatıcısından Netflix içeriklerini izlemek isterseniz [Dolby Atmos + Dolby Digital Plus] bu ses formatı ancak [HDMI ARC] girişinden aktarılıyor. Tv'lerdeki optik çıkışlar sadece 2 kanal LPCM, Dolby Digital ve DTS formatlarını destekliyor. Netflix dizileri dışındaki tüm içerikleri Nvidia Sheild üzerinden izliyorum. Çünkü Nvidia tüm formatları destekliyor ve sesi işlemeden doğrudan ses sistemine iletebiliyor (passthrough). Kullandığım yazılımın ismide Kodi.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

HT-ZF9'un gece performansınıda çok beğendim. Herkes uyurken çevresel sesin, etkisini duyarak film izlemek müthişmiş. Kumandadaki [night mode] tuşu subwoofer'ın sesini yumaşatıyor. Diğer kanallardaki sesleri çok net ve ayrı ayrı duyabiliyorsunuz. Tabi önceden hoparlörlerin ince ayarlarını yapmış olmalısınız. (Sistem menusunde manuel hoparlör ayarları var. uzaklık , db ve konum değerlerini değiştirebiliyorsunuz.)

TV yayınları izlerken de bazı ulusal kanallar diğerlerinden ayrışıyor, bu yayınlar surrond olarak izlediğinde, her zaman işitiğiniz dandik bir reklam bile "- vay be " dedirtip sizi şaşırtabiliyor. Bu her Tv kanalı için geçerli değil.

Bazı film veya dizileri izlerken , subwoofer'ın ses ayarını [8],[9] birimden fazla açarsanız (son ses 12) ses boğuluyor gibi oluyor, tizler iyice kayboluyor. Ama sonra fark ettim ki [Voice] [Up 2] , [Vertical Surround Engine] [On] gibi ayarları açtığınızda kaybolduğunu düşündüğüm tizler geri geldi boğukluk kayboldu. Verdiğim rakkamlar sizi yanıltmasın bunlar izlediğiniz içeriğe, hoparlör konumlanması ve ayarlarına göre değişebilir. Burda üstünde durmaya çalıştığım esas konu, boş bulunup Subwoofer sesini gereğinden fazla yüksek ayarlarsanız, izlediğiniz içeriğe bağlı olarak ses biraz boğulabiliyor. Bunun yerine Subwoofer ayarını izlediğiniz içeriğe göre ayarlamak daha mantıklı. (kumandada subwoofer ve arka hoparlörler için ses kontrolleride var.) Bazı durumlarda subwoofer'ı biraz kısıp sounbar'ın kendi sesini daha fazla açmanız daha iyi bir deneyim elde etmenizi sağlıyabilir. Bu örneği vermemin nedeni daha önce beğenmeyip iade ettiğim LG SJ9'da, subwoofer sesini sonuna kadar açsamda ses, tiz ağırlıklı gelmekteydi. Bası tok sesde değildi. Bu nedenle Sony HT-ZF9 alınca, bası direkt, fazla açmıştım ve ilk başlarda kötü bir deneyim elde ettim. Çünkü Sony'nin bu subwoofer'ın tok bir sesi var. Eğer sizde benzer bir deneyim yaşarsanız tiz'ler yetersiz gelirse [Voice] [Up 2] , [Vertical Surround Engine] [On] açmayı unutmayın. Müzik dinlerkende kumandadaki [Auto Sound] modunda kullanın. Müzikle ilgili daha detaylı kişisel deneyimimi aşağıdaki satırlarda yazdım.

Not: İzlediğiniz içeriğin ses kayıdıda çok önemli. Bazı içeriklerde, ZF9'un sesini daha çok açmanız gerekiyor örneğin Netflix içerikleri gibi. Bazı filmlerdeyse sesi yarıya kadar açmanız bile mümkün değil. Ya camı çerçeveyi indirirsiniz yada eve polis gelir . Misal, "Star Wars Last jedi" filmi, Dolby Atmos TrueHD formatında. Filminde sesini enfazla 30 birim açabiliyorum. "Dunkirk" filmi ise DTS-HD formatında, sesini 20 birim bile açamıyorum, yer gök inliyor. (cihazın son sesi 50 birim.)

Ürünün reklamını yaptıgı dikey ses teknolojisi ise, filmlerde gerçekten işe yarıyor. Tabi bu sık sık karşınıza çıkan bir olay değil. Öncelikle hoparlörleriniz düzgün ayarlanmış olmalı ve merkeze yakın oturmalısınız, o an kafanızın ekrana doğru bakıyor olması dahi önemli (yani yanınızda biriyle konuşuyorsanız, kulaklarınızın konumu değiştiği için bunu algılayamazsınız.) . Kullanım klavuzunda, çeşitli ses formatlarında hangi efektleri kullanırsanız daha iyi deneyim elde edebileceğinizi kısmen yazıyor. Ben halen ürünü kurcalamaktayım. Çok çeşitli formatlarda, farklı sahneler içeren içeriklerle testler yapıp, ayarları kurcalıyorum. Şimdiye kadar çözebildiklerim ve aldığım sonucları aşağıda paylaşıyorum. izlediğim içeriğe göre soundbarın ayarlarını değiştiriyorum. Bunu yapmazsanız üründen alıcağınız keyfi %50 azaltmış olursunuz. Ürünü kitapcığının mutlaka okunması gerekiyor. Sakın bodoslama kullanmayın

ZF9'un menusunde, görünürde tiz için bir ayar yok. Kumandadan Sadece subwoofer ve arka hoparlörlerin sesi arttırılabiliniyor. Ama Sinema, Oyun, müzik, spor gibi 6-7 farklı ses modu barındırıyor. Muzik dinleyecekseniz [Auto Sound] ve [Music] modları var. Tiz seslerini yitirmemek için [Vertical Surround Engine] ve [voice] [Up 2] mutlaka açık olmalı. Bu efektler sayesinde tizler daha belirginleşiyor. Bu efektleri daha önce müzik dinlerken açmadığım için stereo performansını yanlış değerlendirmiş olumsuz bir kanı oluşmuştu bende. Kumanda üzerinden arka hoparlörleride kapatırsanız, stereo müziğide keyifle dinleyebilirsiniz. Ancak HT-ZF9 bence, müziği en iyi surrond modunda çalıyor (zevk meselesi ) Arka hoparlörleri devreye aldığınızda tizler bir tık daha artıyor. kendinizi bir gece klubünde yada konserin yapıldıgı mekanda gibi hisediyorsunuz Müzisyenin, sesiyle ön planda oldugu parçalarda harika bir deneyim elde ediyorsunuz. Bazen müzik dinlerken ses öyle kuvettli ve netki, sesi yarıya kadar açmak bile mümkün değil.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >


HT-ZF9 'un muzikle ilgili ayarlarına hızlıca erişmek için Sony Music Center uygulumasını telefonuma yükledim. Bu uygulama Telefondaki muziği kolayca çalabilmenizi saglıyor. Hatta telefonunuz Sony ise telefondaki ekolayzer ve ses özelliklerinide kullanabiliyorsunuz (diğer markalarda oluyormu bilmiyorum). En son gelen güncellemeylede müzik servisi olarak Spotify eklenmiş. Bir kez hesabınızı bağladıktan sonra, artık kumanda üzerindeki [MUSIC SERVICE] tuşu ile direkt Spotify üzerinden müzik dinleyebiliyorsunuz.

* Kişel muzik ayarlarım :

Stereo için :

[DSEE HX] [on]
[Audio DRC] [auto]
[Mod][Music]
[Sound Effect] [Sound Mode On]
[Vertical Surround Engine] [On]
[Voice] [Up 2]
[Subwoofer volume] [müziğe göre değiştiriyorum]
[Rear Speakers Volume] [0]



Surround müzik için :

[DSEE HX] [on]
[Audio DRC] [Off]
[Mod][Auto Sound]
[Sound Effect] [Sound Mode On]
[Vertical Surround Engine] [On]
[Voice] [Up 2]
[Subwoofer volume] [12]
[Rear Speakers Volume] [12]


ZF9'da ayrıca detaylı Bluetooth ayarları var. Bluetooth'un alıcı mı yoksa verici mi olacağını belirleyebiliyorsunuz. Alıcı olarak Bluetooth'la soundbara ses iletip müzik çalabilirsiniz, verici olarak da misal, bluetooth kulaklıkla Tv' yayınındaki sesleri dinleyebilirsiniz. Her iki fonksiyonuda deneyimledim sıkıntısız çalışıyor. [10.11.2019 güncelleme] Yeni aldığım, Jabra Elite 65e bluetooth kullaklıkla sounbar arasında bağlantı kurdum. Sounbar vericisi oldukça kuvettli olduğunu tam olarak tecrübe etmiş oldum. 10 metrenin üzerinde evin çeşitli yerlerinden sesi kullaklıkla dinleyebildim. Tabi araya giren duvar sayısı artıkça bağlantıda kopma başlıyor. ZF9 bu konuda ne kadar başarılı şöyle ifade edeyim. Evdeki OLED tv'nin karşısına geçip onla bağlantı kurduğumda Tv'nin bluetooth vericisi 3,5 metreden sonra sesi iletemiyor. Keza Nvidia Sheild'da bluetooth üzerinden xbox kolu bağlarsanız 3,5 metreden sonra bağlantı zayıflıyor oyun oynanamıyor. Bu nedenle ZF9'un duvarlara rağmen ev ortamında 10 metre civarı sesi iletebilmesi beni oldukça şaşırttı.
< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Güncelleme: 9 ay'da izlediğim onlarca filmden sonra, ürün hakkında elde ettiğim tecrübe ve deneyimlerimi özetledim.
Öncelikle tekrar hatırlatayım buradaki inceleme,
ZF9'un Fiziksel 5.1 - Sanal 7.1.2 olarak çalışan, arka kolon seti eklenmiş halinin, ayar ve deneyimlerini içerir.


Dolby Atmos başarımı konusunda üründen %50 verim alabildim. Ne kadar ince ayarlarsam ayarlıyayım, bazı Atmos demolarındaki sahneler olması gerektiği gibi duyulmuyor. Ama bu zaten tahmin edilebilir bir şey. Sony HT-ZF9 tam bir Atmos deneyimi sağlasa binlerce dolarlık Hifi sistemlere ve tavana takılan kolonlara gerek kalmazdı zaten.
Bu soundbar, Atmos ve DTS-X formatı gibi üst seviye sesleri, ses işlemcisiyle mevcut hoparlör dizilimine göre efektler oluşturarak, deneyimlemenizi sağlıyor. Bu şu demek, bazı filmlerde deneyiminiz çok üst düzeyde oluyor, bazı filmlerde o kadar başarılı olmuyor. Sorun, bazen de sizin kullanım ayarlarınızla ilgili olabiliyor. Bu ürünü kullanırken yapacağınız en büyük hata, ürünü bir kez ayarlayıp sürekli aynı ayarda kullanmanız olucaktır. Oynatığınız formata göre (Atmos , DTS-X , DTS HD 7.1 , Dolby Digital) ürünün menüsündeki farklı ayarları, bilinçli bir şekilde kullanırsanız, deneyiminizi çok daha keyifli hale getirmeniz mümkün.

Aşağıdaki ayarları, bir çok ses formatındaki filmleri tek tek deneyimleyerek, zamanla elde ettim.

Atmos nedir ? Ses, oda da üç boyutlu olarak konumlanır, bu sistemde tavanda da hoparlörler vardır. Kalibrasyon, hoparlörlerinize ve odanızdaki akustiğe göre çok daha dikkatli şekilde yapılmalıdır. Sanki ses hoparlörlerden üretiliyormuş gibi değil de odanın içinde gerçekten o ses çıkıyormuş gibi bir hissiyat verir. ZF9 iyi kalibre edildiğinde, bu deneyimin bir kısmını size yaşatabiliyor.. Atmos olarak keyif aldığım filmler. Netflix "Tepedeki Ev", Kong: Kafatası Adası ve Spider-Man: Homecoming(2017). Özellikle Atmos filmlerdeki yamur efektleri oldukça başarılı oluyor.

DTS:X nedir ? DTS firmasının Atmos'a alternatif formatı. Güzel tarafı tüm hoparlör dizilimlerini destekler.Atmos da olduğu gibi tavanda hoparlor dizilimi olmasına gerek duymaz. DTS:X Filmler piyasada az sayıda var. DTS:X olarak sesinden en çok etkilendiğim film Battleship(2012). Filmin ses kaydı gerçekten inanılmaz, mutlaka deneyimlemelisiniz. Açık konuşmak gerekirse ZF9'u kullanırken, DTS:X ve DTS-HD MA formatındaki filmlerden, Atmos'a göre daha iyi dikey surrond hissi aldım (Tavanda hoparlör olmamasına rağmen, üstünüzden uçak ve helikopter geçiyormuş gibi hissediyorsunuz.) Ayrıca Independence Day 20th Anniversary Edition tecrübe etmeniz gereken filmlerden biri.

Blu-ray.com sitesinden filmleri, formatlarına göre aratabilir. Hangi film hangi ses formatında yayımlanmış öğrenebilirsiniz.
DTS:X film listesi : blu-ray.com/movies/search.php?action=search&audio=DTS:X&sortby=relevance

Dolby Atmos (TrueHD) ve DTS:X
(4K Bluray filmler genelde bu ses formatlarıyla paylaşılıyor.)
[Audio DRC] [off] ( Daha fazla detay duyuyorsunuz, aksiyon sahnelerindeki konuşma sesleride daha net duyuluyor.)
[Sound Effect] [Sound Mode On]
[Advanced Auto Volume] [On]
(Ses şiddetini, sahneye göre kendi arttırıyor. Bu efekt Atmos filmlerde daha başarılı sonuç veriyor.)
[Vertical Surround Engine] [On]
[Voice] [Up 2]
[cinema mod]



Dolby Atmos (DD+) 5.1 & 7.1
(İnternetde indirilen, paylaşım isminde "WEB" tagı olan, Dolby Atmos diziler ve filmler, bu ayarlarda daha başarılı ses veriyor.)
[Audio Settings] [Audio DRC] [Off]
[Sound Effect] [Dolby Speaker Virtualizer]
[Advanced Auto Volume]
bu ayarı istediğiniz gibi seçin.
[Voice] [Up 2]


DTS & DTS-HD Master Audio 5.1 ve 7.1
[Audio Settings] [Audio DRC] [Auto]
[Sound Effect] [Sound Mode On]
[Advanced Auto Volume]
bu ayarı istediğiniz gibi seçin.
[Vertical Surround Engine] [On]
[Voice] [Up 2]
[cinema mod]


Soundbar DTS-HD Master Audio formatında çalarken, DTS:Neural:X efektini devreye sokuyor ve buda hoparlör dizilimine göre surrond hissini artıyor. Dunkirk(2017) filminde üstümden geçen uçakları bariz hissetim. Etrafa düşen bombaların ve suların yarattıgı etkide harikaydı. Sesi en fazla 20 birim açabildim, o da kısa bir süre için (son ses 50 birim ). Ses muazzam net ve korkutucu güçlü geliyor heycanlanıyorsunuz. Tombraider(2018) filmide harika bir deneyimdi, özellikle mağra sahneleri. Prometheus(2012) de oldukça iyiydi.

Dolby Digital ve Dolby Digital Plus
[Audio Settings] [Audio DRC] [On]
[Sound Effect] [Dolby Speaker Virtualizer] :
[Advanced Auto Volume] [Off]
[Voice] [Up 2]


İzlediğiniz içerik Dolby formatındaysa çevresel sesin etkisi daha çok artırmak mümkün. Web'den indirdiğim 5.1 dizileri ve netflix'deki 5.1 dizileri bu ayarları kullanarak izlediğimde arka hoparlörlerin katkısı çok daha belirginleşti ve surround etkisi arttı. Bu moddayken diğer ses modları devre dışı kalıyor (movie,sport v.s)

Bu arada Soundbarla birlikte TV 'den oyun oynarken şunu fark ettim. ZF9'un video çıkışı sadece 60hz veri iletimini destekliyor. Kullandığım LG Tv, 4K 60hz ama 1080p 120hz de destekliyordu. Sony.co.uk (ingiltere) müşteri hizmetleriyle yazıştım. Şaşırtıcı derecede bana hemen geri döndüler.Ürünün hangi görüntü formatlarını desteklediği gösteren tablonun linkini vediler. Meğerse bu bilgi zaten kullanım kulavuzunda yazıyormuş dikkat etmemişim. ZF9'un video çıkışı ne yazık ki 120hz desteklemiyor. Bu konuyu daha fazla merak ettiyseniz, şu mesaj bloğunda daha fazla açıklamaya çalıştım.

Dolby Atmos Pc Oyun
[Audio DRC] [off]
[Sound Effect] [Dolby Speaker Virtualizer]
[Advanced Auto Volume] [On]
[Voice] [Up 2]


Ürünü Pc'ye bağladığınızda ses çıkışı 7.1' kanala kadar destekleniyor. Windows üzerinden Dolby Atmos oyunları oynamak isterseniz. Windows mağazasından Dolby Accsess yazılımını indirmelisiniz. Uygulamanın deneme sürümü var ama bir süre sonra kullanıma devam etmek için ücretini ödemeniz gerekiyor.Kurulumu tamamladıktan sonra Windows Task bardaki ses sembolune sag tıklayarak, uzamsal sesden Dolby Atmos for Home Theater seçiyorsunuz. Daha sonra oyuna girip oyun içindede Dolby Atmos seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.

13 Temmuz 2019 PC DOLBY ATMOS
Geçtiğimiz ay bilgisayarımı Tv'ye bağlayıp hem HDR içerikli oyunların tadını çıkarayım hemde Dolby Atmos içerikli oyunları doya doya deneyimlemek istedim. Ancak şöyle bir sorunla karşılaştım. Dolby Atmos windows ses seçeneklerinde aktif görünse de, ya hiç seçilemiyor yada seçilse de düzgün çalışmıyordu. Bunuda windows ses seçeneklerindeki, hoparlör yapılandırma ayarında gözlemledim. Test sesleri, doğru hoparlörlerden çıkmıyordu. Daha sonra internetde yaptığım araştırma sonucunda bunun Nvidia ekran kartının HDMI ses sürücüsünden kaynakladığını öğrendim. (Sesi HDMI üzerinden iletiğimiz için, pc'nin ses kartıyla alakamız kalmıyor.) Bu sürücü, her ekran kartını güncellediğinizde güncelleniyor. Windows'un, bu aygıt için kendi onayladığı sürücüsü varmış.High definition audio aygıtı. Bu sürücüyü, yeniden aktif edersek Nvidia sürücüsünün oluşturduğu hatayı ortadan kaldırabiliyoruz. Bu sayede Dolby Atmos olması gerektiği gibi çalışmaya başlıyor. Aşağıdaki resimlerde bu işlemin nasıl yapıldığı göstermeye çalıştım.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Oyun olarak Resident Evil 2 ve Metro Exodus oyunlarını oynadım. Daha çok Resident Evil 2 oynadığım için o çok daha keyifli bir deneyim yaşattı. Oyun karanlıkta sesiz bir karakolda geçiyor, ses için oldukça titiz çalışılmış,mutlaka oynamalısınız harika bir deneyim. Bu oyun bittikten sonra Metro Exodus ve Shadow of the Tomb Raider oyunlarını oynayacağım deneyimlerimi burada belki paylaşırım.
T
6 yıl
Netflix Windows 10 Uygulaması Alt yazı kıpraşması sorunu.
5.1 ses alabilmek için windows store'daki netflix uygulamasını kullanıyorum .Ancak Tam ekran izlerken (alt yazılar aktifken) ekranda, arada bir yanıp sönme başka bir deyişle kıpraşma oluşuyor. Alt yazıyı kapattıgımda bu sorun kayboluyor. Bahsettiğim durumla karşılaşmış arkadaşlar var mı ? Bu problem yüzünden, alt yazılıyla birlikte tam ekran film izleyemiyorum.

Düzeltme : Problem monitördeki G-SYNC fonksiyonundan kaynaklanıyormuş. Bilgisayara yeniden başlatıp G-SYNC özeliğini kapatınca düzeldi.
T
7 yıl
THUNDERBOLT 3 NETWORK 1.3gbyte/sn PC to PC Windows 10
Videoyu izlemek için tıklayınız

Intel i7 6700K
Gigabyte GA-Z170X-UD5 TH
Samsung 950 Pro NVMe (512GB)
Windows 10 Pro x64

ile

NoteBook MSI GS40 6QE PHANTOM
Samsung 950 Pro NVMe (512GB)
Windows 10 Home x64

kablo : TBLT34MM50CM
StarTech.com 0.5m Thunderbolt 3 USB-C Cable 40Gbps

Windows üzerinde Thunderbolt 3 network'u konusunda bilgi ve tecrubesi olan arkadaşlar varsa yardımlarını rica ediyorum. Videoda görüldüğü gibi yaklaşık 1.2gbyte hızında yekpare dosya transferi saglayabiliyorum. Ancak bunu herzaman yapamıyorum windowsun bu konuda kafası karışıyor.Windows WIFI açıksa once ordan paylaşım yapmaya calsıyor. iki bilgisayardada WIFI yi kapatıp thunderbolt3 üzerinden baglantı kurmaya calıstıgımda pc'ler birbirlerini görmüyor. kısaca kablo tak cıkar, wifi aç kapa derken, kırk takla atıyorum ve videodaki gibi bir baglantı olusturabiliyorum. Sorun tam olarak neden kaynaklanıyor çözemedim. Konuya hakim birisi gelirse daha detaylıcada yazabilirim. Bu teknolojı henuz cok yenı oldugu için internetde 7 aydır konuya uygun bir dokuman veya anlatım bulamadım. Sonra çare foruma yazdım.
T
8 yıl
Gigabyte GA-Z170X-UD5 TH (bu sıcaklık çokmu yoksa mevsime göre normali ?)
Merhaba anakartımı yeni değiştirdim , kışın eski anakart ve ekran kartlarımla ( 980Ti SLI ) kasa içi sıcaklık 35 dereceyi geçmedi.

Üç ay önce gürültü nedeniyle ekran kartlarımı sattım. Üç aydır notebook kullanıyordum. Şuan yeni anakart ve ekran kartlarıyla masaüstüne geri döndüm. Fakat kasa içi sıcaklık: boşta 41-43 derece, yükte 49 derece. Bu mevsimde bu sıcaklıklar kasa için çok mu normal , yoksa bir aksiliğemi işaret ? (oda sıcaklıgı gece 31-33 derece ). Kasa içindede sıkışık bir ortam yok ferah. 4 içeri üfleyen 3 dışarı üfleyen fan var.
Dipnot : İşlemci ve ekran kartları yükte en yüksek 60 dereceyi görüyor yani oldukca serinler.

Anakartımı Amazon'dan satın aldım. Kartın sıcaklıkla ilgili bir anormalliği varsa bir ay içinde değişim yapmalıyım.

Sistemin fan yapılandırması şu şekilde:

< Resime gitmek için tıklayın >

Tecrübeli bir arkadaş fikrini söylerse memnun olurum.
T
8 yıl
Scriptle hızlıca SLI ve 3DVision Açma/Kapama
Kendi sistemim için oluşturduğum kodu paylaşıyorum. Kod üzerinde değişiklik yaparak sisteminize uyarlayabilirsiniz.
Türkçe Nvidia Paneline göre yazılmıştır (çünkü Nvidia hotkeys'ler dile göre değişiyor.)
Test ettiğim sistem windows 10 x64 . Sorumluluk size aittir.

Scriptin amacı SLI ve 3Dvision ozelliklerini hızlıca açıp kapayabilmek. Kullananlar bilir, SLI'ın oyun oynamadığınız zamanlarda açık kalması gereksiz güç tüketimi ve ısı artışına neden olur. Benzer durum 3DVision içinde geçerli. Fakat her oyun oynamadan önce Nvidia panelini açıp bu özellikleri değiştirmek çok can sıkıcı olabiliyor. Çünkü Nvidia paneli çok seri çalışmıyor. Zaman zaman SLI geçişini yapabilmek için sizden bazı programları kapatmanızı isteyebiliyor. Buda sizi her seferinde bu kadar uğraşmamak için SLI'yi hiç kapatmamaya itiyor olabilir. Uzun lafın kısası aşağıdaki scripti kendi pc'nize gore ayarlayıp. Tek tıkla SLI'yi açıp kapatabilirsiniz.

NoT: KillProcess fonksiyonu SLI geçişine mani olabilecek yazılımları kapatıyor. O kısmı kendi bilgisayarınıza gore yeniden yazın. Mesela ben spotify kullanıyorum kapatılacak uygulama listesinde spotify.exe bu yuzden var. Aşağıdaki videoya bakarsanız daha aydınlatıcı olur

Videoyu izlemek için tıklayınız

Kodları Notepad gibi bir editore yapıştırıp .vbs uzantısı ile kaydedin.

Logitech Gaming Software, Sound Blaster Z-Series Control Panel, MSIAfterburner gibi yazılımlar kullanmıyorsanız ,kodun en altındaki o kısımları silin. (logitec klavyem ve farem düzgün calışsın diye uygulamayı yenıden başlatıyorum. )

SLI Aç/kapa
 
' KILL APPLICATION FOR SLI

Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
Function KillProcess(strProcessName)
Dim oProcess
KillProcess = False
For Each oProcess in GetObject("winmgmts:").InstancesOf("Win32_Process")
If InStr(UCase(strProcessName), UCase(oProcess.Name)) <> 0 Then
oProcess.Terminate()
KillProcess = True
Exit Function
End If
Next
End Function

KillProcess("nvcplui.exe")
KillProcess("MSIAfterburner.exe")
KillProcess("LCore.exe")
KillProcess("chrome.exe")
KillProcess("calculator.exe")
KillProcess("Video.UI.exe")
KillProcess("plugin-contanier.exe")
KillProcess("microsoftedge.exe")
KillProcess("microsoftedgecp.exe")
KillProcess("firefox.exe")
KillProcess("spotify.exe")
KillProcess("SplashProEx.exe")
KillProcess("sbz.exe")
KillProcess("IEXPLORE.EXE")
KillProcess("whatsNew.Store.EXE")
KillProcess("backgroundtaskhost.exe")
KillProcess("time.exe")
KillProcess("HxCalendarAppImm.exe")

' REGISTER KEY FOR NVIDIA LAST PAGE.(SLI)
Const HKEY_CURRENT_USER = &H80000001
Set objRegistry = _
GetObject("Winmgmts:root\default:StdRegProv")

strPath = "SOFTWARE\NVIDIA Corporation\NVControlPanel2\Client"
uBinary = Array(174,19,241,200,201,162,203,71,141,174,147,118,198,70,101,173)
Return = objRegistry.SetBinaryValue(HKEY_CURRENT_USER, _
strPath, _
"LastPage", _
uBinary)

If (Return = 0) And (Err.Number = 0) Then
' Wscript.Echo "Binary value added successfully"
Else
Wscript.Echo "Cannot Write to the Registry Key."
WScript.Quit(0)
End If


' START NVIDIA PANEL
WshShell.Run("""c:\Program Files\NVIDIA Corporation\Control Panel Client\nvcplui.exe""")

' READ REGISTER KEY FOR SLI ON/OFF
strComputer = "."
Set regObj=GetObject( _
"winmgmts:{impersonationLevel=impersonate}!\\" & _
strComputer & "\root\default:StdRegProv")

strKeyPath = "SOFTWARE\NVIDIA Corporation\NVControlPanel2\RegisteredServers\GamesConfigServer"
strValueName = "AllowSliMosaicStatus"
Return = regObj.GetDWORDValue (HKEY_CURRENT_USER,strKeyPath,strValueName,dwValue) & dwValue
If (Return = 0) And (Err.Number = 0) Then
'SLI ON
WScript.Sleep(1000)
WshShell.SendKeys("%r")
Else
'SLI OFF
WScript.Sleep(1000)
WshShell.SendKeys("%v")
End If

WScript.Sleep(1000)
WshShell.SendKeys("%g")
WScript.Sleep(5000)
WshShell.SendKeys("%{F4}")
WScript.Sleep(1000)
WshShell.Run("""C:\Program Files\Logitech Gaming Software\LCore.exe""")
WScript.Sleep(2000)
WshShell.SendKeys("%{F4}")
WScript.Sleep(1000)
WshShell.run """C:\Program Files (x86)\Creative\Sound Blaster Z-Series\Sound Blaster Z-Series Control Panel\sbz.exe"" /r"
WScript.Sleep(1000)
WshShell.Run("""C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\MSIAfterburner.exe""")

WScript.Quit(0)



SLI + 3D Vision Aç/kapa
If Not WScript.Arguments.Named.Exists("elevate") Then 
CreateObject("Shell.Application").ShellExecute WScript.FullName _
, WScript.ScriptFullName & " /elevate", "", "runas", 1
WScript.Quit
End If


' KILL APPLICATION FOR SLI

Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
Function KillProcess(strProcessName)
Dim oProcess
KillProcess = False
For Each oProcess in GetObject("winmgmts:").InstancesOf("Win32_Process")
If InStr(UCase(strProcessName), UCase(oProcess.Name)) <> 0 Then
oProcess.Terminate()
KillProcess = True
Exit Function
End If
Next
End Function

KillProcess("nvcplui.exe")
KillProcess("MSIAfterburner.exe")
KillProcess("LCore.exe")
KillProcess("chrome.exe")
KillProcess("calculator.exe")
KillProcess("Video.UI.exe")
KillProcess("plugin-contanier.exe")
KillProcess("microsoftedge.exe")
KillProcess("microsoftedgecp.exe")
KillProcess("firefox.exe")
KillProcess("spotify.exe")
KillProcess("SplashProEx.exe")
KillProcess("sbz.exe")
KillProcess("IEXPLORE.EXE")
KillProcess("whatsNew.Store.EXE")
KillProcess("backgroundtaskhost.exe")
KillProcess("time.exe")
KillProcess("HxCalendarAppImm.exe")


' REGISTER KEY FOR NVIDIA LAST PAGE.(SLI)
Const HKEY_CURRENT_USER = &H80000001
Set objRegistry = _
GetObject("Winmgmts:root\default:StdRegProv")

strPath = "SOFTWARE\NVIDIA Corporation\NVControlPanel2\Client"
uBinary = Array(174,19,241,200,201,162,203,71,141,174,147,118,198,70,101,173)
Return = objRegistry.SetBinaryValue(HKEY_CURRENT_USER, _
strPath, _
"LastPage", _
uBinary)

If (Return = 0) And (Err.Number = 0) Then
' Wscript.Echo "Binary value added successfully"
Else
Wscript.Echo "Cannot Write to the Registry Key."
WScript.Quit(0)
End If


' READ REGISTER KEY FOR SLI ON/OFF
strComputer = "."
Set regObj=GetObject( _
"winmgmts:{impersonationLevel=impersonate}!\\" & _
strComputer & "\root\default:StdRegProv")

strKeyPath = "SOFTWARE\NVIDIA Corporation\NVControlPanel2\RegisteredServers\GamesConfigServer"
strValueName = "AllowSliMosaicStatus"
Return = regObj.GetDWORDValue (HKEY_CURRENT_USER,strKeyPath,strValueName,dwValue) & dwValue
If (Return = 0) And (Err.Number = 0) Then
'SLI & 3D-VISION ON
WshShell.run """C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\3D Vision\nvstlink.exe"" /enable"
WScript.Sleep(5000)
WshShell.Run("""c:\Program Files\NVIDIA Corporation\Control Panel Client\nvcplui.exe""")
WScript.Sleep(1000)
WshShell.SendKeys("%r")
Else
'SLI & 3D-VISION OFF
WshShell.run """C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\3D Vision\nvstlink.exe"" /disable"
WScript.Sleep(5000)
WshShell.Run("""c:\Program Files\NVIDIA Corporation\Control Panel Client\nvcplui.exe""")
WScript.Sleep(1000)
WshShell.SendKeys("%v")
End If

WScript.Sleep(1000)
WshShell.SendKeys("%g")
WScript.Sleep(5000)
WshShell.SendKeys("%{F4}")
WScript.Sleep(1000)
WshShell.Run("""C:\Program Files\Logitech Gaming Software\LCore.exe""")
WScript.Sleep(2000)
WshShell.SendKeys("%{F4}")
WScript.Sleep(1000)
WshShell.run """C:\Program Files (x86)\Creative\Sound Blaster Z-Series\Sound Blaster Z-Series Control Panel\sbz.exe"" /r"
WScript.Sleep(1000)
WshShell.Run("""C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\MSIAfterburner.exe""")

WScript.Quit(0)
T
8 yıl
USB 3.1 ( 10Gbps pc den pc dosya transferi yampak istiyorum)
Merhaba aşağıda linkini verdiğim ürünlere benzer iki bilgisayar arasında 10Gbps dosya transferi yapabilecek bir ürün arıyorum. ( ssd disklerim yeterince hızlı.)

bu ürün 5Gbps destekliyor.
http://www.amazon.ca/gp/product/B00UWIDVOC

bu dahada basit bir ürün. fakat oda 5Gbps
http://www.startech.com/Networking-IO/USB-PS2/usb-file-transfer-cable-windows-mac~USB3LINK

kısaca bu ürünlerin hızları ssd'lerimden yavas. usb 3.1 gen2 (10Gbps - 1250 mb/s) hızında pc'den pc'ye dosya transferi yapabileceğim ürün veya marka tavsiyesinde bulunabilecek bir arkdaş çıkarsa çok sevincem.

Google ve Amazonda usb type-c kullanan ama data transferi usb 3.0 hızında ürünler bolca var. Yer gök usb 3.1 10Gbps diye iniliyor fakat, bu tarz veri transferi yapan ürün yok piyasada sebebini anlayamadım bir türlü.

Alternatif thunderbolt olayı var. ( Laptopum thunderbolt 3'ü destekliyor. Ama benim masa üstü pc'imde bu özellik sonradan alınan bir kartla kazandiriliyor. Ancak sonrası muamma çünkü pc de bu şekilde dosya transferi yapmış deneyimlemiş bir site veya inceleme bulamadım. Yani yapılan gösterilen seyler, fuarlarda bir karta birden fazla ssd takılıp deneysel çekilmiş videolar. )

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar paylaşımda bulunursa sevinirim teşekkürler.
T
8 yıl
USB 3.1 ( 10Gbps pc den pc dosya transferi yampak istiyorum)
Merhaba aşağıda linkini verdiğim ürünlere benzer iki bilgisayar arasında 10Gbps dosya transferi yapabilecek bir ürün arıyorum. ( ssd disklerim yeterince hızlı.)

bu ürün 5Gbps destekliyor.
http://www.amazon.ca/gp/product/B00UWIDVOC

bu dahada basit bir ürün. fakat oda 5Gbps
http://www.startech.com/Networking-IO/USB-PS2/usb-file-transfer-cable-windows-mac~USB3LINK

kısaca bu ürünlerin hızları ssd'lerimden yavas. usb 3.1 gen2 (10Gbps - 1250 mb/s) hızında pc'den pc'ye dosya transferi yapabileceğim ürün veya marka tavsiyesinde bulunabilecek bir arkdaş çıkarsa çok sevincem.

Google ve Amazonda usb type-c kullanan ama data transferi usb 3.0 hızında ürünler bolca var. Yer gök usb 3.1 10Gbps diye iniliyor fakat, bu tarz veri transferi yapan ürün yok piyasada sebebini anlayamadım bir türlü.

Alternatif thunderbolt olayı var. ( Laptopum thunderbolt 3'ü destekliyor. Ama benim masa üstü pc'imde bu özellik sonradan alınan bir kartla kazandiriliyor. Ancak sonrası muamma çünkü pc de bu şekilde dosya transferi yapmış deneyimlemiş bir site veya inceleme bulamadım. Yani yapılan gösterilen seyler, fuarlarda bir karta birden fazla ssd takılıp deneysel çekilmiş videolar. )

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar paylaşımda bulunursa sevinirim teşekkürler.
T
11 yıl
Var olmayan klasör paylaşımı
silinebilir
T
11 yıl
Bazen açılşta Mavi ekran ve hızlıca reset gerçekleşiyor.
Merhabalar, zaman zaman bilgisayarın boot'undan hemen sonra mavi ekran alıyorum ancak yazıları okumama fırsat vermeden yarım sanıye içinde pc kendine reset atıp yeniden boot ediyor ve sorunsuz açılıyor.
Bazen de windows açılırken tam masa üstü ekranı geldiği anda masa üstü arkaplan resmi bembeyaz oluyor ve masaüstü yüklenemiyor. Sadece ctrl alt del kombinasyonu ile gelen menuden bilgisayarı yeniden başlatıyorum. yeniden açıldıgında sorun ortadan kalkabiliyor. Kısaca bilgisayarın açlışında tutarsızlıklar var. Bu durum ile çok sık karşılaşmıyorum genelde güncellemelerden sonraki açlışlarda veya açılışı etkileyecek yeni programlar eklendikten sonra oluyor.

Bilgisayarı 1 hafta önce topladım. Donanım

INTEL i5 3.2GHz
ASUS P8H77-V LE Intel H77
8GB (2x4GB) KINGSTON Hyprex Genesis DDR3 1600MHz
INTEL 120GB 330 SSD
ZOTAC GTX670 2gb Nvidia

Sistem SSD üzerine UEFI olarak kuruldu.
Windows 7 Ultimate orginal ve mevcut opsiyonellerde dahil tüm güncellemeler kurulu.
harici ekran kartına hdmi ile bağlıyım.
Virtu MVP yazılımıda kurulu.

önyükleme ekranında sağ üst köşesinde ufak yatay mavi bir çizgi var. onbord çıkışla açtığımda o çizgi olmuyor. Bu nedenle ekran kartından şüpheleniyorum. Henüz ekran kartını oyunlarda denemedim.
Bu konularda tecrübe sahibi olup, fikri olan arkadaşlar görüşlerini paylaşırsa memnun olurum.
Teşekkürler.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.