R

Binbaşı
09 Ocak 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
4 üye
Görüntülenme (?)
132 (Bu ay: 2)
Gönderiler Hakkında
R
9 yıl
Peugeot 307 SW alınır mı?
Merhaba arkadaşlar. Babam için araba bakıyoruz da 307 sw modelini beğendi kendisi hatta şu ilandaki araç aklımıza yattı gibi

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-peugeot-sahibinden-88.000-km-panaromik-cam-tavanli-otomatik-230268564/detay

Ama araçlardan pek anlamıyorum ben o sebepten sorma gereği duydum nedir nasıl araçtır.

Eğer önermezseniz hangi modeli önerebilirsiniz? Fiyat olarak 25 bin bandında max. 30 bin olacak şekilde (25 civarı öncelikli) mümkün mertebe geniş sw ya da sedan (hem aile binecek hem de babam kilolu bir insan her şöför koltuğunda rahat süremiyor) tercihen otomatik (manuel de olur ama debriyajla arası çok iyi değil), yakıt farketmez ama lpg veya dizel olursa iyi olur benzinli olupta sonradan tüp taktırmayla uğraşmamak açısından. O fiyata çok mu şey arıyoruz bilmiyorum ama tavsiyelerinizi bekliyorum
R
9 yıl
Htc m8 yerine
Merhaba arkadaşlar htc m8 model telefona sahibim ama m7 den sonra biraz hayal kırıklığı yaşadım bu sanal tuşlar ve telefon ağır olması telefondan biraz soğuttu beni. Babama geçenlerde zenfone 2 aldık o çok hoşuma gitti ekranı çok canlı ve renkli geldi m8 e göre ayrıca telefonun boyutları çok iyi ekran boyutuna göre açıkçası çok beğendim onun dışında S5 te hoşuma gitti güzel bir romla çok rahat kullanılır gibi.

Şimdi m8 i değistirmem doğru bir hareket olur mu? Zenfone 2 nin 64 gb lik versiyonunu düşünüyorum. Verilerimi telefonda bulundurmayı seviyorum ve geniş hafıza ve canlı büyük ekran çok cezbedici. Onun dışında S5 te fena değil gibi geldi 32 gb lik mavi modeli hoşuma gitti görüntü olarak özellikleri de gayet iyi sanırım herneyse durum şu:
Çok oyun oynamam aşırı performans beklentim yok genelde daha basit ve eğlenceli oyunları oynarım.
Multitasking çok önemli bir anda birden fazla uygulama açık durur telefonumda yani oyun oynarken mesajlara whatsapp a falan geçip oradan youtube a geçip takıldıktan sonra oyuna kaldığım yerden devam etmek isterim burada zenfone 2 4 gb lık ram i ile iş görür gibi geldi.
Şarjla ilgili sorunum yok akşam eve dönüşümü görse kafi öyle 1.5 gün gitsin gibi bir derdim yok
Ekran boyutu 5" üzeri olmalı ama aktif kullandığım alan yani m8 de 5" ama sanal tuşları düşününce aktif alan 4.7" falan biraz daha büyük olsun istiyorum.

Yani aslında genel anlamda telefonumdan çok bir memnuniyetsizliğim yok 1 aydır kullanıyorum ama çok ısınamadım. Sizce ne yapmalıyım ne tavsiye edersiniz? Ikinci el alabilirim illaki sıfır olmak zorunda değil. Telefonumun üzerine 200 lira falan ekleyebilirim ama en fazla
Tavsiyelerinizi bekliyorum
R
10 yıl
Okulla ilgili imza kampanyası,İÜ liler...
Öncelikle onunun doğru yeri burası mı bilmiyorum fakat burada kullanıcı daha fazla olduğu için buraya yazıyorum yeri yanlışsa taşınabilir.

Lütfen sadece okulun öğrencileri alakadar olsunlar amacım aynı fikirde olan insanlara ulaşabilmek konu baltalanmazsa sevinirim.
Kampanyanın amacı ise İstanbul üniversitesindeki finalden 50-60 alma zorunluluğuna karşı tepkimizi göstermek aynı fikirdeki arkadaşlardan ricam bir imza da onların atması.

http://chn.ge/1ysGJZ7
R
10 yıl
Powerbank ile ilgili
Arkadaşlar kullananlar için bir sorum var.şimdi bende huawei ascend p6 cep telefonu var bir günü rahat çıkarıyor ama ben ne olur ne olmaz eski telefonumdan alışkanlık şarj cihazı taşıyorum da geçenlerde bu powerbankların ufaklarından gördüm 2600 mah lık falan.biraz araştırdım kayıp oluyormuş da acaba 2600 lük bir powerbank 2000 lik bataryamı bir kere tam şarj edebilir mi? dışarıdayken eğer ki şarjım biterse elimde şarj aletiyle priz aramaktansa böyle ufak portatif bişeyi takmak daha mantıklı geldi.ağır büyk bir şey istemiyorum anahtarlık gibi ufak modeller var onlar hoşuma gitti çok aktif kullanacağımdan değil ama mobil interneti fazla kaçırınca bitme riski olabiliyor şarjın o tip durumlar için kullanmayı düşünüyorum ne dersiniz.takmışken de bir kere tam doldursun diyorum genelde %10 civarına indiğinde takıyorum şarja %100 ü bulur derseniz almayı düşünüyorum
R
10 yıl
Lumia 520 hafıza sorunu
Merhaba arkadaşlar yaklaşık bir 9 aydır falan L520 kullanıcısıyım.fakat hafıza ile ilgili bir sorunum var.şimdi kapasite kontrolüne girdiğim zaman 2,7 gb medya ve dosya diyor.ama telefonun içerisinde boyle bir medya yok,söz konusu değil.butun dosyalarım (müzikler ve fotoğraflar) hafıza kartımın içerisinde ayrıca çekimler de hafıza kartına kaydediliyor.girdiğim zaman 1,9 gb sistem,1,8 gb uygulamalar 2,7 gb da medya ve dosya görünüyor.Diğer klasörüm de 1,2 gb olduğundan az bir hafıza kalıyor boşta bu medya nedir neresidir nasıl temizlenir birileri yardımcı olursa sevinirim yani telefondaki dosyalarım toplasan 500 mb falan haritalar vs 2,7 gb olmasına imkan yok.şimdiden teşekkür ediyorum cevaplarınızı bekliyorum
R
10 yıl
Elektro gitar ve Bas gitar Rehberi (yeni başlayan ve başlayacaklar için) [ve SSS]
İlk Adımlar
Öncelikle şunu belirteyim bu yazıyı sanki okuyan kişi gitar hakkında hiçbir bilgiye sahip değilmiş gibi düşünerek hazırladım çünkü bazı biraz bilgiye sahip olan kişilerin yanında sıfır bilgiyle başlamak isteyen arkadaşlar da var ve herkese hitap etsin istedim.

Gitar almadan ve çalmaya/öğrenmeye başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey kafanızda çalacağınız türü belirlemek.Seçtiğiniz türe göre uygun gitarı almak daha uygun olacaktır.Ayrıca görünüşüne göre gitar seçmek de doğru bir davranış değil.Seçtiğiniz türü kapsayan gitarlar arasından istediğiniz görünümü seçmek daha doğru bir hareket olacaktır.

İkinci olarak gitar çalmanın sadece bir heves olmadığından emin olmanız gerekir.Ayrıca gayet sabırlı olmanız gerekir çünkü gitarda ilerleme kaydetmek kolay ve hızlı bir şey değildir.O yüzden eğer sabredemeyecekseniz ya da sıkılacaksanız hiç başlamamanız hem maddi hem manevi açıdan daha doğru olacaktır.Zira hem boşuna para harcamış olacaksınız hem de çalamadım beceremedim gibi düşüncelere kapılarak kötü hissedeceksiniz gerek yok.

Türümü belirledim ve vazgeçmeyeceğim azmedip öğreneceğim diyorsanız biraz da gitarlardan bahsedelim.

Manyetikler

Evet şimdi gitarlardan bahsetmeden evvel gitarın tonunu veren yani en basit şekliyle sert ton-yumuşak ton özelliklerini veren parçasından yani manyetiklerden bahsetmek istiyorum.Bilmeyenler için özetleyeyim manyetikler gitarın üzerinde bulunan ve tellerden gelen ses dalgalarını elektronik ortama aktaran gitarın elektronik aksamıdır.Bazı gitarlarda 1 tane olduğu gibi bazılarında birden fazladır.Genel olarak bilmeniz gereken iki çeşidi vardır.Single ve humbucker.
Single manyetikler basit şekilde temiz tonlar veren genelde blues,jazz,soft rock gibi türlerde kullanılan manyetiklerdir.Adından da anlaşılacağı gibi teklidir.
Humbucker ise sert tonlar veren metal,hard rock gibi tonlara giden ve genelde çiftli olan manyetik çeşididir.
Burada önemli ve dikkat edilmesi gereken şey ise ton konusu siyah ve beyaz değildir yani temiz ton için illaki single sert için illaki humbucker olmak zorunda değil.Mesela bazı humbuckerlar temiz ve yumuşak tonlarda da gayet başarılıdırlar.Her manyetikle her tip müzik yapılabilir ama üretim ve uygunluk olarak söylediğim hali geçerlidir.

Elektro gitarda;

Single;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

şeklinde gördüğünüz üzere tek sıralı olan manyetiklerdir.İkinci resimdeki ise kapsül manyetik denilen bir single manyetik cinsidir ve genelde telecaster modeline özgüdür.Üçüncü resimdeki ise genelde jazzmaster adında bir modelde kullanılan single manyetiktir.

Humbucker;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

gibi çiftli olan manyetiklerdir.bazıları ilk resimde olduğu gibi gri kapaklı olabilirler.Bunlar genelde les paul adı verilen bir modelde bulunurlar.Onun dışında ikinci resimdeki gibi sabun kalıbı denilen şekilde olan humbucker manyetikler de mevcuttur ve genelde bunların tonu daha sert olur.

Bas gitarda;
Single;


< Resime gitmek için tıklayın >

Bas gitarda single manyetiklerin hemen hemen hepsi bu şekildedir.Son derece yumuşak ve tatlı ton verirler.Tabi kaliteli olanlarından verimli sonuçlar alınır

Humbucker;
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

gibi genel şekilde 3 tiptedir.1.resimdeki genelde p manyetik denilen ve en eski bas manyetiği olan bas gitarın saf tonlarını veren bir cins manyetiktir.Single manytiğe göre daha kemik ton denen bir tona sahiptir.2. manyetik sıradan bir bas humbucker manyetiğidir daha çok ernie ball-musicman modellerinde kullanılır onun dışında çok bir kullanımı yoktur.Her tür tonda başarılıdır.3.manyetik ise yine sabun kalıbı şeklinde bas humbucker manyetiğidir ve genelde aktif bas gitarlarda bulunur.Birazdan aktif-pasif olayını da açıklayacağım.Bu arada verdiğim marka veya model isimlerine kafanızı takmayın önemli değil sadece açıklamama yardımcı olduğu için kullanıyorum merak eden arkadaşlar markaları araştırabilirler tabii ki.Sadece göz aşinalığınız olsun neyin ne olduğunu bilin diye her tipten örnekler vermeye çalıştım.

Evet şimdi single ve humbucker olayını anladığımıza göre kafanızda yavaş yavaş yapacağınız türe göre kullanacağınız manyetik şekillenmeye başlamıştır diye düşünüyorum.Şimdi bundan sonra single manyetiğe S ve humbucker manyetiğe H diyeceğiz.Genel kullanımları böyledir.Şimdi biraz da manyetik dizilimlerinden ve kalıplardan bahsedelim.

Öncelikle elektro gitarda genel kalıplar; S-S , S-S-S , H-S-S , H-S-H , H-H olarak beş tiptir.tabi daha fazlası da vardır elbet ama genel olarak kullanılanlar bunlar.
S-S ;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

şeklinde jazzmaster (1.resim) ve telecaster modellerini örnek verebiliriz bu tipte olanlara.Genel olarak yumuşak ve temiz tonlar için kullanılırlar.Jazzmaster ın adından da anlaşılacağı üzere jazz tipi müzikler için birebirdirler.Ama ton yelpazesi de çoğu müziğe müsaade eder.Mesela Athena grubunun solisti Gökhan ın gitarı jazzmaster,Duman grubunun gitaristi Batuhan ın gitarı telecaster modelidir.Punk ve soft rock tipi müziklerde de kullanılabilirler.

S-S-S;

< Resime gitmek için tıklayın >

şeklinde hemen hemen hepsi stratocaster dediğimiz modelde bulunan manyetik tipidir.Özellikleri S-S tipiyle örtüşür ama manyetiklerin daha fazla olması ve konumları ton çeşitliliği sağlar.Temiz ve yumuşak ton isteyenler için birebir bir manyetik dizlimidir.

H-S-S;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

gibi çeşit çeşit gitarda bulunan bir manyetik dizilimidir.Ne tip çalacağından emin olmayan ya da ben her telden çalarım diyenler için birebir bir manyetik dizlimidir.Çoğu müzik türüne elverişlidir ama çok uç noktalara da gidemez ne yazıkki.Daha çok farklı farklı türde müzik dinleyen tür ayrımı yapmayan kişiler için iyidir.Yeni başlayanlara benim tavsiyem bu dizilimdir çünkü zamanla müzik zevkiniz yapmak istediğiniz tür değişebilir o zaman da yine elinizdeki gitarı kullanabilmeniz açısından rahatlık sağlar.Ayrıca müzikal anlamda kişinin ilerlemesine yardımcı olur zira farklı farklı türler çalan birisinin müzikal gelişiminin daha hızlı olacağını düşünüyorum

H-S-H;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

gibi yine çeşitli gitarlarda bulunan bir manyetik dizilimidir.Daha çok sert müzik çalmak isteyen ama ara ara da temiz ton gerekli olur diye düşünen kişiler için iyidir.H manyetikler gerekli sertliği sağlarken S manyetikte gerekli olan yerlerde temiz ton sağlar ve ton çeşitliliği sağlar.

H-H ;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

gibi farklı farklı markalarda ve modellerde bulunan ve genellikle sert müzikler için kullanılan manyetik dizlimidir.Değişik kasalarda (V kasa vb.) gitarlar genelde bu manyetik dizlimine sahip gitarlardır.Metal ve hard rock gibi türler için birebirdirler ve sert,hafif hışırtılı diyebileceğimiz tipte bir ton verirler.Temiz tonlarda başarılı değillerdir.Les paul dediğimiz ilk resimdeki gitar ise istisna sayılabilir diğerlerinin aksine temiz tonlarda gayet başarılı bir modeldir.H-S-S manyetik diziliminden sonra ikinci tavsiyem olan gitar modelidir.Tabi diğer H-H manyetikli gitarlar da temiz ton konusunda sıfır değiller elbet çalınamaz değil.Fakat les pauller bu konuda başarılı modellerdir.

Bas gitarda ise genel kalıplar; H , H-S (ya da S-H) , S-S , H-H olarak çeşitlendirilebilir.

H ;

< Resime gitmek için tıklayın >

şeklinde genelde precision bass dediğimiz modelde bulunan manyetik şekli ve dizilimidir.Tonları çok sert olmamakla birlikte daha çok kemik ton dediğimiz haldedir.Kemik ton nedir sorusu oluştuysa kafanızda birazdan kafanızda şekillenecek şekilde anlatacağım.

H-S (S-H) ;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

şeklinde olan bas gitarlardır.Başlangıç için önerim budur zira bunda da H-S-S elektro da olduğu gibi ton yelpazesi geniştir ve çoğu türe uygundur.Genelde S-H şeklinde olurlar fakat bazı modeller de H-S şeklindedir.Eğer bütçeniz elveriyor ise ya da uygun bir fiyata bulduysanız bu tiptekilerin H-S olanı , S-H olanından daha avantajlıdır.Sebebini ise kemik ton ile ilgili kısımda daha iyi anlayacaksınız.

S-S ;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

şekildeki gibi ve daha çok jazz bass kasasındaki gitarlarda bulunan manyetik dizilimidir.Yumuşak ve sıcak tonlar için uygundur metal türevi müzik çalacak arkadaşlara önermiyorum ama onun dışında çoğu müzik türüne gider gönül rahatlığıyla rock müzikte yapılabilir çok sert olmadığı sürece.Favori dizilimdir kendisi gözümde.Slap tonlarına da gayet uygundur ayrıca.Dediğim gibi ton yelpazesi geniştir.Sadece metal yönünden zayıf öyle söyleyeyim.

H-H ;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

bu dizilimde şekilde görüldüğü gibidir.Sert tonlara uygun olduğu gibi kalitelileri yumuşak tonlar içinde uygundur.Genelde aktif baslarda bulunan bu dizilim S-S dizilimin metal yapıpta çok fazla jazz yapamayan hali gibi düşünülebilir.Zira aktif olduğu için bu modellerin geneli ton yelpazeleri geniştir.Biraz sonra tam olarak anlatacağım aktif-pasif durumlarını.
Bas gitarda elektro gitardan daha yakındır gitar tonları birbirine.Yani yanlış anlaşılmasın şu şekilde elektro gitarda H-H ve S-S arasında ton bakımından uçurum varken bas gitarda o derece bir fark söz konusu değildir.E tabi ki her dizilimin kendine has tonları var orası apayrı bir konu.

Evet arkadaşlar şimdi manyetikler hakkında genel bir fikire sahibiz.Şimdi biraz da şu aktif-pasif muhabbetini açıklayayım size

Aktif gitar-Pasif gitar nedir?

Şimdi aslında bu çok detaylı bir konu fakat çok detaya girmek istemiyorum kafanızı karıştırmamak namına.Gayet yüzeysel basit ve gitar seçiminde işinize yarayacak kadarını anlatacağım.Aktif manyetik ile başlayalım öncelikle.Daha çok bas gitarda önemli bir faktördür aktif manyetikler.Ama elektro gitarda da genelde metal müzik yapacaklar için azımsanamayacak kadar bir fark yaratır.Elektro gitarda aktif manyetiğin amacı gitarın daha sert ve güçlü tonlar vermesini sağlamaktır.Genelde aktif manyetikler sabun kalıbı şeklinde olan humbucker manyetiklerdir.Ve bir preamp a bağlıdır.Bas gitarda da yine aynı durum geçerlidir gitarı güçlendirdiği gibi bas gitarda ton yelpazesini büyük ölçüde genişletir.Genelde 2 ya da 3 band a sahip bir preamp la birlikte kullanılır ve bir de aktif pasif switch e sahiptir.En kullanışlısı 3 band preamp tır ve aynı amfilerin üzerindeki gibi treble-middle-bass şeklinde equalizer a sahiptir.
Şimdi soracaksınız nedir bu preamp,treble-middle-bass,aktif-pasif switch nedir diye.Anlatayım efendim hemen
Preamp dediğimiz aktif gitarların içerisinde manyetiklerin bağlı olduğu elektronik aksamdır.İçerisinde aktif bir devre kartı mevcuttur ve içerisine takılan 9v (bazı gitarlarda iki tane 9v dan 18v) pil ile çalışan devredir.3 band equalizer bu devrenin üzerinde bulunur.
Treble-Middle-Bass dediğimiz ise sesin genel üç koludur.Treble daha temiz ve yalın sesler üzerineyken bass daha boğuk ve tok ses üzerinedir.Middle da tahmin edeceğiniz üzere ikisini de içerisinde bulunduran biraz daha orta ses dalgasıdır.Treble ayarı yumuşak sesler için kullanılırken bass ayarı daha sert tonlar için kullanılır.Bunların gitar üzerinden kullanılabilmesi ise gerek sahne gerek genel olarak ton yelpazesinin genişliğini ve istediğiniz zaman ton değiştirebilmenizi sağlar.
Aktif-Pasif switch ise aktif gitarınızın aktifliğini kapatıp pasif gitar gibi kullanmanızı sağlar.
Şimdi elektro gitarda genelde ilk bakışta anlaşılamayabilir gitarın aktif olup olmadığı çünkü bütün sabun kalıbı manyetikler aktif değildir.Daha çok satıcıya sorarak ya da gitarın özelliklerini inceleyerek anlayabileceğiniz bir durumdur.Daha çok schecter,esp-ltd gibi markalarda bulunur.
Bas gitarda 3 band equalizer ın yanında 1 adet volume (ses) ve 1 adet balance (denge) olarak toplamda 5 adet potans düğmesi bulunur.Ses düğmesi anlayacağınız üzere ses yüksekliği için kullanılır.Balance ise ön manyetik arka manyetik arasındaki ses yüksekliği dengesi için kullanılır.Ön ve arka manyetik arasındaki ses farkını kemik ton muhabbetini açıklarken daha iyi anlayacaksınız.Şimdilik bu ton konusunu atlıyorum o yüzden.
Bas gitarda ise genellikle ilk bakışta anlaşılabilir.Aktif gitarların dezavantajı şudur ki ses elektronik devre ve bir çok potans üzerinden geçtiği için sesin saflığı bozulur ve daha elektronik bir hal alır.Bazı kişiler bu sebeple aktif manyetiği ve tonlarını sevmezler.Zevk ve kullanım meselesidir.Bende pasif tonlarını daha çok severim ama aktifin özellikle bas gitar üzerindeki kullanışlılığı yadırganamaz.
Potans düğmesi dediğimiz de direk gitarın üzerindeki düğmelerdir.
Konuyla ilgili resimleri pasif olayını da anlattıktan sonra ekleyeceğim.
Şimdi gelelim pasife.
Pasif dediğimiz gitarlarda herhangi bir ek elektronik devre ve elektronik aksam bulunmamaktadır.Ve daha çok manyetiğin saf kendi tonlarını vermesi üzerine kuruludur.Bu sebepten de ton yelpazesi çok geniş değildir.Elektro gitarların büyük bir çoğunluğu pasiftir bu yüzden elektro gitarda tür belirlenmesi cidden önemlidir.Bas gitarda nispeten daha fazladır aktif modeller.Şöyle bir durum var ister elektro ister bas gitar olsun ses ne kadar çok potans düğmesinin üzerinden geçerse ses o kadar bozulur.Bozulurdan kasıt saflığından uzaklaşır.Pasifteki genel amaç sesin saflığının en az derecede bozulmasıdır.Genelde ses ve tone düğmeleri bulunur sadece.
Tek manyetikli bas gitarlarda 1 ses 1 ton düğmesi bulunur.Ton düğmesi manyetikten gelen sesin tonal olarak biraz değişmesini sağlar ve çok çok olmasa bile tonal zenginlik sağlar.İki manyetikli pasif baslarda ise 2 ses 1 ton bulunur bunun sebebi ise 2 manyetiğin herbirinin kendisine özel ses düğmesi bulunmasıdır.Bir nevi balance düğmesi görevi görür.
Elektro gitarlarda ise genelde 1 ses 1 ton düğmesi bulunur.Çünkü elektro gitarlarda 3 ya da 5 yollu switch düğmesi bulunur.Bu düğmeyi de birazdan açıklayacağım.Bazı elektro gitarlarda ise tonal zenginlik ve çeşitlilik için 1 ses 2 ton bulunur.Tabi farklı farklı düğme ve kombinasyonlara sahip gitarlar elbet mevcuttur ben genelden bahsediyorum yeni başlayacak arkadaşlar için.

Mesela bas gitarda örnek verdiğim şu gitar 3 band equalizer li aktif bas gitara bir örnektir.

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu da pasif bas gitara örnek

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu konuda kusura bakmayın biraz da bas gitar çaldığımdan ötürü bas gitar ağırlıklı oldu ama görsel olarakta pasif ve aktif konusu bas gitarda ön planda.Görsel anlamda tabi tonal olarak bahsetmiyorum.

3 yada 5 yollu switch nedir?
Genellikle 5 yollu switch bulunur elektro gitarlarda.Benim karşılaştığım sadece telecaster modelinde 3 yollu switch var.Bunun sebebi ise iki adet tekli manyetik kullanmasıdır.Bu switch in amacı o anda kullanacağınız manyetiği seçmenizi sağlamasıdır.Mesela telecaster yani S-S manyetik üzerinden gidelim.3 alternatifimiz var kullanım için.Ya öndeki S manyetik,ya arkadaki S manyetik yada ikisi birden.Bu seçimi bahsettiğimiz switch düğmesi yardımıyla yaparız.Bazı H-H modellerde de 3 yollu switch bulunmaktadır.5 yollu switch 3 yolludan biraz daha karışık bir sisteme sahiptir bir seferde birden fazla manyetik kullanımı fazladır çünkü.
5 yollu switch ise S-S dizilim dışındaki hemen her gitarda bulunan switch düğmesidir.
http://dlnmh9ip6v2uc.cloudfront.net/datasheets/Components/General/explain5way.jpg
şekildeki gibidir.Çeşitli kombinasyonlarla kullanılabilir.H-S-H daki kullanımı ;

< Resime gitmek için tıklayın >

H-S-S için;

< Resime gitmek için tıklayın >

H-H için;

< Resime gitmek için tıklayın >

H-H için farklı bir dizilim.Sadece alttaki kısma bakarsanız

< Resime gitmek için tıklayın >

bu da 3 yollu H-H;

< Resime gitmek için tıklayın >

gibi.Alacağınız gitarda buradakilerden farklı bir dizilim kullanılıyor olabilir normaldir.Switch in kullanımını biraz da kulaktan yapmak en doğrusudur.

Velhasıl dönelim aktif-pasif konusuna.Özetleyecek olursam elektro gitarda güçlü ve sert tonlar için kullanılabilir aktif manyetikler onun dışında pasif manyetikler çok daha kullanışlıdır.Bas gitarda ise eğer sesin saflığı konusunda takıntınız yoksa aktif bas daha kullanışlıdır fakat tonları bir pasif gibi olmayacaktır elbette.Yine de zevk meselesi sonuç olarak.
Şimdi şu kemik ton muhabbetlerini açıklayayım biraz da.
Gitarda manyetik konumuna ve vuruş yerine göre tonlar;
Şimdi burada konuya başlamadan önce gitar üzerindeki köprü ve sap konumlarını açıklamam gerekecek.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

bu resimdekiler gitar köprüleridir ve köprünün yanındaki manyetiğe de köprü manyetiği adı verilir.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

bu resimdekiler ise sap konumu ve sap manyetikleridir.
Şimdi buradaki esas durum şu.Sap tarafından çıkan ses yumuşak ve tatlı,köprü tarafından çıkan ses ise sert ve kemik dediğimiz tonlardır.Kemik ton daha çok nasıl anlatsam yani tam olarak anlatamayacağım tipte bir ses duyarak anlaşılır.Sustain i düşük takır takır tonlar olarak nitelendirebiliriz sanırım.(Sustain:Bir tele vurduğunuz zaman telden gelen sesin süre olarak uzunluğu.Gitarda önemli bir unsurdur ve köprüye yakın vurdukça sustain azalır)
Sap tarafından çıkan ses ise daha yumuşaktır.Bu sebepten ötürü H manyetik köprüye yakın S manyetik ise sapa yakın kullanılırsa istenilen tonlar daha dolgun olurlar.Tabi H ve S manyetiklerin beraber kullanıldıkları durumlardan bahsediyorum.Aynu şekilde tellere vurduğunuz yer köprü tarafında olursa daha sert sap tarafında olursa daha yumuşak tonlar alacaksınız.
Aktif baslardaki balance durumu da bununla alakalıdır.Genelde aktif baslarda kullanılan iki manyetikte aynıdır.Ama balance ayarından köprü manyetiği baskın olarak kullanılırsa daha sert,sap manyetiği baskın olarak kullanılırsa daha yumuşak tonlar elde edilecektir.

Klavye ağacının tona etkisi nedir?
Genellikle iki çeşit ağaç kullanılır klavye yapımında.Gülağacı (rosewood) ve akçaağaç(maple).Şimdi şöyle Akçaağacın daha parlak,sıcak ve canlı tonları vardır ve jazz blues gibi yumuşak tonlu müziklere daha uygundur.
Gülağacı ise daha tok sesli midleri yüksek tonlara sahiptir ve genelde her tür müziğe hitap eder fakat sert karakterli müziklere daha müsaittir.Günümüzde gitarların önemli bir çoğunluğu gül ağacı klavyeye sahiptir.Bunun sebebi gülağacının sadece bir türe değil de genel bir şekilde kullanılabilmesi ve dokusunun çalım kolaylığı sağlamasından ötürüdür.
Gülağacı klavyeli gitar;

< Resime gitmek için tıklayın >

Akçaağaç klavyeli gitar;

< Resime gitmek için tıklayın >

Gitarda gövde-sap bağlantı tipleri

Genellikle bolt-on ve neck thru denilen iki tiptedir.
Bolt-on : Gövde ve sapın genelde 4 ya da 5 vida ile birbirine vidalanması ile olan bağlantı tipidir.Avantajı herhangi bir sap kırılma durumunda tamirden başka sap değiştirme alternatifi sunmasıdır.Fakat sustain neck-thru ya göre daha düşüktür.
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Neck-thru : Gövde ile sapın bir bütün olduğu bağlantı şeklidir.Avantajı gövde ve sapın bir bütün olmasından ötürü tonal anlamda verimi artırması ve sustain in yüksek olmasıdır.Dezavantajı ise herhangi bir hasar durumunun bütün gitarı etkilemesidir.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Ben şahsen neck-thru şeklini daha çok seviyorum hem tonları daha zengin hem de daha hoş duruyor ama şunu da unutmayın ki bağlantı tipinin tona aşırı bir etkisi yoktur.bazı modeller de neck thru biraz daha tok bolt on lar biraz parlak olabiliyor.ya da bazen tam tersi.Orası çokta önemli değil sadece sustain e etkisi hissedilir vaziyette öyle diyeyim


Buradaki amacım gitar önerisinde bulunmak yerine kişinin kendi kafasında bir şeyler belirleyerek kendi gitarını kendi seçmesini sağlamaktı.Yani bana balık verme tutmayı öğret muhabbeti gibi biraz da.Şimdi gelelim bolca sorulan sorulara.

Sıkça Sorulan Sorular

-İkinci el gitar almak risklimidir? Almalımıyım?
Her üründe olduğu gibi ikinci el gitarlarda da belli başlı riskler mevcuttur.Bu konuda F gitar atölyesinin çok güzel bir yazısı var
http://fgitaratolyesi.blogspot.com.tr/2012/02/ikinci-el-kullanlms-gitar-alrken-nelere.html
buradaki şeylere dikkat ederseniz eğer sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.İkinci el gitarlar sıfırlara göre avantajlıdır çünkü eski gitarların tonu yenilerinden daha güzel olur ve ayrıca daha da ucuza gelir.Fakat gitarı denemeden almayın.Şehir dışından alacaksanız da mutlaka güvenli e ticaret ile alışveriş yapın böylece paranız karşı tarafa geçmeden önce gitarı deneme şansınız olacaktır.
-Aslında solağım ama herkes sağ gitar çal rahat edersin diyor.Ne yapmalıyım?
Bende bir solak olarak bu muhabbetlerle çok karşılaştım.Genel olarak sol elin daha güçlü olduğu için perdelere daha rahat basarsın diyorlar.Benim ise bunu söyleyenlere cevabım belli.Sen neden solak gitar çalmıyorsun o zaman? Senin de sağ elin daha kuvvetli solak gitarı daha rahat çalarsın diyorum.Susuyorlar.Çünkü öyle atıp tutmakla olmuyor ne yazıkki.Bir kere ters gelmesi olayını anlamıyor kimse o yüzden benim bu soruyu soran arkadaşlara tek tavsiyem şu kimseye kulak asmayın,iki şekilde de elinize alın gitarı.Hangisi daha rahat hissettiriyorsa o şekilde çalın.Mesela ben sağ gitarı elime aldığımda bile aşırı rahatsız olurdum kimseyi dinlemedim ve solak başladım çokta mutluyum.Eskidi gibi de değil solak enstrüman bulmak çok daha rahat yani her bütçeye göre her tipte bulmak mümkün burada tek önemli husus sizin nasıl rahat ettiğinizdir.Çünkü karşılaşıyorum solak arkadaşımız sağ başlamış bu yüzden gitara alışamamış,gelişimi yavaş olmuş ve bir yerden sonra tıkanarak gitarı bırakmış böyle durumlarla karşılaşıyorum kimsenin başına gelsin istemem.
-Önce eletro/bas gitarı alsam öyle çalmayı öğrensem sonra amfi alsam ya da amfisiz çalışsam olur mu?
Ben olmaz diyorum.Çünkü amfisiz çaldığınız zaman elektro ve bas gitarlarda çaldığınız şeyi duyamazsınız bu sebepten ötürü istemsizce perdelere daha sert basar ve tellere daha sert vurursunuz.Her zaman böyle yapmanız bir süre sonra alışkanlık haline gelir ayrıca erkenden yorulmanıza sebep olur.Ve gitara basış şeklinizi bozar.Normalde sert basmaya gerek yoktur en az yorucu şekilde çalmak en doğrusudur ama amfisiz çalan arkadaşlar bu durumda mağdur olurlar.Gitar alırken mutlaka yanında amfi de alın!
-Paramın büyük bir kısmıyla iyi bir gitar alıp az bir kısmıyla da ucuz bir amfi alsam yeterli olur mu?
Buna da olmaz diyorum.Ucuz bir amfi kullanırsanız iyi bir gitar sahibi olmanızın bir anlamı olmaz.Zira amfi de ses kalitesinde gitar kadar önemli bir etkendir.Amfiniz kötü olursa gitarınız ne kadar iyi olursa olsun amfi kalitesi kadar ses verir.O yüzden tavsiyem bütçenizi %50-%50 ya da %60-%40 bölerek denk seviyelerde gitar ve amfi almanızdır böylesi en verimlisi olacaktır.
-Önce çin malı ucuz bir elektro/bas gitarla başlayıp daha sonra eğer öğrenirsem daha iyi bir almayı düşünüyorum,ne diyorsunuz?
Sakın böyle bir hataya düşmeyin.Zira öyle ucuz gitarlar sizi gitardan soğutacaktır.Çalımı zor ve tonları kalitesiz olur.Onun yerine maddi kayıp yaşamamanız namına gidin ikinci el düzgün bir gitar alın ve onunla deneyin eğer öğrenemezseniz veya yapamazsanız yaklaşık olarak aynı fiyata elden çıkarabilirsiniz.
-Gitar aldıktan sonra ................ grubunun/gitaristinin/sanatçısının tonunu alabilirmiyim?
Genelde pek mümkün değildir.Zira ünlü gitaristlerin kullandığı ekipmanlar hayli çeşitli ve pahalıdır.Yani metal müziğe uygun bir gitar alınca direk metallica tonu beklemeyin mesela direk.Öyle bir düşünce içindeyseniz zira büyük hayal kırıklığına uğrarsınız.Ancak yüksek bir bütçe ile istediğiniz tonlara ulaşabilirsiniz aklınızda bulunsun.
-Elektro/Bas gitarı kursa gitmeden evde öğrenebilirmiyim?
Evet öğrenebilirsiniz.Özellikle elektro için kursa gitmenize hiç gerek yok Selim Işık youtube gitar dersleri ve yine Selim Işık ın gitar metodu öğrenmeniz için fazlasıyla işinizi görecektir.Bas gitarda ise youtube daki yabancı dersler ve Nezih Onur un bas gitar metodu gayet iyidir.Fakat Türkçe bas gitar dersi videoları pek verimli değil zaman kaybetmeyin boşuna onlarla.He şu var düzgün bir kursa giderseniz sizin için daha verimli olur tabi ama kurssuzda öğrenme şansınız var bunu dile getiriyorum sadece yanlış anlaşılma olmasın.
-Herhangi bir gitarı almadan önce öğrenmek için klasik gitar almayı düşünüyorum ne diyorsunuz?
Sağda solda da görmüş duymuşsunuzdur bununla ilgili muhabbetleri.Çok saçma bir söylenti.Zira elektro,bas,klasik,akustik bunların hepsi farklı tekniklerle çalınan gitarlar.Akustik ve elektro nispeten yakın birbirlerine ama klasik gitar apayrı bir enstrüman.Klasik gitar adı üzerinde olduğu gibi daha çok klasik müzikte kullanılan ve kendine has apayrı teknikleri bulunan bir enstrümandır.Öğrenci gitarı falan gibi muhabbetleri çok yanlış buluyorum.Sadece enstrüman seçememiş ama çalacağı enstrümanın bir çeşit gitar olacağından emin kişilerin başlangıç adımı olarak almasını mazur görebileceğim bir durumdur.Çünkü kişi klasikte kalabilir ya da duruma göre hırslanıp seçimini yapabilir adım atmasına yardımcı olacaktır.Onun dışında kafanızda belliyse elektro çalmak istiyorsanız gidin bir elektro gitar alın.Ya da bas çalacaksanız gidin bir bas gitar alın klasik gitar almanız zaman kaybından başka bir şeye yol açmayacaktır.

Şimdilik bu kadar aklıma gelen şeyler.Elbette eksiklerim ufak tefek yanlışlarım vardır çıkar tektük.Eksiklerim yada yanlış olma ihtimali bulunan şeyleri belirtirseniz sevinirim.Ayrıca sorularınız olursa lütfen başlık altında ya da pm ile sorun ilk mesaja da ekleyelim ve diğer arkadaşlar da yararlansınlar.Ayrıca herhangi bir gitar ile ilgili öneri ya da yorum isterseniz çekinmeyin onları da sorun elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım yardım isteyen herkese.
Daha öncede dediğim gibi bu yazı gitar tavsiye etmek amaçlı değil kişinin belli başlı yüzdeysel de olsa bir bilgi edinerek kafasında istediği gitarı kendisinin seçmesini sağlamaya çalışmak üzerinedir.Okuyan yorum yapan herkese şimdiden teşekkür ederim.Sizlerin de sorularıyla ve eklemeleriyle daha da büyüyecektir rehber
R
10 yıl
Piranha Quattro Tab 9.7 vs Artes Q812 vs Piranha Business tab 3 10.1
Evet arkadaşlar bu üçü arasından hangisini tavsiye edersiniz? 300 lira civarı bir bütçe ayırdım.esas istediğim şey dışarıdayken evden hafıza kartına attığım dizileri falan rahatça izleyebilmek.ve biraz da oyun oynarım tabii ki internet falan.ama öncelik sıram dizi-film / oyun / internet şeklinde.telefondan falan da rahatça internete girip takip edebiliyorum herşeyi ama dizi için öyle olmuyor bende uygun bir tablet almakta buldum çözümü.bu üçü arasından hangisini tavsiye edersiniz?
quattro tab hem 9.7 inç ekranı hem de 2 gb ram ve 1.8 lik 4 çekirdek işlemcisiyle gayet uygun gözüküyor.fakat artes te gayet iyiymiş özellikle satış sonrası hizmetleri gayet iyi duruyor ve özellikleri de yakın quattro tab e.fakat o da 8 inç ve muhtemelen videoları 7 inçlik boyutta izleyebileceğim.
bir de busines tab 3 var ki onun ekranı 10.1 inç ve hd videolarla falan birebir uyumluymuş gördüğüm kadarıyla ekranın bütünüyle izletiyormuş diziler için çok uygun gözüktü.hem onu alırsam artan parayla da 32 gb hafıza kartı alacağım.fakat 1 gb ram i olması düşündürüyor kasar mı yavaş mıdır acaba diye

Sizce hangisi bana en uygunu acaba?

Edit:Aklım artes te aslen ama bataryası 4400 mah imiş.çok mu kısa batarya ömrü yani gün içerisinde 2-3 saat civarı dizi izleyebilmek isterim günümün büyük bir kısmı dışarı da geçiyor ve bu zamanında bir kısmı boş.eve döndükten sonra izleyemediğim dizileri izlemek istiyorum.kullananların yorumları 4-5 saat gidiyor diyor ama bilemiyorum bana 3 saat dayansa video da fazlasıyla yeterli.işimi görür mu acaba kullanan arkadaşlar cevaplarda sevinirim
R
11 yıl
Yamaha TRB1005 hakkında
Beyler şimdi yeni bir bas gitar alma arifesindeyim ve seçeneklerimden biri bu model.acaba tonları nasıldır daha çok hangi tür müziğe uygundur bilgilendirirseniz çok sevinirim.araştırdım ama pek bişey bulamadım kullananınız deneyeniniz varsa ve bilgilendirirse çok makbule geçer çaldığım müzik türü olarak şöyle alternatif rock ağırlıkli çalıyorum grubumla ama kendim de caz,blues tipi çalıyorum.yani aslında geniş ton yelpazesi olan bi model arıyorum öyle söyleyeyim.tonları sertmidir bu gitarın çok?
R
11 yıl
Bas Gitar Tavsiyesi
Öncelikle başlangıç seviyesi gitar aramıyorum.ve solağım yani gitar bulmam sıkıntılı oluyo biraz.şu anda elimde bi cort ab4 var 10 yıllık 2003 üretimi.şu anda bu renginden üretilmiyo herneyse gitara bide ufak bi manyetik modifiyesi yaptım ve fender single manyetik taktım düşük masrafla.
şimdi sorum şu bu gitarın tonları yinede yetmiyo bana aktif bi gitar düşünüyorum ve 5 telli tercihen.ama 4 telde düşünebilirim alışkın olduğum şekli o zaten ama ikilemde kaldım.şimdi aklımdaki gitar eğer temin edebilirsem şu

http://www.basmarket.com/Swing-G1-Active-5-LH-Solak-Bas-Gitar,PR-330.html

genelde alternatif rock,hard rock tipi müzikler yapıyoruz grubumla fakat ben kişisel olarak caz müziğe ilgiliyim ve o tipte bi gitar düşünüyorum ama gerektiği zamanda gruba yetecek bi gitar olması gerektiğini düşünüyorum ve bu gitar hakkında iyi yorumlar okudum ton yelpazesinin genişliğiyle ilgili falan.ama yeteri kadar bilgi edinemedim gitar hakkında.ayrıca bu olmasa bile bunun 4 telliside olabilir alacağım gitar.en en fazla 1500 e kadar çıkabilirim fiyat olarak 2.el de düşünebilirim.sizin tavsiye edeceğiniz daha iyi tonlar alırsın dediğiniz bi gitar varmı acaba yoksa iyi bi karar mı vermişim?

şimdiden üşenmeyip okuyan herkese teşekkür ediyorum
R
11 yıl
Dsi V1.4.5 hakkında
arkadaşlar bende bi dsi var bayadır sistemi kontrol etmiyodum öylesine bi bakayım dedim ve sistemi güncelledim.versiyon v1.4.4 tü v1.4.5 e çıktı.şimdi r4 kartım çalışmıyor.r4i-sdhc orjinal.siteye girdim baktım yeni kernel çıkana kadar yeni versiyona yükseltmeyiniz yazıyodu.şimdi sizce elimdeki kart için kernel çıkmasını bekleyeyimmi çıkarmı? yoksa yeni versiyon bi kart mı alayım?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.