T

Onbaşı
10 Temmuz 2021
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
47 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
T
5 ay
Netspeed\u0027e Geçiş Yapmayı Düşünenler Mutlaka Okuyun
quote:

Özet: Netspeed "bakım" sonrası internet hızlarını kendi taraflarından kısıtlayarak bakım devam ediyor diyerek geçiştiriyor. Bunu kanıtlamama rağmen sorumluluk almıyor.

Netspeed kullanıcısı iseniz kısa bir süre önce bazı bölgelere yapılacak "iyileştirme çalışması" adı altında şu şekilde bir mesaj gönderildi.

< Resime gitmek için tıklayın >

Ancak eğer sizler de benim ve bir çok kişi gibi aynı durumla karşılaştıysanız bu iyileştirme çalışmasının ardından hızınızda problem yaşamaya başladığınızı farketmiş olabilirsiniz. Kendim için konuşursak internet paketim 200/30 iken bu çalışma sonrasında bir çok bağlantıda 10/5'e ve diğerlerinde ise 80/30 olarak kısıtlanmaya başladı. Bu konuda test yaparken speedtest.net ile yapmamaya çalışın. Bu websitesi populer olduğundan dolayı bir çok internet sağlayıcısı port açarak herhangi bir hız kısıtlaması varsa kaldırıyorlar ve hızlarında problem yokmuş gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu arada bu bahsettiğim değerleri kablolu ve kablosuz testler sonucunda gözlemledim. Kablosuz 5G bağlantı ve CAT6 kablosu ile bağlantı testlerini yaptım.

Bu sorun devam ederken bir çok kez şikayet kayıdı bıraktım ve tesadüfen bir gün VPN açıkken tekrar hız testi yapmak istedim ve hız değerlerimin olması gerektiği gibi olduğunu gözlemledim. Doğal olarak VPN'in tek başına internet hızını birden bire 10 kat hızlandıramayacağından dolayı biraz araştırma sonucunda VPN'in eğer internet sağlayıcısı hızlarınızı "throttle" dediğimiz olay ile kısıtlıyorsa bunun etrafından dolaşarak internete bağlanmanızı sağlayabildiğini öğrendim.

Yani diğer bir deyişle Netspeed'in bilerek internet hızını bu bakımdan sonra kısıtladığını öğrenmiş oldum.


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Bunun ardından Şikayetvar'a da yazarken benzer şikayetleri olan insanları da gördükten sonra bunları tek tek kendilerinden de izinler alarak dilekçe için belgeleyeme başladım. Bunlardan bazıları;

https://www.sikayetvar.com/netspeed/netspeed-sozde-performans-ve-guvenlik


https://www.sikayetvar.com/netspeed/netspeed-internet-hizi-dusuklugu-2


https://www.sikayetvar.com/netspeed/netspeed-internet-hizi-yavasligi-2
Tüm bu sorunların kaynağı aynı sebepten olduğu görünüyor ve sorun ise aradan 1 hafta geçmesine rağmen hala devam ediyor.
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Başlarda hiçbir telafi yapılmayacağı konusunda ısrar ederlerken yaklaşık 4 şikayet kayıdı sonrasında sorun çözümlendiğinde indirim tanımlamak için kendilerine ulaşabileceğimi belirttiler, fakat kesinlikle buna güvenmiyorum. Bundan 3 ay öncesinde müşteri temsilcilerinin verdiği bilginin aksine fatura tam ücret olarak kesildi ve önceki müşteri temsilcisinin ne dediğinin bir önemi yok denilerek hiçbir sorumluluk almayı kabul etmediler. Bununla ilgili Tüketici Hakem Heyeti davam devam ediyor. Bu nedenle hem belirtilen hız değerleri verilmediğinden dolayı sözleşme ihlali yapılıyor olduğu hem de bu süre içerisinde yetersiz upload hızından dolayı çalışamadığım için bunun zararını kendilerinden manevi tazminat ile almayı düşünüyorum. Aynı zamanda Netspeed'e geçmek isteyecek kişilerin de bir kere daha düşünmesi için bu belgeleri paylaşmak istedim.

Bu konuda yardımcı olabileceğiniz önerilere açığım, DH'de Netspeed yetkilisi bulunuyor mu bilmiyorum ama eğer varsa özelden ulaşabilirsiniz.

Edit: 7/12/2023 tarihiyle sorunu çözdüler. Tam olarak 12 gün 10/5 hız ile throttle yaptıklarından sonra. Ancak henüz hiçbir telafi sunmadılar. Telafi amaçlı yapacakları işlemi de buraya ekleyecem.
T
3 yıl
Monster Bilgisayar Tüketici Hakem Heyeti Dosyası
Merhaba,
Belki bazılarınız ana sayfada Monster Bilgisayar ile devam eden uğraşımı görmüş olabilir.
https://forum.donanimhaber.com/monster-laptop-almadan-once-mutlaka-okuyun--150743835

  • Fakat görmeyenler için birden fazla noktada tüketici hakkı ihlali yaptıklarından ve şahsıma ait olan cihazı (ram/bellek) geri göndermeyip el koyduklarından dolayı kendilerine maddi ve manevi tazminatları içeren bir Tüketici Hakem Heyeti dilekçesi hazırlıyorum.


  • İlk başta garanti servisinde 10 iş günü geçirdğinden dolayı yedek cihaz gönderme talebimi yerine getirmediklerinden dolayı bunu ayıplı hizmet kapsamında manevi tazminat olarak eklemek istiyorum.


  • İkinci ise şahsıma ait bir cihazı servisde geçirdiği süre içerisinde benden izin almadan değiştirildiğinden dolayı bu nedenle de ikinci bir manevi tazminat talebinde bulunmak istiyorum.


  • Aynı şekilde cihazımı bana ulaştırmadıklarından dolayı (amazon.uk'den almış olduğum) cihazımın faturasını ve bunun yabancı kur (pound) olduğundan dolayı kararın verildiği günün kuru baz alınarak ve en yüksek ticari avans faizi uygulanarak para iadesinin maddi tazminat ile yapılması talebinde bulunacağım.

Sorunuma gelecek olursak, manevi tazminatlar ile ilgili tutarını nasıl belirlemem konusunda yeterli kaynak bulamadım. Anladığım kadarıyla çok fazla istemem durumunda daha az miktarda tazminat öngörülürse fiilen bu davamı kaybetmiş sayılıyorum ve buna itiraz edilip benden tazminat geri alınabiliyor. Cihazımın faturasının tutarı 6852tl, bu nedenle uyuşmazlık olarak bu miktarı gireceğim fakat iadesinin en yüksek ticari avans faizi ile yapılmasını isteyeceğim için bu daha yüksek olacak.

Ek olarak da manevi tazminatı gerektiren konular hakkında mail ile yazılı delil niteliği taşıyacak Monster Servisi ile yaptığım görüşmeler var. Bana ait cihazın değiştirildiği ile ilgili cihazımın tamiri sonrası parçalarının seri numaraları bulunuyor. Aynı şekilde yedek cihaz talebimi de birden fazla kez telefon görüşmesi ile ve kayıt altına alabilmek için mail ile de yaptım.

Uyuşmazlık miktarı göz önüne alındığında manevi tazminat miktarının ne kadar belirlenmesi gerektiği ile ilgili bilgisi olan avukat arkadaşlarım var ise paylaşırsa bu konuda gerçekten minnettar olurum. Kendim de avukat arkadaşlarıma danıştığım gibi ne kadar geniş bir bilgi toplayabilirsem o kadar yararlı olacağı yönünde düşünüyorum.

-------------------------
Bilgi karmaşasını önlemek adına lütfen sadece bu konuda bilgili avukat arkadaşlar veya tüketici hakem heyetinde manevi ve maddi tazminat ile para iadesi almış olan arkadaşlarımız yazarsa buna sevinirim. Aynı zamanda benden başka manevi tazminat ile uğraşanlar için de bu bilgi karmaşası olmaması yararlı olacaktır.
T
3 yıl
Monster Laptop Almadan Önce Mutlaka Okuyun
Monster Laptop almayı düşünüyorsanız, neredeyse 2 yıldır Monster laptop kullanan birisi olarak hala devam etmekte olan Monster ile yaşadığım sorunları, Monster servisin ilgisizliği ve Monster'ın tüketici haklarınızı kullanmamanız için uygulayabileceği bazı olayları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu anlatırken ayrıca sahip olduğunuz bazı tüketici haklarından da bahsedeceğim. Bunlar sadece Monster için değil garanti kapsamında olan her türlü elektronik cihazınız için geçerli haklarınız olacaklar.

----------------------

Özet:

  • Aldığım Monster laptopda hayalet ekran sorunu var diye garantiye gönderdim. Garantiden geldiğinde LCD ekran değişimi yapıldı fakat sorun daha da kötüleşmişti. Ayrıca temizliği yapıldı denmesine rağmen kirliydi. Tekrar garantiye gönderdim, sorun devam ediyor diye cihaz değişimi hakkımı kullandım. Cihaz değişimi sonrası değişen cihazın teknik özelliklerini ve parçalarının seri numaralarını istedim. Tekrar göndermeden önce parçaların seri numralarını değiştirdiklerinden emin olmak için not almıştım. Bilgileri eksik verdiler ve haberim olmadan bana ait olan ram (bellek)i değiştirdiler. Bu süreçte 10 iş günü dolduğu için yedek cihaz istedim. 3 ile 5 gün içerisinde göndeririz dediler fakat göndermediler. Monster'a konuyla ilgili sayısız mail ve kayıt oluşturdum. Aynı cevabı kopyala yapıştır yaptılar defalarca. 20 iş günü geçtiği için yapacağım işlemlere yönelik kendilerine uzlaşma teklifinde bulundum. Kimse geri dönmedi. Şikayetvar'a yazdım oradan döndüklerinde Monster yetkilisi garanti haklarım yokmuş gibi davranıp istediğimi yetkililere bildireceğini belirtti. Pazartesine (bugün) kadar dönülmesi gerekiyordu fakat geri dönüş yapan olmadı. İlgisizliklerini detaylı bir şekilde aşağıda açıklıyorum.


-------------------------

Uzun hali:
 
  • Öncelikle Son 2 ay içerisinde Monster laptopumun LCD'sinde hayalet ekran dediğimiz sorunun varlığını farkettim. Bu sorun kısaca açıklamak gerekirse ekranda görünen şeylerin hareket ettiklerinde arkalarında bir süre ekranda kalan iz bırakmaları demek oluyor. Bunu farkettikten sonra cihazımın garantisine yaklaşık 1 ay kaldığından dolayı servise gönderme kararı aldım. Tabii göndermeden önce kendim almış olduğum Sata diske bilgilerin çoğunu yedekleyip bunu laptoptan çıkardım. Fakat içerisine yine benim amazon.uk'den aldığım 8gb ram'i çıkarma gereği duymamıştım, Monster'a güvendiğimden dolayı.
 
  • Cihazımın tamirinin tamamlanması 14 iş gününü buldu. Tabii ben bu süre içerisinde 10. iş günü olduğunda Garanti Belgesi Yönetmeliğince verilen yedek cihaz talebi hakkımı Monster yetkili servisine hem telefon üzerinden hem de mail yoluyla ilettim. Şaşırtıcı bir şekilde bununla ilgili işlemler sürekli geciktirilmiş ve işleme alınmamıştı.
 
Garanti Belgesi Yönetmeliği ile bahsettiğim konu için bu yönetmeliğin üçüncü maddesini inceleyebilirsiniz. Burada cihazın "azami tamir süresi 10 iş gününü geçmesi durumunda yedek cihaz talep edilebilir" ibresi geçtiğinden her türlü elektronik cihazın garanti servisi tamiri süresince bu hakka sahip olduğunuz her zaman aklınızda bulunsun. Bununla birlikte, Cumartesi günlerinin de hukukta iş günü sayıldığını unutmayın. Bu cihazınızın tamiri süresince gönderdiğiniz servis Cumartesi çalışmıyor olsa bile o günün iş gününden sayılmasını sağlar. Yani 10 iş gününü doldurması için cihazınızın sadece 2 hafta geçirmesi yeterli oluyor.
 
  • Gelelim cihazımın tamiri sonrasında bana geri gönderilmesine. Monster'i aradığımda servis raporuna göre batarya şiştiğinden dolayı değiştirildiğini ve LCD'deki hayalet ekrandan dolayı LCD değişimi yapıldığını belirttiler. Bununla beraber cihazımın tamamen temizlenmiş olduğunu da söylediler. Batarya'nın şişmiş olması 2 yıl boyunca kullanıyor olduğumdan dolayı oldukça doğal, bunu görüp de değiştirmelerine sevindim açıkçası. Ancak cihazımı teslim aldığımda ilk farkettiğim şey cihazın heryerinde talaşımsı toz parçalarının olmasıydı. Cihazı açtığımda da tabii ki ikinci farkettiğim şey hayalet ekran sorununun devam ediyor olması hatta daha da kötüleşmiş olmasıydı.
 
  • Resimde görmek biraz zor fakat yaklaştırırsanız sarı talaşımsı tozları görebilirsiniz. Bu cihazı ilk geldiği kutudan çıkardığım an çektiğim resim.
< Resime gitmek için tıklayın >
  • Hemen tabii ki Monster servisini yeniden arayıp sorunla ilgili kayıt açtım ve bana geri dönüş yapılacağı söylendi. İşte sorunlar tam da bu anda belirmeye başladılar. Cihazı 6 Eylül'de teslim alsam da çıkışı 3 Eylül'de yapılmıştı. Bu konuda bilmeniz gereken önemli nokta cihazınız garanti servisinden çıkarılıp kargoya verildiği an garanti süresi işlemeye başlıyor.
 
  • Daha iyi açıklayabilmek için cihazımın normalde garanti süresi 2 Eylül'de bitmesi gerekiyordu. Ama ben 18 Ağustos'da kargoya verip 19 Ağustos'da servise kayıdı yapıldı. Yani Monster servise giriş yaptığında yanlış değilse hesabım 15 gün garantisi kalmıştı. Bana geri gönderilirken 3 gün garantisi daha gitti ve 12 gün garantisi kaldı. Elektronik cihazlarınızın garanti servislerinde geçirdiği süre garanti sürenize ekleniyor. Tabii ben sorunu gördüğüm gibi yeniden kargoya verdiğim için 4 Eylül'de servislerine girişi tekrardan yapıldı yani 11 gün garanti süresi hala devam ediyor. Bunu belirtmemin sebebi kendileri ile konuştuğum ileriki haftalarda birden fazla kez Monster müşteri hizmetleri cihazımın garanti süresi bitmiş olduğunu bana söylediler. Ancak servis süresinden bahsettiğimde bitmemiş olduğunun doğru olduğunu belirttiler.
 
Monster'in almaya başladığı tutumlar bu tarihten itibaren daha net olmaya başladı. Öncelikle cihaz tekrardan arızalandığı için Garanti Belgesi Yönetmeliği size 3 yeni hak tanıyor. Üçüncü bölümündeki 9. maddeye göre cihazınızın yeniden arızalanması durumunda;

1.     arıza bedelinin iadesinin yapılması,
2.     cihazın iade yapıp tüm bedelinin iadesinin yapılması ve,
3.     cihazın aynı özelliklere sahip veya en yakın üstü özelliklere sahip yeni bir sorunsuz misliyle (yani yeni bir cihaz ile) değiştirilmesi haklarından birine sahip oluyorsunuz.
 
  • Tabii ki ben 3. seçeneği talep ettim. Monster bu talebimi işleme aldıktan sonra yeni cihaz ile değiştirildiğini söylediler. Fakat ben yeni cihaz olduğunu onaylayabilmek için yeni cihazdaki tüm parçaların özelliklerini, model isim ve numaralarını, ve de en önemlisi seri numalarını kendilerinden istedim. Bunu istememin sebebi önceki cihazımın seri numaralarını not etmiş olmamdı. Yeni parça diye eski parçaları yeniden takmalarını önleme amaçlı kendimce böyle bir önlem aldım.
 
  • Bu talebimin ardından 3 gün geri dönüş almadım. Mail yoluyla ile de ardı ardına konuya ilişkin Monster yetkili servisine kayıtlar açtım. Hatta maillerin ekran görüntüsünü de sizinle paylaşayim. Bu noktada sabrımın yavaşça tükendiğini de uslübumdan biraz görebiliyorsunuz.
< Resime gitmek için tıklayın >
  • En sonunda Monster şöyle bir mail gönderdi.
< Resime gitmek için tıklayın >


  • Teknik açıdan yeterli bilginiz yok ise buradaki sorunu hemen farkedemeyebilirsiniz. Öncelikle Monster yetkili servisinin sadece yeni cihazdaki 4 parçanın seri numaraları benimle paylaşıldığı gibi model numarası ve teknik özelliklerine dönük hiçbir bilgi yoktu. Ama bu mail ile birlikte gözüme çarpan bir şey oldu. Ramlerin yani belleklerin bir tanesi bana ait olmasına rağmen her ikisi de onayım alınmadan kendilerine ait bir parça gibi değiştirilmişti. Bu yüzden tekrardan kayıt açtım (sanırım 17. kayıdım oluyor)
 
  • Aradan 10 iş günü geçtiği gibi yeniden garanti yönetmeliği kapsamında yedek cihaz gönderilmesi hakkımı yazılı ve telefon üzerinden Monster'a belirttim. Tabii bu talebim tekrar geciştirilmeye çalışılarak ancak 3 iş günü sonra yanıt alabildim. Verdikleri yanıt ise 3 ile 5 iş günü içerisinde size kargo ile döküman gönderileceği ve bunu imzalayıp bize göndermeniz gerektiğiydi. Aradan bu süre geçti hatta 20. iş günü oldu. Tabii bu noktadan sonra 20. iş gününü doldurması sebebiyle Garanti Belgesi Yönetmeliğince bana yeniden 3 haktan birisi tanınmış oldu.


  • Ben de kendilerine uzunca hukuki dille yazmaya çalışarak şöyle bir mail attım.
< Resime gitmek için tıklayın >
  • Türkçe'de bazı yerlerde tuhaf gelen yerler olabilir fazla Türkçe kullanmadığım için biraz körelebiliyor zaman zaman onu affedin. Ayrıca zamanı yanlış hesapladığım için aslında 20. iş günü 24 değil neyseki tam denk geldiğinden o dilekçemi bozmadı.


  • Herneyse gördüğünüz gibi Monster tüketici haklarımı ihlal etmekle yetinmediği gibi iletişim kurmayı da bir noktadan sonra bıraktı. Zaten şikayetvar a girerseniz oraya da ilettim bu şikayetimi ve bir sürü buna benzer şikayetler gördüm. Bu şikayetlere de yorum olarak şikayette bulunanların yapabilecekleri işlemleri ve sahip olduğu hakları yazmaya çalışacağım. İlginç bir şekilde Şikayetvar'dan aynı gün dönüş yaptılar. Ama asıl skandal olaylardan birisi de tam burda oldu.


  • Geri dönen Monster yetkilisi işlemlerin umduğum gibi gitmeyeceğine yönelik beni yönlendirmeye çalıştı. Ayrıca Monster'in kendi sunduğu garanti haklarından bahsederek benim mailde belirttiğim haklar geçersizmiş gibi bir izlenim çıkarmaya çalıştı. En saçma olay ise Monster'ın ilk 6 ay içerisinde ürünlerin bozulması durumunda "kendi insiyatifleri" ile ürünü tamir ettiklerini söyledi.


Tüketici Haklarınıza göre satın almış aldığınız ürün ilk 6 ay içerisinde bozulursa bu ürün satın aldığınız tarihte de ayıplıydı olarak sayılır. Sonucunda ise size öncesinde bahsettiğim 3 hak tanınmış olur. Yani bu Monster'in sağladığı özel bir hak filan değil tamamen yalan söyledi bu yetkili. Diğer bir değişle aslında haklarınız çok daha geniş çünkü ürünü iade edebilir tam paranızı iade alabilirsiniz (hatta fazlasını bile alabilirsiniz "en yüksek ticari avans faizi ile" ibresini eklerseniz)

  • Bahsettiğim görüşmeyi konuşma başında "görüşmemizin kayıt altına alındığını bilginize sunmak isterim" dediğimden dolayı kayıt ettim ve gerekirse sizlerle de paylaşabilirim. Henüz Monster ile işlemlerim geri dönmeseler bile devam ettiğinden dolayı herşeyi paylaşmıyorum fakat zaman içerisinde muhtemelen paylaşacam.


  • Yani Monster laptop almadan önce mutlaka bunları aklınızda bulundurun. Ben almayın şeklinde bir anlam çıkartmaya çalışmıyorum (yasal sebeplerden dolayı) ama bunlarla uğraşma riskini alacağınız gibi bu tür sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek.


Bu arada firmalar ile sorun yaşadığınızda eğer itibarını korumaya çalışan bir firma ise Şikayetvar'a yazdığınızda size aynı gün içinde dönüp müşteri hizmetlerinden daha hızlı yanıt veriyorlar.
İlgili işlemler devam ettikçe sizleri de konu ile ilgili güncellemeye çalışacağım. Buna Tüketici Hakem Heyeti ile işlemleri başlattıktan sonra yargı kararı da dahil.

----------------------
Eğer başından sonuna kadar okuduysanız sizdem ricam bu konuyu öne çıkararak daha fazla kişinin görmesini sağlamanız. Farklı platformlarda da konunun kaynağını burası olarak göstererek paylaşabilirsiniz. Bu hem başka Monster laptop almak isteyenlere yardımcı olacaktır hem de bu gibi şirketlerin tüketicileri yani bizleri yok yerine koymasını azaltacaktır.
----------------------

Bununla birlikte eğer tüketici hakları konusunda bir sorununuz var ise yorumlarda cevaplayıp yardımcı olmaya çalışacağım. Bu sadece Monster için değil her türlü elektronik cihaz ile ilgili garanti sorunu yaşıyorsanız olabilir.
------------------------
6.10.2021 Güncelleme
  • Bugün teknik yönetim biriminden bir yetkili arayıp konuyla ilgili benimle görüşmek istedi. Görüşmenin detaylarını konuşmayı kayıt etmemi kabul etmediğinden dolayı sizinle paylaşamıyorum. Fakat sorunun hızlıca çözülüp cihazın bana gönderimini yaptıracağını ve paylaşamayacağım detay olan bir konuda hizmet verileceği garantisini hem sözlü hem de mail yoluyla vereceğini belirterek anlaşmaya vardık.
Güncelleme2: Sözlü olarak yaptığımız anlaşmamızın kayıda alınmasını kabul etmediğinden dolayı bende de bulunması için şahsıma mail ile yazılı olarak göndermesini istemiştim. Fakat gönderilen mailde anlaşmamızın içerisindeki (detayını sizlerle paylaşamadığım) sağlanacak hizmetin içeriği yazmıyordu ve bu nedenle Monster bunun kapsamını değiştirme hakkını saklı tutuyordu. Yeniden mail atıp bu hizmetin detaylı ifade edilmesini kendisinden istedim. Yanıt gelmesi durumunda sizle yasal sebeplerden dolayı üstü kapalı olsa da paylaşacağım.

Güncelleme3: Yetkili kişi yeniden dönüş yaparak görüşmemizde anlaştığımız durumu detaylı bir şekilde bana mail yoluyla aktardı.

  • Bu süreç içerisinde Şikayetvar'a, Monster Servis'ine ve de bazı arkadaşların tavsiye etmesi üzerinde Monster Bilgisayar CEO'su İlhan Yılmaz'a LinkedIn üzerinden konuyu taşıdım. Eğer paylaşabileceğim önemli bir gelişme olursa sizle yine paylaşacağım. Bununla birlikte Tüketici Hakkı ihlali konusunda herhangi bir uzlaşmaya gidilmediğinden dolayı, Tüketici Hakları ihlali olarak ayıplı hizmet sayılan yedek cihaz gönderme talebimin yerine getirilmedği gerekçesiyle elimdeki belgelerle manevi tazminatta bulunmaya devam edeceğimi sizlere haber vermek istedim.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.