O

Emekli Yönetici
26 Mart 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
61 üye
Görüntülenme (?)
910 (Bu ay: 3)
Gönderiler Hakkında
O
9 ay
HP Victus 15-FA1008NT 3D Uygulamalar ve Render Motor Performansı
Oyuncu Notebook’larını oyun oynayan kişilerin yanında yüksek performans gerektiren modelleme, içerik oluşturma gibi farklı gibi alanlarda da oldukça yaygın olarak kullanılıyor. RTX 3050 ve I5-13500H ile donatılmış HP Victus 15-FA1008NT’in modelleme uygulamalarında ne gibi bir başarım göstereceğine bu başlık altında bakacağız. Özellikle kurumsal tarafta yazılımların neredeyse tamamına yakına Nvidia ile iş birliği içinde olduğundan Cuda Çekirdeklerinin gücünü kullanabiliyorlar ve Nvida bu kulvarda büyük bir artı.


İlk testimiz render testlerinin vazgeçilmez kriterlerinden olan Cinebench R23. Maxon’un Cinema4D adında 3D modelleme, animasyon ve render uygulamasında alacağınız performansı simule ediyor. İşletmci tabanlı bir uygulama. Tek çekirdek skoru 1704 ve bu skor I5-13500H’ı iki nesil öncesinin işlemcisi olan I7-1165G7’den bir tık üste konumlandırıyor. Çoklu çekirdek skoru 11978.


< Resime gitmek için tıklayın >


İkinci test kriterimizi Blender. Blender açık kaynak kodlu ve sektör için oldukça önemli bir Üç Boyutlu modelleme yazılımı. Test sahnesi olarak Blender’in kendi senaryolarını kullanıyoruz. Senaryo içinde bizim kıstas olarak kabul ettiğimiz skor classrom skoru. Skor dakikada örneklenen sahneyi içeriyor ve yüksek skor daha iyi. İlk önce CPU tabanlı render alıyoruz ve I5-13500H 35 skor alırken RTX 3050 yani GPU 370 skor alıyor.

CPU

< Resime gitmek için tıklayın >

GPU


< Resime gitmek için tıklayın >


Üçüncü test kriterimizi 3DS Max için mimarlar tarafından vazgeçilmez render motoru V-Ray. Corona sonrası V-Ray pabucu biraz dama atıldı, daha sonra V-Ray hamle yapıp Corona’yı satın aldı. Şu an her ne kadar Corona yaygın olsada eski materyaller için hala V-Ray gerekli. Benchmark sahnesi olarak V-Ray kendi benchmark aracını kullanıyorum. Yüksek skor daha iyi. I5-13500H ile aldıgımız skor 7044 vsamples.


< Resime gitmek için tıklayın >

Vray test aracının ikinci kriteri Cuda Çekirdeklerinden faydalandığı V-Ray GPU Cuda ve aldığımız skor 449 Vpath. RTX 3050 ve I5-13500H aynı anda render alınca skor 642 Vpath’e yükseliyor.


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Üçüncü Vray test kriterimiz Vray CPU RTX. Burada sadece ekran kartı performansı test ediliyor ve skor 549vray.


< Resime gitmek için tıklayın >

3DS Max’in en popüler render motoru olan Corona’nın kendi yayınladığı benchmark aracında testleri gerçekleştiyoruz. Burada sadece işlemci performansı önemli skorsa 3.368. 250 rays.


< Resime gitmek için tıklayın >

Indıgobench 3DS Max, Cınema 4D, Blender, Sketch Up için Corona kadar yaygın bir render motoru olmasa da IndigoBench, Indigo 4'ün gelişmiş işleme motoruna dayanan, modern CPU'ların ve GPU'ların performansını ölçmek için bağımsız bir benchmark uygulamasıdır. Endüstri standardı OpenCL kullanımı sayesinde NVIDIA, AMD ve Intel'in çok çeşitli GPU'ları desteklenmektedir. IndigoBench tamamen ücretsizdir ve Windows, Mac ve Linux üzerinde Indigo lisansı olmadan kullanılabilir. Benchmark aracı hem ekran kartı hem de işlemciyi test edebiliyor. Test sahnemiz Bedroom. I5-13500H 1.162 skor alırken RTX 3050 3.983 skor alıyor. Ekan kartının Cuda Çekirdekleri bu tarz çoklu çekirdek kullanımını destekleyen uygulamalarda Nvidia lehine ciddi farklar yaratıyor.


< Resime gitmek için tıklayın >


Otoy firmasının render motoru olan Octane diğer render motorlarından biraz daha farklı. Tamamen GPU tabanlı olaran render motoru sadece Nvidia destekli ve Ray Tracing destegi var. Piyasadaki 3D modelleme uygulamalarının neredeyse hepsinde eklenti olarak bulunuyor. Çok farklı skor ve sahne olduğu için direkt görsel skorunu bırakıyorum.


< Resime gitmek için tıklayın >

Sonra test ettiğimiz render motorumuz Keyshot. KeyShot bilimsel olarak doğru malzeme temsili ve global aydınlatma alanlarında bilimsel araştırmalara dayanan fiziksel olarak doğru bir render motoru, kullanan ilk gerçek zamanlı ışın izleme uygulamasıdır. Tasarımcıların, mühendislerin, pazarlama profesyonellerinin, fotoğrafçıların ve CG uzmanlarının görselleştirme ihtiyaçlarını karşılayan KeyShot, 3D dijital verilerden fotoğrafik görüntüler ve animasyonlar oluşturmanın karmaşıklığını ortadan kaldırır. Test sahnesi olarak Keyshot Viewer Benchmark kullanıyoruz. I5-13500H 1.26 skor alırken RTX 3050 17.67 skor alıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Şimdiye kadar 3D Modelleme uygulamaları altında çalışan Render Motorlarının performansına baktık. Render süreleri kadar uygulamaların viewport performansı yani çizim sırasındaki aldığınız kare sayılarıda oldukça önemli. Akıcı olmayan viewport deneyimi çizim sırasında işlerinizi çok uzatabilir. Bunları test etmek için SPEC firmasının SPECviewperf 2020 v3.1 uygulamasını kullanıyoruz. Uygulama OpenGL ve DirectX uygulama programlama arayüzleri altında çalışan sistemlerin 3D grafik performansını ölçmelerini sağlar. Çoğu uygulama performansı kıyaslamasından farklı olarak SPECviewperf 2020 kıyaslaması, profesyonel uygulamaların gerçek dünyadaki grafik içeriğini ve davranışını doğru bir şekilde temsil eden ve uygulamaların kendilerinin yüklenmesi ihtiyacını ortadan kaldıran görünüm kümeleri adı verilen iş yüklerini kullanır.

SPECviewperf 2020 v3.1 kıyaslamasına dahil edilen görünüm kümeleri 3ds Max, Catia, Creo, Maya ve Solidworks'ün en son sürümlerini temsil ediyor. Karşılaştırma aynı zamanda gerçek dünyadaki tıbbi uygulamaları temsil eden veri kümelerini de içeriyor.

Bu tablo 8 farklı test kriterinin tüm sonuçlarının ortalamasının alınarak paylaşıldığı skoru içeriyor. Yüksek skor her zaman daha iyi. Uygulama bazlı 3D Modelleme programlarının kaç fps aldığına detaylı olarak aşağıdaki görsellerde bulabilirsiniz.


< Resime gitmek için tıklayın >

3dsmax-07 (1920x1080)


< Resime gitmek için tıklayın >

catia-06 (1920x1080)


< Resime gitmek için tıklayın >

creo-03 (1920x1080)


< Resime gitmek için tıklayın >

energy-03 (1920x1080)

Energy-03 görüntü seti, açık kaynaklı OpendTect sismik görselleştirme uygulaması tarafından kullanılan işleme tekniklerine dayanmaktadır. MRI veya CT gibi tıbbi görüntülemelere benzer şekilde, jeofizik araştırmalar yeraltında 3D bir ızgaraya yerleştirilmiş görüntü dilimleri oluşturur. Hacim oluşturma, daha fazla analiz ve yorumlama için bu 3D hacimsel ızgaranın 2D projeksiyonunu sağlar.


< Resime gitmek için tıklayın >

maya-06 (1920x1080)


< Resime gitmek için tıklayın >


medical-03 (1920x1080)

Medical-03 görüntü seti, çeşitli tıbbi görselleştirme hacim oluşturma tekniklerinin performansını göstermektedir. Bunlardan ilki, birçok 2B dilimin hacim boyunca yansıtıldığı ve ekranda birleştirildiği "dilim oluşturma "dır. İkincisi ise ışınların hacim boyunca yansıtılarak son piksel renginin biriktirildiği "ışın yayma" tekniğidir


< Resime gitmek için tıklayın >


snx-04 (1920x1080)


< Resime gitmek için tıklayın >

solidworks-07 (1920x1080)


< Resime gitmek için tıklayın >
O
9 ay
HP Victus 15-FA1008NT Pil Peformansı
Bir önceki konuda HP Victus 15-FA1008NT’ın ekran performansına detaylı olarak bakmıştık bu konuda Pil Performansına detaylı olarak değineceğiz. Taşınabilir bir cihazda en önemli detaylardan biride bataryasının ne kadar dayanabildiği. Bu başarımın artmasındaki en önemli kriterse bataryanın kapasitesini büyütmekten ziyade ekran kartı ve işlemcide ki yapılan mimari gelişmeler ve daha az güç tüketmesini sağlamak. HP Victus 15-FA1008NT’IN şarj başarımına en büyük katkılardan biri de i5-13500H. Biliyorsunuz Intel işlemci mimarisinde değişikliğe gitti ve artık mobil işlemcilerde olduğu gibi masaüstü işlemcilerde de verimlilik ve performans çekirdekleri var. İşlemci yük durumuna göre sadece verimlilik çekirdeklerini kullanarak batarya dayanımında ciddi iyileştirmeler elde ediyor. HP Victus 15-FA1008NT 4 hücreli, 70 Wh Lityum iyon polimer pil kullanmış.


Testleri PCMark 10’nun kendi içindeki Battery Test kısmında gerçekleştirdim. Burada en yoğun sistem kullanımından en az sistem kullanıma kadar test edecek farklı testler var. Testler batarya %100 dolu seviyedeyken başlıyor ve %4 seviyeye kadar devam ediyor. Açıkcası beni en çok yoran testler bunlar oldu çünkü şarjı baya iyi gidiyor ve tüm testler yaklaşık üç günümü aldı. Sarj tamamen bitmiş halde %50 ye HP’nin söylediği gibi 30 DK da çıkıyor. 1 satte sarj seviyesi %78 seviyesine çıkarken %90 seviyelerine yaklaştıkça dogal olarak batarya sarj olma hızı dahada yavaşlıyor ve tamamen dolması 1 saat 46 dk yı buluyor. Bu arada tüm testler parlaklık %50 seviyesinde wifi ve hoparlör kapalı halde yapıldı.


İlk testte cihaz tamamen “boşta” ve şarjı 13 saat 37 dakika gidiyor. Evet yanlış duymadınız. Teste ilk başladığımda 9 saat civarında bekliyordum fakat Intel’in verimlilik çekirdekleri sağolsun beklediğimin çok ötesinde bir performans gösterdiler. Oyuncu notebook’ları içinde test ettiğim en iyi sonuçları aldım.


< Resime gitmek için tıklayın >


İkinci testtimiz “Video” modunda bir içerik izlerken alacağınız batarya süresini simule ediyor. Bunda da batarya 10 saat 21 dakika gibi bir süreyi çıkartıyor ve bu sürede yaklaşık 7 film ya da 15 dizi bölümü yapıyor. Oldukça tatminkar sonuçlar.


< Resime gitmek için tıklayın >


Üçüncü test kiriterimizse “Ofis” modu. Bunda sistem kimi zaman tamamen boşta kimi zaman ofis uygulamalarını kullanıyor kimi zamansa internette gezintiye çıkıp video izliyor. Bu modda elde ettiğimiz kriterse 6 saat 11 dakika.


< Resime gitmek için tıklayın >


Dördüncü ve en zor test kriterimizse “Oyun” modu. Bunda sistem tamamen yük altında. Bataryası bu zorlu modda 1 saat 11 dakika gidiyor. Boştayken verirmlilik çekirdeklerini getirdiği yeniliklerle birlikte eski nesil işlemcili oyuncu notebook’larına nazaran batarya süresi iyileşsede işler tam yüke gelince değişiyor ve selefleriyle benzer bir performans gösteriyor.


< Resime gitmek için tıklayın >


Notebook yanında 200W bir adaptörler beraber geliyor. Taşınması kolaylaştırmak amacıyla adaptör yuvarlak hatlara sahip. Sıcaklık ölçümlerini Voltcraft K204 ile güç ölçümlerini PF9901 ile yaptım. Notebook kapalı sarj olurken HP Victus 15-FA1008NT prizden 83W güç çekiyor ve 43 Derece. Masaüstünde işlem yapmazsa 102W’a çıkıyor. OOCT de hem işlemci hem ekran kartı tam yük altına alındığında sıcaklık 48 derecelere çıkıyor ve prizden sistem 172 Watt çekiyor. 
O
9 ay
HP Victus 15-FA1008NT Panel Kalitesi | Detaylı Ekran Testi | Kalibrasyon Dosyası
Herkese selamlar arkadaşlar. Uzun bir aradan sonra sizlerle tekrardan bir Notebook incelemesiyle beraberim. İncelediğim Notebook 13. Nesil İ5-13500H işlemciye ve RTX 3050 grafik birimine sahip olan HP Victus 15-FA1008NT. Ürünün detaylı uzun bir incelemesi olacak fakat sizlerce önce testlerini bitirdiğim panelin sonuçlarını paylaşmak ismiyorum.  

15.6’’ boyutundaki Panelin yenileme hızı 144 HZ, çözünürlüğüyse 1920X1080. Bu ekrana gücünü RTX 3050’den aldıgını düşünürsek yenileme hızı ve çözünürlük dengesi gayet yerinde. Panel tipiyse IPS. Bu da bize açılarda TN ve VA tipine göre daha geniş açılar sunarken daha doğru renkleride beraberinde getiriyor. HP ekranın tepki süresini 9 MS olarak paylaşmış. IPS Panelin yukarıda üstün yanlarının yanında TN ve VA panele göre kötü yanıysa tepki süreleri oluyor. Ekranın parlaklık seviyesiyse 250 nit olarak bahsedilmiş. Renk Gamıysa %45 NTSC. Tabi bu detayları test edip yakından göreceğiz.

Öncelikle paneli kutudan çıktığı haliyle test edeceğim daha sonra I1 Display Pro ile kalibre edip ne kadar ilerleme katedmiş bunu göreceğiz.
Ekranı kutudan çıktığı haliyle test ettiğimde %100 parlaklık seviyesi beyaz noktada 270 Nit. HP sitesinde bu 250 Nit olarak gözüküyordu. Daha yüksek parlaklık seviyesi bize özellikle aydınlık ortamlarda daha görülebilir bir ekran sunuyor. %100 parlaklık seviyesinde siyah nokta da öçtüğüm değer 0.2238 Nit. Bu değerin düşük olaması daha iyi siyah anlamına geliyor. Yani düşük rakam daha iyi. Siyah ve beyaz noktaların arasındaki farkıysa Kontrast oranı olarak adlandırıyoruz ve bu panelde 1204:1.   Bu seviyedeki bir panel için normalin bir tık üstü seviyede. Ekranın renk sıcaklık değeriyse 6300K.





< Resime gitmek için tıklayın >


Panel kutudan çıktığı haliyle yaptığım ölçümlerde %58 SRGB Renk kapsamına sahip.


< Resime gitmek için tıklayın >
Aşagıda gördüğünüz Renk Gamutu SRGB Renk Uzayına ait.


< Resime gitmek için tıklayın >
Bu görselse Panelin renk doğruluguna ait. Bence bu incelemedeki en önemli kriter. Kalibrasyonsuz haldeyken delta değeri 4.78 . (Delta değeri renklerin olması gerekene ne kadar yakın olduğunu gösteriyor. Değerin düşük olması renklerin ne kadar gerçeğe yakın olduğunu belirtir.) Siyah ve gri tonlarda sonuçlar gayet iyi. Diğer renklerde en büyük sorun mavi, mor ve mavi tonlarında. Bakalım kalibrasyonda ne kadar toplayacak.


< Resime gitmek için tıklayın >
Bu testte panel doğruluğunu ölçmeyi amaçladık. Paneldeki her nokta aynı parlaklığa sahip degildir ve bazen bu ciddi değişkenlik gösterir. Bizde 9 farklı nokta belirleyip ölçümlerimizi yapıyoruz. Sağ üst köşe hariç sekiz noktada değerler tavsiye edilen seviyede. Sağ üst köşedeyse kabul edilebilir düzeyde.

< Resime gitmek için tıklayın >




Kalibrasyondan sonra renk kapsamında ciddi bir gelişme olmamış. SRGB Renk kapsamı oldukça benzer.


< Resime gitmek için tıklayın >
Renk kapmasında her ne kadar gelişme olmasada renk doğrulugunda hissedilir ilerleme var. Kalibrasyon öncesi Delta değeri 4.78 den 2.85’e gerilemiş. Siyah ve gri tonlar iyiydi fakat kalibrasyon sonra mükemmel hale gelmiş. Mavi tondaki sıkıntı biraz giderilmiş ama hala sorun devam ediyor. 40 45 arasındaki pastel tonlarda ciddi iyileşme var.


< Resime gitmek için tıklayın >
Buradaysa SRGB Renk Gamutu. 


< Resime gitmek için tıklayın >
Aşagıdaki dosyayı videodaki belirtildiği şekilde yaparsanız sizde paneli kalibrasyonlu bir şekilde kullanabilirsiniz. Ben kalibre ederken parlaklığı 120 Nit olarak kabul ettim ve bu da 71 parlaklık seviyesine tekabül ediyor. Yoğun ışığın olduğu yerlerde 120 Nit sıkıntı çıkartabilir ondan gerekli durumlarda parlaklığı yükseltebilirsiniz. Benim 120 Niti seçmedeki sebebim evrensel olarak kabul edilen bir değer olması ve genel kullanım senaryolarındaki en ideal değer olması.

Nasıl kalibrasyon yapılır:

https://streamable.com/hcrhyi
Kalibrasyon Dosyası:


https://drive.google.com/file/d/1cG1RSQB8p-8BszLL-JGTPDvxTBbX8N5s/view?usp=sharing

HP Victus 15-FA1008NT renk düzenlemeleri, edit için vs tasarlanmış bir bilgisayar değil. Orta seviyede bir oyun bilgisayarı. Benim bu testleri yapmamdaki temel amacım Panelde olması gerekenin dışında bir durumun olup olmadığını test etmek ve Paneli kalibre edip sizindeki daha doğru renklerle NoteBook’u kullanmanızı sağlamak.Gördüğümüz sonuçlardaysa olağan dışı bir durum yok. Bu seviyedeki diğer oyuncu Notebook’larına benzer ve bir tık üstü sonuçlar almış. Yenileme hızı gibi konulara girmek istemiyorum çünkü test etmeden size vereceğim sonuçlar subjektif birer yorum olarak kalır fakat 144 HZ Panel gayet akıcı oyun deneyimi sunuyor.  HP Victus 15-FA1008NT ile 1080P çözünürlükte 144 HZ’in hakkını vererek oyunların keyifini çıkartırken içeriklerinizi üretip günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. 
O
3 yıl
RTX 3070 Ti|R5 5600X|B450|16GB RAM|500GB M2 NVME|COUGAR MX440 750W|CougaAqua 240MM 18.098 TL
Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız



Temel Bileşenler:
  • İşlemci: AMD RYZEN 5 5600X Kutusuz+Fansız
  • Anakart: GIGABYTE B450 GAMING X
  • Ekran Kartı: ZOTAC RTX3070Ti 8GB TRINITY ZT-A30710D-1...
  • Ram: 2 x GEIL 8GB DDR4 3200MHZ POTENZA
  • Flash SSD: SAMSUNG 500GB SSD980
  • Kasalar: COUGAR 750W MX440 CGR-56C1B-MESH-RGB-C
  • İşlemci Fanları: COUGAR 240mm AQUA 240 RGB CGR-AQUA-240 A...


https://www.turuncupark.com/OYUN-BILGISAYARI---AMD-RYZEN-5-5600X-16GB-RAM-500GB-M2-NVME-RTX-3070TI-FREEDOS-poz-135?fbclid=IwAR3zEhQSy3ORW6W3IS2EWAoyLCrkaskd3QopahJZRF6Oq-WDplJA2YD0IW0
O
3 yıl
GTA V Anlık Takılmalar
Sistemde ekran kartı RTX 3080 Ti. Yani donanımla ilgili bir sıkıntı yok. Özellikle benchmark sahnesinde son senaryoda inanılmaz anlık takılmalar stuttering oluyor. MSAA 8X filan yapıp düşük fps alınca gidiyor fakat 100 üstü fps lerde ciddi sıkıntı veriyor. Nette denk geldigim cpu ların bir kısmını kapatma ya da ses cihazlarını kapatma gibi çözümleri denedim fakat çare olmadı. Yardımlarınızı bekliyorum.
O
4 yıl
Konya Umran Ekspertiz ve Yaşadıklarım
Herkese selam. Konya Umran Oto Ekspertiz'de kısa süre önce araç satışımdan önce başımdan geçenleri anlatacağım size. Anlatma sebebim de Umran Konya'da bilindik bir ekspertiz firması ve ilerde yolunuz düşerse yardımcı olacağını düşünüyorum. Araç 2015 Model WV JETTA 1.2 TSI Comfortline DSG. Aracın ilk sahibiyiz ve araç 28.000 KM'de daha. Araç piyasada bu yaşına göre bulunabilecek en iyi Jetta olabilir çünkü fabrika çıkış tarihinden itibaren sadece benim tarafımdan Meguiers ve Gyon ekipmanlarıyla temizlendi. Son aracımız olacağını düşündüğüm için rodajı filan hassaslıkla yapıldı. Aracın başına tek gelen şey arka kapıda ufak bir düzeltme zaten tüm resimleri koyacağım buraya. Tanıdık arıcılığıyla arabaya alıcı çıktı her şeyde anlaştık. Arada tanıdık olacağı için kişi ekspertiz filan gerek duymadı ama ben yinede götürün dedim içinizde şüphe kalmasın. Daha önceden bir kere 8 yaşında Kia Sorento aracım vardı onu götürmüştük Umran'a, ondan onuda buraya götüreyim dedim. Neyse ölçümler filan yapıldı arka kapı zaten dediğim gibi çıktı. Firma yetkilisi ilave olarak " Kaput, sol arka kapı, sağ ön çamurluk sök tak yapılmış.Herhangi bir boya, düzeltme, değişme yok ama sök tak yapılmış." dedi. Tabi alıcıya böyle bir şey bahsetmediğim için başımdan aşağı kaynak sular döküldü ister istemez çünkü yalancı konumuna düşüyor insan. Bende yetkiliye " Siz de söylüyorsunuz değişme, boya düzeltme vs  yok. Aracın ben ilk sahibiyim gece bu aracı biri alıp kapıyı söküp takacak hali yok. Kaldı ki kapıda bir işlem yok zevkine ben niye söküp taktırayım bu kapıyı." dedim. İş istenmeyen noktalara gidecek diye alıcıya " Bir de benim yıllardır çalıştığım bir kaporta ustası ve ona götürelim içiniz rahat etsin." dedim. Neyse ustaya gittik usta da araçta bir şey yok saçmalamışlar dedi. Sonra notere geçtik derken alıcı paranın neredeyse hepsini hesabıma geçmiş işlemleri tamamlayacağız derken alıcının içine bir daha kurt düştü dedi ki Konya'nın yetkili WV satıcısı Gökmen'e gidelim dedi. Evrakları noterde bıraktık derken bir de Gökmen'e gittik. Orada da böyle bir ekspertiz için 450 Tl istediklerini belirttiler ama minnet rica hallettik. Orada'ki usta da " Bu araçta bir şey yok abi sadece araba son satışa çıkmadan önce bir kaç ufak son ayarlamalar yaparlar bu da gayet normal. Somun dişlisine bakarsan tam anlamıyla bile yataktan oynatılmamış. Buna sök tak dersek diğer araçlara ne diyelim" dedi. Oradan ayrıldık ve noterde işlemleri hallettik. Sağ olsun Umran sayesinde 1 saatte bitecek iş 5 saatte bitti. Sinir harbinden hiç bahsetmiyorum bile. Esas sinir bozan alıcı karşısında yalancı durumuna düşmeniz. Aracın ilk sahibi olmasam neyse anlarım bilmediğim bir şey olabilir ama aracın ilk sahibiyim. Siz siz olun tam olarak güvenmedikten sonra bir ekspertizin lafına bakarak iş yapmayın.

Araç artık benim olmadığı için plakayı kapattım.

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >

Bahsettiğim işlem.

< Resime gitmek için tıklayın >

O
5 yıl
İlk Türkçe R5 3600X İncelemesi
Selam millet. Basına sample olarak 3700 3800 gittiği için Türkçe kaynak olarak hiç 3600x incelemesi yoktu. Testini yapınca sizlerin gözlerden kaçma ihtimalini düşünerek paylaşayım istedim. İşlemcinin test edilebilecek hemen her türlü senaryoda test ettim fakat test süresi uzamasın diye hepsini paylaşmadı Özel istediğiniz bir senaryo olursa onuda paylaşabilirim, solidworks performansı dahil.
Videoyu izlemek için tıklayınız
O
5 yıl
Ryzen 300 Serisi ve X370 Anakartla Yaşadıklarım

Doğrudan konuya gelmek isteyenler aşağıdaki paragrafı atlayabilir.

Herkese selam. Eskilerden beni bilen bilir. Bir süredir ortalarda gözükmüyordum. Zamanında bazılarınızın bildiği gibi Türkiye'de yapılan yüzeysel incelemelere dem vurarak bir şeyler yapmaya çalıştım. İlk başta acemice şeyler çıksa da teknik ekipmanları toparladıkça istediğim çalışmaları ortaya çıkartmaya başladım. Yaptığım fan, soğutucu ve kasa incelemelerinin dünyada pek bir alternatifi olmayacak kadar detaylı. Güç kaynağı incelemelerim Türkiye'deki en profesyonel çalışmalar. Daha önce incelemelerimi görmemiş arkadaşlar imzada yer alan konudan ulaşabilirler. Tabi ilerleyen zamanlarda iş güç insan ister istemez kopuyor. İki senedir piyasayı takip etsem de çalışma olarak uzak kaldım. Dört aydır bu zamanında benim için hobi olan bir şey artık işe dönüştü. Youtube kanalını aşağıda paylaşacağım, şu ana kadar paylaşmama nedeni şimdiye kadar video olayı yabancı olduğum bir konu olduğu için ilk ortaya çıkan çalışmalar çok amatör kalıyordu. Ondan sizlerle final halini paylaşacaktım. Şu an beta aşamada diyebilirim. Hem teknik ekipmanlarımı topluyorum, hem kameraya alışıyorum hemde montaj aşamasında kendimi geliştiriyorum. Kanaldaki mantık ilk yola çıkışımdaki gibi kimsenin yapmadığı gibi detaylı olacak. Tabi bunu herkesin anlayacağı şekilde ve kısa bir sürede yapmaya çalışacağım. Aslında Youtube olayı yapacağım işin üçüncü aşaması diyebilirim. İlerde detayları sizinle de paylaşacağım.

Şimdi konuya gelelim. 7 Temmuzda 3000 serisi çıktı. Basına 3700 ve 3900 gittiğinden bende 3200 3400 3600 e el atayım dedim. X570 anakartlar geç temin edebildiğimden ve AMD'nin destek sağlayacağım dediğini bildiğim testlerimi X370 de yapma kararı aldım. Anakart MSI X370 Krait Gaming. Beta biosu çektim ve güncelleştirmeyi yaptım. Bios tam anlamıyla rezalet. Sadece Advanced kısmı var o basit arayüz karşımıza çıkmıyor. Hız aşırtma seçeneklerinin neredeyse yarısı yok. Ram olayı tamamen muamma. 2733 MHZ üstü hangi hıza ayarlarsam bios da 3000 ayarlayıp 3000 gözükse de masa üstüne gelince hızı 2133 oluyor. Dedim bu beta bios olur, testleri 2733 de yapayım. İşlemci bu arada 3200 ve rakibi olarak bir önceki nesil 2200G seçtim. İlk başta sentetik testleri, blender filan yaptım. Daha sonra Vega 8 testlerini filan yaptım. Sonuç beklediğim gibi %5-8 seviyesinde çıktı. Dedim ki birde RTX 2080 ile yapayım ki insanlar darbogaz oranlarını da görsün. 2200G ile testleri yaptım ve beklediğim gibi GPU kullanımı %50 filan. Daha sonra 3200G'ye geçtim ama inanılmaz bir stuttering var. Anlık FPS düşüşleri o kadar fazla oluyor ki oynanamaz seviyede. Testleri tamamlamadım sadece 4 oyunda denedim ve sonuçlara bakınca olay ortaya çıktı. İşin özü tüm testler çöp oldu. Bu arada sentetik testlerde fark yok. IGP testleri de gayet normal. Daha sonra B450 bir anakart temin ettim. Testleri bu sefer 3000 MHZ de gerçekleştirdim. Ve 3200G'de yaşadığım stuttering tamamen ortada kalkmıştı. Sonuçlar aşağıda

Resimlerde soldaki işlemci R3 2200G sağdaki R3 3200G

X370

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

B450

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

3200G X370 CSGO Ortalama FPS: 202
2200G X370 CSGO Ortalama FPS: 222

3200G B450 CSGO Ortalama FPS: 265
2200G B450 CSGO Ortalama FPS: 207


3200G X370 BFV Ortalama FPS: 58
2200G X370 BFV Ortalama FPS: 73

3200G B450 BFV Ortalama FPS: 79
2200G B450 BFV Ortalama FPS: 61

3200G X370 Tom Clancys Rainbow Six Siege Ortalama FPS: 126
2200G X370 Tom Clancys Rainbow Six Siege Ortalama FPS: 175

3200G B450 Tom Clancys Rainbow Six Siege Ortalama FPS: 177
2200G B450 Tom Clancys Rainbow Six Siege Ortalama FPS: 153

Bahsettiğim Kanal
https://www.youtube.com/biosisgaming

O
5 yıl
Nvidia Adaptive-Sync Destekli Monitör Veri Tabanı (Resmi Onaylılar Dışında)
Yıllarca oyuncular Stuttering, Tearing olarak bahsettiğimiz ekrandaki yırtınma ve görüntülerin üst üste binmesinden çok çekti. Yeteri kadar güçlü sistemleri olanlar ya da ayarları iyice düşürerek 60 FPS'ye sabitleyenler bu sorundan kısmen kurtulsa da yine ara ara alınan kare sayısı 60'ın altına düşüyordu. Bundaki temel sorun ekran kartının aldığı kare sayısı sürekli değişmesine rağmen kullanılan panelin yenileme hızının sabit olmasıydı. AMD ve Nvidia sundukları teknolojileri eş zamanlı duyursa da Nvidia biraz daha erken davranıp G-SYNC adlı bir teknolojiyle piyasaya girdi fakat bu destek donanımsal 100$'lık bir kartla sağlandığı için gerektiği kadar yaygınlaşamadı ve fiyatlar hep yüksek seviyede kaldı. Daha sonra AMD Vesa'nın Adaptive-Sync teknolojisini kullanarak panel ile ekran kartı arasındaki iletişimin yazılım ile yapılacağını duyurdu. Herhangi ek bir maliyeti olmadığı için FreeSync giderek yaygınlaştı ve şu an yüzlerce monitörde var. Başta Adaptive-Sync'e destek vermeyeceğini söyleyen Nvidia inadından vazgeçerek son sürücüsünde 12 Monitöre destek verdiğini açıkladı. Teorik olarak G-SYNC ve Adaptive-Sync aynı şeyi vaat etseler de tecrübe olarak G-SYNC'ın kullandığı modülden dolayı daha iyi bir deneyim sunduğu(input lag ve tepki süreleri) söyleniyor fakat ben şu ana kadar ölçümlenmiş bir çalışma göremedim. Adaptive-Sync'e destek şu an sınırlı Nvidia bu konuyla ilgili Monitör üreticileriyle iletişime geçerek desteklediği model sayısını arttıracaktır şüphesiz. Dün Rtings'in bu konuyla ilgili bir çalışma yaptığını gördüm. Bilenler bilir Rtings panel inceleme konusunda bir numaradır. Rtings Freesync destekli 25 monitörde Adaptive-Sync uyumluluğunu test etmiş.

417.71 kodlu sürücüsüyle gelen destek sadece DisplayPort üzeründen alınabiliyor ve sadece 10- ve 20- serisi kartlarla uyumlu. Bu sürücü sadece 12 panelde çalışacak anlamına gelmiyor. Resmi olarak desteklenmese de Adaptive-Sync aktif oluyor. Yeni sürücüyle birlikte Nvidia 400 monitörü test etmiş ve işte standartlara uygun olarak belirlediği 12 Monitör: Acer XFA240, Acer XG270HU, Acer XV273K, Acer XZ321Q, Agon AG241QG4, AOC G2590FX, ASUS MG278Q, ASUS VG258Q, ASUS VG278Q, ASUS XG248, ASUS XG258, BenQ XL2740

Rtings'in test ettiği paneller:

< Resime gitmek için tıklayın >
https://www.rtings.com/monitor/tests/motion/g-sync-compatible

Videoyu izlemek için tıklayınız


Testte belirtilmiş dört kriter var. Eğer "No" yazıyorsa desteklemiyor anlamına geliyor. "Partial" Kısmen destekleniyor ve testte bazı sıkıntılar anlamına geliyor. "Yes" sorunsuzca desteklediği anlamına geliyor. "Yes, Native" Adaptive-Sync yerine NVIDIA G-SYNC'i destekleyen monitörler arasında ayrım yapmak için kullanılıyor. "Yes, NVIDIA Certified" Resmi olarak desteklenen model anlamına geliyor.

Destek durumunu sizde kontrol edebilirsiniz. Bunun için 10- ya da 20- serisi bir ekran kartına ve Display Port ile bağlı bir monitöre ihtiyacınız var. Daha sonra aşağıdaki ayarları yapıyoruz.
İlk önce Nvidia Control Panel altındaki Monitor Technology kısmından G-SYNC Compatible'ı seçiyorsunuz. Bunu seçtiğinizde Display menüsü altında Set up G-SYNC seçeneği beliyor. Son adımsa Set up G-SYNC'de Tam ekran modunu seçiyorsunuz.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >
https://www.nvidia.com/coolstuff/demos#!/g-sync Nvidia demo sahnesi
O
6 yıl
Corsair H150i Pro RGB İncelemesi - İhtiyaçtan Daha Fazlası


< Resime gitmek için tıklayın >

Selam millet. Bir süredir soğutucu incelemeleri gelmiyor. Bunun en önemli nedeni artık piyasada test etmediğim soğutucu neredeyse kalmadı. Diğer önemli sebepse kullandığım test sistemi artık nalları dikti ve bir süredir yeni test sistemini toparlamaya çalışıyordum. Yeni test sisteminin ilk kurbanı H150i Pro RGB. Corsari son dönemde çıkan iki yeni soğutucusu var. Bunlardan biri H115i Pro RGB . H115i 280MM'li radyatöre sahip soğutma çözümlerinin güncellenmiş hali gibi düşünebiliriz ama H150i Pro RGB tamamen yeni bir. Bazı firmaların 360MM radyatörlü çözümleri mevcuttu fakat Corsair daha özelleştirilmiş ürünler sunduğundan çözümünü biraz daha geç çıkardı. 360MM radyatörlü çözümlerin vaadi genelde performanstan çok ses açısından. Bu testte geçmiş performans testlerinin veri tabanı elimde olmadığı için karşılaştırma olarak hava soğutmanın kralı olan Noctua NHD-15 AM4 ü kullanacağım.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Kutu içeriğinde üç adet ML120 fan, fanlar için radyatöre montaj vidaları, fan vidalarının radyatöre zarar vermesini engellemek için pullar, radyatörü kasaya sabitlemek için vidalar, link kablosu, AM4 ve Intel Intel için gerekli montaj parçaları çıkıyor.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Ürünün en can alıcı noktası 360MM radyatöre sahip olması. Radyatörün yapı malzemesi alüminyum ve kalınlığı 21 CM. Radyatörün diğer Corsair radyatörlerinden ayrılan özelliği 120MM daha uzun olması. Taban yapı malzemesi diğer çözümlerde olduğu gibi bakır ve tabanın üzerinde uygulanmış termal macun var. Hortumların yapı malzemesi kauçuk üstü sleeve kaplanmış. Blok tasarımı diğer bloklara göre geliştirilmiş. RGB aydınlatma genelde Corsair Logosunun altında olurdu ama artık led ilave olarak birde blogu ince bir şekilde çevrelemiş. Pompada beş adet kablo çıkışı var. Bunlardan biri sata güç kablosu, üç tanesi fanların bağlantısı için, diğer kablo pompa devrini iletmek için.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Radyatör kalınlığı fanlarla birlikte 47 CM oluyor. Blogun üzerinde Intel için bracket takılı geldi geliyor. Bracket takma şekli eskiye göre daha kolay.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

H150i Pro RGB ile birlikte üç adet ML120 Pro geliyor. Üstelik bu fanlar teknik olarak kırpılmış değil. Normal ML120 ler gibi manyetik yatak tipini kullanıyor. Çalışma hızları 1600 RPM. ML serisi net bir şekilde Corsair'in en kaliteli fanı ve ML120 hazır sıvı soğutma kitleriyle gelebilecek en iyi fanlardan biri.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Uzun zamandır soğutucu testlerinde kullandığım i5-2500K yaptığım onlarca teste dayanamayıp en sonunda nalları dikti. Daha önceki veri tabanı mecburen ullanılan işlemci bu incelemeye konu olan AMD Ryzen 5 2400G.Bu adreste yer alan G Skill'in 2X4 GB 3200 MHZ CL16 ramlerini kullandım. Sistem ve uygulamalar. Monitör Viewsonic XG2530. Piyasada alınabilecek en iyi oyun monitörlerinden biri. İşlemci seçimi kadar anakart seçimi de bir o kadar önemli. Uzun bir süre onlarca testte aynı voltaj değerlerini verebilmesi için kaliteli vrm ve devre elemanlarına ihtiyacım var. Anakart olarak MSI X370 Kraith Gaming kullanıyorum

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

İki farklı yük seviyesi ve toplamda iki farklı senaryo mevcut. Artık işlemciyi boşta test etmiyorum çünkü artık boştaki sıcaklıklar oda sıcaklıklarıyla aynı. İşlemciyi ilk başta 3.6 GHZ 1.30V'da test ediyorum. Test toplamda 20 DK sürüyor. Stress testi olarak Prime 95'i kullanıyorum. Sıcaklık kaydı için hwinfo kullanılan program. İkinci senaryoda işlemcinin frekansı 3.9 GHZ. Uygulanan voltaj 1.425V.

< Resime gitmek için tıklayın >

Montaj aşamaları son derece basit. İlk önce soğutucunun üzerinde takılan gelen Intel için uyumlu plakayı söküp AM4 plakasını takıyoruz. Harici soğutucularda genelde anakart üzerindeki plastik parçalar sökülüyor ama Corsair AMD'nin kendi standartlarını kullanmış burada. Tutma kulpuna benzer iki adet metal parçayı, tombul vida yardımıyla soğutucu blogun üzerinde plakaya sabitliyoruz. Burada altın kural vida çok sıkılmayacak. Metal kulp anakart üzerindeki plastik parçalara takıldıktan sonra sıkma işlemi tamamlanacak.


< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

İlk görselin sonuçları işlemci 3.6 GHZ 1.30V'da çalışırken temsil ediyor. 500 RPM, 1000 RPM, 1500 RPM olmak üzere üç farklı devir var.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Videoyu izlemek için tıklayınız Videoyu izlemek için tıklayınız

Videoyu izlemek için tıklayınız

< Resime gitmek için tıklayın >

Soğutucunun Türkiye fiyatı 1050 Tl. Yani orta seviyede bir işlemcinin fiyatı. Kısacası lüks bir ürün. Hatta hepsi bir arada kitlerin kralı denebilir. Bu ürünün Türkiye'de muhtemel rakibi Thermaltake Water 3.0 Ultimate var. İkisi de aynı fiyata fakat Water 3.0 Ultimate kağıt üzerinde oldukça geride. En önemli farkı Manyetik yatak tipini kullanan fanları olması. Vasat fanlara göre ses performans oranları oldukça yüksek ve harici alınması gerekirse tanesine ortalama 100 TL. İkinci farkı RGB aydınlatması. Bu aydınlatmaya fanlar değil fakat blogun çerçevesi ve Corsair logosu RGB aydınlatmaya sahip. Üçüncü farkı H150i Pro RGB link özelliğiyle donatılmış akıllı bir ürün. Yazılım aracılığıyla ledlerin rengini ayarlayabileceğiniz gibi fanların hızını kontrol edebilir istediğiniz profilleri oluşturabilirsiniz. Üstelik şimdi linkin daha da donatılmış icue desteği geldi. iCUE sayesinde tüm Corsair cihazlarını tek merkezden daha gelişmiş olarak kontrol edebiliyorken ayrıca FAR CRY 5 gibi sistem üzerine dahil oyunlarla oyuna göre şekillenen aydınlatmayla sizi daha üst seviye deneyim belirliyor. Bu saydığım genel farklar aslında H150i Pro RGB'nin rakiplerine göre ortak avantajlı noktaları çünkü çoğu firma fason çözümlerden öteye gidemiyor. Bu ürünün doğrudan hedef kitlesi sadece yüksek performans isteyen kişiler değil. Bu performansı sessizlikle isteyen kişiler. Çünkü daha aşağı fiyatlara 280MM radyatörlü hemen hemen yakın performansa sahip ürünler bulabilirsiniz. Eğer performansın yanında sessizlik olsun istiyorsanız soğutucunun ısı yayım alanını arttırmanız lazım. Isı daha geniş bir alana yayılsın ki oluşan ısıyı fanlar daha düşük devirlerde başarılı bir şekilde uzaklaştırabilsin. 360MM'lik radyatörler devasa ısı yayım alanıyla bu alanda en iddialı çözümler. Tabi radyatör alanını genişletmekle sessizlik sağlanmıyor. Bunu için sessiz fanlarda lazım. Manyetik yatak tipini kullanan ML fanlar Corsair'in en iyi fanları ve piyasadaki en çok beğendiğim fanların arasında yer alıyor. Bu seviyedeki bir fanın hepsi bir arada kitlerle birlikte gelmesi sizi olası fan masrafından kurtarıyor. Soğutucuya dört haneli rakamlar vermişken bir de fazladan fana para vermeniz zaten büyük saçmalık olur. Sessizlik anlamında benden rahatlıkla tam not alıyor. Olumsuz bahsedeceğim tek bir niteliği bile yok. Görsel olarak ürünü oldukça beğendim. Hatları keskinleştirilmiş radyatör, RGB blok son derece şık. Eksiklik olarak fanlarda RGB aydınlatmanın olmayışı gösterilebilir fakat bu tarz bir ekstra özellik ürünün fiyatını hissedilir seviyede arttıracaktır. Performans olarak eskisi gibi değerlendirebileceğim geniş tablolarım maalesef yok. Yeni test sistemiyle yavaş yavaş veri tabanı güçlenecek fakat bu testte hava soğutmanın kralı Noctua ND-15 ile H150i Pro'yu karşılaştırdım. Her senaryoda H150i Pro RGB öndeydi ve bu fark fan devrinin düştüğü durumlarda 3-4 dereceye kadar çıktı. Bu kadar büyük radyatöre büyük bir soğutucuyu alırken kullandığınız kasaya da dikkat etmeniz lazım. Eskiden sadece çok az sayıda kasada kasanın üstüne takılabiliyordu fakat yeni kompak kasaların çoğunun ön kısmına 360MM radyatör takılabilir.

H150i PRO RGB yüksek fiyatlı bir ürün fakat hepsi bir arada soğutucularda daha iyi bir alternatifi yok. Performansın sizin önemli fakat ses de performans kadar önemli diyorsanız bu soğutucu doğru tercih olur.

< Resime gitmek için tıklayın >

@REDSTONE @donanımcı123 @claswan @white_predator @Aerosol 34 @pcwolf28 @SkeironnWH @StreamRolleR @Supervisor_ @selahattın ısık @tayfn1907 @_Dominic_Toretto_ @Ryzen @white_power @Firienholt @HiqhWoltage @massacrer
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.