Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
21
Cevap
447
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Sevgili Üniversiteye Yeni Başlayan Arkadaşım
J
9 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Nasa'da çalışan Türk Fizikçi Umut Yıldız'ın üniversiteye başlayacaklara tavsiyelerini içeren yazısı.Birilerine faydalı olması dileğiyle...




Sevgili Üniversiteye Yeni Başlayan Arkadaşım,

Üniversiteye hoşgeldin! Bugün üniversitenin ilk günü, heyecanlısın, artık liseden kurtulduğunu ve büyüdüğünü düşünüyorsun. Son 17 yıldır Türkiye ve başka birkaç ülkede birkaç tane üniversitede okumuş veya çalışmış olan bir abiniz olarak geleceğini şekillendirecek bu eğitim hayatında, plan yapmana yardımcı olmak için birkaç tavsiye vereceğim.

Arkadaşım; öncelikle üniversite kesinlikle lise gibi değildir, yani lisede cool birisi olabilirsin, ama bu üniversitede de böyle olacağın anlamına gelmez, ya da tam tersi lisede içine kapanıksan üniversitede tam tersi aktif birisi olabilirsin. Ben lisede içine kapanık birisiyken, üniversitede birinci yılımda astronomi topluluğu başkanı olmuştum, çünkü astronomiyi çok seviyordum ve birşeyler yapmak istiyordum. Üniversite hayatı çok farklı bir kültürdür, onun için yeni bir hayata başladığını ve artık yepyeni bir hayatı kendinin neredeyse sıfırdan oluşturduğunu unutma.

Arkadaşım; lisede öğretmenlerin vardı, senin öğrenmen için elinden geleni yaparlar, sen bir şeyler öğrenince de mutluluklarını gözlerinden okurdun. Üniversitede birşeyler öğrenmek istiyorsan buna artık sadece sen karar vereceksin. İster sınıfa gider, dersi dinlersin, ister yolun karşısındaki cafeye gider okeye dördüncü olursun. Üniversitedeki hocaların o dersi vermekle yükümlü ama o dersi senin aklına sokmakla yükümlü değil. O nedenle efsane ders anlatan hocaların yanında dersine hiç girmek istemeyeceğin hocalar da olacak. Neticede ikisi de aynı maaşı alıyor ve senin bu konuda yapabileceğin hiçbir şey yok. Öğrenmek artık tamamen senin inisiyatifinde…

Arkadaşım; derse girmek ile dersi gerçekten dinlemek arasında büyük fark var. Derse giriyorsan gerçekten dersi öğrenmek için dinlemeni tavsiye ederim, malum vakit kıymetli. Çünkü zaten sınavdan birkaç gün önce yolun karşısındaki fotokopiciden, geçen seneki çıkmış soruları alıp dersi geçeceğini düşünüyorsun ama sana bir sır vereyim mi, o dersi geçip sınavdan sonra hiçbir şey hatırlamadığın ders var ya, yarın iş mülakatında karşına çıkabilir. Hatta iş hayatında bu dersin etkilerini kullanacaksın, kimbilir…

Arkadaşım; o yolun karşısındaki fotokopiciden cevaplarını bulacağın ödev soruları da var ya, onu aslında senin o konuyu tam olarak kavraman için verilmiş bir nimet olarak düşün. Hollanda’da yüksek lisansa başladığımda verilen ödevlere günler harcardım, yine de bitiremezdim, ama o gün ne yaptığım şu anda yıllar sonra bile hala aklımda, çünkü kendimden birşeyler vererek uğraşmıştım. Keşke Türkiye’deki üniversitemde hocalarım da bana çok ödevler verseymiş diyorum. Ödevlerinizi geçiştirmeyin ve en iyisini yapmaya çalışın. Emin olun ki yıllar sonra bile yaptığınızı unutmayacaksınız.

Arkadaşım; üniversite iş ve işçi bulma kurumu değildir. Üniversiteye gelecekte iyi ve rahat bir hayat yaşamak üzere bana iş sağlasın diye gidiyor olabilirsin ama üniversitenin temel misyonu bu değildir. Göreceksin ki hocaların sana meslek danışmanlığı yapmak zorunda değil. Lisede her konudan bir dal alırdın, ama üniversitede artık genel bir konuda uzmanlaşacak derecede eğitim göreceksin. Yani birşeyler öğreneceksin, kendini geliştireceksin ve yarın iş hayatında bunu tatbik edeceksin. Siz patron olsanız üniversite hayatı kendisine birşey katmamış, kendini hiç geliştirmemiş, hiçbirşey öğrenmeden mezun olmuş birisini ise alır mısınız? Samimi olun!

Arkadaşım; üniversitemin adı çok meşhur, mezun olmadan bile şirketler okulumuza gelip bizi işe almak için sıraya giriyorlarmış gibi efsanelere pek itibar etme. Her şey neticede sana bağlı. Sen kendini göstermedikçe kimse sana gelip lütfen n’olur bizim şirketimizde çalış demez. Öte yandan Türkiye, üniversite mezunu sayısı bakımından hiç de azımsanamayacak bir ülke haline geldi. Üniversite mezununa gerek olmayan yerde bile üniversite mezunu insan aranıyor ilanı var, çünkü her yerde işsiz mezun var. Sen mezun olunca senin diğer üniversite mezunlarından farkın olacak mı?

Arkadaşım; üniversite bitince kapağı yurtdışına atmak istiyorsun ya, işte aslında birçok şey üniversitede neler yaptığına bağlı. Bugüne kadar benimle iletişime geçen onlarca öğrenci oldu. Üniversitede bölüm birincisi olabilirsiniz ama bu bana tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Öncelikle İngilizcen nasıl? Cem Yılmaz’ın dediği gibi herkeste olan orta dereceli bir İngilizcen mi var? Yoksa okul bitince bir kursa gider öğrenirim diye mi düşünüyorsun? Ya da ilk 2 senede bu işi halledeyim diye mi? Peki herhangi bir öğrenci klübüne üye oldun mu ya da başkanlık yaptın mı, ya da aktiviteler organize ettin mi, ya da yurtdışında bir yaz okuluna katıldın mı? Bunlar çok çok daha önemli. Dünyadaki binlerce bölüm birincileri, ikincileri, üçüncüleri Avrupa’daki, Amerika’daki senin başvurduğun aynı üniversiteye başvuruyor. Peki senin onlardan farkın ne olacak? Sadece derslere girip, çok iyi notlar alıp bölüm birincisi mi oldun, yoksa gerçekten bu işi çok seviyorsun ve bu alanda aktiviteler düzenleyip, katılımlar yapıp kendini geliştirdin mi? Karşıma iki özgeçmiş gelse, birisi okul birincisi ama hiçbir aktivitesi yok, diğeri ortalaması fena değil ama birçok aktivite düzenlemiş, ya da aktivitelere katkı yapmış. Ben elbette direk ikincisini tercih ederim!

Arkadaşım; herkes Erasmus diye birşey tutturmuş gidiyor, hatta sen de üniversiteni Erasmus’u var diye seçtin. Sana bir şey söyleyeyim mi, evet Erasmus denen bir şey var ama senin sınıfından sadece birkaç kişi gidecek. Sen gitmek istiyorsan ilk iki senende İngilizce’yi iyi seviyeye getirmiş olmanın yanında notların da gayet iyi olmalı. Kazanırsan üçüncü ya da dördüncü yılında Avrupa Birliği’nin sana vereceği süründürüp ama öldürmeyen bir maaşla 6 ay ya da bir sene Avrupa’nın bir ülkesinde eğitimine devam edebilirsin. Bunun sana kazandıracakları paha biçilmez. Eğer bu şansın yoksa bazı üniversitelerde staj zorunluluğu var, bazılarında yok. Zorunlu değilsin diye kendini geliştirmek adına yaz tatilinde birşeyler yapmak istemeyeceğin anlamına gelmez. Yurtiçinde ya da yurtdışında staj yapmak için yerler arayabilirsin.

Arkadaşım; sosyalleşmek demek bir insan ile bir kez karşılaşıp, Facebook’una ekleyip, bir daha görüşmemek değildir. Bazı sağlam dostlukların temeli üniversitede atılıyor. Tabii bunun yanında belki evleneceğin kişi bile o sınıfta olabiliyor (bir istatistik var mı bilmiyorum ama her sınıftan en az bir evlilik çıkıyordur belki de). O nedenle yüzyüze konuşarak yapacağınız sosyalleşmek her zaman Facebook’ta sosyalleşmekten daha iyidir.

Arkadaşım; Amerika’da networking denen bizde çevre denen bir olgu var. Üniversite sırasındayken sınıfa girip hiç kimseyle konuşmadan dersten çıkan biri olmak yerine çevre yapmaya çalışın, insanlarla tanışın, konuşun. Bütün hocalarınızla tanışmaya çalışın, kimilerinde sizin gelişiminize katkıda bulunacak ne cevherler var göreceksiniz. Diğer insanların sizi hatırlaması için en kolay yöntem, insanlara yardımcı olun, onların problemlerini çözün. Bugün öğrenci de olsa yarın herkes profesyonel hayatta karşınıza çıkacak. Şimdiden bir LinkedIn hesabı açın, profesyonel çevrenizi buraya eklemeye başlayın. Yarın kimin nerede karşımıza çıkacağını tahmin bile edemezsiniz.

Arkadaşım; üniversiteye başladığında sana boş bir çanta verildiğini düşün ve bu çantanın üniversite bittiğinde kapanacağını düşün. Ve yarın bir iş başvurusu yaparken ya da eğitimine master ile devam etmek istiyorsan başvuruyu bu çantayla yapacaksın (tabii biz buna çanta değil, özgeçmiş diyoruz).Peki 4 yıl boyunca içine neler koyacaksın? İlk tavsiyem, güvenli bölge (comfort zone) denen sadece kendi bildiğiniz bölgeden çıkın, kendinizi ve çevrenizi keşfedin, extra birşeyler öğrenmeye, yapmaya çalışın. MeetUp.com gibi sitelerden kendi şehrinizde ilgi alanlarınıza yönelik gruplar bulun, eğer yoksa siz kurun. Baştan söylediğimi yineliyorum, üniversitede öğrenmek ve kendini geliştirmek tamamen sizin sorumluluğunuz. Baştan iyi plan yaparsanız, iyi bir hedef ile hayallerinizdeki neticeye mutlaka ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı her sene yeniden okumanı tavsiye ederim ve gerçekten geçen sene neler yaptığını ve gelecekte neler yapabileceğini yeniden planlaman için kendine bir hedef çizmende belki de yardımcı olacaktır.

Dr. Umut Yıldız (NASA/JPL-Caltech)

NOT: Bu blog yazısındaki düşünceler tamamen kendi düşüncelerimdir ve NASA, Jet Propulsion Laboratory veya Caltech’i bağlamaz.

NOTE: The opinions expressed in this blogpost are my own and do not necessarily represent the policy or opinions of NASA, the Jet Propulsion Laboratory, or Caltech.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JustClark -- 14 Eylül 2015; 13:46:36 >

S
9 yıl
Çavuş

çok uzun bi ara okucam editlerim



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

R
9 yıl
Yüzbaşı

güzel yazı, paylaşım için teşekkürler



İ
9 yıl
Binbaşı

Bunu okuyan dhli degildir

Edit:yeter vurdugunuz öldüm





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İssiz Adam -- 14 Eylül 2015; 16:18:21 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
J
9 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: İssiz Adam

Bunu okuyan dhli degildir

Lütfen konuyu trollemeyelim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
9 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: İssiz Adam

Bunu okuyan dhli degildir


İssiz Adam
Yüzbaşı
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
446 Mesaj



Ş
9 yıl
Teğmen

Güzel yazı okumaya değer :Sads:SAD:
Ben LinkedIn ne işe yaradığını tam anlamadım anlatırmısın :SD:as


Bu mesaja 2 cevap geldi.
-
9 yıl
Binbaşı

faydalanacak arkadaşlar vardır. okumayan arkadaşlar zaten okumasada okusada farketmez



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
9 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: şahin...

Güzel yazı okumaya değer :Sads:SAD:
Ben LinkedIn ne işe yaradığını tam anlamadım anlatırmısın :SD:as

Hocam profesyonellerin takıldığı birbirleri ile iletişim halinde olduğu bir sosyal platform.Ceo'lar üst düzey yöneticiler felan var daha çok.Ha illa yönetici felan mi olmak gerekiyor kaydolmak için tabiki hayır.Herkes katılabilir.Profil bilgilerine eğitim bilgilerini iş bilgilerini içinde bulunduğun organizasyonlari onları felan ekliyorsun.Bu tur bilgiler sayesinde iş dünyasındaki diğer insanların sana ulaşması daha kolay oluyor.Ornegin ben üniversite öğrencisiyim okul bitince çalışmak istediğim bazı şirketlerin ik çıkarını ekledim.Ara ara onlar çalışana ihtiyaç duyduğunda bu tur platformlarda incelemelerde bulunuyorlar.Bu tur avantajları var.Facebook gibi bu bunla evlenmis falanca iliskiye baslamis gibi sacmaliklar yok.Daha ciddi bir ortam var.
Açmanı tavsiye ederim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
9 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: şahin...

Güzel yazı okumaya değer :Sads:SAD:
Ben LinkedIn ne işe yaradığını tam anlamadım anlatırmısın :SD:as

olm o gülüş ne öyle, manyak mısın?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
9 yıl
Yarbay

Okudum. Büyük bir çoğunluğu klasik sözlerden oluşuyor ama bazı yerler çok hoşuma gitti aklıma not ettim. Kısacası okuyun kaybetcek bir şeyiniz yok.



E
9 yıl
Yüzbaşı

Durumumuz yoktu okuyamadım























şaka şaka güzel yazı



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

D
9 yıl
Binbaşı

Hocam eğer siz yazdıysanız klavyenize sağlık.
Altına imzamı atarım şu yazının.



A
9 yıl
Yüzbaşı

Sevgilim ve üniversiteye yeni başlayan arkadaşım diye okudum . Kız konusu diye geldim gidiyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
9 yıl
Yüzbaşı

Fazla uzun sanki



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

R
9 yıl
Binbaşı

Güzel bir yazı olmuş gerçekten



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

R
9 yıl
Yüzbaşı

Okudum gerçekse ellerinize sağlık





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rinoritze -- 14 Eylül 2015; 14:51:43 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

N
9 yıl
Binbaşı

En önemlisi ne biliyor musun? Sana bir şey katacak kişilerle arkadaş olmak. Çünkü boş bir insan gel kanka kafeye gidiyorum batak atacaz dediğinde ya bi seferlikten ne olacak der gidersin. Sonuç? Bir kaç saatlik zevk ve boş zaman kaybı



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
9 yıl
Yüzbaşı

hangi blogtan aldın yazıyı

kaynakça belirtir misin lütfen takip etmek istiyorum



D
9 yıl
Binbaşı

Bir ara okurum, faydalı up



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >