M

Er
23 Ekim 2021
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
6 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
M
2 yıl
Hangi Driverları yüklemeliyim?
Merhaba,

Pc parçalarımı kurdum.Anakartım için linkteki hangi driverları yüklemeliyim. Bazıları aynı gibi, bazıları değil anlamadım. Örneğin LAN başlığında iki tane var. Her başlıktan en son çıkanı mı indirip kurmam gerekiyor. Ayrıca bu driverlar, ekran kartının driverı ve windowsun kendi güncelleştirmesi sırasında yüklenenler dışında bir şey indirip kurmam gerekiyor mu? Yardımcı olursanız sevinirim. İşlemcim amd.



https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/ProArt/ProArt-X570-CREATOR-WIFI/HelpDesk_Download/
M
2 yıl
x570e gaming ile ilgili birkaç soru
merhaba herkese,

ilk kez sistem topluyorum bu yüzden bazı şeylerden emin olmak adına birkaç sorum var. cevaplarsanız çok sevinirim:

-kutuda (sol altta) ryzen 5000 desktop ready yazıyor. bu sistemi çalıştırmadan anakartı update etmeme gerek yok mu demek oluyor? yani montajı yapıp direkt çalıştırabilir miyim?

-sata ssd veya hdd takmıyorum. sadece 2TB'lık pny gen 4 m.2 ssd'im var. bazı videolarda 'şu portu cpu yönetiyor' gibi şeyler duydum. bu ne demek? ben anakarta tek ssd takacağım. hangi porta takmalıyım?üsttekine mi alttakine mi? ve sizce dahili sata ssd almalımıyım? (2TB bana yeterli ama teknik açıdan bir sorun oluşturur mu?)

-kasanın önünde iki tane 140 mm'lik fan var ve bunlar kasanın fan hub'ına bağlı. bu da sanırım psunun pcie kablosuna ve anakarta bağlanması gerekiyor. yani psu'ya, cpu/anakarta iki tane, ekran kartına bir tane ve fanlar için de bir tane kablo bağladım. birsürü kablo var dışarda kalan, bunların bağlanması gereken başka yerler var mı? bu konu hakkında pek bir şey bulamadım.

-bir de birçok sistem kurulum videosu izledim. bios tarafında ne yapmam gerekiyor? sanırım ramlerin hızını arttırmam ve fanların hızını ayarlamam gerekecek. fanların sıcaklığa göre kendisini ayarlamasını istiyorum. bu anakartın bios'unda nasıl yapılıyor? ve biosta mutlaka ayarlamam gereken başka şeyler var mı? (oc yapmayacağım)

bilenler için çok kolay, benim için kafa karıştırıcı:) yardımlarınızı bekliyorum.
teşekkürler

sistem:
ryzen 5900x
x570-e gaming
crucial ballistix 3600 cl16 64GB
pny CS3040 2TB
corsair 5000d
seasonic gx-850
rtx a5000
noctua nf-a14 pwm x2(önde)
noctua nf-a12x15 pwm (arkada)
noctua nh-d15s

< Resime gitmek için tıklayın >
M
3 yıl
3D Modelleme-Render Pc Toplama
Herkese merhabalar,

Birkaç aydır modelleme,render çalışmalarımı yapmak için bilgisayar bakıyorum. Donanımlardan çok anlamayan biri olarak kendimce sistemler toplamaya çalıştım. Bu süre zarfında birçok şey de öğrendim tabi ki. Hala bilmediğim birsürü şey var ve sizlerden öneriler bekliyorum.

Genellikle CPU render alıyorum. Fakat GPU rendera geçicem muhtemelen. Yeni programlar denemek istiyorum dolayısıyla bu konudaki önceliğim ikisinin de iyi performans vermesi, biri diğerinden önemli değil.

Kullandığım ve kullanacağım programlar: 3ds max(corona ve vray), sketchup, blender, lumion ve photoshop.


İşlemci: AMD Ryzen 9 5900X
Anakart: Asus ROG STRIX X570-E GAMING
Bellek: ?
İşlemci soğutucu: ?
Ekran Kartı: ?
Kasa: Corsair 5000D Airflow (siyah)
Güç Kaynağı: Seasonic FOCUS PLUS 850W 80+ GOLD
SSD: Samsung 970 EVO 1 TB NVMe M.2
Monitör: ?

Sırasıyla gidersem;

İşlemci tarafında 5950x ya da 5900x arasında gidip geliyorum. Benim için render süresinden ziyade kasılmalar olmadan çalışmak. Benchmarklara baktığımda aralarında fark yok gibi bir şey. Ama fiyat varkı epey var.

Anakart konusunda çok bilgili olmamakla birlikte izlediğim ve okuduğum kadarıyla Asus ROG STRIX X570-E GAMING performans ve fiyat açısından iyi.

Bellek ve İşlemci Soğutucu: 128 GB (4x32GB) olmalı. Bu konuda önerilerinizi bekliyorum. 3600 Mhz cl16 ramler işimi görecektir. Sanırım oyuncular için cl değeri daha önemli? Bilmiyorum. Ama buradaki önemli nokta şu: İşlemci soğutucu olarak Noctua almak istiyorum. Ama NH-D15 Chromax modeli 32 mm yükseklikteki ramlere izin veriyor. Üstü olursa fanları yukarıya çekmek (ram’in yüksekliğine göre yaklaşık 10 mm) gerekiyor. Bunu birçok videoda gördüm. Bu işlem soğutucunun performansını azaltır mı?
Noctua NH-U12A modeli bu sorunu çözüyor fakat o da stoklarda yok. Olsa direkt onu alacağım. Dark rock pro 4 ise pek içime sinmedi, bazı grafiklerde noctua’nın gerisinde kalıyor. Bilemedim. Dolayısıyla sizden hem soğutucu hem de ram önerisi bekliyorum bu noktada. Belki sorunsuz kullanan vardır noctua'yı bu şekilde.

Ekran Kartı: Düşündüklerim; RTX A4000, RTX A5000, RTX3060 Tİ, RTX 3070, RTX 3070 Tİ, RTX 3080 ve RTX 3080 Tİ.Biliyorum çok fazla alakasız seçenek yazdım, aralarında çok fiyat farkı var ama ekran kartının yurtdışından gelme ihtimali var. Kardeşim Almanya’da, bulabilrse bi tane getirecek. Bunların hepsi işimi görüyor, siz ne dersiniz?

Kasa: Corsair 5000D Airflow modelini beğendim. Önlere ve arkaya toplam 4 tane Noctua veya Be Quiet! Fanlarından takacağım. Bu kasanın hava sirkülasyonu ve kalitesi iyi geldi bana. Fractal Design kasalarını çok beğeniyorum fakat kasaya 1500/2000TL fazla vermek mantıklı gelmiyor.

Güç Kaynağı: Seasonic FOCUS PLUS 850W 80+ GOLD sanırım en sorunsuz ve uzun yıllar giden bir marka ve model. Buna biraz daha para vermek bence daha mantıklı.

SSD: 970 Evo yeterli, gayet iyi diye biliyorum. Yanına HDD takviyesi yapabilirim.

Monitör: Bu konuda da önerilerinizi bekliyorum. Hiç bilgim yok. Eğer 3ds max gibi programlarda performansı, FPS’yi etkileyecekse yüksek çözünürlüklü bir monitöre hiç gerek yok. Örneğin alacağım ekran kartı 1080p bir monitörde çok daha iyi akıcılık sağlayacaksa 1080p alacağım. Eğer bir şey fark etmez diyorsanız 2K da alabilirim. Benim için en ideali 27 inch olması.

Not:
*Simsiyah,minimal bir kasa toplamak istiyorum, rgb’siz, ışıksız ama işlevi, görüntüsünden daha önemli tabi ki.
Mesela NZXT’nin anakartı çok estetik ama bana daha çok performanslı ve sorunsuz bileşenler lazım. O yüzden onu eledim.
*Oyun oynamayacağım, sadece mimari/ürün modelleme ve render işlerimde kullanacağım. Bazı zamanlar belki bir-iki gün açık kalacak. Tavsiyelerinizi bu yönde yapabilirseniz sevinirim.
*Montaj konusunda hiç bilmiyorum, yardımcı olabilirseniz sevinirim.(montaj yapan yerler vardır belki)
*bütçe ekran kartı hariç en fazla 25bin TL, ne kadar kısabilirsek o kadar iyi tabii.

Önerilerinizi bekliyorum,
Teşekkürler.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.