V

Yarbay
29 Nisan 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
154 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
V
geçen yıl
Servisten motoru arka koltukta teslim edilen araç için mahkeme karar verecek
Sıfır kilometre aldığı otomobili kısa süre sonra bozulunca bayiden değişim talebinde bulunan ancak isteğinin kabul edilmemesi üzerine motoru sökülmüş ve arka koltuğa konulmuş vaziyette teslim aldığı aracını otoparka çektiren Aylin Altaner, başvurduğu mahkemeden çıkacak sonucu bekliyor.
Üsküdar'da yetkili bayiden geçen yıl 373 bin 469 liraya sıfır kilometre otomobil satın alan Aylin Altaner'in aracı, yaz tatili için gittiği Aydın'ın Didim ilçesinde 1423 kilometrede bozuldu. Çekiciyle Aydın'da yetkili servise götürülen araç, onarıldıktan sonra sahibine teslim edildi.
İstanbul'a dönen Altaner, aracı satın aldığı bayiye götürerek durumu anlattı. Yetkili serviste kontrol edilen otomobilin motorunun su kaçırdığı tespit edildi.
Servis yetkilileri Altaner'e motoru garanti kapsamında yenisiyle değiştirilebilecekleri teklifinde bulundu. Ancak Altaner, otomobilin yenisiyle değiştirilmesini isteyince bayi bunu kabul etmedi.
Avukatı aracığıyla tüketici mahkemesine başvuran Aylin Altaner, buradan çıkacak sonucu bekliyor.
- Motoru arka koltuğa yüklenen aracını otoparka çektirdi
Yaşadığı süreci AA muhabirine anlatan Altaner, otomobilinin önce 146 kilometredeyken iç aksamdan kaynaklı arıza verdiğini söyledi.
İkinci arızanın ise yaz döneminde Didim'de yaşandığını ifade eden Altaner, ikaz ışıkları yanmaya başlayınca aracı durduğunu, kaputu açtığında motor suyunun neredeyse bittiğini gördüğünü belirtti.
Aracına su ekledikten sonra Aydın'da yetkili servise götürdüğünü aktaran Altaner, şunları anlattı:
"Arabam orada bir hafta kaldı ve bir arıza bulunamadığı söylendi. İstanbul'a döndüğümde arabayı satın aldığım servise teslim ettim. Arızanın bulunması için motoru söktüler. Motorun su kaçırdığı ortaya çıktı. Garanti kapsamında motorun değiştirilmesini önerdiler fakat ben sıfır araçta bu onarımı kabul etmeyeceğimi söyleyip, yenisiyle değiştirilmesini istedim, reddedildi. Daha sonra tüketici mahkemesi için yol açıldı. Maalesef uzlaşma sağlanamadı. Araba, motoru sökülmüş ve arka koltuğa konulmuş vaziyette bana teslim edildi. Çekiciyle aracı otoparka aldım. Arabam var ama kullanamıyorum, otoparkta duruyor. Mahkemeden sonuç bekliyorum."
- "Motor hasarı gizli ayıp teşkil etmektedir"
Altaner'in avukatı Filiz Karadan da otomobilin ayıplı olduğunu ve bayinin yenisiyle değiştirmesi gerektiğini savundu.
Böyle bir durumda tüketicinin, aracın değiştirilmesi talebinde bulunmasının hakkı olduğunu dile getiren Karadan, "Motor hasarı, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun değerlendirildiğinde, gizli ayıp teşkil etmektedir. Zira motorun hasarı gözle görülebilecek bir şey olmadığı gibi araç sıfır kilometre alındığında olmaması gereken, asla varsayamayacağımız bir ayıptır. Kaldı ki bu hasar tüketiciden de kaynaklanmamaktadır. O yüzden aracın ayıplı olduğunun kabulü gerekmektedir." diye konuştu.
Mahkemeye başvurduklarını ve aynı zamanda durumu CİMER'e de ilettiklerini bildiren Karadan, "Tüketici Kanunu'nun 11. maddesi kapsamında, ayıplı olması halinde tüketicinin aracın değiştirilmesi talebi en büyük hakkıdır. Hem ithalatçının hem de yetkili servisin bu aracı değiştirmesi zorunluluk arz etmektedir." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı


https://www.memurlar.net/haber/1053639/servisten-motoru-arka-koltukta-teslim-edilen-arac-icin-mahkeme-karar-verecek.html


< Resime gitmek için tıklayın >
V
geçen yıl
Ne kadar eder ? SATILDI (2013 Ford C-MAX 1.6 TDCİ 115 HP Titanium X)
Arkadaşlar aracımı 21.11.2022 tarihinde 417.500 TL'ye satmış bulunmaktayım.

Aracım ne kadar eder ?

Araç: 2013 Ford C-MAX 1.6 TDCİ 115 HP Titanium X
Renk: Buz Beyazı
Km: 120.0000
*Aracın değişen parçası yoktur. 1 Parça (Sağ Arka Çamurluk) park halinde çarpmadan dolayı yetkili serviste boyandı. Bu nedenle 1.500 TL civarında bir Tramer kaydı vardır.
*Aracın çalışmayan bir aksamı yoktur. (Sadece sol arka kapıya entegre güneşlik koptuğu için yerinden çıkarttım.)
V
geçen yıl
2013 Ford C-MAX 1.6 TDCİ 115 HP Titanium X\u0027 den Hyundai Bayon Elite 1.4 MPİ A/T Geçtim. İzlenimlerim
Arkadaşlar mazot ve benzin arasındaki fiyat marjı 5-7 TL arasında geziyor. önümüzdeki yıllarda dizel aracı elden çıkarmak/satmak ya zorlaşacak yada değer kaybedecek. Ek olarak dizel araçta benzinlide olmayan ve problem çıkarma ve onarımı masraflı olacak çok parça var. (Turbo, enjektör, ısıtma bujisi, dizel partükül filitresi, egr ve mazot pompası) Bu parçalara ek olarak özellikle kış aylarında çok geç ısınıyor ve çok sesli çalışıyor. Kısa mesafede araç ısınmadığı için kaloriferi açamıyoruz. Birde benim araca özel kururlar var. Sağ ön ve arka kapı kollarında olmak üzere birçok göçük var. Bu göçükleri boyasız düzeltme için hatırı sayılır bir para isteniyor. Araç rengi iyice matlaştı ve pasta cila istiyor. Farlar güneş nedeniyle üstten sarardı ve matlaştır. Arka sol kapı güneşliği ve ön sol çamurluk içi izalatör eksik ve bu parçalar mağlesef bulunmuyor. Koltuklar yıkama ve temizlik istiyor. Cam tavan perdesi sağlam çalışıyor ama bozulursa çok masraf açar. Elektrikli bagaj kapağı amortisörleri elektrikli ve çalışırken çok fazla ötüyorlar. Yine arıza durumunda masrafı olur. (Çıkmasının tanesi 1.000 TL civarında) Her iki bakımda bir değişen Mazot Filitresi çok pahallı. Ön sağ ve sol salıncak fişeklerinin ömrü yakında dolacak. Esasen araç 2013 model olduğundan artık yaşını belli ediyor ve olası başka arızalarda çıkabilir. Bu nedenle bu aracı Hyundai Bayon 1.4 MPİ Otomatik Elit ile değiştirme düşüncem var. Bayon'un performansı yok ama performans beklentim yok. Aracı olarak şehir içinde kullanacağım ve yılda en fazla 1-2 defa uzun yolum olur. Aracı 0 km veya 10.000 Km altı 2. el olarak 2022 model almayı düşünüyorum. Sizin bu konuya ilişkin yorumlarınızı almak isterim.
V
3 yıl
ARAÇ 20.08.2021 TARİHİNDE SATILMIŞTIR.
ARAÇ 20.08.2021 TARİHİNDE SATILMIŞTIR.
V
3 yıl
ANKET : 215 / 50 R 17 Ebatlarındaki hangi yaz lastiği ? ALINDI.
Ford C-Max 1.6 TDCİ Titanium X aracımda mevcut 2017 üretimi 40.000 Km yapmış Point S Summerstar Sport 3 XL (Yakıt: E- Islak Zemin Yol Tutuş: C) Marka /Model lastikler mevcut. Lastikler artık ömrünü doldurmak üzere olduğundan yine çeşitli marka ve modellerde XL lastik araştırıyorum. Lastik ebat olarak orijinal 215/50/17 olacak. Bütçem en fazla 850/900 TL civarında olup, hangi lastiği tavsiye edersiniz ?
V
7 yıl
SİLİNEBİLİR
SİLİNEBİLİR
V
8 yıl
Cam Filmi Konusunda Önemli Bir Mahkeme Kararı..
Diyarbakır’da ilaç mümessili Erdal Yunay, otomobilinin camını renkli filmle kaplattığı için kesilen 198 lira para cezasına itaraz etti. Sulh Ceza Hakimi Veli Ünal, cezanın suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırı olduğunu belirterek kaldırılmasına hükmetti. Kararda, "Dikkate alınması gereken husus dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesidir" ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır’da yaşayan ilaç mümessili Erdal Yunay, 8 Eylül günü aracıyla seyir halindeyken polis tarafından durdurdu. Araç camlarında renkli film olduğu söylenen Yunay’a, egzama hastalığı olduğunu ve güneş ışınlarından korunmak için renkli film taktırdığını söylemesine rağmen 198 lira para cezası kesildi.

Bunun üzerine Erdal Yunay, avukatı İbrahim Halil Gökalp aracılığıyla Diyarbakır 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak cezanın iptalini istedi. Başvuruyu usulden kabul eden Hakim Veli Ünal, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden savunma istedi.

Kararını açıklayan Hakim Veli Ünal, film kaplamanın sürücünün görüşünü etkileyip etkilemediğine bakılmadan ceza kesildiğini belirterek, 198 liralık cezanın kaldırılmasına hükmetti. Kişilerin bir yasak olmadıkça aracının içi ve dışına aksesuar koyabileceği belirtilen kararda, bir fiilin yasaklanması ve karşılığında ceza öngörülmesinin suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği ancak yasa ile mümkün olabileceği kaydedildi. Kanunun koruduğu yararın trafik güvenliği olduğu belirtilen kararda, aracın dış görünümüne bakılarak ceza kesilmesinin kanunun amacı ile çelişeceği vurgulandı.

'ÖNEMLİ OLAN SÜRÜCÜNÜN DIŞARIYI GÖREBİLMESİ'

Cezanın hukuka uygun olması için renkli camların sürücünün görüşünü engellemesi gerektiğini belirten Hakim Veli Ünal, "Dikkate alınması gereken husus dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesidir. Para cezası uygulayan memurun araç içine girerek filmli camların sürücü görüşünü engellediğini kontrol etmesi gerekir. Bu kontrolün yeterli görülmediği durumda bilirkişi raporu alınmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Yasak olmadıkça bireyin hak ve hürriyetlerini kullanmasına sınır getirilemeyeceği belirtilen kararda, bu sınırın Anayasa’nın 13’üncü maddesine uygun olması gerektiği kaydedildi. Cam filminin sürücünün görüşünü kapatmadığı ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmediği müddetçe yasak olmayacağı belirtilen kararda, güvenlik nedeniyle aracın dışarıdan içinin görülmesi amaçlanıyorsa, buna uygun yasal değişikliğe ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Hakim Veli Ünal kararda, "Aracın camına film kaplaması yaptırmasından dolayı araç sahibine ceza verilmesi, kanunda suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı cezalandırma anlamına gelecektir ki; bu durum suçta ve cezada kanunilik ilkesine açıkça aykırılık oluşturur" ifadelerini kullandı.

'YASAK HUKUKA UYGUN KABUL EDİLEMEZ'

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin renkli film tabakalarını yasaklayan son bendine vurgu yapan Hakim Veli Ünal, "Düzenlemenin, kanun maddesinin trafik güvenliği için getirmiş olduğu görüşü engelleme kriteri dışına çıkarak, ’Görüntüyü değiştirecek şekilde’ ibaresi ile aracın içinden dışarının görüşünü mü veya kanunun amacına aykırı olarak aracın dış görünüşünü mü yasakladığı belli olmayacak şekilde yasak getirmesi, hukuk devleti ve kanunilik ilkesine aykırılık teşkil eder ve hukuka uygun kabul edilemez" dedi.

Ceza tutanağında kabahati oluşturan fiilin açıklanması gerektiği belirtilen kararda, film tabakasının sürücü görüşünü kısıtladığına dair bir tespitte bulunulmadığı belirtildi. Tutanak dışında idarenin işlemini doğrulayacak veya işlemin doğruluğunu denetlemeyi sağlayacak hiçbir delil bulunmadığı vurgulanan kararda, bu nedenle itirazın kabul edildiği belirtildi. Trafik cezasının hukuka aykırı olduğunu belirten Hakim Veli Ünal, Avukat İbrahim Halil Gökalp’ın itirazının kabul edilmesine ve cezanın kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Kararda itiraz eden Erdal Yunay’ın ödediği 300 lira avukatlık ücretinin de Emniyet Müdürlüğü’nden alınmasına hükmedildi. Tutanakta kararın Kabahatler Kanunu’na göre kesin olduğu belirtildi.

Kararın cam filmleri nedeniyle kesilen idari para cezaları yönünden örnek teşkil ettiğini belirten avukat İbrahim Halil Gökalp, yönetmeliği uygulayan polis memurlarının olayı yanlış yorumlayıp, yanlış işlemlere neden olduklarını söyledi.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/mahkemeden-ilginc-filmli-cam-karari-40052498
http://www.memurlar.net/haber/564305/
http://www.milliyet.com.tr/cama-film-cezasina-mahkemeden-iptal/ekonomi/detay/2192245/default.htm
V
8 yıl
Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır?
Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır?

Günümüzün araçlarımızla ilgili en büyük sorunlarından bir tanesi araçların kilometre sayaçları ile oynanarak kilometre düşürülmesi olayıdır.Kimse kilometresi düşürülmüş bir araç almak istemez. Hepimiz düşük km'li düzgün kullanılmış, bakımları tam, hasarsız araçlar almak isteriz ki bu çok normal bir durum. Ama çevremize baktığımızda birçok araç olması gerektiği gibi hareket halinde ve km leri ilerlemekte.

Kilometre düşürülme olayının temelinde bizlerde oluşan 100 bin altı kilometre takıntısı olmasıdır. Bu takıntı sanırım bizlere has bir olay ve illa düşük km olsun, bakımlı olsun, kazasız olsun garajda yatsın çok kullanılmasın, bir de ucuz olsun isteyen iyi niyetli alıcıların yüzünden, kötü niyetli kişilere gün doğmakta. Bu km düşürme olayı dürüst olmayan satıcıların en sık başvurduğu en karlı ve en basit yöntemdir. Tabi ki herkesin aradığı bu özelliklerde araçlar çevremizde nadir de olsa vardır, çoğu küçük şehirlerdedir. Ama böyle araçları bulmak samanlıkta iğne aramak gibidir. Büyük şehirlerde ise bu olasılık çok daha azdır.

Araçların kilometresi nasıl düşürülür?

Araçlar çok kısa süre içerisinde basit bir işlemle istenilen cazip kilometreye getirilebilir. Elektronik sayaçlı araçlar bilgisayara bağlanarak programlar ile veya içerisindeki çiplerin yazılımları değiştirilerek, mekanik sayaçlı araçlar manuel olarak sökülür ve km'ler değiştirilir. Bazı araçlarda da gösterge ekranı değiştirilerek daha düşük km'li sayaçlar takılır. Bilgisayar veya cihaz yardımı ile düşürme çok ucuz bir işlemdir.Parça değişimi daha külfetli olur. Bazı araçlarda kronik hatalardan dolayı arızalanan gösterge ekranları servislerde yenileri ile değiştirilir ve istemeden de olsa km hatalı görünür. Ama bize güven veren kısmı bu işlemin yetkili servis kayıtlarında görünüyor olmasıdır.

Kilometre düşürüldükten sonra neler yapılır?

Düzgün kullanılmış bakımları tam ve eksiksiz yapılmış, çoğu zaman uzun şehirlerarası yollarda kullanılmış, hırpalanıp yorulmamış araçlar, aracın marka ve modeline göre değişen 200-350 bin km'lere kadar kolay kolay yıpranmaz içi temiz olur motoru aşınmaz. Bu araçlara en büyük örnek şirketlere filo olarak alınmış veya kiralanmış ve iş icabı çok dolaşan araçlardır. Bu araçlar sıfır olarak alınır 2-3 yıl kullanılır ve filo olarak tekrar satılır ya da yenileri ile değişim sağlanır. Kiralama şirketleri veya bayiler bu araçları satışa çıkarır ve hepsi uygun fiyatlarla ihale yolu ile satılır. Veya kullanıcılar tarafından düzgün kullanılmış ama zaman içinde km'si ilerlemiş araçlar da bu şekilde alınır ve bu işlemlere tabi tutulur. Bu araçlar kötü niyetli satıcılar tarafından alınır ve hemen kilometreler düşürülür, içi temizlenir aracın yaşı henüz genç olduğundan veya içi çok düzgün ve aşınmamış olduğundan aracın çok kilometre yaptığı kimse tarafından düşünülmez.

Bunu fırsat bilen çoğu dürüst olmayan satıcılar, al-sat yapanlar ve bazı oto galerileri bu tür araçları kilometresininyüksek olduğunu bahane ederek veya toplu olarak uygun fiyata bu araçları alırlar, aracın kayıtlarını inceleyerek kolay ulaşılabilen en son kaydın yakınları bir kilometreye düşürüp aracı düşük kilometre diye çok cazip karlar ile yüksek fiyatlara alıcıyı yanıltıp kandırarak başkalarına satarlar.

Tabi ki bu kilometre düşürme olayını çok usta bir şekilde düzenli olarak düşürüp anlaşılmayacak şekilde ayarlabilen ticari olarak kullanılmış araçlar da mevcut, bu gibi araçlara da çok dikkat etmek gerekir, bu araçları servis ve muayene kayıtlardan anlamak çok zordur. Araç sahibi aracını her bakım öncesi, muayene öncesi, km kaydı olan tüm işlemlerden önce km'yi düşürerek kayıtlara düşürülmüş km leri işletir ve kayıtlardan anlamak imkansız hale gelir.

Peki kullanıcı olarak bu kilometresi düşürülmüş araçları nasıl anlayabiliriz?

1-Mümkünse almayı düşündüğünüz aracıilk sahiplerinden almaya özen gösteriniz.

2-Alacağınız aracın yetkili servis kayıtlarını kesinlikle inceleyiniz.

3-Almayı düşündüğümüz aracın tüm yetkili- özel servis bakımları ve en son servise girdiği kilometre kayıtları incelenmelidir.

4-Araçların plaka ve şasi numaralarından 5664 sorguları yapılmalıdır. Ulaştırma bakanlığının TÜV-TÜRK muayene kayıtları görülmelidir. Dikkatle incelenmelidir gözden kaçırmalar olabilir.

5-E devlet sisteminden aracın plakası ile en son alınıp satıldığı tarihi gösteren tescil tarihi görülmelidir.

6-Sigortacınızdan aracın bilgileri verilerek gerekli sorgulamalar yapılmalı ve kaçıncı sahibi olacağınız öğrenilmelidir. Kısa sürede alınmış ve satılıyor ise al-sat yapan veya bir galericinin elinden geçtiği düşünülmelidir.

7-Aracın iç donanımı iyice incelenmelidir, direksiyon aşırı yıpranmış, vites topuzu yıpranmış, yırtılmış, vites ve direksiyonda boşluk ve dengesizlik varsa ve araçların kilometresi düşük ise şüphe edilmelidir.

8-Aracın debriyaj fren ve gaz pedalları yıpranmış, vites aksamı boşluk yapmış ise şüphe edilmelidir.

9-Aracın şöför koltuğu çökmüş ve süngeri yıpranmış, ön göğüs kısmı yıpranmış ise ve araç içinden de çok ses yapıyorsa şüphe edilmelidir.

10-Yeni araçlarda ön kaputunda tamponlarda boya yok ise ve çok yoğun taş izi varsa km den şüphe duyulabilir ama bu net bir gösterge değildir.

11-Aracın teyp, klima, ışıklandırma, cam açma kapama ve diğer aksamları silinmiş ve yıpranmış ise şüphe duyulmalıdır.

12-Aracın kapı döşemeleri, iç döşemeleri, iç açma kapama kolları aşırı derecede yıpranmış ve yırtılmış ise bize bir işaret olabilir.

13-Aracın içi, döşemeleri, olması gerektiğinden çok daha kirli ve yıpranmış ise şüphe edilmelidir.

14-Aracı kullandığımızda aracın ön takımlarından ve diğer yürüyen sistemlerinden çok kötü vuruntular ve sesler geliyor ise km düşük görünüyorsa kilometreden şüphe duyulmalıdır.

15-Aracın beygir gücü test yapıldığında gereğinden düşük çıkıyorsa aracın kilometresinden şüphe edilebilir.

16-Araç yağ eksiltiyor, yağ yakyor(egzosttan mavi duman atıyor) ve motorundan subap ve yatak vuruntusu geliyorsa kilometreden şüphe duyulmalıdır.

17-Aracın yaşı ilerlemiş (10 yaş veya üstü) ve hala kilometresi 150 binin altında ise, satıcı ilk veya ikinci sahibi değilse aracın arada galerici veya alım satımcı sahibi olmuşsa kesinlikle ve kesinlikle şüphe duyulmalıdır.

18-Araç şirket tarafından kullanılmış ise ve sigorta kayıtlarında görünüyorsa km düşürülmüş olma ihtimali çok yüksektir.

19-Al- sat yapan kişilerden ve bazı galerilerden alınan araçlarda kesinlikle şüphe duyulmalıdır.

Bu göstergeler ışığında aracın genel durumu bizlere çok net bilgiler verebilir. Birazcık dikkat ile bu tür araçlardan uzak durabiliriz. Şunu da unutmamak gerekir ki 5 yaşının üstünde olan araçların %35-%40 gibi bir bölümünün kilometrelerinin oynanmış olduğunu unutmamak gerekir aracın yaşı büyüdükçe bu yüzde giderek artmaktadır. İnternet sitelerinde baktığımızda nedendir 15 yaş civarı tüm araçların kilometresi 150 bin civarıdır. Ama gerçekte çevremize baktığımızda bu araçlar sürekli hareket halinde ve kilometre yapmakta. Kesinlikle olamaz dememek lazım bu yaşlarda kilometresi düşük araçlar elbet vardır ama bu tür araçları alırken kesinlikle iki kere düşünmemiz ve iyi araştırmamız gerekir.

Aldığımız aracın kilometresi düşürülmüş ise ne yapılmalıdır?

İlk olarak kafamızdaki 100 bin kilometre takıntısından vaz geçmemiz gerekmektedir. Başımıza ne gelirse bu takıntıdan geldiğini unutmayınız. Unutulmamalıdır ki araçların kilometre kayıtları ile oynamak bir suçtur ve bilinmelidir ki artık yasalar gereği araçların kilometrelerini düşürmek nitelikli dolandırıcılık olarak görülmektedir yasal cezaları vardır. Anlaşıldığında veya ıspat edildiğinde bir cezası olduğu unutulmamalıdır. Bu tür araç alan ve sonradan farkına varan kullanıcılarımız da mahkeme kanalı ile hakkını kesinlikle savunmalıdır. Aldığı aracı satıcı kişiye geri verip tüm masraf ve parasını talep edebilir.

Hepinize kazasız sağlık ve esenlik dolu günler dilerim.

OTO-DANIŞMAN-EKSPERT

Serdar EREN
Kaynak:
http://www.memurlar.net/haber/562882/
V
8 yıl
Kendim yaptığım koltuk temizliği ve sonuçları...
Arkadaşlar 5 yıldır kullanmakta olduğum 2005 Model Ford Focus C-MAX 1.6 TDCİ Ghia aracımın krem renkli koltuk döşemelerini bir arkadaşımın tavsiyesi ve cesaretlendirmesiyle kendim temizlemeye karar verdim. 2005 model aracımı 5 yıldır kendim kullanmaktayım ve herhangi bir koltuk kılıfı kullanmadım. Yine herhangi bir temizleme işlemini de sonuçları çok da gözle görülür olmadığından yaptırmadım. Aracımın benden önceki 3 sahibi de koltuk kılıfı kullanmamış ve tahminimce yine herhangi bir temizlik işlemi yaptırmamış. Dolaysıyla koltuklarım oldukça kirliydi ve temizlik kaçınılmazdı. Aracım MPV olduğundan önce arka 2.5 koltuğu sökerek eve getirdim ve uzun bir uğraştan sonra kırık dökük olmadan koltuk kılıflarını koltuklardan ayırdım. Toplamda 3 koltuk minderi ve 3 tanede koltuk sırtlığı kumaşı söktüm. Daha sonra her bir parçayı teker teker çamaşır makinasında sentetik 60 programında kosla leke çıkarıcı da ekleyerek yıkadım. Kurutma işleminden sonra bu sefer ikişer ikişer (koltuk sırtlığı ve minder kumaşı) narin 40 derecede yine kosla leke çıkarıcı ekleyerek yıkadım ve kurutarak bir kaç saat içinde montaj işlemlerini yaptım.
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >
V
9 yıl
205/55/16 91V F/P Lastik Önerisi....
Arkadaşlar 205/55/16 91V ebatlaında lastik araştırıyorum. 2005 Ford Focus C-MAX 1.6 TDCİ aracımın üzerindeki Michelin Primacy HP lastikler 50.000 km devirdi ve su anda 5 yıllıklar. Lastiklerin yanaklarında ve sırtlarında bolca çatlak mevcut. Anlayacağınız kısa süre içerisinde lastikleri yenilemem gerekli. Araştırmam sonucundaki bulduğum ekonomik fiyatlı ürünlerini sıralıyorum.

1. Falken Ziex 914ec (150 TL) -yakıt C / Frenleme B-
2. Sava intense hp (125 TL)
3. Kumho KU31Ecsta SPT (140 TL)
4. Dunlop SP Sport 01 (150 TL)
5. Barum Bravuris 3HM (145 TL)

Bu listede sizin tercihiniz veya yorumunuz ne olur arkadaşlar. Ayrıca tafsiye edebileceğiniz farklı f/p ürünü var mi?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.