K

Binbaşı
18 Temmuz 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
3 üye
Görüntülenme (?)
43 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
K
14 yıl
1 dakikadan az konuşan en fazla 40 kuruş ödeyecek
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), aboneleri koruyan bir karara imza attı. Kurumun aldığı karara göre operatörler, 1 dakikanın altında yapılan görüşmelerden en fazla 40 kuruş alabilecek. Uygulama tüm tarifeleri kapsayacak.

Bazı operatörler 2 dakikası 65 kuruş, 3 dakikası 80 kuruş gibi tarifelerle 1 dakikanın altındaki görüşmelerden 40 kuruşun üstünde ücret alıyordu. Abone, 1 dakikanın altında konuşsa da 65 veya 80 kuruşu ödemek durumunda kalıyordu. BTK, abonenin lehine olan bir düzenlemeye giderek, tarife ayırmaksızın ilk 1 dakikanın en fazla 40 kuruş olabileceğine karar verdi. Bu durumda 2 dakikası 65 kuruşluk tarifede olan abone, ilk bir dakika için 40 kuruş, ikinci 1 dakika için ise 25 kuruş ödeyecek. Böylece, 20-30 saniye arası konuşan veya 1 dakikanın altında konuşma yapan abonelerin korunması hedefleniyor. BTK, daha önce yaptığı araştırmalarda da, vatandaşların cep telefonu ile ortalama 20-30 saniye arasında görüşme yaptığını tespit etmişti. BTK, ses trafiğinde uyguladığı azami ücret politikasını, mobil internette de uygulamak için çalışma başlattı. Tarifesiz interneti kullanan aboneler zaman zaman zor durumda kalıyor ve yüksek meblağlar ödemek zorunda kalıyor. Gelen şikayetleri dikkate alan Kurum, internette de seste olduğu gibi tavan uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1012600&title=1-dakikadan-az-gorusmelere-40-kurus-siniri
K
14 yıl
Rtük\u0027ün Nip/Tuck ve Gossip Girl açılımı
RTÜK; 'Nip/Tuck' dizisi için "Çiftler birbirleriyle çıplak halde sevişirken ekrana getirilmektedir" uyarısında bulundu. Kuruma göre 'Gossip Girl'de de senaryo çarpıtılarak, ilişkiler abartılıyor!

Ameliyat sahneleri yakın çekim
RTÜK; CNBC-e ve E2 kanallarına uyarı yağdırdı! Eğer uyarılar dikkate alınmazsa 'Nip/Tuck' ve 'Gossip Girl' dizilerine bir ile 12 bölüm yayın yasağı getirilecek. RTÜK'ün raporunda "Nip/Tuck'ta cinsel ilişki sahnelerinde çiftler çıplak bir halde sevişirken ekrana getirilmektedir" uyarısı yer alıyor. Ayrıca ameliyat sahnelerinin yakın çekimde verildiği uyarısında bulunuluyor.

Abartılı
'Gossip Girl' için yazılan uyarı raporu da şöyle: "8 Eylül 2009 tarihinde saat 20.00'de yayınlanan dizide gençlerin sevişme, öpüşme sahneleri senaryonun gerektirmediği kadar abartılı bir şekilde verilmektedir. Ayrıca gençlerin yaşadıkları yasak aşklar ve bu aşklarıyla olan abartılı sevişme sahneleri de açıkça ekrana yansıtılmaktadır..."

* * *
Rtük'ün Nip/Tuck ve Gossip Girl açılımı

RTÜK, 'Nip/Tuck' ve 'Gossip Girl' dizilerine uyarı gönderdi... Eğer RTÜK'ün isteği doğrultusunda diziler makaslanmazsa, söz konusu yapımlar 1 ile 12 kez yayın durdurma cezası alacak... Önce 'Nip/Tuck'tan başlayalım... İşte RTÜK'ün sitesinde diziye dair yaptığı uyarılardan bazı bölümler: "Nip/Tuck dizisinde ameliyatlar her hangi bir kapatma tekniği uygulanmaksınız ekrana getirilmekte... Dizide 2 Eylül 2009'da saat 22.43'te yayınlanmaya başlanan cinsel ilişki sahnelerinde, çiftler birbirleriyle çıplak bir halde sevişirken ekrana getirilmektedir... Uzman raporunda yer alan saat 22.49'da yayınlanmaya başlanan ameliyat sahnesinde, insan vücudunun kesilme görüntüleri tüm çıplaklığıyla ekrana getirilmiştir..."

'Gossip Girl'e senaryo uyarısı
Bir de 'Gossip Girl' dizisiyle ilgili rapora göz atalım: "8 Eylül 2009 tarihinde saat 20.00'de yayınlanan dizide gençlerin sevişme, öpüşme sahneleri senaryonun gerektirmediği kadar abartılı bir şekilde verilmektedir. Ayrıca gençlerin yaşadıkları yasak aşklar ve bu aşklarıyla olan abartılı sevişme sahneleri de açıkça ekrana yansıtılmaktadır..."

Nip/Tuck'ta Ahu Tuğba oynasın

CNBC-e ve E2 kanallarına da gönderilen bu uyarılardan anladığım kadarıyla RTÜK'ten 'Gossip Girl'ün senaryosuna bir müdahale var! 'Sevişme sahneleri, senaryonun gerektirmediği kadar abartılı' ne demek Allah aşkına? Şimdi ABD'deki senaryo ekibi, diziyi baştan mı yazacak? 'Nip/Tuck'ta ise durum daha vahim... Raporda "Çiftler birbirleriyle çıplak bir halde sevişirken ekrana getirilmektedir" deniyor. "Çıplak olmadan nasıl sevişilir" dersem hata yapacağım biliyorum. Evet, RTÜK üyeleri de bizim gibi sevişmeyi Ahu Tuğba'nın filmlerinden öğrendi! Nasıldı o sahneler? Esas oğlan, esas kızı yatağa uzatır. Boynundan uzun uzun öper, kamera boyundan aşağı hiç inmez, çarşaf asla açılmazdı. Kamera esas kızın yüz mimiklerine, başını sağa sol döndürmesine odaklanır. Sonra görüntü birden fululaşır ve vazoda sallanan güllerden sevişmenin şiddetini tahmin etmeye çalışırdık. Bazen de kamera doğaya, ağaçlara zoom yapardı. Herhalde 'Nip/Tuck'ta 'çıplak sevişme olmamalı' derken RTÜK bunu kastediyor.

sabah
K
14 yıl
TTNET Web tv test yayınında
http://webtv.ttnet.com.tr/home

Henüz üye alımı yapılmıyor. kullanıcı adı ve şifre bölümüne test yazın.

TTnet'in yeni servisi olan TTnet Web TV test yayınlarına başladı. İçerisinde şimdilik 43 kanalın yer aldığı yayınları sadece Türk telekom çalışanları ve sınırsız internet kullanıcıları izleyebiliyor. Yakında halka açılacak olan yayınları kaliteli bir şekilde izleyebilirsiniz.

Web tv uygulamasını internet sitesinden izleyebilceğiniz gibi bilgisayarınza indireceğiniz yazılımlada seyredebilirsiniz. İçerisinde National Geopraphic Türkçe , Shorts tv, ATV, SHOW TV gibi kanallın yer aldığı Web tv uygulamasında kanalları türlerine görede ayırabiliyorsunz. Tüm kanalların yayın akışlarına güncel şekilde ulabilirsiniz. SD kalitede yayın yapan web tvde kanallarda takılma olmadan izleyebiliyorsuz. Ayrıca TTnet Web TV uygulamasını izleyebilmeniz için bilgisayarınızda microsoft silverlight yazılımı kurulu olması gerekmektedir.

Kanal Listesi

TRT1
TRT2
NTV
CNBCE
KANAL D
SHOW TV
ATV
NATIONAL GEOPRAPHİC CH TÜRKİYE
STAR TV
FOX
SKYTURK
SAMANYOLU
POWERTURK
KANAL 7
NTV SPOR
CINE 5
KANALTURK
TRT3
KANAL A
KARADENİZ
TVNET
KONTV
CNN TURK
KANAL T
KANAL 3
HALK TV
Kanal 24
ÜLKE TV
OLAY TV
MOTORS TV
TRT 4 / TRT MÜZİK / TRT ÇOCUK
YUMURCAK
MAXI TV
AKILLI TV
TÜRKÇ
TV5 MONDE EUROPE
SHORTS TV
AKDENİZ TV
MEHTAP TV
TRT 6
TRT AVAZ
STV HABER
BUGÜN TV

örnek ekran görüntüleri

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
K
14 yıl
Turkcell kasım kampanyası
http://www.turkcell.com.tr/bireysel/kampanyalar/avantajlikonusma/hazirkart/kasim

30 Kasım'a kadar en az 100 kontör yükleyin, 30 gün boyunca tüm Turkcell'lilerle konuşabileceğiniz 500 kontör kazanın.

Kampanya 1-30 Kasım tarihleri arasında geçerlidir.

Katılım

* Kampanyaya dahil edilen; 1 Kasım tarihinde aktivasyon tarihinden itibaren hiç kontör yüklememiş ve aktivasyon tarihinden 110-180 gün geçmiş, BizBize Kampus tarifesinde olmayan bireysel Hazır Kart'lılar bu kampanyadan faydalanabilecektir. Kampanyaya dışarıdan başvuru alınmamaktadır.
* 500 kontör teklifiniz tanımlandığında size kısa mesajla bilgilendirme yapılacaktır.
* Bilgilendirme mesajını aldıktan sonra teklifin geçerlilik süresi 30 gündür.
* 30 gün sonra kullanılmayan hediye kontörler silinir.
* Kampanya kayıt tarihleri arasında kaydolmuş aboneler sadece bir kez 500 kontör kazanabilirler.
* BizBize Kampus tarifesinde olan abonelerimiz kampanyadan yararlanamamaktadır.

Detaylar

Kapsam

Kazandığınız kontörler sadece Turkcell içi konuşmalarınızda geçerlidir. Kazandığınız kontörlerle doya doya konuşup, yüklediğiniz kontörlerle doya doya mesajlaşabilirsiniz.

Bedava dakika sorgulama

*123*29# tuşlayarak kalan bedava konuşma sürenizi ve hangi tarihe kadar yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Ödemeli arama & Konferans görüşme

Kazandığınız bedava dakikaları ödemeli arama ve konferans görüşmede kullanabilirsiniz.

Numara değişikliği & Devir

Numara değişikliğinde bedava konuşma hakkınız devam eder ancak devirde devam etmez.

Turkcell kampanyalar ile ilgili değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

Sık sorulanlar

Adıma kayıtlı diğer hatlarla da kampanyadan faydalanabilir miyim?


Evet, faydalanabilirsiniz. Hat sayısı sınırı bulunmamaktadır.
Kazandığım bedava kontörlerden dakikada kaç kontör düşer?

Kazandığınız kontörler dakikası 3,368 kontörden 15 sn.de 1 ücretlendirilecektir.
Cepten Vadaa'dan yüklenen kontörler ile kampanyaya katılabilir miyim?

Evet. Bir kerede yüklenen 100 kontör ile bu kampanyadan yararlanılabilinir.
Kayıt olduktan sonra 100 kontör transfer etsem olur mu, kampanyadan faydalanabilir miyim?

Hayır, faydalanabilmeniz için kayıt olduktan sonra bir kerede en az 100 kontör yüklemeniz gerekir.
Konbaramdan hattıma 100 kontör aktarsam olur mu?

Hayır, faydalanabilmeniz için kayıt olduktan sonra bir kerede en az 100 kontör yüklemeniz gerekir.
Kampanyaya katıldıktan sonra telefonum ya da hattım çalınırsa bedava kontörlerime ne olur?

Yedek sim kartınızı alsanız bile bedava kontörlerinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kazanılan kontörler ne zaman yüklenir?

Hediye kontörleriniz kontör yükledikten 24 saat sonra hattınıza tanımlanacaktır.
Görüşme içerisinde bedava konuşma sürem bittiğinde nasıl ücretlendirilirim?

Bir çağrı sırasında sadece bir promosyon paketi kullanılabilir. Çağrı içinde indiriminizin süresi ya da hediye kontörünüz biterse aynı çağrı içinde başka bir kampanyadan yararlanamaz ve kendi tarifeniz üzerinden ücretlendirilirsiniz.
K
15 yıl
turkcell platinum paket *yeni*
Platinum Paket tüm vergiler dahil ayda 199 TL'ye Turkcell’lilerle 5000 dakika, diğer tüm yönlere 2500 dakika, 30 dakika uluslararası arama, Avrupa’da 15 dakika arama, 15 dakika aranma, her yöne geçerli 2500 SMS/MMS ve 4 GB internet kullanımı içeren bir pakettir.

Siz de her yönü ile avantajlı bu paketten faydalanmak aynı zamandan ayrıcalıklarla dolu Turkcell Platinum dünyasına girmek için PLATINUM yazıp 7010 'a kısa mesaj gönderin.

http://www.turkcell.com.tr/bireysel/tarifeler/faturali/platinumpaket
K
15 yıl
Hazır kart kamu. 15 dakikası 2 kontör
http://www.turkcell.com.tr/bireysel/tarifeler/hazirkart/digertarifeler/kamu

Kamu tarifesi yenilendi! Sabit ücret ödemeden tüm Turkcell’li Kamu’lularla artık çok daha ucuza konuşabilirsiniz!

100 kontör yüklendiğinde

bizbize kamudan bizbize kamuya: 15 dakikası 2 kontör

turkcell içi arama: dakikası 3 kontör

sabit hatları arama: dakikası 3 kontör

diğer operatörleri arama : dakikası 1 kontör

100 kontör yüklenmezse

bizbize kamudan bizbize kamuya : dakikası 1 kontör

diğer yönlere : dakikası 3,368 kontör
K
15 yıl
bizbizekamu heryöne 1200 DEĞİŞ-Mİ-YOR ( Tarife eski şekline çevrildi *güncel*)
Turkcell 20.09.2009 dan itibaren bizbize kamu her yöne 1200 tarifesinde değişikliğe gitmiş. ve paket dakikaları turkcell içi 500 sabit hatlar ile 500 diğer operatörler ile 500 dakika olarak değiştirmişti.

4 aralık 2009 tarihinde bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu ( BTK ) gelen şikayetler üzerine bizbize kamu heryöne 1200 tarifesinde 01.01.2001 e kadardeğişiklik yapılamayacağı kararını aldı.

ve turkcell tarifeyi tekrar eski şekline çevirdi. BizBize Kamu Her Yöne 1200 seçeneğindeki kullanım dakikaları, 10.12.2009 tarihinden başlayarak müşterilerimizin ilk faturalama dönemlerinde her yöne 1200 dakika olarak değiştirilecektir.

Müşterilerimizin dakika paketlerindeki bu değişiklik 10.12, 20.12 ve 25.12.2009 tarihlerinde başlayan faturalama dönemiyle beraber gerçekleşecektir.

Şikayet eden tüm kullanıcılar. tüketici derneklerine ve btk'ye teşekkürler.

http://www.turkcell.com.tr/bireysel/tarifeler/faturali/kamu/bizbizekamuheryone1200
K
15 yıl
yeni yaz sürprizi her yöne 2 saat bedava
http://www.turkcell.com.tr/bireysel/kampanyalar/avantajlikonusma/hazirkart/yazsuprizi


kontör yükleyin, 30 gün boyunca her yöne konuşabileceğiniz 2 saat kazanın.

Kampanya 15 Eylül – 30 Kasım tarihleri arasında geçerlidir.


Katılım

* Kampanya bireysel Hazır Kart'lılar için geçerlidir.
* Kampanyaya kayıt için; KAYIT EYLUL AD SOYAD yazarak 7020'ye mesaj göndermeniz, daha sonra en az 100 kontör yüklemeniz yeterlidir.
* 2 saat teklifiniz tanımlandığında size kısa mesajla bilgilendirme yapılacaktır.
* Bilgilendirme mesajını aldıktan sonra teklifin geçerlilik süresi 30 gündür.
* 30 gün sonra kullanılmayan hediye kontörler silinir.
* Kampanya kayıt tarihleri arasında kaydolmuş aboneler her takvim ayı ilk 100 ve üzeri yüklemelerinde 2 saat kontör kazanabilmek için ilk 100 ve üzeri yüklemelerini en geç 31 Ekim'e kadar yapmaları gerekmektedir.
* Kampanyaya katılacak kişi sayısı sınırlıdır.
* BizBize Kampus tarifesinde olan abonelerimiz kampanyadan yararlanamamaktadır.


Detaylar

Kampanyanın diğer fazlarına katılan aboneler için kampanya koşulları değişmemiştir. Kayıtlı abonelerimiz kampanyadan yararlanmaya devam edebileceklerdir.

Bedava konuşulabilecek süre:

2 saat

Bedava dakika sorgulama:

*123*59# tuşlayarak kalan bedava konuşma sürenizi ve hangi tarihe kadar yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Ödemeli arama & Konferans görüşme:

Kazandığımız bedava dakikaları ödemeli arama ve konferans görüşmede kullanabilirsiniz.

Numara değişikliği & Devir:

Numara değişikliğinde bedava konuşma hakkınız devam eder ancak devirde devam etmez.

Turkcell kampanya tarih ve koşullarında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
K
15 yıl
bi numara\u0027nla konuş konuş bedava
http://www.turkcell.com.tr/bireysel/kampanyalar/avantajlikonusma/faturali/binumaram

Bireysel faturalı Turkcell’liler!

Sana özel Bİ NUMARAM kampanyasına katılarak en çok aradığın Turkcell’liyi öğrenmek ve onunla 2 ay bedava konuşmak için hemen BINUMARAM yaz 5554’e ücretsiz kısa mesaj gönder.

Acele et, Bİ NUMARA’nla BEDAVA konuşma fırsatını kaçırma! Kampanya, ilk katılacak 1 milyon bireysel faturalı müşterimiz için geçerli olacaktır.



Ücretlendirme

Bi Numaram kampanyasına katılım ücreti sadece bir defaya mahsus KDV ve ÖİV dahil 5 TL’dir, aylık sabit ücret yoktur. İlgili ücret, kampanyanız aktiflendikten sonra kesilecek ilk faturanıza yansıtılacaktır.

Kampanyaya katılımınız ile beraber mevcut tarife ve paketlerinizde bir değişiklik olmayacak, kendi tarife ve paketlerinizden ücretlendirilmeye devam edeceksiniz.

Kampanya süresi olan iki ay (60 gün) boyunca bedava görüşeceğiniz Turkcell numarasına yaptığınız yurt içi aramalar tarife paket dakikalarınız harcanmayacak veya tarife dakika ücreti yansıtılmayacaktır. Kampanya ile yapılacak ücretsiz yurt içi Turkcell aramalarının aylık (30 günlük) 5.000 dakika adil kullanım limiti vardır. Bedava dakikalarınızla yaptığınız görüşmelerin ücretlendirme periyodu tarifenizle aynı olacaktır.

30 günlük süre içinde 5.000 dakika sınırını bitirmeniz durumunda, tarife paketiniz varsa kalan paket dakikalarınızdan (Turkcell yönüne paket dakikalarınızı bitirmeniz durumunda paket aşım ücretinden) veya tarife ücretlerinizden ücretlendirilirsiniz. 30 gününüzü tamamladığınızda ikinci 30 günlük sürede harcamanız için yeni bir 5.000 dakika tanımlanacak, kalan dakikalarınız devretmeyecektir.

Görüntülü görüşmeler aynı ses görüşmelerinde olduğu gibi aylık bedava kullanım hakkınıza tabidir.

Katılım

* En çok aradığınız Turkcell’liyi öğrenmek ve onunla 2 ay bedava konuşmak için hemen BINUMARAM yazarak 5554’e ücretsiz kısa mesaj gönderin.
* Cep telefonunuza gönderilecek mesaj ile "en çok aradığınız" Turkcell abonesinin numarası size bildirilecektir. Siz bu mesajı EVET yazarak cevapladığınızda kampanya katılımınıza onay vermiş ve kampanya dahilinde bu Turkcell abonesi ile 2 ay boyunca bedava konuşma talebinizi bize iletmiş olacaksınız. Kampanya "Talebiniz alınmıştır" mesajının hemen akabinde gönderilecek bilgilendirme mesajı ile başlayacak ve 2 ay (60 gün) boyunca geçerli olacaktır.
* İlk fatura kesiminde geçerli olmayı bekleyen tarife veya paket değişiklik işlemi olan abonelerimiz için kampanya ilk fatura kesimlerinde gönderilecek bilgilendirme mesajından sonra geçerli olacaktır.
* BizBize Kamu her yöne 35 TL ve 45 TL paketleri, Bizbize Canımın 3’ü tarifesi ve süper ikili kampanyasındaki abonelerimizin kampanyadan faydalanmak için tarife, paket veya kampanyalarından vazgeçmeleri gerekmektedir. Bi Numaram kampanyasından faydalanırken bu tarife/paket veya kampanyalardan birine geçmeniz durumunda diğer tekliflerinin başlamasıyla beraber Bir Numaram kampanyası iptal olacaktır.
* Kampanya kapsamında hangi Turkcell abonesini bedava aradığınızı öğrenmek için büyük harflerle KIM yazıp 5554’e ücretsiz kısa mesaj gönderebilirsiniz.
* Size "en çok aradığınız" Turkcell abonesinin numarasının bildirildiği onay mesajında katılım ücreti bilgisi de verilecektir.

Detaylar


Kapsam

Kampanya faturalı bireysel Turkcell aboneleri içindir ve katılım ilk 1 milyon abone ile kısıtlıdır.
Kampanya kapsamında görüşme yaptığınız Turkcell abonesi ile 2 ay (60 gün) boyunca tüm yurt içi aramalarda aylık 5.000 dakikaya kadar bedava görüşeceksiniz.

Ay boyunca 5.000 dakikalık adil kullanım hakkından kalan dakika bilgisi SMS ile sorgulanamaz.
Her 5.000 dakikalık kullanım 30 gün için geçerlidir. 30 günde bir yenilenecektir.
Aylık kullanım limitinin aşılması durumda SMS ile bilgilendirileceksiniz.

Turkcell tarafından sizlere önerilen numara en güncel veriler üzerinden son iki ayda en çok arama yaptığınız Turkcell abonesine (Faturalı, Hazırkart veya Kurumsal) aittir. "En çok arama yapılan" kriteri arama adedine göre değil, aylık arama süresinin toplamına bakılarak hesaplanmıştır.

Kampanya ile bedava aradığınız Turkcell numarasını değiştirmek veya kendiniz numara seçmek için büyük harflerle YENİ boşluk bedava görüşmek istediğiniz Turkcell numarasını başında sıfır olmadan yazarak (YENİ 5XXXXXXXXX) 7277'ye gönderebilirsiniz.

En çok aradığı Turkcell numarasına ait iki aylık güncel bilgisi mevcut olmayan aboneler kampanyaya katılmak için BINUMARAM yazıp 5554’e gönderdiklerinde numara değişiklik ve seçme akışına yönlendirilecekler ve kendileri numara belirleyerek kampanyadan faydalanabileceklerdir. (YENİ 5XXXXXXXX yazarak ücretsiz olarak 7277’ye gönderebilirler).

Kampanya süresince bedava arama yapacağınız numarayı seçme ve değiştirme hakkınız toplam 2 keredir. Katılımdan sonra yapılacak numara değişiklikleri ücretsizdir.

Numara değişikliği

Herhangi bir bekleyen tarife veya paket değişiklik işlemi olan abonelerimiz için ilk fatura kesimlerinde gönderilecek bilgilendirme mesajından sonra geçerli olacaktır. Her hangi bir bekleyen işlemi olmayan tüm diğer faturalı bireysel abonelerimiz için hemen bilgilendirme mesajı gidecek ve numara değişiklikleri anında geçerli olmuş olacaktır.

İptal

Kampanya katılımı başarılı olduktan sonra kampanya iptal edilemez, katılım ücreti iade edilmez ve 2 ay boyunca bedava konuşma abonelerimize tanımlanmış olur.
K
15 yıl
Kontör Yerine TL\u0027ye Dayalı Ücretlendirme Geliyor
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=24981

BTK tarafından Telekom sektöründe tarifelerde karmaşıklığa yol açan kontöre dayalı ücretlendirilmenin kaldırılması ve yerine TL bazlı ücretlendirilmenin konulması yönünde karar açıklandı. Bu karar BTK'nın tüketici lehine gerçekleştirdiği en önemli kararlardan birisi.

Telekom sektöründeki karmaşık tarifelerin en önemli bileşenlerinden birisi kontör, öyle ki, 2003'de Türk Telekom indirim yaptığı iddiası ile kontör sürelerini uzatınca yazdığımız "bu bir zamdır" başlıklı yazı okuyucularımızca anlaşılamamış, yanlış yazdığımız zannedilmişti[1].

Oysa doğruydu, çünkü kontör telekom sektörünün teknolojisinin eski olduğu dönemlerde, her saniyenin hesaplanmasının teknik zorluğu nedeniyle geliştirilmiş bir birimdir. Bu birimin bir ücreti, bir de içerdiği süre olur. O sürenin başında, ortasında ya da sonunda, neresinde olursanız olun, belirlenmiş ücretin tamamı tahakkuk eder.

Bunun anlamı, kontör süresi uzun olan telekom firmalarının kullanıcılarının, kısa olanlara nazaran daha çok para ödeyeceğidir. Örneğin 15 saniyelik kontör süresi (görece fiyatı daha düşüktür) olan bir konuşma 16.cı sanıyede bitmişse, kullanıcı aslında konuşmadığı 14 saniyenin parasını da ödeyecektir. Aynı örneği 61 saniyelik konuşma için ele alalım, 15 saniyelik kontör süresi olan kullanıcı 61.saniyede kapattığı konuşması için yine 5.kontörün konuşmadığı 14 saniyesini ödemek zorundadır. Diğer yandan kontör mesela 60 saniyelik ise, 61 saniyede kesilen bir konuşmada kullanıcı konuşmadığı 59 saniyeyi ödemek durumunda kalacaktır.

İşte böylesine önemli ve sürekli tartışma yaratan bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bir karar aldığı açıklandı. Karara göre, 6 ay içinde operatörler ücretlendirme sistemini kontör yerine TL-krş/dak-sn'ye göre ayarlayacaklar.

Tüm operatörler 1 nisan 2010'a kadar tarifelerini bu yeni sisteme göre ayarlarken, sadece kontörlü kullanan ankesörlü telefonlar için Türk Telekom'a verilen süre 1 ocak 2011.

Ücretlendirme sistemi değişikliği sadece sesli aramalar için değil, yanısıra SMS-MMS ve diğer hizmetler için de yapılacak ve kontörle ücretlendirme sistemi Türkiye'de tarihe karışacak. Bu BTK'nın kuruluşundan itibaren tüketiciler lehine aldığı en olumlu kararlardan birisi.

Diğer yandan BTK, GSM operatörlerinin ön ödemeli hat sahibi abonelere detaylı fatura göndermesi konusunda da çalışma yapıyor.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.