G

Teğmen
22 Kasım 2013
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
1 üye
Görüntülenme (?)
532 (Bu ay: 6)
Gönderiler Hakkında
G
3 yıl
iPad 7.Nesil Wifi Sorunu
iPad'de wifi sınırlı çalışıyor. Wifi'de bir problem yok evdeki tüm cihazlarda sorunsuz çalışıyor ancak iPad'e gelince sadece bazı sitelere giriyor, çoğuna girmiyor, Apple Store'a bağlanmıyor, sorunu belirli aralıklarla çözdüm. İlk başta tarih ve zaman dilimini otomatikte çıkarttım düzeldi sonra geri bozuldu sonra 4.2.2.4 DNS'ini ekledim gene çözüldü sonra yine bozuldu. VPN ile tüm sitelere giriliyor ama böyle olacak iş değil bu. Nasıl cozebilirim fikri olan var mı?
G
4 yıl
Programlamaya Başlamak İsteyenlere Tavsiyeler
Selamlar arkadaşlar,

Birkaç arkadaşla bu konu hakkında konuşunca bir şeyler yazmak istedim. Bilgisayar Mühendisliği okuyacaklar veya bu konuda şu an tek başına önden birkaç adım atıp gelecekte göreceklerini daha iyi kavramak isteyenler için önemli bir konu.

Sabancı'da okuyorum ve yüksek ihtimal CS okuyacağım. Bu sene hazırlık olduğundan ve çok fazla boş zamanım olduğundan tam 1 yıl önce bu günlerde programlamaya başladım. Bu konular hakkında çok fazla okuyup eden birisiydim, bu yüzden nasıl başlamam gerektiği konusunda da çok fazla okudum. Şu an daha lisans hayatıma başlamadan iyi seviyede kod yazan ve iyi seviyede kod okuyan biriyim ve hala bu konuda kurslar almaya devam ediyorum. İnternetteki CS kurslarının birçoğunu denedim şimdi bunlar hakkında konuşacağım.


Dil Konusu


Bana göre bu sorunun belirli bir cevabı yok. Aslında kursları almaya başladığımda amacım bir CS altyapısı yapmaktı. O zamanlar algoritma mantığını ve problem çözme yeteneklerimi geliştirmeye çalıştım. C ve C++ ile programlamaya başlatan bir sürü kurslar var. Ama o zaman 0 olduğumdan C ve C++'ya açık söylemek gerekirse girmek istemedim. C ve C++ programlama dilleri syntax açısından zordur. İlk başlayan birisi için bence çok kompleks olabilir. Burada devreye Python giriyor. Python ciddi anlamda yazılı dile en yakın kodlama dili. Algoritma mantığını da çok güzel oturtan bir dil. Python için aldığım kurs Coursera'dan "Programming For Everybody Getting Started with Python" oldu. Kursa bu linkten ulaşabilirsin. Bu ders bence en güzel başlangıç derslerinden biri. Financial Aid yani burs başvurusu için seçenekler var eğer buna başvurursanız 15 gün içinde dönüyorlar ve eğer düzgün bir burs başvurusu yaptıysanız yüzde 90 kabul edilir. Eğer ücretsiz ilerlemek isterseniz sadece videoları izleyebiliyorsunuz. Ancak programlamada bir şeyleri izlemekten çok kendiniz yapmanız önemli. Burs alırsanız ödevlerine erişebiliyorsunuz ve asıl önemli olan kısım burası. Bu yüzden bursu almanızı tavsiye ederim.


Bu kursun Data Structures altında bir devam kursu var. Ben hemen bu kurstan sonra o kursu aldım. O da uygulama odaklı bir kurs. Aslında baktığınız zaman iki kurs da belirli derecede temel oluşturmak için üretilmiş başlangıç kursları. Syntax yani dilin yapısını ezberletmekten çok örneğin if else nedir ne işe yarar for döngüsü nedir ne yapar böyle şeylere eğiliyor. Bu sayede siz if else nedir ne yapar öğreniyorsunuz ve bundan sonra Python'dan hangi dile geçerseniz geçin ne işe yaradığını bildiğinizden kolayca o dilin şartlarına hemen alışabiliyorsunuz.

Bu iki kursu yaklaşık 2 içinde bitirdim. O zaman hazırlıkta olduğumdan İngilizce'ye de fazlaca vakit ayırıyordum aslında bence ikisi o kadar da uzun süren kurslar değil ciddi anlamda kendinizi verirseniz 1 ay sürecektir. Bu arada yanlış anlaşılmayayım bu kurslar kesinlikle zaruri değil programlama için. İnternette milyonlarca kurs var başlangıç için. Ama ben bu ikiliyi seçmiştim ve bana güzel bir temel oturttular, ve o temelle üzerine koyduğum hiçbir şeyde zorlanmadım.


Bu iki kurstan sonra asıl babaya gelelim. CS50


CS50 için programlama kurslarının babası demek yanlış olmayacaktır bence. En azından 12-13 yıllık eğitim hayatımda gördüğüm açık ara en kaliteli eğitim içeriği olduğunu söyleyebilirim. Bu kurs aslında Introduction To Computer Science diye geçse de öyle olmadığını söylemek gerek. Benim geçen yıl uzun süreli yaptığım planda CS50 bir temel sonrası alınacak kurstu. CS50 10 hafta süren uzun bir kurs. Ve bildiğimiz Harvard'daki Introduction to Computer Science kursu aslında. Mükemmel bir ders olduğunu söylemek lazım. C ile başlıyor, Python, SQL, Javascript gibi ayrı ayrı programlama dillerine eğiliyor. Ben bu kursa başlarken iyi bir Python temelim vardı çünkü ödevleri çok detaylı yapıyordum. Ama bu kurs ciddi anlamda zor. Ödevleri inanılmaz başarılı ve ciddi anlamda iyi bir topluluğu var. Ödevlerde zorlandığınız zaman size yardım eden mutlaka birileri oluyor. Programlamaya başlamak için uygun bir kurs olduğunu düşünmüyorum. Eğer bu kursla başlarsanız hevesiniz kaçabilir. Ama işte en azından yukarıdaki bir temel sonrası böyle bir kurs alınca gerçek anlamda çok iyi bir seviyeye geliyorsunuz. Derste bahsedilen şeylerin kapsamı çok geniş bir introduction kursu olmasına rağmen çok ileri konulara değindiği ve ödevlerinde bunu istediği oluyor. CS50 yeni başlayanların bir Python veya Algoritma temeli sonrası kesinlikle bakmasını önerdiğim bir kurs. CS50 Coursera'daki kursun aksine burs gerektirmeden direk tüm materyallerine ücretsiz erişebileceğiniz bir kurs. Türkçe versiyonu da yenilerde çıktı hatta bugün bir arkadaş linkini atmış. Bu konuya az sonra değineceğim.



CS50 beni cidden yıprattı ama bittikten sonra ciddi anlamda iyi bir seviyeye geldiğimi hissettim ve Data Science hakkında çalışmaya karar verdim. Github Student Pack diye bir olay var, hala veriyor mu bilmiyorum, o zaman 3 aylık Datacamp üyeliği veriyordu. Ve Data Science serüvenine atılıp. Sayısını bilmeyeceğim kadar kurs bitirip bu alanda çalıştım. Bu Data Science sürecinin sonunda Machine Learning'e atlamaya çalıştım ancak Machine Learning beklediğim gibi çıkmadı (teorik anlamda ileri seviye istatistik ve linear cebir bilmeniz gerekiyor bu alanlar için şu an onlara girmek istemediğimden biraz Machine Learning konusunu kenara ittim, teorik Matematik ve teorik CS'i yalayıp yutmanız gerekiyor bu kısımlar için.) Şu an hala Python - Data Science arasında takılıyorum.


Programlamada Türkçe başlanılabilir mi?

Bence bu iş için İngilizce elzem. Programlamada Türkçe dersler var evet ama bunların yukarıda saydığım derslerin yarısı kadar bile başarılı olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Programlamada kendi başına bir şeyler yapmak çok önemli. Kendi başınıza bir şeyler yapmaya başladığınız an araştırmaya başlıyorsunuz, bir kod yazıyorsunuz hatayı araştırıyorsunuz tekrar tekrar. Stackoverflow, Reddit gibi platformların hepsi İngilizce zaten. Kaynaklar da İngilizce. Günün sonunda bu işte bir şekilde İngilizce'ye muhtaç oluyorsunuz yani. Yukarıda attığım derslerin çok büyük bir kitlesi olduğundan İngilizce seviyeleri çok anlaşılabilir, temiz konuşuluyor. İngilizcenizi de geliştirir sizin için daha yararlı olur.

Bahsettiğin şeyler için linkler.


Coursera Python Kursları
CS50x İngilizce
Kod egzersizi için siteler.



Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu başlık altında sohbet edebiliriz sorularınız varsa.
G
4 yıl
Boğaziçi Hazırlık Online
Bir arkadaşım yolladı.
Sabancı şu an hybrid, Boğaziçi'nde durum farklı.
< Resime gitmek için tıklayın >
G
4 yıl
YTÜ Mekatronik (%30 İngilizce) ve İYTE Elektronik Haberleşme
Bu konuyu arkadaşım için açıyorum.

Normalde arkadaşım Elektronik Haberleşme düşünüyordu. Sıralaması 34k olduğundan YTU'yu de düşünmeye başladı. İki bölüm teknik olarak çok bağlantılı değil ama bu bölümde okuyan arkadaşlar, yurtdışı bağlantıları ve bölümün genel kalitesi hakkında bilgi verebilir mi?

YTU %30 İngilizce görünüyor, arkadaşım gelecek hayatında bunun bir dezavantaj sağlayıp sağlamadığı konusunda da endişeli. Hazırlık var mı?
G
4 yıl
Python Dictionary Value Sıralama
{"Massa" : 50, "Hamilton" : 34, "Vettel" : 15, Alonso" : 34}

Böyle bir dictionaryde valueları büyükten küçüğe aynı olan valueleri alfabetik nasıl çıkarırız?


İstediğim output:

Massa 50
Alonso 34
Hamilton 34
Vettel 15
G
4 yıl
Sabancı Üniversitesi Hakkında Sormak İstedikleriniz
Arkadaşlar selamlar,
Ben 2019 girişli bir Sabancı Üniversitesi öğrencisiydim, bu sene hazırlıktaydım. Geçtiğimiz yıl forumda upower - Bulveye ikilisinin bana çok fazla yardımı dokunmuştu. Ben de bu yüzden bu sene Sabancı'yı düşünen arkadaşlara yardım etmek isterim. Şu an bölümüm yok ancak muhtemelen Bilgisayar Bilimleri okuyacağım. Bu sene hazırlık olmamdan dolayı çok fazla programlama ile ugraşabildim ve okulda da bazı derslere dönem boyunca audit olarak katıldım bu yüzden okul hakkında ve Bilgisayar Mühendisliği hakkındaki genel sorularınızı elimden geldiğince cevaplamak isterim, çok teşekkür ederim şimdiden.
G
4 yıl
Sıralamalar Hakkında
Öncelikle selamlar arkadaşlar,
2019'da sınava girmiş ve yerleşmiş bir arkadaşınızım, bu senenin sınavını da dün çok detaylı bir biçimde inceledim. Geçen sene sınavdan sonra geçen seneki sınavın zor olduğunu düşünen ve 2018'den daha iyi geleceğini düşünen insanlardandım ama sonuç öyle olmadı ve ciddi anlamda bir fark oldu. Bu bilgiler ışığında sınavı diğer sınavlardan ziyade 2019 ile karşılaştırmak daha mantıklı. Donanimhaber veya çevrenizdeki kitlelerden genel bir siralama çıkarımı yapmak zor. Bu yüzden sınavı referans almak en iyisi.

TYT kısmı için TYT Türkçe'nin geçen senenin sınavından zor olduğunu düşünüyorum. TYT Sosyal de net bir şekilde daha zor. TYT Matematik ise bence daha kolay. TYT Fen için geçen senenin seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. 30 dakikalık süre artışı zaten seviyesi iyi olan öğrencileri ciddi bir şekilde etkilememiştir. 85- yapan TYT'ciler aslında genel olarak süre probleminden dolayı bu netleri yapıyorlardı. Bu süre artışı onları daha ciddi bir biçimde etkilemiştir. Ama sınavın en ayırıcı bölümlerinden olan Türkçe'nin geçen seneye göre ciddi seviye farkından dolayı Sosyal'le de birleşince bu durum geçen seneyle TYT sıralamalarının kafa kafaya uyuşacağını düşünüyorum.

AYT kısmına gelince AYT Fen geçtiğimiz yıl zaten 2018'den 3-5 gömlek üstündü. Bu yıl da Fen'in 2019'dan çok farklı olmamakla beraber bir tık daha zor olduğunu düşünüyorum. Ama asıl filmin koptuğu yer AYT Matematik. AYT Matematik ciddi anlamda 2019 ve 2018'e göre fark yaratacak kadar daha kolay olmuş. Limit Türev İntegralin kaldırılmasıyla farklı konularda fark yaratacak sorunun azalacağı belliydi ama bu sınavda maalesef hiç fark yaratacak bir Matematik sorusu göremedim. Tabi bu işte bir otorite değilim, bu benim fikrim. Yakın arkadaşlarım olan mezunlara da bakınca neredeyse hepsi yaptığı denemelerden 3-4 net fazlasını yaptı. AYT Matematik'in zor beklendiği aşikardı, bu kısım biraz şaşırtıcı oldu.


Tüm bunları birleştirince TYT'nin Matematik ve süre faktörü ile geçen sene ile aynı seviyede, AYT'nin Matematik faktörü ile geçen seneden daha kolay olduğunu düşünüyorum. Bana göre bu o kadar fark yaratmayacaktır, bence 2019 x 1.15 mantıklı bir yaklaşım olabilir.


Örneğin 2019'da 10000 olan bir sıralama 11.500.

20.000 olan 23.000
30.000 olan 34.500


Sınav bundan daha iyi gelebilir elbette, zor da olsa daha kötü gelme ihtimali de var. Gelecek 1 ay burada çok kafa yormayın size bir faydası olmayacak çünkü. Kendinize bir sıralamayı referans alın ve daha çok sıralama takip etmeyin kendinize zarar verirsiniz. 1 ay boyunca dinlenin.
G
4 yıl
Laptop Klavye Tuş Karışması
Selamlar,
Bir ASUS laptop sahibiyim, bugün klavyeyi bezle sildim. Bunu ara sıra yapıyorum ancak sonrasında bilgisayarı açtığımda A ve E tuşlarında karışma olduğunu gördüm. Örneğin A'ya basınca hem A çıkıyor hem de klavye çift tıklamışım gibi algılıyor, E'ye basınca E, geliyor. 1'e basıyorum 1> çıkıyor. Keyboardı kaldırıp geri yükledim ama olmadı. Neden olmuş olabilir, kendiliğinden geçer mi veya bir çözümü var mı?
G
4 yıl
KYK Kredi Hk.
Arkadaşlar bu Bankkart'ı illa yazan yerden almak zorunda mıyız veya şu an almak zorunda mıyız atıyorum şu an almayıp 1-2 ay sonra şubeden gidip alabilir miyiz problem çıkar mı?
G
5 yıl
Payoneer\u0027de Param Kaldı
Merhabalar, Upwork işim dolayısıyla Payoneer'e paramı çektim şu an Payoneer hesabımda 32 dolar para var, ama sitenin sistemini anlayamadım ve tek seçeneğim buydu bu parayı nasıl kullanabilirim acaba internet alışverişlerinde vs. ?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.