Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
542
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Samanyolu Galaksisi'nin en en detaylı kızılötesi haritası oluşturuldu
U
2 ay
General
Konu Sahibi

Samanyolu Galaksisi'nin en en detaylı kızılötesi haritası oluşturuldu
Gökbilimciler Samanyolu Galaksisi'nin 1,5 milyardan fazla nesneyi içeren dev bir kızılötesi haritasını derlediler. Harita, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nin kızılötesi dalga boylarında çalışan bir araştırma teleskopu olan VISTA temelinde oluşturuldu.



Ayrıca Bkz.Dünya’nın yakınından bir “fıstık” geçti: Garip şekilli 2024 ON asteroidi



500 terabayt veri toplandı



İnceleme, 2010 yılında başlayan ve 2023 yılının ilk yarısında sona eren gözlemleri içeriyor. Bilim insanları 13 yıl boyunca 420 gece boyunca gökyüzünün her bölümünü tekrar tekrar gözlemledi. Teleskop toplamda 200.000 görüntü çekti ve 500 TB veri topladı. Görüntüler işlendi ve nesneleri kataloglamak için birleştirildi.



Samanyolu Galaksisi'nin en en detaylı kızılötesi haritası oluşturuldu
Bilim insanları toplamda 1,5 milyar farklı nesne tespit etti. Harita gökyüzünde 8.600 dolunaya eşdeğer bir alanı kapsıyor, bu nedenle tek bir görüntüde sunmak mümkün değil. Ancak işlenmiş veriler ve nesnelerin kataloğu Avrupa Güney Gözlemevi'nin bilimsel portalında mevcut.



Bilim insanları gökyüzünün her bir bölümünü defalarca gözlemleyerek sadece nesnelerin yerlerini belirlemekle kalmadılar, aynı zamanda nasıl hareket ettiklerini ve parlaklıklarının değişip değişmediğini de takip ettiler.




Kaynak:https://www.eso.org/public/news/eso2413/

 Haberi Portalda Gör

N
2 ay
Yarbay

YZ ye çizdirmiyorlardır inşallah




T
2 ay
Onbaşı

Zaman zaman aklıma gelmiyor değil de acaba biz bu dünyada kafese mi alındık. Yani galaksiden çıkmak aşırı zor birçok engel var. Yakınlarda hiç canlılık veya yaşanabilir yer yok.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 4 cevap geldi.
N
2 ay
General

quote:

This gigantic dataset [1] covers an area of the sky equivalent to 8600 full moons, and contains about 10 times more objects than a previous map released by the same team back in 2012. It includes newborn stars, which are often embedded in dusty cocoons, and globular clusters –– dense groups of millions of the oldest stars in the Milky Way. Observing infrared light means VISTA can also spot very cold objects, which glow at these wavelengths, like brown dwarfs (‘failed’ stars that do not have sustained nuclear fusion) or free-floating planets that don’t orbit a star.


The observations began in 2010 and ended in the first half of 2023, spanning a total of 420 nights. By observing each patch of the sky many times, the team was able to not only determine the locations of these objects, but also track how they move and whether their brightness changes. They charted stars whose luminosity changes periodically that can be used as cosmic rulers for measuring distances [2]. This has given us an accurate 3D view of the inner regions of the Milky Way, which were previously hidden by dust. The researchers also tracked hypervelocity stars — fast-moving stars catapulted from the central region of the Milky Way after a close encounter with the supermassive black hole lurking there.

Böyle astronomi kataloglarının güçlü ve zayıf yanları bulunuyor. Aşağıda haberleştirdiğim Quaia kuasar kataloğu mesela kuasar sayısı veya en yüksek kalite kuasar ölçümleriyle değil; hacmiyle ve kuasarların evrensel hacimde gösterimiyle öne çıkıyor. Bu haberdeki katalog da anladığım kadarıyla Samanyolu nesnelerinin zaman yayılan parlaklık değişimi ve hareketlerini gösterme yönüyle, ayrıca serbest salınan gezegenler veya yıldız olmayı başaramamış astrofizik oluşumlar dahil elektromanyetizma bazında ancak kızılötesinde tespit edilebilecek nesneleri de kapsayabilmesiyle öne çıkıyor.

Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com)



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

T
2 ay
Yarbay

uzayda mesafeleri isik hiziyla tasvir ediyoruz ama inan bu hiza ulasacak bir aracimiz olsa bile çevremizdeki bir kaç gunes sistemi hariç hiç bir yere gidemeyiz. ya uzayi bukecek bir teknoloji gelistirecegiz ya da boyle kiçimizin üzerinde oturacagiz.





Bu mesajda bahsedilenler: @Tr07Emre
D
2 ay
Yarbay

galaksiden çıkmak? aşırı zor? insanoğlu dünyada değilde mars ta veya başka bir gezegende evrim geçirseydi soluduğu hava mı olurdu yoksa hidrojen mi yada bulunduğu koşullardaki bir gaz mı? yada solunum sadece bu dünyaya özgü ise! başka gezegenlerde oksijen olup canlı hayat olduğunu henüz bilmiyoruz yada başka gezegenlerde canlı yaşam dediğimiz olgu yok ise! yani oradaki yaşayan türler nefes almıyorlarsa? bu dünya evet bir kafes hatta kafesi de geçtim o kadar detaylı işlenmişki hala bu dünyaya ait yeni bilgiler ediniyoruz bana sorarsanız bu dünya karınca çitliği hiç gördünüz mü bilmiyorum onun modern hali, hiç kimse hiç bir yere ayrılamaz...


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Tr07Emre
B
2 ay
Yüzbaşı

Bence Farklı bir canlı türüyle hiç karşılaşmamak gerekir. Sonumuz çok vahim olur. İnsan kendi ırkını öldürüyorsa başka bir canlının zararsız olmadığına kimse garanti veremez. Yaşadığın yeri güzelleştirmek yada yıkmak tamamen bizim elimizde. Çatıştığımız konuda bu 1 yaparken 100 yıkıyoruz.





Bu mesajda bahsedilenler: @Tr07Emre
M
2 ay
Binbaşı

Z
2 ay
Binbaşı

Galaksiden çıkmak uçuk bir hedef ama güneş sisteminden çıkmak mümkün, bu insanlığa milyarlarca yıl kazandırabilir.

AI'nin devrim yapıp insanlığı yok etmesini engelleyebilir ve kontrol altında tutabilirsek, yakın yıldız sistemlerine gitmek zor değil, hatta çok kolay.

Yaşanabilir gezegen bulmak zor olsa da, bazılarını insanlara uygun hale getirmek mümkün olabilir. Gezegen bulmak için üretilmiş robotlarla bunların yapılması zor değil. Robotlar insanları oralarda üretecek ve başka gezegenlere atlana atlana bu sistem aynen sürdürülecek. Bunun başka yolu yok.



M
2 ay
Yarbay

Uzay zamanı bükebilen warp motorlarını bulunca istediğimiz gezegen ayağımıza gelcektir



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @dreamblue35
D
2 ay
Yarbay

çok güzel, biraz daha uzay yolu dizisi izlemeye devam ;)




Bu mesajda bahsedilenler: @man utd
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.