Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12314
Cevap
516756
Tıklama
8
Öne Çıkarma
Cevap: S40 I (1995-2004) (414. sayfa)
N
5 yıl
Yarbay

@ersin310 Geçen hafta benim diskler de direksiyonu titretmeye başladı hocam. Biraz araştırdım yabancı bir forumda birisi disk yamuklugu sanılan vakaların%90'ının aslında disk üzerinde dengesiz katman oluşturan balata tozu olduğunu yazmıştı.
Bunun üzerine frenler soğuk iken basınçlı suyla yıkadım. Ardından tekrar alıştırma sürecine çıktım. Daha doğrusu tam alıştırma yapmadım ama fren kullanımımı o tarza çevirdim. Bugün otobanda denedim ve en çok titrettiği 120-80 arasındaki titreme belirgin şekilde azalmıştı.
Kesin sonuç almam için tekrar tam bir alıştırma süreci yapmam lazım ama bilginiz olsun. Disk yamuklugu sandığımız şey disk yüzeyine dengesiz yapışan toz da olabilirmis.

Bu arada bizim araçların ön kamberi de ayarlanabiliyormuş. Vida'da gördüm. Amortisör takozları monte edilirken, alt tabla ile üst tablanın deliklerini aynı hizaya getirirseniz comfort süspansiyonun kamberi oluşuyor. Üst takozu, alt tablaya göre 20 derece saat yönüne çevirip o şekilde monte ederseniz de sport süspansiyonun kamber ayarı oluyormuş.
Takozları değiştirirken sport ayarıyla mı taktirsam acaba?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 14 Eylül 2019; 23:35:18 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ersin310
E
5 yıl
Binbaşı

Birşey sormak istiyorum. Malum bizim araçta geri park biraz sıkıntı (gerçi alıştım bu duruma ama eşim alışamıyacak gibi ;} )
Geri görüş kamerası kullanan var mı aramızda.?
Ya da şu teype entegre olanlar var onlardan mı alsam diyorum. Double teyplerden. Karar veremedim bir türlü. Baktıkçada kafa karışıyor.. Hepsi Çin malı . İyi birşey iyi maliyet..



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
5 yıl
Binbaşı

Hocam o toz meselesi kesin bende de vardır, çünkü gerçekten son dönemde çok seyrek yıkıyorum arabayı. Hatta dışı kirlendi diye rahatsız olduğumdan değil, çoğu zaman balata tozu kalıcı olarak yapışmasın diye yıkıyorum arabayı. Yeni jant aldım o kadar, ama gidip yıkamadım hala, montajda sürülen yağ gibi sıvı hala üzerinde

Dediğiniz gibi balata tozu bu kadar etkiliyorsa daha sık yıkamak lazım o zaman. Oysa titreşim hissedince aklıma direkt disk geliyor. Mesela lastik olabileceği bile hiç aklıma gelmemişti. Şimdi yeni lastiklerde titreşim yok diyebilirim. Bu arada bir ara siz de denemiştiniz, hava basınçlarıyla oynamak da bazen işe yarıyor. Bende 120-140 civarı titreşim oluyordu mesela, denemek için basınçları 32 yerine 34 yaptığımda 140 tan sonra hissetmeye başlamıştım.

Yalnız kamber olayı iyiymiş, sanki fabrikasyon coil varmış gibi hissettim bence denenebilir hocam, sizde kule gergisi de var, ön taraf hepten sıkılaşır. Negatif kamber olunca ön tarafın açılma hissi azalıyordur herhalde.




Bu mesajda bahsedilenler: @nacker
F
5 yıl
Onbaşı

Selamlar, benim v40 SW kasamda geri park inanılmaz zor. Önceki sahibi sesli konuşan ( şu kadar metre şu kadar santim kaldı durunuz :) gibi bi alet var. Gayet iş görürüyor. Şu ekran lı teyp olayını bende çok araştırdım. Hem kaliteli olsun hemde o boşluğu doldursun diyorsan Pioneer ın ucuz ekranlı modeli var. ancak bana soracak olursan hiç gerek yok sebebi de şu. Ekranlı ve Ekransız 1din lik cihaz arasında 2 kat fiyat farkı var. 500-1000 gibi. ve özellikllik olarak hiç bir fark yok. Hem ekranlı modelin çalışnma araç camını kırma gibi korkuları var. Çok değerli sanıp hem aracın camını hem teyp den olursunuz. Ben s4050 BT modelini aldım 500 ' e altındaki boşluk alanada ceplik aldım 1din boyutunda. Hem teyp hem saklama gözüm oldu hemde klasik teyp gibi :)

Not : Ekranlı teybin özellğini pioneer ın ARC uygulamasını kullanarak cep telefondan getirebiliyorsun. Aynı ekranlar geliyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ayanİbrahim
F
5 yıl
Onbaşı

Şu titreme olayı yüzünden yeni disk ve balata aldım BREMBO marka. ilk başlarda ( 6 ay kadar ) hiç titreme olmadı. Ancak son 1 aydır. titrek yine geri geldi. :) Özellikle 100-120 arası. Şu toz kir olayına bende bakacağım. Bu kadar kolay bir sürede yamulduğunu kabullenmek istemiyorum :)




Bu mesajda bahsedilenler: @nacker
E
5 yıl
Binbaşı

Sw leri park etmek daha kolay gibi geliyor bana ama. Camın bittiği yerde tampon bitiyor. Bizde baya bagaj giriyor araya. Bir de cam üstü gösteriyor malum.. Hazırda bip bip eden bir sistem var araçta ama geri görüş iyi olur. Bir inceliyim modeli bakalım. O işe girişmişken ön konsoldaki hoparlörüde değişmem lazım patlak sağdaki.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @fatixnet
F
5 yıl
Onbaşı

Bu hafta içi bende aracı bakıma vereceğim, aşağıdaki yazdığım parçaları değiştireceğim. Ancak takıldığımız bir nokta var.
Ben krank keçesini değiştirirken şanzıman keçelerini de ( M3p Manuel ) değiştireyim istiyorum. ancak Sağ aks keçesi var sol tarafta bir kod çıkmıyor. Bu işten anlayan birisi var ise bana yardımcı olabilir mi ? Aracım 1.6 V40 2004 Manuel



S40/V40 MOTOR TAKOZU ALT (TRAVERS TAKOZU) MEYLE marka

S70 /V 70 / 850 / 960 KRANK KEÇESİ ARKA CORTECO Marka en iyisiymiş

S40 / V50 MOTOR ALT TRAVERS LASTİĞİ 1996-2004 ARASI - Nordic

YAĞ FİLTRESİ S40/S70/V70/S60/S80/XC70/XC90 ( Bosch )

S40/V40 ROT BAŞI SAĞ ( ETS marka )

S40/V40 AKİS KEÇESİ SAĞ ( Sol için uyumlumu bilmiyoruz bakacağız )

Bunların değişim işçiliğine 550 Tl fiyat aldım. 500 TL de parça fiyatları tuttu.



F
5 yıl
Onbaşı

Manuel şanzuman da yağ eklemek için üstten bir çubuk var ( M3P ) için konuşuyorum. Bu çubuk yağ eklemek için mi yağ seviyesine bakmak için mi yada başka birşey mi ? Çok dar bir yerde olduğu için direk gözünüze gelmeyebilir. Bu cubuğun üzerinde birde kapak var. plastik onu çıkarıp yağı ordan mı ekliycez ? Bilen var ise yazabilir mi ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
5 yıl
Yarbay

Hocam eve geçince VIDA'dan bakıp yazarım. Dünkü şu aks keçesiyle ilgili şeye de baktım ama ben de bulamadım. Sadece bir tarafı bulabildim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @fatixnet
F
5 yıl
Onbaşı

Aks keçesi aldım ancak 2 sağ aldım yönlü olduğu için 1 ini iade edicem. Bizde açınca görücez artık. Gelin şanzımanı indirmiş ya nasip demiş😀. Bizim de o hesap



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @nacker
E
5 yıl
Binbaşı

Radyatör ek depo kahverengi su olmuş iki gün önce gayet maviydi. Elimle kontrol ettim yap değil. Bu şekilde sabah s ervise gitsem ne olur acaba.
Sanırım depoyu değişince antifiriz etkisiyle paslanmaz oldu. Eksilen suyun yerine su koymuştum sürekli..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eloq -- 19 Eylül 2019; 19:53:14 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
5 yıl
Binbaşı

Çalıştırdım motor tam birkaç km dolandım motor tam ısındı yani. Kapağı dikkatlice açar gibi yaptım. Pas. Yağ birşey akmadı. Hatta kapağı açmadan depoya ışıkla baktım baya antifiriz rengine dönmüş. Sanırım sistemdeki pası aldı içine. Tekrar değişim yapmalı mıyım soğutma sıvısının komple ne dersiniz arkadaşlar



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
5 yıl
Yarbay

Hocam o bende de vardı. 4-5 kere doldurup boşalttım. En sonda da motor çalışırken radyatör tıpasını açtım. Alttan akarken ben de üstten sürekli su ilave ettim. Ondan sonra %80 temizlendi diyebilirim. Zaten antifrizin içinde pas önleyici olduğu için bir daha da artmadı o turuncu renk.
Bizim araçların motor aluminyum biliyorsunuz, pas tutmuyor. Pas yapan tek yer motorun arkasındaki boydan boya uzanan metal su borusu. Yani pasın kaynağı ufak. Çok endişelenilecek bir şey değil antifriz gerekli oranda olduğu sürece.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 19 Eylül 2019; 21:42:48 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ayanİbrahim
E
5 yıl
Binbaşı

Dün okudum yazamadım. Cevabın için sağol hocam. Sabah getirdim ustaya söyledim böyle böyle oldu diye. Antifirizin rengi gayet stabil bu arada. Baya mavi mavi duruyor. Sistemdeki pasları almıştır. Endişe edecek durum yok kullanımda sorun yaratmaz dedi. Kış başında değişelim. Sürekli antifirize maruz bırakırsak radyatörde felan delik. Patlak varsa açar onları birde radyatör değişmek zorunda kalırız diye konuştu.birkaç ay sonra bakıcağız.
Ya aklıma ne geldi. Bizde bir hyundai accent admire 2006 vardı şirketin. Baya bildiğin su bidonu elimizde dolaşıyorduk. Hatta su bittiği için 2-3 sefer Hararet bile yaptırdık. Birinde su yoktu bagajda. Kenara çekip kontak kapatıp yarım saat bekledim. Sonra yolda Hararet yükseldikçe boşa alıp önden gelen havayla harareti düşüre düşüre 25km yol yapıp servise çekmiştim. Bir açtık radyatör kapağını su yok.:) Doldurunca taşan su hep pas içinde . Ne arabaydı be. Tık demiyordu. Şimdi ise korkar olduk.
Aslında düşününce ben tatilde sürekli normal su ekledim eksilen yerine hiç antifiriz koymadım. En son İstanbuldayken depoda antifirizin rengi baya açılmıştı. Pası o arada yaptırdım herhalde :(



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @nacker
M
5 yıl
Teğmen

arkadaşlar sizlerin de volvolarınızın direksiyonu sert mi? benimki ağır. çevirirken yoruyor adamı, adeta bilek ağrıtıyor.
bu konuda ne yapılabilir?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
N
5 yıl
Yarbay

Evet hocam özellikle şehir içinde oldukça sert. Sabah ilk çalıştırmada motor soğukken bir hayli yumuşak oluyor ama. Motor ısındıkça sertleşiyor. Bir süre yoğun trafikte kalırsam da artık bilek yoracak hale geliyor.
Çözümü var mı bilmiyorum. Hidrolik yağı değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Ben değiştirdim ama çok bir fark olmadı.

Ama normal hızlarda(şehir içinden çıkınca) seyir ederken sertlikten yana bir şikayetim olmuyor. Gayet ideal hale geliyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 23 Eylül 2019; 18:49:0 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @maietnigri
M
5 yıl
Teğmen

katılıyorum hocam. açık ve uzun yolda, sert direksiyon çok güzel bir his veriyor. şerit kaymaları, savrulma gibi durumlara karşı şoförü daha etkin tutuyor. ama şehir içinde bir kasise, küçük çukura girerken hafif sağa sola savrulur gibi dönüyor. durup tam sağ veya sol yapacakken de aynı şekilde bilek yoruyor. birkaç saat kullanıp eve gelince yorulduğumu anlıyorum. başka volvoculara da sordum, kimisi çok hafif kimisi benim direksiyonum da sert diyor. aldığım araba birçok anlamda bakımsız kalmış. o nedenle direksiyona etki eden bakım kalemleri de atlanmıştır diye düşünüyorum.

dediğin gibi hidrolik yağı, rot, lastik basıncı, direksiyon pompası gibi birkaç özelliği yetkili serviste test ettireceğim. teşekkürler ilgin adına.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @nacker
N
5 yıl
Yarbay

Lastik basıncının yanı sıra lastiğin tipi de etkiliyor direksiyon sertliğini. Kimi lastik kolay dönerken kimisi yola biraz daha yayılıyor. Lastiğin taban genişliği arttıkça da ağırlaşıyordur zannedersem.
Çukurlarda tümseklerde savurma hissi oluyorsa viraj demir tertibatını kontrol ettirin derim. Z rotları ve demir burçlarını. Benim arka tarafta vardı viraj dönerken çukura girince arka taraf sekiyor gibi oluyordu. Z rotları ve demir lastiklerini değiştirince fark edilir şekilde azaldı bu durum.

Büyük ihtimalle hidrolik pompasının aşınma durumu da bir etken. Zamanla aşınıp yeterli basıncı basamıyor olabilir. Bu da ağırlığa sebep oluyordur. Çünkü mesela araç soğukken özellikle kış aylarında direksiyon oldukça rahat dönüyor. Hidrolik yağın soğukta kalınlaşmasıyla alakalı gibi geliyor bana. Isındıkça da incelip basınç kaybına sebep oluyor, direksiyon ağırlaşıyor. Benim araç 310 bin km oldu neredeyse. Aslında pompayı elden geçirsek faydalı olabilir ama bozulana kadar ellemek istemiyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 23 Eylül 2019; 21:39:40 >


Bu mesajda bahsedilenler: @maietnigri
F
5 yıl
Onbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: maietnigri

arkadaşlar sizlerin de volvolarınızın direksiyonu sert mi? benimki ağır. çevirirken yoruyor adamı, adeta bilek ağrıtıyor.
bu konuda ne yapılabilir?
Hemde çok sert, nasıl bir hidrolik sistemi varsa. sanki hidrolik olmayan bir araç kullanır havası veriyor. Hele birde yanlışla stop ettirince o direksiyon BETON gibi :) Yağ ekleme değiştirme ile ilgisi yokmuş. Hatta kullanma kitabında bu yağı değiştirmenize gerek yoktur yazıyor :)
Yağın tam ise, ve direksiyon pompan düzgün çalışıyor ise. Yapacak bişeyin yok.



F
5 yıl
Onbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: fatixnet

Aks keçesi aldım ancak 2 sağ aldım yönlü olduğu için 1 ini iade edicem. Bizde açınca görücez artık. Gelin şanzımanı indirmiş ya nasip demiş😀. Bizim de o hesap
Düzeltme yapayım : Şimdi M3P manuel şanzımanda SAĞ aks keçesi var evet, sol tarafın da ise körüklü bir sistem var. aynı keçe değil. Zaten geri vitesi R sol üstte olduğu için Renault şanzıman yani. Zaten logosunu da gördük açınca. Bu arada benim daha önceki mesajımda bunun yağ ekleme çubuğu var dediğim olay o çubuk yağ eklemek için değil havasını almak için miş. Bir nevi havalandırma yani.

Hafta sonu aracı tamir e vermiştim. Bayaa bi uğraştı ustalar. Krank keçesini , Aks keçelerini , rot mil ve baş. ını değiştirdik. Şanzıman yağı değiştirdik. Motordaki yağ kaçaklarını onardık. Motorun altını komple temizledik, debriyaj balatasını temizledik ve tekrar yerine taktık, travers takozlarından arkadakini değiştirdik. Şuan aracı biraz uzun yolda sıkıştırıp tekrar lifte alıp bakacağız. 850 TL işçilik verdim. ama bunun içinde şanz. yağ ve antifiriz, ve körük te var. 1,5 gün sürdü.


Bu mesaja 1 cevap geldi.