Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
811
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Şahsi araziyi devlet arsası ile takas etmek.
N
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Merhaba,

Arkadaşımın köyünde karayoluna sıfır 10 dönümlük arazisi var. Devlet tarafından Köye ortaokul yapılma kararı alınmış. Arkadaşım köydeki arazisini devlet ile takas yöntemi ile şehir içinde yine devlet arsasını alabilirmi? Köyünde devlete ait herhangi bir hazine arazisi yoktur.

Köydeki arazisini şehir merkezindeki herhangi bir devlet arsası ile takas etmesi için neler yapmalı, hangi yollara ve kurumlara başvurmalı?

Bu konuda yardımcı olursanız seviniriz, Şimdiden teşekkürler.



H
4 yıl
Yüzbaşı

Peki devlet dönümüne ne değer biçmiş? Devlet el koyuyor ve genelde çok çok düşük bir değer veriyor. Bende hazinenin ihale usülü sattığı yeri ormanın mahkeme açıp alması sonucu 20dönüm yerimi kaybettim. Satan devlet,alan devlet. Mahkeme 13 sene sürdü , bitti şimdide tazminatı bekliyorum 1 sene oldu tık yok. Ama değerinin 5te1'ini (aslında bugün 10da 1i) alacağım. Valla belediyeye bir uğrayın konuşun. Bu işler çok sıkıntılı işler. Ben ne var ne yok satacağım devlet sürekli parsellerimizden tırtıklıyor. Adalet denen birşey yok,mahkemeler çok uzun , AİHM yolunu kapattılar vs. vs.. Şu korona yasakları kalksın bende gidip konuşacağım aldığınız yere karşılık paramı vermiyorsanız toprak verin diye. Dayımızda yok ama bakalım ne olacak



U
4 yıl
Çavuş

Eger okul icin arkadasinizin gayrimenkulu kamulastirilacak ise Evet trampa yani anlayacaginiz sekilde takas yolu ile kamulastirma yapmak mumkundur kanununda yer alir. Ancak takas (trampa) yapilacak gayrimenkulun degerinin yuzde yuzyirmisini asamaz . Yani devlet 100 lira deger bicilen gayrimenkulununuzu kamulastiriyorsa karsiliginda maksimum 120 lira degerinde gayrimenkul verir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UzakyolSurucu -- 3 Mayıs 2020; 21:56:55 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Neptunmavisi
N
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Takas işlemi için hangi kurumlara başvurmalıyız?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @UzakyolSurucu
U
4 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: Neptunmavisi

Takas işlemi için hangi kurumlara başvurmalıyız?
Hocam kamulaştırma işleminin aşama ve şartları vardır bunlardan biride kamu yararının sağlanması amacıyla yapılır. Yani öyle benim köydeki arsayı takasa verelim şehirden çok daha değerli arsayı bana verin demek idare ile böyle bir pazarlığa girmek mümkün değil Kamulaştırma dediğiniz kamunun tek taraflı kamu gücüne dayanarak gerçekleştirdiği bir işlemdir. (bedel anlaşmazlıkları hariç). Trampa usulu yani anlayacağınız takas usulu kamulaştırmayı idare kamu yararı var ise kendisi teklif eder mal sahibi de rıza gösterirse öyle mümkün olur. Bu arada İdarenin de karşılığında vereceği gayrimenkul kamu hizmetine tahsis edilmemiş olmalıdır. Yani daha basit bir ifade ile boş atıl olmalıdır.

Haydi diyelim ki bir şekilde trampa yolu ile kamulaştırma olanağınız oldu diyelim önceki mesajda dediğim gibi sizin verdiğiniz gayrimenkul misal 100 tl değer biçilmişse devletinde karşılığında maksimum 120 tl değerinde gayrimenkul teklif ederse başa baş değişmiş olursunuz. Ama daha da değerli örneğin devlet 200 tl lik gayrimenkul teklif ederse verecem derse size siz aradaki 80 tl yi karşılık olarak cebinizden devlete ödersiniz.

Siz birde mesajda tam belirtmemişsiniz .İdare arkadaşınızın arsasını kamulaştırdı mı okul için . Yoksa siz bir yerlere başvuralım da okul için bizim arsayı kamulaştırsın diyem mi düşünüyorsunuz ?




Bu mesajda bahsedilenler: @Neptunmavisi
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.