Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
25
Cevap
2397
Tıklama
17
Öne Çıkarma
Sayısal 230k'dan mezun birisinin Hacettepe CS hayali olması.
T
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Biraz kendimden bahsedeyim, 230k'dan mezuna kaldım, Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği istiyorum. Hacettepeyi öyle böyle değil, inanılmaz istiyorum ve bunun için 10-12 saatleri rahatlıkla görebilecek potansiyelim var/zaten görüyorum. Kafayı programlarla bozmuş birisiyim ve 12. sınıfımın büyük bir kısmını : "Hayır, böyle olmadı. Sadece yapacaklarımı yazmasam da saatlere de mi bölsem daha iyi? Yok yok, saatlere bölünce saatini kaçırdığımda değişik triplere giriyorum. Gerek yok. Belki saatlere bölüp çok yüklenmezsem uygulayabilirim?" tarzında, asla bitmek bilmeyen bir tartışma içerisindeydim kendimle. Bir yandan da verimli bulmadığım okulumun ödev dayatmasıyla mücadele veriyordum.

Neden böyle oldu?

Bana kalırsa bunun en büyük sebebi konulardan bile öte çalışmayı bilmememdeydi. 9-10-11. sınıflarım tamamen "sınavdan sınava çalış, olan olur." şeklinde olduğu için kendimle tanışamamıştım bile. Neyi nasıl yapmak istediğimi bilmiyordum ve bunu öğrenmeye çalıştıkça hiç bende var olmasını istemeyeceğim bir özelliğim de ortaya çıkıyordu: "Mükemmeliyetçilik"

Geometri temelimin olmaması. 10 geometri sorusunda 3 tane işaretleyince seviniyordum. Alıp 1 tane doğru düzgün soru bankası çözmemiştim. Sonuna kadar hak ettim.

TYT'ye haddinden fazla zaman ayırıp AYT gerçeğini unutmak. TYT çalışırken yaptığım, epey geç fark ettiğim, çok net bir hata vardı. Mesela biyolojide bir konuyu çalıştım, notunu aldım. Testin başına oturuyorum sonrasında, çözüyorum 1,2,3,4 diye gidiyor. 5. soruya gelince bu neymiş lan? Dediğim bir soru çıktı bile. 5. soru, bilgiden çıkartılan bir yorum sorusu. Hemen açıyorum bütün fasiküllerimi, notlarımı. Böyle bir bilgiye denk gelmiş miyim bakıyorum. Hayır, gelmemişim. Neyse diyorum, video çözümden bakarım hele şu testi bi' bitireyim. Hop, 8. soruda yine aynı şekilde bir soru. Az önce saydıklarımı tekrar yaşıyorum. 11 ve 12. soruda da böyle olunca aklımdan geçenler gayet tahmin edilebilir olsa gerek. "Eeeeh, her testte 4 soruya bakacaksam neye çalıştım ben?" ve böylelikle en başa dönüyorum ben en iyisi konu çalışayım diyerek. Bu şekilde böyle bir döngü oluyor. 3 farklı tyt soru bankam olduğunu varsayalım. Hepsinde konu çalışıp 1 test çöze çöze ilk üniteyi bitirmişim. Oysaki devam etsem teste zaten bir süre sonra soruların aynılaştığını göreceğim ama yok, nerede bende o kafa. 3 kat fazla zaman harcayıp 3 kat az verim aldığım bir çalışmaya dönüşüyordu. Durum bu olunca geriye dönüp çözdüğüm soru sayısına bakınca gerçekten de az soru tarzı gördüğümün bilincine varıyordum.
Bu şekilde yaparak hem TYT'yi ciddi anlamda yavaş hallediyordum hem de AYT'nin kuyusunu kazıyordum.


Yanlışlara geri dönmemek. Her seferinde kaçıyordum, geometri gibiydi. Geri dönmeyi zamanımı boşa harcamaymış gibi düşünüyordum. Bir şeyler öğrensem bile anlamam için çok çaba sarf edecekmişim hissi vardı. Onun yerine sonraki soruya geçip onu da yapamayıp kitabı kapatmayı tercih ediyordum:)

Bu hatam ise sanırım aralarındaki en nadir olanı olacak. Grafik tablet hastalığı. Bütün çalışmalarım bilgisayar üstündendi. Olan kitapları bile pdf üzerinden çözüyordum, pdf'ini bulamadıklarımı ise fotoğrafını scanner uygulamalarıyla çekip o gün çalışacağım kısmını drive'a atıyordum. "Bunda nasıl bir sorun olabilir ki?" diyebilirsiniz. Bunun cevabı da size saçma gelebilir: Başarı hissinin olmaması. Evet, ben belki de pdf üzerinden de kaynak bitiriyordum ama bu sene kaynakların sayfalarını 50'şer 50'şer atlaya atlaya kaldığım yere gelmeye benzemiyordu.
Başka bir sıkıntısı da dersten kopmam bir alt+tab'a bakıyordu. Kopmamak için discordu, redditi her an kapalı tutsam bile sadece ders için açtığım youtube hesabımda gördüğüm ilgi çekici bir yks içeriği bile 1-2 alt+tab sonrasında kararı youtube'a yönelik vermemle bütün odağıma baltayı indiriyordum.


Bu sene neleri farklı yapıyorum?

Yukarıda yazdıklarımın hepsini minimuma indirdim. Eleyerek gidecek olursak:

12. sınıfta neyi nasıl yapmak istediğimi epey bir öğrenmiştim. Mükemmeliyetçilik artık bir sorun değildi.

Geometriyi kafaya takmıştım, neredeyse tyt matematik kadar ağırlığı verdiğim bir ders oldu.

Soru çözüm uygulamalarını son derecede aktif kullanmaya başladım. Günlük soru sayıları 300'ün altına düşmüyor. (önemli olmadığını biliyorum, geçen sene maksimum 180 görüyordum. ufak bir karşılaştırma)
Ekstra olarak da bütün yanlışlarımı/aklıma takılan soruları/ben bunu unuturum sorularını kendime test şeklinde hazırlayıp her ay sonu toplamda 4 dersten(mat+fkb) çözmeye başladım. Hem tekrar oluyor hem de bizzat yapamadığım sorular.

Grafik tableti de komple bıraktım. Anlamadığım bir kısım olursa fasikül pdflerini bulup konuyu anlayana kadar sorusunu çözüyorum sadece.


Konuyu açma sebebim, düşünceleriniz önemli.

Eminim bu yazıyı okuyanlar arasında bu süreçten çoktan geçmiş olanlar vardır. Benim hakkımda az çok bilgi sahibi oldunuz. "Ne ihtimal veriyorsunuz kazanmama?" gibi saçma ötesi bir soru sormayacağım. Tavsiyelerinize ve yapıcı eleştirilerinize açığım.


Ben bunları neden yazdım?

Başlangıçta sadece fikir almak için yazıyordum. Sonrasında kendimi daha detaylandırma isteğiyle birlikte ister istemez uzun bir yazı oldu. Kısaltmayı düşündüm ama belki de başkaları da benim yaşadığım şeyleri yaşıyor diye düşünüp vazgeçtim. Umarım birileri kendini bağdaştırabilmiştir ve farklı bir bakış açısı kazanmıştır.


Birtakım notlar

Arkadaşlar, toksik yorumlarınızı kendinize saklayın. "230k'dan 5k'lık üniversite mi? AÖSDFŞPLAMKF" tarzı şeyleri çok duydum. Beni artık etkilemiyor ama onları tek ben görmüyorum.
Türkçe ve tyt fen kısmım oldukça iyi diyebilirim. Matematik de günden güne iyileşiyor. Sosyal için apotemi sosyal bilimler konu anlatımını almayı düşünüyorum.


8 ay sonra çözdüğüm kaynakları paylaşmak ve yaşadığım süreci anlatmak umuduyla. Okuduğunuz için teşekkürler.



Hacettepe cs diye hayal mi olur ? Orada bile cömertlik yapmış...ODTÜ boun İTÜ CS hedefliyorum demelisin
Yoruma Git
Guest-EBBB59CB7 - 3 yıl +6
G
3 yıl
Er

Bol şans hocam



G
3 yıl
Er

aynı durumdayız



M
3 yıl
Er

Program takıntısı bende de vardı bi ara.İnsanı rahatsız ediyo cidden.Umarım istediginiz yeri kazanirsiniz hocam siz de



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

C
3 yıl
Yüzbaşı

yaparsın da zamanlama kötü, hacettepe ceng her sene öne fırlıyo


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
3 yıl
Onbaşı

Hacettepe cs diye hayal mi olur ? Orada bile cömertlik yapmış...ODTÜ boun İTÜ CS hedefliyorum demelisin



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

T
3 yıl
Er
Konu Sahibi

@cheers darlin evet ya, 2500 2500 ayıp oluyor artık:')

@furkançk ahahashdgk mütevazılık aslında ama çok yüksekte de tutmamaya çalışıyorum diyelim:)




Bu mesajda bahsedilenler: @cheers darlin , @furkançk
G
3 yıl
Yüzbaşı

Hocam hacettepe cs bölümünün sıralamaları çok yükseldi ama yine de vazgeçmeyin. Sadece Farklı alternatiflere de açık olun. Hacettepe hedefi sizi ayakta tutacak.
Kolay gelsin iyi çalışmalar



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
3 yıl
Onbaşı

Çok ufak bir örnek vermek isterim bilin ki sınav sizin için tek çare değil
Arkadaşım 270 280k ile yanlış hatırlamıyorsam Marmara bilgisayar öğretmenligine girdi bilgisayardan çok iyi anladığı için 3.7 gibi bir ortalama yaptı Marmara bilgisayar mühendisliği ile çap yapıyor şu an :))
20 25k sıralama yapmış kadar oldu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
1
3 yıl
Çavuş

dostum yazdıklarınla bayağı benzer durumda olduğumuzu görüyorum bende 240k'dan bıraktım bol şans iyi çalışmalar


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
3 yıl
Onbaşı

çalış sen hiç bölüm şu kadar öne atar bu kadar geri çeker aman girer miyim hesabı yapmadan sadece çalış hacettepe cs olmaz ai olur bişey olur yaparsın edersin aman çalış



E
3 yıl
Çavuş

Hocam ben de 244k dan bıraktım



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @13trance
E
3 yıl
Çavuş

Yuzde yuz emin misin böyle olduğuna benim bildiğim eğitim fakültesi dışında cap olmuyor du



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Dogannbulbill
G
3 yıl
Yüzbaşı

Hocam o kadar çalışacaksan bari hedefini yüksek tut. Hacettepe değil de top 6 okuldan birini hedefle. Ne bileyim İTÜ olur, Koç olur, Bilkent olur.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

1
3 yıl
Çavuş

hedef nedir


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @enesemin28
E
3 yıl
Çavuş

35k gelmezse de 99k içinde olmak



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @13trance
H
3 yıl
Çavuş

hocam sen ıyıydın ya konustugumuzu hatırlıyorum da sınavda aksılık mı cıktı


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @13trance
1
3 yıl
Çavuş

hocam 200 küsur k'lılar olarak ufak bir grup kuralım bence




Bu mesajda bahsedilenler: @enesemin28
1
3 yıl
Çavuş

maalesef istediğimizi alamadık hocam




Bu mesajda bahsedilenler: @stewartamca
0
3 yıl
Binbaşı

dgs ile hayaldi gerçek oldu.