B

Binbaşı
27 Mart 2007
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
66 (Bu ay: 2)
Gönderiler Hakkında
B
6 ay
Çok tuşlu özelleştirilebilir fare (ve özelleştirmek için program) önerisi
Yaklaşık olarak 4-5 yıldır ofis ortamında 7 tuşlu bir kablosuz fare kullanıyorum, markası Everest ve kendi yazılımı yok, ancak X-mouse Control diye bir program üzerinden yaptığım özelleştirmelerle bu 7 tuştan 3 tanesine farklı programlarda farklı görevler atadım ve öyle kullanıyorum. (Ki bu konuyu da açma sebebim bu)

Her ne kadar bu 7 tuştan 3 tanesine farklı görevler tanımlayabilsem de (kalan 4 taneden 2 tanesi malum, zaten sağ ve sol Click tuşları. DPI + ve - tuşları ise 2 bağımsız tuş olarak görünse de, farenin kendi yazılımı olmadığından ve X-mouse Control programında da bu tuşlar için seçenek bulamadığımdan özelleştiremiyorum) aslında üzerine görev tanımlayabileceğim daha fazla tuşa sahip olan (ama yine kablosuz) bir fare arıyorum.

Bu işe yarayabilecek, üzerinde 7-8-10 ve bazı durumlarda yandaki telefon tuş takımına benzer tuşlarla daha fazla sayıda tuşa sahip oyuncu fareleri var. Ancak bunların ilk handikapları genelde kablolu olmaları ve pahalı olmaları. (Elbette nispeten daha hesaplı ve kablosuz olanları da var, ancak hem fiyat azaldıkça fazla tuş sayısı azalıyor ve kablosuz olma ihtimali düşüyor, hem de başarılı bir yazılım ihtimali düşüyor. Ayrıca kablosuz olanlar da maalesef genelde kalem pille vb. çalışmak yerine şarj edilebilir bataryayla satılıyorlar. Bu da hem çok daha sık aralıklarla şarj etme zorunluluğunu hem de ister istemez farenin bataryanın ömrüyle sınırlı olma/ zaman geçtikçe daha sık aralıklarla şarj gerektirme sorununu getiriyor. ) (Ayrıca aşağıda da belirteceğim, bu ürünler genelde oyuncu faresi olarak konumlandırıldığından tek başlarına satılıyorlar, yani bir klavyeyle birlikte set olarak-tek bir alıcı ile kontrol edilebilecek şekilde bulunabilme imkanı da pek yok. Bundan zaten umudu kestim, ama yine de set olsa fena olmazdı)

Bu arada, bendeki fare 7 tuşlu dedim ama 7. tuş aslında scroll tekerinin tıklanması. Yani aslında 6 tuşu var. Evde kullandığım 5 tuşlu görünen bir Logitech ürünüm var. Ancak bu farede scroll tekerinin bir de tilt özelliği var. (Yani scroll tekerini sağa veya sola bastırdığınızda yine atadığınız fonksiyonları yerine getirebiliyor.) Yani aslında scroll tekeri üzerinden sadece tıklayarak değil sağa ve sola bastırarak da ilave 2, toplam 3 özelleştirme seçeneği elde edebiliyorsunuz ve bu gerçekten konumu itibarıyla başparmağınızla harici bir tuşa tıklamanızdan çok daha pratik oluyor. Aradığım farede tuş sayısının yanında bu tilt özelliği de olursa seçenekleri oldukça artırmış olur.

Bu çok tuşlu ürünler hep oyun faresi olarak sunuluyor ve sanki ofis kullanımı hep bunların tanımladığı aralıkta kalacakmış, hiç bu oyun farelerindeki tuşlara ihtiyaç duyulmayacakmış gibi, hep sınırlı seçeneklerle iktifa edilmesi isteniyor. Oysa kişinin kendi hayal gücüne ve kendi kullanım senaryosuna göre sadece oyunda değil, pek çok farklı uygulamada da, farklı görevleri yerine getirecek tuş ataması yapılabilecek fare ihtiyacım var. Ancak en az 8 (hatta mümkünse 10 veya üzeri) tuşlu, kablosuz, bataryalı değil pilli, üstelik uygun fiyatlı vb. ürün bulunsa bile bu sefer de bu ürünlerin "oyuncu" ürünleri kategorisinde pazarlanmaları sebebiyle tereddütlerim var. Şöyle ki:

Bu ürünlerde genelde fazladan tuşların özel fonksiyonları hazır geliyor (mesela 7 tuşlu olanlarda 7. tuş genelde çift klik için oluyor). Fazladan tuşlar için de ya ön tanımlı, ya da yazılımları ile oyunlarda zaten bilinen kombinasyonlara uygun özelleştirmeler muhtemelen sunuluyor. Bu fareler alındığında bu tuşlar (mesela çift klik tuşu) "üzerine başka fonksiyon atanmaya" uygun halde mi olur, yani acaba yazılımlar "sadece oyunlar düşünülerek onlara uygun özelleştirilebilme"ye mi imkan tanır, yoksa bu yazılımlarla (aynen X-mouse Control programında, ama maalesef sadece belli başlı bazı tuşlara yapılabildiği gibi) her tuşu farklı programlarda-farklı özellikler atanacak şekilde özelleştirebilme seçeneği sunuluyor mu, ondan emin değilim?

İkincisi, bende sadece 7 tuşlu mouse olduğu için ( ve bu tuşların 4 tanesi zaten belirttiğim gibi DPI +/- ve sağ-sol klik tuşları olduğu için) test edemedim, ama eğer fare üzerinde daha fazla tuş olsaydı X mouse Control tuşunun bunlara da fonksiyon atamaya imkan tanıyıp tanımayacağını bilmiyorum. Acaba bu programı kullanan varsa bu mümkün müdür, bilen var mı, ya da buna imkan veren başka program bilen var mı?

Özetleyecek olursak:

-- Üzerinde özelleştirilebilir (ama sadece oyunlara özgü özelleştirmeler değil, bilgisayarda yüklü tüm prgramlarda farklı şekillerde özelleştirme yapılabilek şekilde) mümkünse 10 veya üzeri tuşu bulunan.
-- Kablosuz (mümkünse bataryalı değil, kalem pil ile çalışan)
-- Uygun fiyatlı.
-- Mümkünse scroll tekerinde tilt özelliği bulunan.
-- Mümkünse klavye-fare set halinde bulunan (bundan pek ümitli değilim gerçi)

Bir fare arıyorum. (dolayısıyla önerileri alabilirim)


Bir de bundan hariç olarak, X-Mouse control programında "9 tuşlu" başka bir fare denedim, bilgisayarı kapatıp açsam bile benim mevcut faremle aynı ayarlarda olduğunu (ve ayrıca eklenen ek tuşlar için de "tuş 6 - tuş 7 gibi) atama seçeneğinin çıkmadığını gördüm (yani görünüşe göre X-Mouse 5 tuş + sağa ve sola tilt için atama seçenekleriyle sınırlı). Bu durumda:

-- acaba X-MOuse'da ben mi birşeyleri atladım, yani atama yapılabilecek tuş saysını bu programla artırma yolu var mıdır? (dolayısıyla hem daha fazla tuşu olan başka fare kullanımında veya mevcut faremi kullanırken DPI +/- tuşlarına atama yapabilmede işe yarayacak)
-- veya X-Mouse harici bu işi görecek bir yazılım bilen var mıdır?

şimdiden teşekkürler
B
7 ay
Makro çekim için kompakt makine önerisi
merhabalar

normalde çok ileri boyutta olmasa da (ve uzun zamandır bir kenara bırakmış olsam da) iyi kötü DSLR tecrübesi olan ve hali hazırda buna uygun hem makinesi hem bir kaç lensi vb. olan biriyim. Ezici çoğunluk makro için lens tavsiyesi verecek olsa da DSLR değil, makro için kompakt fotoğraf makinesi tavsiyesi almak istiyorum.

Uzun zamandır uzak kaldığım için günceli hiç takip edemedim, eskiden Sanyo Xacti E60 denilen çok başarılı bir makine vardı (bilen bilir, makro konusunda gerçekten üst düzey bir performansı vardı, ama bir bozukluk sonucu "güya" tamirciye götürüp makinenin öneminden/başarısından bahsedip tamir ettirmek istediğimde makinenin lensini başka bir makinenin lensiyle değiştirip bana geri vermişlerdi, burda olayın üzerine niye fazla gidemedim, hala bilmiyorum)

ricoh'un 1 cm'den çekime izin veren makinelerini gördüm, metheden de okudum, ama çok pahalılar. Bu konuda 0,5 - 1 cm gibi yakınlıktan çekime izin veren ve makro performansı iyi olan kompakt makine önerisi olan var mıdır?
B
7 ay
unknown bios error code=FFFF
işyerinde kullandığım bilgisayarda bugün açılmama sorunu ve açmaya çalışırken ekranda bu uyarı görünme durumu oldu.

Bios'a giriliyor, ama önerilen ayarlara dön desem de sonuç değişmiyor. (bu arada donanım olarak da SSD'yi görüyor, önerilen ayarlara dönünce 1. öncelikli boot cihazı olarak floppy disk'i seçiyor, bunu SSD olarak değiştirsem de sonuç aynı)

Bios pilini çıkarıp tüm kabloları çıkarıp bir müddet sonra tekrar taktım, yine aynı.

Bu arada Bios'ta saat-tarih sıfırlanmış (1980'leri gösteriyor) ve değiştirmiyor. Bios pilinin bitmiş olma ihtimaline karşın yeni pil aldım, ancak akşam aldığım için henüz deneyemedim. Acaba bu başlıktaki kod ne demektir??

Bu arada, Bios pili bitince bilgisayarın bende olduğu gibi hiç açılmama sorunu olabilir mi?
B
9 ay
2 monitör kullanımı ile ilgili sorun
merhabalar
işyerinde birinde işlerimi hallettiğim, diğerinde sadece bir programa bağlı bir görüntüyü yansıttığım 2 monitör kullanıyorum (yani 2. monitör hasta kabul monitörü gibi sadece kapıda asılı, ve o ekran dışında başka bir görüntünün oraya geçmemesi lazım), ancak nasıl oluyorsa bazen açtığım bir uygulama (chrome olsun, diğer programlar olsun) ana monitöre değil kapıdaki diğer monitöre gitmiş oluyor, görüntü ayarlarından (veya windows + p ile sağda çıkan ekrandan) masaüstünü yalnızca 1'de göster seçeneği ile önce 2. ekranı devre dışı bırakıp tüm görüntüleri 1. ekrana toplayıp ardından sonra tekrar görüntü 2 monitöre uzatarak sorunu bazen çözebiliyorum.
Ancak bazen masaüstünü sağ tıklayıp görüntü ayarlarınıo açmak istediğimde de görüntü ayarları penceresi odanın dışındaki diğer monitörde açılıyor, dolayısıyla sorunu bu şekilde 1. monitörün olduğu yerden çözebilmek mümkün olmuyor (windows + p kısayolunu yeni farkettim, dolayısıyla açtığım tüm pencereler kapıdaki monitörde açılırken bu kısayolla gelen menü hangi mönitörde görüneceki bilmiyorum)

kullandığım (ve uzantı olarak bir görüntüyü diğer ekrana yansıtan) bir program yüzünden oluyor muhtemelen bu sorun, dolayısıyla bunu önlemenin ezbere pratik bir yolu olmayabiir, ancak böyle bir durumda bir ekrandaki görüntüyü/pencereyi diğer ekrana taşımanın veya tüm görüntüyü ana monitörde toplamanın bir çözümü/kısayolu var mıdır?
B
9 ay
internet olmadan modem arayüzüne erişilir mi?
merhabalar
wireless özelliği olan bir modemi "internete hiç bağlamadan" fişe takıp, telefondan wireless'la modeme bağlanıp, modemin arayüzüne giriş yapılabilir mi? (maksadım internete bağlanmak değil elbette, sadece arayüze erişebilmek)
yoksa bu satece ethernet kablosu ile bağlanınca mı mükün?
B
geçen yıl
Çok tuşlu mouse
- kablosuz
- mümkünse tek değil, klavye-mouse set olacak şekilde (ama olmazsa tek mouse da olabilir)
- mümkünse 9 veya üzeri "fonksiyon atanabilir" tuşları olan

bir mouse arıyorum (ve elbette çok zor ama hesaplı da olabilirse sevinirim)

oyun için değil, iş-ofis kullanımı için arıyorum. Şu an X-Mouse Button Control programını kullanıyorum. Bu program ile "programın izin verdiği" ölçüde mouse'unuzu kişiselleştirebiliyorsunuz. (aynı tuşlara farklı programlarda farklı görevler atamak mümkün, ama tuş sayısı sınırlı olunca elbette sınırlayıcı oluyor, istediğiniz programda istediğiniz kadar fonksiyonu yapacak tuş sayısı mevcut olmayabiliyor)

Mevcut mouse'umda sağ-sol klik'in yanında orta tuş ve 2 adet de yan tuş var. (2 tane de DPI + ve DPI - tuşları var, ama onlar X Mouse Button Control programında görünmediği için onlara sadece bazı programlarda geçerli olacak şekilde de olsa herhangi bir görev atayamıyorum. X Mouse programının arayüzünde şimdilik sadece DPI tuşları hariç diğer tuşlar için atama seçeneği var, bu bendeki mevcut mouse ile mi alakalı, başka daha çok tuşu olan mouse aldığımda da program arayüzü yine sadece bu kadar tuş için mi atama izni verecek, yoksa mouse üzerindeki tuş sayısı arttıkça program da bunu görüp ona göre bu tuşlara fonksiyon atamaya izin verecek şekilde görünecek, bilmiyorum, ama belki bunu denemiş olanlar vardır, bilmiyorum)

mevcut mouse'umdaki en azından DPI - ve DPI + tuşlarına başka görevler atayabileceğim (dolayısıyla şimdilik en azından 2 tuş daha kazanmış olurum) başka program bilen varsa o da bir alternatif olabilir. Ancak hem üzerinde "çok daha fazla" tuş olan kablosuz mouse ve mouse üzerinde ne kadar tuş varsa hepsine atama yapmaya izin verecek program önerisi olan var mıdır?
B
2 yıl
ben Excel\u0027i anlamıyorum, Excel beni anlamıyor
Excel'den (bu metinde "gerizekalı Excel" olarak bahsedicem) (ya da programı açıp kapatma dışında formül vb.den) anlayan biri değilim, ama en odun olanın bile bir listedeki veriyi içindeki verinin formatına göre büyükten küçüğe, alfabetik sıraya göre vb. sıralayabilmesi lazım, bu gerizekalı excelde 100 satırlık, yaklaşık 9-10 sütunluk bir tablo hazırladım (her satırda kişinin adı, soyadı, yaşı, kan grubu bilgisi ve kalan sütunlara da pozitif-negatif gibi metin bilgisinin girildiği ve her satırda başka bir kişinin aynı mantıkta verilerinin girilmesiyle satır sayısının arttığı bir liste. Haliyle her sütundaki bilginin formatı metin, sayı, kan grubunda olduğu gibi harf ve yanına +/- konulmuş karma girdi gibi olduğundan, yani hepsi metin veya tarih olmadığından, tüm sütunların veri formatı da yukarıdan "genel" olarak seçili, yani bir sütun için sayı, bir sütun için metin, bir sütun için tarih olarak algılasın vb. gibi değil)

Ben bu listeyi "herhangi bir sütunun içeriğine göre" sıralayabilmek istiyorum (yani "yaşa göre" küçükten büyüğe göre sıralamak istediğimde o sütunu elbette sıralıyor, ama "seçimi genişlet" dediğimde "tüm listenin/tüm sütunların" da beraber sıralanmasını istiyorum ("e zaten seçimi genişlet dediğinde öyle sıralıyor?" dediğinizi duyar gibiyim), ama işte öyle olmuyor...

Bu gerizekalı Excel hangi mantığa göre yapıyor bilmiyorum ama kafasına göre saçma sapan şekilde sıralamayı değiştiriyor, yaş sütunu yukarıdan aşağıya doğru nizami şekilde sıralanmış oluyor, doğru, ama isim - soiyisim ya da diğer sütunlar onunla tam doğru şekilde değişmediğinden Ali 20 yaşındayken yeni sıralamayla 75 yaşında oluyor, kan grubu değişiyor, soyadı değişiyor vb. (bazı sütunlar karman çorman değişirken bazı sütunlarsa hiç değişmeden olduğu gibi kalıyor, askerlikten muaf imtiyazlı kitle gibi her sütun kendince bir sıraya girerken maşallah, hiç oralı olmuyor)

Başkalarının yaptığı listelerde olmasına alışık olduğumdan (ve benim daha önceden hazırladığım bir listede de arada değişiklik yapıp listeyi düzenlerken farketmeden benzer değişikliklere yol açmış olma ihtimalim olduğundan) listeyi "baştan sona "bütün listedeki hücreler standart olacak şekilde" "baştan" yazdım, listede birleşmiş hücreler yok, (yukarıdaki toolbardan "hücreleri birleştir" seçeneğinin de seçili olmadığına emin oldum), görebildiğim kadarıyla hücreler arasında yükseklik farkı vb. de yok, ama arkadaş bu gerizekalı program neyi yanlış algılıyor-neyi neyle bağlayıp neyi "hmm, ben bunu sıralarım" diyip neyi "bu bundan değil, bunu sıramayayım" diyerek beraber sıralama dışı bırakıyor, ben niye ortalama vasat bir cahil olarak bu programı açtığımda kısaca "sırala" dediğimde bu program beni illa teknik bir bilgi peşinde koşmaya itiyor, "adamı sinir etmeden sıralasana ulan!" demek zorunda bırakıyor bilmiyorum, ama şu gerizekalı Excel'de her hangi bir hödüğün değil 10; 1000 sütunluk bir veriyi "bir sütundaki sıralamaya göre diğer sütunların da sıralaması değişen kendi satırındaki veriyle birlikte sırası değişecek şekilde" sıralamak istediğinde bu işi nasıl yapması gerekyiğini (veya velev ki bir şeyleri yanlış yapmış olsun, neyi değiştirip-kontrol edip de bunu düzeltmesi gerektiğini) bilen biri var mıdır?

(Not: Excel gerizekalıdır)
B
2 yıl
oyun oynanmadan oyuncu dizüstü
her ne kadar oyuncu dizüstüleri bölümünde açmış olsam da aslında "neredeyse hiç oyun oynamayacak biri" olarak burada sormak daha mantıklı geldiği iin soruyorum, burada trafik diğer bölümlerden daha yüksek gibi.


  • mümkünse 17" ve üzeri (arada 16 - 16.1 olanlar da var, ama almışken 17 ve üzeri daha çok tercih sebebi) (görselliğinin dışında en basitinden 2 excel dosyasını veya 2 programı yanyana açtığımda ikisini de yanyana aktif olarak hem görüntüleyebilip hem sorunsuz kullanabilmem lazım)
  • tercihen i7 11800h veya ryzen 7 5800h işlemcili
  • 16 GB ve üzeri RAM'li
  • en az 500 GB ve üzeri nvme barındıran (nvme'sinin okuma yazma hızları da yüksek olsa iyi olur)
  • bataryası oyunda elbette değil, ama chrome'da dolaşma, ofis uygulamaları vb. kullanma gibi senaryolarda 6 saat üzerini rahat görebilecek
  • ekranı mümkünse kaliteli (gönül OLED der, ama fiyat, malum :) (hatta insan dokunmatik de olsun istiyor, ancak onlarda ya daha düşük işlemci, ya daha küçük ekran, ya da çok yüksek maliyet var)
  • yukarıda da belirttiğim gibi oyun oynamayacağım için ekran kartı yerine maliyet yukarıdaki bileşenlere kaydırılmış olan
  • klavyesinde karanlıkta kullanım için ışık bulunan (tek başına görünürlük problemini çözen basit bir ışık yeterliyken RGB de göze hoş gelmiyro değil)
  • yine klavyesinde caps lock, numlock ışıkları bulunan (bunun bile olmadığı modeller var, numlock'u geçtik, özellikle caps lock için bir uyarı bulunmamasının mantığını hala daha anlamıyorum)
  • e fiyatı da (bu devirde çok zor ama) 15.000'i geçmesin istediğim

bir dizüstü arıyorum. İlan her ne kadar 3 kuruş maaşa 5 dil bilen, çift ana dala sahip, genç ama 35 yıllık deneyimli "eleman" alımı ianı gibi, olmuş olsa da slında bu dediğim özellikleri bu fiyatlara yakın bantta bulmak belki mümkündü, ancak özellikle kurdaki artış ve bunun fiyatlara kurdaki artıştan daha fazla yansımasına sebep olan panik dalgası yüzünden bu zamanda biraz hayal gibi kaldı, farkındayım.


bu özelliklere sahip Monster Abra 7 modelleri var (14.500-15.000 arası oluyor dediğim konfügrasyon), ama hem kasada ısınma sorunundan emin olamamam (Clevo kasa kullananlar ısınıyor, Tongfang olanlarda o sorun yok deniliyor, ama Abra'nın hangi versiyonlarında Clevo kasa kullanılıyor, bilmiyorum) hem de neticede Monster olması yüzünden o fiyatı vermeli miyim, bilmiyorum

Yine Monster Tulpar serisi var, ama onlarda da fiyat yüksek

Gamegaraj'ın notebookları var, onlarda fiyat bir tık daha düşük, ama hem onlarda da kasa kalitesinden emin değilim, hem de 3 taksitten sonra peşin fiyat üzerine oldukça fiyat biniyor (bu arada hem Monster hem Gamegaraj batarya konusunda sanırım pek iç açıcı seçenekelr değiller)

MSİ'ın 16" dokunmatik modelleri var, onlarda da fiyatların yüksekliği dışında işlemci en iyi ihtimalle i7 1185 veya 1195 (ki bu işlemciler aslında belki de benim ihtiyacımı fazlasıyla karşılar, ama en azından kağıt üstünde 11800h'dan veya 5800h'dan oldukça görünüyor olduklarından, insan psikolojik olarak o fiyata o işlemciyi almak istemiyor)

ASUS'un 4800h'lı modelleri var, belki en mantıklı seçenekler bunlar olabilir (bunları da almadıkça fiyatın dolar kuru gibi yükseldiğini görünce almak her seferinde daha zorlaşıyor, 12.000 TL'ye gördüğünüz laptop 13, 14 derken 15.000'i geçmiş hale geliyor çok çok kısa zaman aralıklarında)

bir de şu an HP Victus'un bir modeli var, şu an ona çok yakınım, ama ekran 16.1 (17.3'le arasında bence ciddi görünüm farkı vardır, canlı görmedim), sanırım klavyede ışık yok, cihaz mantıklı duruyor ama emin olamadım :
https://www.teknosa.com/hp-victus-16e0015nt-4h1u6ea-amd-ryzen7-5800h-16gb-ram-1tb-ssd-rtx-3050ti-4gb-161-w10h-gaming-notebook-p-125033255?gclid=Cj0KCQiAhMOMBhDhARIsAPVml-Ful-bhWXXvxlbyEDcFy3c2oigAsqOIDCnBBKYJIGcUhN4ykfEu4SwaAkuyEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

artık gittikçe dediğim bütçelere göre istediğim özellikler hayal olmaya başlasa da önerisi olan varsa duymak isterim
B
2 yıl
Reboot and select proper boot device hatası
Yaşlı, titrek, huysuz ve hantal bir laptopum vardı (hala var gerçi, ama varlığı da yokluğu da yetmiyor), bir şekilde geçinip gidiyorduk, yeni bir laptop alıcam almasına da bu arkadaş da arada çalışmaya devam edeydi iyiydi...
Konu başlığında yazıyor gerçi, ama şarj kablosunun zırt pırt temassızlık sorunu yaşatması neticesinde sürekli kapanıp açılma sonucunda (sorunun kaynağı bu mu, bilmiyorum) en son kapandıktan sonra şu aşağıdaki görseldeki hatayı almaya başladım :
< Resime gitmek için tıklayın >

Her Türk gibi bir sürü kapatıp açtıktan sonra önce zorlayarak (zaten önceki kurcalamalarımda kapağını açık bıraktığım disk yuvasından) SSD'yi çıkarıp "aç-kapa" ve "çıkar-tak" tekniklerini uyguladım (SSD'yi çıkarırken Serpil Çakmaklı'yı tokatlarken elinin ayarını kaçıran Kadir İnanır gibi davranmış olabilirim, ki garibimin bozukluğu yoktuysa da en azından bana bozulmuştur, pin girişlerini ben ülkenin Suriye sınırına çevirmiş olabilirim)

Sorun SSD'yi çikar-takla düzelmeyince elime geçen ilk tornavidayla aletin kalan 3-5 vidasından ikisini daha sökerek (bir laptopu açınca tekrar toplarken elde en fazla kaç vida kalırsa daha önce o kadar vidayla elele-başbaşa kalmışlığım var, hamdolsun) RAM modulünü açtım (hatta RAM'ler bana artık "RAM'zi abi" diyolar, RAM söke taka samimi olduk), RAM'leri çıkarıp yerlerini değiştirdim, iki ters bir düz taktım, haraşo taktım, boy sirasına göre, kıdem sırasına göre, kimlik numaralarının son 2 hanesine göre, anne kizlık soyadlarına göre sıralayıp taktım, baktım olmadı elin Çinlisi ilk başta nasıl takmışsa el mecbur, dönüp dolaşıp yine aynı şekilde taktım, olmadı...

Şimdi efendim, Bios'a girince ("sen girme ulan ayı" modu yok, maalesef, girebiliyorum) sistem RAM'leri görüyor (RAM'ler en çok beni görüyor, ama onları benden başka gören de var, çok şükür) (ya da ben öyle sanıyorum, Main kısmında "system memory" kısmında "4096 MB" olarak görünüyor) :
< Resime gitmek için tıklayın >


"Config" başlığı altında "SATA" sekmesinde "AHCI Port0"ı seçtiğimde 240 GB olarak Hard disk de görünüyor) ama markasıyla değil, şu şekilde :
< Resime gitmek için tıklayın >

E boot kısmında da ilk sırada Hard Disk var? :
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Ama hala aynı hatayı alıyorum, aslında deneyebileceğim 2. bir SSD var, ama kaç gündür yanıma almayi unutuyorum ve hafta sonu da yanımda olmayacak, baska bir SSD takarsam ve çalışırsa sorunun SSD'de olduğuna hukmedebilirim doğal olarak (zaten sistem eski olmasına rağmen bu en son SSD ile son zamanlarda "inanılmaz yavaş" çalışıyordu, SSD kaynaklı bir problem olmasa da anakartla vb. bir uyumsuzluk ya da driver eksikliği vb. gibi bir sorun vardı, ama tabi açilmama bambaşka bir sorun)

Yukarıdaki görseller sorunun SSD'de ya da RAM'lerde olmadığını gösterir mi, yoksa Bios'ta öyle ya da böyle görünmeleri RAM'ler (veya aslında en çok da SSD) bozukken de mümkün olabilir mi, sizce sorun ne olabilir? ("SSD bozulmuş olabilir", biliyorum, ama bu rn kuvvetli ihtimal mi, başka ne deneyebilirim, onu bilmiyorum)
B
3 yıl
35 Milyon Tuşlu Mouse
merhabalar
oyun oynayan biri değilim, ama işyerinde işimi kolaylaştırcak bir kablosuz klavye + set kullanıyorum, şu an kullandığım mouse üzerinde 5 tuş var (sağ-sol click, scroll tuşu, 2 de ekstradan ileri-geri yapmak için tuş), mouse'un kendi yazılımı maalesef yok ancak X mouse button programı ile bu tuşlara farklı özellikler atayabiliyorum (mouse'da dpi değerini artırmak ve azaltmak için 2 tuş daha var ancak onlara herhangi bir özellik atamayı beceremedim maalesef)

hep oyun oynayanlar makro için çoklu tuş istiyorlar, ancak ben işyerinde sık yaptığım işler için hız kazandıran kısayol kombinasyonları atayabileceğim çok tuşlu (ve yine kablosuz) bir mouse arıyorum (böyle bir ürün bulunsa bile mouse'un kendi yazılımı olmazsa bu atamaları hangi program ile yapabilirim, onu da bilmiyorum, ki kendi yazılımları da zaten "ne kadar çok tuş o kadar özgürlük" gibi olmuyor, kendi seçtikleri bazı kısayolların hazır atandığı veya sadece sınırlı seçenekler arasından atama yapılabilecek şekilde hazır bir senaryo özgürlüğü oluyor)

şu anki mouse'da ileri ve geri seçeneklerinin dışında scroll tuşuna basmayı "enter" olarak ayarladım, ama basınca tanımladığım bir klasörü-dosyayı açabileceğim 1-2 tuş, masaüstünü gösterecek bir tuş, programlar veya sekmeler arası geçişi sağlayacak tuş vb. gibi atamaları da yapabileceğim "çok tuşlu" bir mouse (tabi fiyat da uçuk olur ama çok da pahalı olmayan olursa çok iyi olur) (ve bu mouse'dan bağımsız, herhangi bir mouse için mouse'da ne kadar çok tuş olursa olsun bu tuşları da seçip atama yapabileceğimiz 3. parti bir uygulama) önerisi olan var mıdır? (mevcut kullandığım x mouse button çok başarılı, ancak sadece sağ-sol klik, scroll tuşu, ileri-geri tuşları ön tanımlı olarak geliyor ve bunlara atama yapılabiliyor, ama "benim mouse'umda bir de şu şu tuşlar var, onlara da atama yapayım" diyemiyorsunuz)
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.