T

Yarbay
17 Mayıs 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
39 üye
Görüntülenme (?)
217 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
T
3 yıl
Türkiye\u0027de notebook/laptop almak.
Merhaba arkadaslar,

Her ne kadar istemesek de, Desktop bilgisayarlar en ust duzey oyun bilgisayarlari oldular. Ayni zamanda ciddi is istasyonu(goruntu ve ses isleme) olarak kullaniliyorlar. Gunumuzde eskiden kullandigimiz bir cok bilgisayar artik 4-5 harddisk ile depolama unitesi olarak veya evde basit firewall/sunucu amaclari ile kullaniliyorlar. Butun bu sebepler disinda artik sistemler dusuk kapasiteli hale geliyor. 128-256gb m2 sata yetiyor. Zaten artik hersey online. Online Film, Muzikler bir yana, Gdrive ve Onedrive sag olsun; bilgisayarinizda hic bir seyi tutmak zorunda degilsiniz. Artik zaten tutmayin da; 1tb laptop diski bir carpmada gider; bunun calinmasi var, klavyeye sivi dokuldu falan derken, sonra aile fotograflariydi, mp3lerdi, filmlerdi hungur sakir aglarsiniz. Yillar once cift cekirdekli bir bilgisayar isyeten bir arkadasima denk geldim. Floppy disk istemisti bilgisayarda ve ben kendisine 4gb USB bellek aldirmistim. Artik mobil ve hatta eve kapali pandemi donemi icin az yer kaplayan sistemler onemli oldu. Homeoffice calisanlari icin de, ayni sekilde.

  • Marka secmek; Bir kac marka evet pahali olanlar belli Asus, Dell ve Toshiba ama gercekten ayni derecede kullanilabilir ve benzer olcude ucuz markalar yok mu? Aslinda Lenovo, Hp, MSI ve Acer gayet iyi cihazlar yapiyorlar. Hatta HP ve Dell nerdeyse ayni anakartlari kullaniyor diyebiliriz. Iscilik konuyu degistiriyor biraz. Apple'i konuya dahil etmek istemiyorum bile; cunku kullanim amaci cok farkli oluyor. Basit anlamda; Dell yerine HP ve Lenovo tercih edilmesini oneririm. Daha sonra basiniz agrisin istemiyorsaniz. Acer ve MSI'a da saygi ile bakiyoruz; yanlis anlasilmasin.
  • Dahili donanim secmek;
a: Kullanim sebebi:
Bu noktada isler biraz karisiyor. Turkiye'de yurtdisindaki gibi kendi isteginize gore cihaz tasarlayamiyorsunuz. Cihazlarin ozellikleri ekran boyutuna gore degiskenlik gosteriyor ve bunun nedeni kasanin genisliginin daha fazla donanim alabilmesidir. Bu sebepten 13inc ekrandan oyun bilgisayari; 17inc ekrandan ekonomik bir ev/is bilgisayari beklemeyin. Turkiye'de bunu size vermeyeceklerdir. Onun yerine size genisleme istasyonu ile ekstra monitor/klavye/mouse onereceklerdir. Istediginiz markanin sitesine girebilirsiniz; nadiren aradiginiz ozelliklerde bilgisayar bulacaksiniz. Desktop bilgisayar kullanmanin en cazip yani budur. Satici her zaman sizin buyuk ekranli bilgisayardan daha fazla performans isteyeceginizi dusunecektir.
b: Kullanim kolayligi:
Artik bilgisayarlarin altina takilan cok pinli genisleme istasyonlari yerine, USB Type-C ile genisletilen cihazlar bulmak mumkun. Sonucen Notebook/Laptop altinda kalinlik gormek zor. Ha bu iyi oldu mu bilmiyorum ama bilgisayarda yeterince USB port yoksa cile yine ayni cile. Telefon, USB bellek ve Mouse takilacak alt tarafi. Hele bazilari icin bir displayport veya HDMI gercekten vazgecilmez hal aldi. 17inc laptopa iki tane monitor taksam ne olur; bana zaten yetiyor kocaman ekran diyenlerin ekonomik secenegi yok. Gidip gaming serisinden laptop almak zorundalar. Hadi ben desem ki; "is amacli kullaniyorum, surekli yurt disina cikiyorum koca bir alet tasimak istemiyorum" ama HDMI portu olmazsa olmaz. O HDMI portu o kadar degerli olur ki; 4 Excel'de 1200 kumeyi degistirmek icin ve formullemek icin, sabaha goz doktoruna gitmeyi goze alirsin. Sana pentium/celeron/athlon islemci yeter. Azcik daha websayfasi goreyim azcik daha is yapayim dersen giris seviyesinde 15.6inc ekranli bir bilgisayardan daha pahaliya gelir. Hos geldin Elitebook/Ultrabook.
3..Olanaksizlik; Dedigim gibi Turkiye'de size istediginiz bilgisayari degil, size satilmakta olan bilgisayari almak zorunda kaliyorsunuz ve bunun iki onemli sebebi var. Bu sebeplerden biri malesef piyasa evden calisanlarin donemine uyum saglayamadi. Yurt disindan cok sayida bilgisayar gelmek zorundaydi ve bu getirelecek bilgisayarlarin belirli kar ve kullanim amaci kistaslarini saglamasi gerekiyordu. O yuzden Turk distributorler aralarinda anlasip lightweight/midsize/fullsize diye aralarinda basitce anlastilar. Seri seri getirme karari aldilar. Bazi serileri de kullanim amaci olarak siniflandirdilar. Uzerine de rezalet bir fiyatlandirma yaptilar. Ikinci sebepte burda basliyor.. Fullsize 17inc en guclu bilgisayar tipleri dediler. Herseyi koydular icine; parasi olan alir; alinmayan da gelecek nesil sistemler geldiginde midrange'e duser dediler.(Orta sinif) ama fiyati dusurmeyecekler. 15.6inc icinde en genis yelpazeye sahip bilgisayar oldu ama hamallarla ve is adamlarini kesmedi. Bilgisayar tasimak isteyene hafif geldi; bilgisayar tasimak istemeyene de agir geldi. Performans desen, pahali olaninda hersey var ama ucuz olaninda malesef cok sinirli bir kullanilabilirlik var. Sonradan ram ekleyemiyorsun, cift kanal kullanamiyorsun, bazisinda uzun tip m2sata girisi yok. Harddisk yeri yok veya portu kullanilabilir degil. Zaten mobil islemci degistirmek gibi bir secenek yok. Lightweight dedigimiz kisma gelince; bu "netbook, chrome kullanicilari performans istiyordu; alin size elitbook, ultrabook" dediler. Haddinden fazla pahali, ama ucuz olani ile reklamli websayfasi acmaman lazim.

Kisaca: Tezgatarin eline dustuk. Ya surumden ya da fiyatlandirmadan kazanacaklar.

Sonuc ve bazilari icin husranla gidip magazaya 10inc tablet alip evdeki monitoru-klavyeyi-mouse'u esleyip istediginiz herseyi yapabilirsiniz. 4g destegi olsun, en az 6gb ram olsun. Google Sheets ve Microsoft Excel kurulu olsun. Zaten herseyiniz online. Cok isterseniz eve minipc/allinone falan gibi seyler de ayni isi goruyor. Homeoffice'i de aradan cikartmis olursunuz, cok isterseniz mini bir network yazici ve tarayici alip, modem'e ekleyebilirsiniz. Elektrik faturasi da eh cok cuzzi. Mesela ben telefonu tuslu telefon yaptim. Whatsapp'i tablete kurdum. Webex ve Google Meeting ve Skype for Business var, televizyona yansittim. HD kamera falan gayet var icinde. Google Sheets ile calistim. Tabletimi elimde tasiyorum veya kucuk bir postaci cantam var, ise giderken onla gidiyorum.

Bunlari yazmamin sebebine gelince; kucuk bir analiz yaptim ve insanlarin garip ihtiyaclari oldugunu ogrendim. Turkiye'de Laptop boyle bisey degil. Turkiye'de Laptop sinirli secenegi olan bisey; paran yoksa hic bir sey secemiyorsun. Turkiye'de paran olsa da isini gorecek sekilde, ebatta ve performansda bilgisayar secemiyorsun. "Zengin adama dibine kadar donanim dolu bilgisayar verelim" kafasi piyasayi mahvediyor zaten. Insanlari farkinda olmalari gereken birseye dikkat cekiyorum. Dogru secimi yapin ve sectiginizden mutlu olun; sonrasinda "ama niye boyle olmadi" demek zorunda kalmayin ve artik uzerinizdeki yukleri, atin uzerinizden. Bide elimdeki tabletin telefonla konusma ozelligini, Turkiye'de telefon olarak almis olmama ragmen, sonrasinda cikan yasayla kapatmasalardi iyi olacakti. O zaman sadece tablet yeterli olacakti.

Saygilarimla.
T
3 yıl
Bir bakalım; yıllar forumda kimleri eskitmiş..
Merhaba,

Öncelikle takip edenlere teşekkür ederim.
Bilenler biliyor ki; bu forumda özellikle işlemciler ve anakartlar altında çok yorum yaptım.
Son 1-2 sene, hakkımda iyi-kötü ne söylense de teşekkür ederim. Hatta bazılarını negatif bulsam da, kendilerine; benimle ilgili yorumda bulundukları(hatırladıkları) için, kalp ve beğenme gönderdim.

Bu konuyu, benim gibi eskiden forumda bulunan ve belki eskilerde kalmış kişileri analım/hatırlayalım, yazılarından alıntılar yapalım diye buraya açıyorum.
Benim gibi başkaları da, hatırlandıklarını görsünler.

Özel mesaj isteyenler, bazı konularda yorum bekleyenler için; siteyi günlük takip yapma gayretinde olacağım.

Selamlar, Saygılar, Sevgiler.
T
10 yıl
Linksys X3500 baglanti kopma TTnet 20mbit/s
Gecenlerde binanin fibernet'e gecmesi ile 20mbitlik baglantiya gectim..
Eski modemim 20mbit destegini sundu fakat biraz yavas kaldi ve sorunsuz calisti. Linksys WAG54G2 Annex A.

Yeni aldigim modemi (X3500) VDSL uyumlulugunu anlamak icin Linksys ile gorustum ve Cisco'yu aradim. X3500'un 50mbit baglantilara destegi oldugu sonucunu aldim.
Cisco urunlerini begenmem sebebiyle, cihazi satin aldim eve geldim ve degisimi gerceklestirdim.

ilk gunun aksami sorun cikmadi. Sonrasinda hep baglanti dusmeye basladi.
Ara kesintiler oldu ve surekli sorun yaratmaya basladi.

TTNET ile gorustum, modemin uyumsuzlugunu bildirdiler ve degistirmek istediler. Istemedigimi Belirttim.
TTNET ile ikinci gorusmemde binadaki kablolamanin degismesi gerektigi bilgisini aldim. Kendimin bunu yapmasi gerektigini soylediler.
--------------------------------
Linksys'den iki ticket actim.. Konu ile ilgili update ve ayarlari yaptim..

Nafile...
Yardim lazim..
T
10 yıl
50 Daireli binada tek kablodan uydu yayini, Digiturk+Dsmart+Vesaire
Merhaba arkadaslar.

Oturdugum binada kat basina 3 daire var ve her daire 1'den fazla sirketin uydu yayinini kullanabiliyor.
Kat basina switch benzeri bir cihaz koyarak, safttan catiya tek kablo gitmesine ve catida 4-5 canak antene paylasmasina calisiyoruz.

Bunun icin, bilinen bir sistem var midir? Onerilebilecek sistem icin kullanilacak urunler ve cihazlar neler olmalidir?

Yardimci olabilirseniz memnun olurum.
T
12 yıl
Laptop ekrani Windows7\u0027de calismiyor
Merhaba arkadaslar..

Sahip oldugumuz Dell E5410 laptoplarin cok defa kurulumunu yaptim. Elime son gelen yeni bir E5410 laptopun, kurulumunu yapincaya kadar hic bir sorun yoktu. Taki Bios, Sifreleme ekranlarini gectikten ve Windows7 yukleniyor asamasina geldikten sonraki; Windows logon sifresi girme ekrani cikacagi anda ekran siyah..

Fn tusu ile ekran isigi acilip karatilabiliyor. Harici monitor bagladim ve kitlenme olmadigini anladim. Windows7'ye ozgu goruntuleme problenimim var.
Bios, sifreleme ve Windows onyukleme OK. ama Windows7' logon ekranina geldigim anda goruntu yok. ayarlardan ozellikle goruntulemeyi clone olarak yaptim ki; acaba deaktif etmemis oldugumu anlayayim.. Nitekim monitor tuslarindan monitor degisimi yaparken laptop ekran isigi acilip kapaniyor.

Driver ve Bios update yaptim sorun cozulmedi..
Oneriniz varsa bekliyorum.
T
13 yıl
Ogame icin oyun arkadaslari araniyor.
Draco evreninde bulunan ittifagimiza; sistemli oyunculugumuza uyum saglayabilecek, tercihen 18 yasinin uzerinde, planli hareket edecek uyeler ariyoruz..
Ittifak icinde sadece Savasci, Koruyucu veya Madenci olarak hareket etmelerini saglayarak; adil olarak yonetilecek ve yonlendirilecek uyelere ihtiyacimiz var.
Sistemimiz kacinilmaz bicimde iyidir. Uyum saglamak zaman gerektirir. Sabirli ve olgun yapida arkadaslarin basvuru yapmasini tercih ederiz. Saldiri aldiktan sonra tatile alan veya oyundan ayrilan kisileri aramiyoruz.
Kisiler, sadece canlarinin istedigi gibi saldiri yapamazlar. Aldiklari saldiri sonucu, oc almak icin geri saldiri yapamazlar.

Tercihen PM'lere cevap yaziyorum ama buraya da mesaj birakilabilir..
Ittifak kurallari ile ilgili sorularinizi bekliyorum..
T
13 yıl
Acer Iconia Tab W500(sinir harbi)
Arkadaslar... 02.06.2011 tarihinde aldigim bilgiye gore, Acer Iconia Tab W500, onceden belirtilen magzaya geldi.. Zaten magza zincirinde satilacagi soylenmisti.. Bu urunun 2 ana farkli modeli bulunuyor. Bitanesi klavyeli ve 750$+kdv civarinda satilan, diger modeli ise klavyesiz haliyle 600$'a yurt disinda satilan sekilleri var.. Kalvyesiz olan modeli ucuz oldugundan dolayi, ilgili magzanin Kadikoy/Nautilus subesine gittim ve almak istedim fakat, malesef Turkiye'ye sadece klavyeli modelinin geldigi bilgisini aldim. Klavyesiz modeli getirilmeyecek..

Gittigim magzada, yanima gelen satis sorumlusunun bana direkt olan tavrini buraya yazacagim, ama oncelikle belirtmeliyim ki; urunu tesir etmek icin koyduklari yerde bozmuslar ve windows'a kurulmus dokunmatik ekran programini kapatmislar.. Alet uzerindeki jelatin sebebiyle isinmis ve dokunmatik ekran calismiyordu. Klavyesi takili degildi. Ayni standda duran diger urunler; Probook, Samsung Tablet, Samsung Netbook Atom Z500.. Sona kalan urunler yani.

Magza Gorevlisi = MG
Ben = B
MG- Merhaba hos geldiniz.
B- Merhaba. Bisey soracagim, bunun dokunmatik ekrani niye calismiyor?
MG- Onun ekrani dokunmayi iyi algilamiyordur. (Elimden alarak parmagi ile dokunmatik ekrana vurarak ve bastirarak cihaza zarar verme siddetinde hareketler sergiledi.)
B- Cihazi alayim isterseniz. (Kendi elime alarak makinayi yeniden baslattim, bu sirada ekrandaki izlerden tirnak kullanildigi ve ekranin cizildigini gordum)
MG- Onun yerine Ipad daha guzel. Bu biraz yavas calisiyor. Zaten AMD'yi bilirsiniz. AMD yavas calisir. Bu sebepten diger urunler arasina koymadik.
B- Bu islemci 2 ay kadar falan once cikti. O kadar da kotu oldugunu dusunmuyorum.
MG- Ipad verelim dilerseniz. AMD hep oyle, yeni cikmis olmasi bisey degistirmez. Sizde goruyorsunuz sorunlu zaten.. Mouse vereyim.(getirdi cikardi, taktik, tanimladi. Imgede hareket yok.)
B- Ipad media icin uretilmis bir sistem. evet web, dokuman, e-mail islevleri var ama sahsen tablet boyutunda tasinabilir, kalemle cizim yapabilecegim bir Windows sistemi istiyorum.
MG- Tabletlerde o yok. (Windows sistemlerinde kalem kullanma sansiniz var ve ilgili islemci ile cogu kucuk capli tasarim programlari kurulabiliyor, hatta Adobe CS5 bile kullanabilirsiniz, o bilgisayarda.)

Simdi, ozellikle Turkiye'ye tek elden giris yapan bu cihaz hakkinda kisaca bilgi vermek istiyorum.. Olctugum kadariyla, Windows 7 acilisi 8 saniye falan suruyor. icinde jiroskop var ve bu sebepten dikey olarak kullanilabiliyor. Jiroskop kilidi var. Gecis suresi 1 saniyenin altinda, ekran yenilenme hizinda.. C-50 cift cekirdekli islemcisini kullaniyor ve bu islemci bir cok forumda Atom N550 ile karsilastiriliyor. Hatta C-50 islemcisi uygulama destegi ve benchmark puanlari bakimindan cok az daha hizli. Bu islemcide Virtualizasyon ozelligi bulunuyor. Atom N550'de Directx10 veya 11 destegi bulunmuyor.. Bu sebepten C-50 islemcisi goruntu kalitesi bakimindan daha iyi. C-50 islemcisinin TDP degeri daha dusuk. Bunun yaninda 2,5 olmak sartiyla istediginiz harddiski takabiliyorsunuz. dilerseniz kendi Windows modelinizi kurabilirsiniz..

Asil konu nedir ona gelecegim..
Oncelikle bu adamin, karsisinda eski bir Bilgi Islem Muduru oldugunu, ayrica islemcileri benden daha iyi bilmemesine ragmen; aliciyi yonlendirmesi durumu soz konusu.. Malesef bu urunun, Turkiye'deki tek saticisi olmalarindan dolayi, kullandiklari insiyatifin farkinda olmayarak sergiledikleri bu tavir neticesinde kendilerini siddetle kiniyorum..

Konunun kapatilmamasi icin Satici/Magaza ismi vermiyorum..
T
13 yıl
Extrem duzeyde sicaklik yalitma.
Arkadaslar bir suredir arastirma yapiyorum ve aradigim bir isi yalitma malzemesi var.. amacim belirli duzeyde ters sicakliklara sahip olan iki metaryalin cevrelerinde olusacak nemi engellemek..
Bazilari nem alici, ev yapimi kocakari malzemeleri kullanmis.. atiyorum un ve princ gibi....
Bazi arkadaslar kara kalem silgi macunu kullanmis.. bu iyi bir secenek.
Benim aradigim ise, -30 ve +70 derecelik isi farklarina ragmen nem olusmasina engel olacak bir malzeme. Bu malzeme hic yoktan 2 yil degistirme ihtiyaci olmaksizin kapali kasa icinde kullanilabilmeli.. 2 yil sonra da dilendiginde yenilenebilmeli..
Yukardaki kocakari malzemeleri ve karakalem silgi macunu malesef ekstrem sistemler icin ve sadece 10 gunluk sure ile isimi gorebiliyor.. Bu sebepten onerileriniz benim icin onemli.

Bu konuda bana malzeme onerisi verebilirseniz memnun olurum..
T
13 yıl
3870x2 fan ozellikleri
Garip gelecek ama yaptigim bir calisma sebebiyle, elimdeki referans tasarimdaki 3870x2 ekran karti sogutucusunun fan soketi ve thermal ayarlarini anlamaya calisiyorum..
4 pinli bu fanin PWM ozelligi oldugunu zannetmiyorum ama galiba ekran kartinda buna dair ozel bir devre var.. cunku fanin uzerindeki 4 pinlik kabloda 1 adet siyah(toprak galiba), 1 adet sari (12volt diye dusunuyorum), 1 adet kirmizi (5volt heralde) ve 1 adet mavi (devir olcer tahminimce) kablo var.. nitekim bu fanin cok genis bir devresi olmasi sebebiyle aklim karismis durumda...

ben bu fani gerek 12, gerek 5 voltda kullanabilmek ve sicakliga gore fan hizi verebilmek istiyorum.. bunun icin nasil bir devre yapmali?

biraz ince bir is ama elektronik bilgisi olan arkadaslar yardimci olursa sevinirim..
T
13 yıl
Kasa onerisi ariyorum..
Ozel bir butce vermeyecegim.. inanilmaz bir kasa istemiyorum.. onemli ozelliklerini verecegim.. isimi gorsun ve kullanisli olsun istiyorum.. Mevcut kasami veya Truvatek kasalari tercih etmiyorum..

1: disk suruculeri cok fazla degistiren biriyim.. Bu sebepten sadece tek kapagi acmak ve harddiski disari cekmek, benim icin yeterli olmali.. ama kablo sokebilirim.. Hotswap olmasa da olur. Kisaca anakartin uzerine dogru cikmamali..
2: Kasa kapaklari kolay acilsin.. alendirli ve sadece stil olsun diye bir suru zimbirti olsun istemiyorum. ozel klipsler ve plastik tutucular gibi seyler istemiyorum..
3: Power supply altta olsun..
4: tercihen kablolar anakart tablasi altina gizlenebilsin. ama ilalaki sart degil..
5: Ustunde tercihen iki tane fan cikisi olsun. en az 1 tane olsun..
6: isikli fanlar cok tercihim degil.. onemli olan fanin gorevini duzgun yapmasidir.. Kendi fan setim, Zalman, Akasa ve Silverstone fanlarindan olusuyor..
7: kasa icin rahatlikla en buyuk ekran kartini takabilecegim kadar genis olmali..
8: kasanin onunde tercihen piano siyahi, parlak bir goruntu istemiyorum. Ucak gibi gorunmesine gerek yok. Sadece 12cm fanin havasinin kolayca girisini saglayacak bir bosluk olmali.. Mesh tercih edilir.
9: Yan kapakta 12cm'den buyuk kasa fani ve/veya buna ait delik istemiyorum.. pencere kullanabilirim veya mesh olabilir.
10: Yukardaki ozellikler sadece full tower kasalarda varsa, fiyati benim icin en uygununu secerim. ama mid tower da tercih edebilirm..
11: kasa icinde ozel boya olmasa da olur.
12: kendi PSU'm var zaten..

laf aramizda; 1. ozellik o kadar da pahali bir degisklik degil.. ama hotswap olunca is degisiyor. 2. ozellik (yada ozelliksizlik) bana ucuza geliyor olmali. 3. ozellik sadece tasarima bakiyor. fiyat bakimdan farki olmamali. 4. ozellik az miktarda bile olsa daha fazla metal kullanilmasini gerektiriyor ama kablonun gecebilecegi deliklerin genisligi sebebiyle bu da cok dusuk bir maliyet. 5. ozellikteki fan delikleri, metal kullanimini azalttigi icin daha ucuza gelmeli. 6. ozellikte dedigim gibi fan istemiyorum nerdeyse.. Bu sebepten ekstra isiklandirma falan gibi bir ozellige de gerek kalmamis oluyor. 7. ozellik, matal kullanimini az da olsa arttiriyor.. 8. ozellikteki piano rengi firin boya ile yapiliyor ve maliyetli.. Mesh olursa metal kullanimi azalmis oluyor. 11. ozellikte boya maliyeti var.

laf aramizda, istedigim seyler bana normal kasadan pahaliya geliyor. iste bu da komik olan tarafi.. eeee ben de isi biraz biliyorum, bu parcalarin bir cogu plastik enjeksiyon, celik bukme ve kalip maliyetinden dolayi fiyati arttiriyor.. ama adamlar sac metalin, yumusakligindan dolayi 1 kalipla 1 milyon kasa uretiyorlar.. Buna ragmen fiyat dusmuyor.. Buna da sinir oluyorum...

Neyse asil kasaya geri donelim.. istedigim ozelliklere sahip bir kasa ornegi verirseniz sevinirim.. illaki her ozelligin olmasina gerek yok.. Gerekli karar asamasinda bir kac secenegimin olmasi benim icin yeterli.. karsilastirmayi ben yaparim. Yardimlariniz icin tesekkur ederim...

Saygilarimla..
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.