Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
933
Tıklama
0
Öne Çıkarma
###RC Model Araba Nedir ?###
J
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

RC, Radio Control anlamına geliyor yani radyo frekanslı, kumandalı arabalar.

RC arabalar, sokak tipi (touring), yarış tipi (gas on road) ve off road tarzı arazi araçlarından oluşmaktadırlar.

Radyo kontrollü arabalar iki temel formda sunulurlar : "Oyuncak" versiyonundaki araba veya arazi araçlarıdır. Bunları oyuncak marketlerde bulabilirsiniz ve "kit" yani montajlayarak toplama tipi araba veya arazi araçları ise sadece uzmanlaşmış hobby dükkanlarında veya özel siparişle çalışan imalatçı firmalar tarafından sunulurlar. Bu arabaların montajını kendiniz yaparak toparlayip, hazır hale getirirsiniz. Oyuncak tipi arabalar genel olarak "uzaktan kumandalı" şeklinde lanse edilirler, ancak bizim kullandığımız arabalar "radyo kontrollü" olarak adlandırılırlar.

Kit modelleri kendiniz veya arkadaşlarınızla montajını yapabilmektesiniz veya satıcı firmanın bilgili elemanları ile yapabilirsiniz. İlk başlarda Rc arabalar biraz pahalı gibi görünebilirler ancak oyuncaklara göre daha dayanıklı ve hızlıdırlar.
Aynı zamanda kit model arabalarınızı tamir edebilirsiniz ki bu, oyuncak kumandalı arabalarda imkansızdır. Kit modellerin tamiride çok düşük fiyatlarda olmaktadır. Yedek parça her zaman imalatçıların sunduğu ilave hizmet olmaktadır. Kit model arabaları istendiği zaman güçlendirilebilmekte (tuning) hızını arttırmaya ve görünüme yönelik seçenekler olabilmektedir. Kit model arabalarda, araba kaporta alternatifi çoktur yani ister touring tipi, ister rally tipi, ister kla*** tip araba kaportalari kullanılabilmektedir. Bu da kit model imalatçıların sunduğu seçeneklerdir.


Rc kit model arabaları güç tahrik tipi olarak ikiye ayrılırlar:

1) Nitro metanol yakıtla çalışan motorlu kit model arabalar (kısaca GP = Gas Power, yani benzinli)

2) Akü ile çalışan kit model arabalar
(kısaca EP = Electric Power, yani elektrikli)

Rc kit modellerinde hem benzinli hemde elektriklilerin kendine özgü ekipmanları vardır ve bunları araba şasinin üzerine monte edilerek kullanılmaktadır. Kısaca; benzinlilerde tek silindirli değişik beygir gücünde (genelde 0,6 - 2,5 HP gibi) bu motorun karbüratörünü açıp kapayan servo ünitelerini (servo = mini redüktör görevi gören komuta edilen ünite) ön tekerlekleri sağ/sola çeviren diğer servoyu ve bu servoları besleyen pil grubu ile yakıt deposu, bunun dışında kumandadan gelen komutları servolara yönelten reciever (alıcı ) ünitesi araba şasisine monte edilmektedir. Aynı zamanda modifiye egzost (tuned pipe) kullanılarak motorda rezonans elde edilerek ses izolasyonu yapılmış olur, bunun aynı zamanda %10 gibi oranla hıza katkısı vardır. Benzinlilerde 4x4 kayış tahrikli veya şaft tahrikli hareket aktarım düzeneği seçeneklidir. Aynı zamanda çift ve üç vites seçenekleride mevcuttur. Profesyonel kit modellerde ekipman seçenekleride dahada artmaktadır. Elektriklilerde yine 4x4 hareket aktarımını kayış veya şaft ile olabilmektedir, bu seçenekler her imalatçı tarafından sunulmuştur.


Elektriklinin şaside elektrik motoru ki bunlar değişik bobin sarımlarında olmakta ve hız/tork güçleride buna paralel değişiklik göstermektedir, ayrıca bu motora gerekli amper akımı ile pilden aldığı elektrik voltajını gönderen Speed Control (yani hız kontrol) ünitesi montelidir. Bunun yanında yine ön tekerleri sağa/sola çeviren servo ünitesi, kumandadan komutlari alip servo ve speed control ünitesine yönlendiren reciever da montelidir, tabi gücü aldığı 7.2V aküde öyle. Elektriklilerde en önemli ünite speed control 'dur, bunlar mekanik ve elektronik olarak iki tipe ayrılır. Mekanik olanlar daha çok yeni başlayanlar için ve düşük güçteki motorlar içindir. Elektronik speed control üniteleri (yani ESC) yüksek performans motorları destekler ve genelde ileri seviye rc kit model arabalar ile uğraşanların tercih ettiği ünitedir. Bunun yanında elektrik motorlarida Stock motor ve Tuning motor olarak ikiye ayrılırlar. Stock motorlar genelde arazi tipi kit modellerde kullanılan tork gücü yüksek motorlardır, Tuning motorlarda el sarımı bobinli ve makine sarım bobinli olarak iki grupta yer alırlar, el sarımı olanlar rotorları balanslanmış olduğundan yüksek hız imkanını daha iyi vermektedir. Makine sarımı olan bobinli rotorlarda yüksek hız daha düşüktür ama motor ömrü uzundur.

Benzinli kit modellerde ebatlandırma vardır : 1/5 , 1/8 ve 1/10 yani gerçeğinin 5 kere küçültülmüşü 8 kere küçültülmüşü ve 10 kere küçültülmüşü. Boyları cm olarak 1/5 = 70-80 cm, 1/8 = 60-70 cm ve 1/10 = 35-50 cm arasında değişebilmektedir. Bunlar yine imalatçıların kendi ölçü standartlarına göre olmaktadır. Genelde kullanılan ve uluslararası yarışlarda kullanılan ebatlar 1/8 ile 1/10 'dur. 1/8 deki motor ve ekipmanı daha güçlüdür.

Elektriklilerde genel olarak 1/10 ve 1/12 ebatları mevcuttur. 1/10 'nun boyu benzinlideki gibidir. 1/12 ise 20-40 cm arasi boyunda olmaktadır.

Benzinli ve elektrikli kit modellerde kullanılan tekerlek, jant, rulman, vs. ekipmanlar yine kullanıcıların seçeneklerine sunulmuş çok değişkenli ürünler olarak mevcuttur.

Hem benzinlide hemde elektrikli kit modellerin gövde yani şasileri ile teker salıncak,
differansiyel , aksı tutan sehpalar değişik alaşımlı malzemelerden imal edilerek kit model araba kullananlara sunulmaktadır. Genelde yüksek teknoloji kompozit veya metal alaşım malzemeler kullanılmaktadır. Bu da radyo kontrollu kit model arabaları oyuncak olmaktan çıkarmaktadır.

Yazarlar :
Erkan Akıncı
Ersin Topkarcı
Şükrü Balcı

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



K
18 yıl
Binbaşı

Bilgiler için teşekkürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
18 yıl
Yarbay

Elektrikli araçlardan 1/10 ölçekli olanların benzinli modellerden farkı genişliğinin 200mm yerine 190mm olmasıdır. Elektrikli kategorisinde ayrıca bizde çok olmasa da bazı ülkelerde çok ciddiye alınan 1/24-27 kategorisi de vardır. Kyosho Mini-z, yerli üretim Tgr Sinister ve ProZ benim bildiğim örnekleri. Ayrıca elektrikli ve benzinli 1/10 kategorisindeki diğer önemli fark elektrikli yarışlarında (Türkiye Şampiyonası) Rubber (kauçuk) lastik, benzinlilerde ise Foam (sünger) lastik kullanılmasıdır. Benzinli finali 1 saat sürerken, elektrikli yarışlarının tüm ayakları 5'er dakika sürer



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.