Türkiye’de olmayan iş fikirleri her girişimcinin aradığı şeydir. İlk defa yatırım yapmak isteyen yada hali hazırda bulunan işine ek olarak yeni yatırım kanalları arayanlar bu konuya ilgi duyar. Biz de bu konuda yeni girişimci adaylarına bir kılavuz olması nedeni ile bu yazımızı yazmaya ihtiyaç duyduk. Yerli ve yabancı farklı kaynaklardan derlediğimiz bilgilerle sizler için yurtdışında olup Türkiye’de olmayan iş fikirlerini bir araya getirdik.

Yurtdışında Olup Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri
< Resime gitmek için tıklayın >


Konuya girmeden önce bazı önemli detayların altını çizmekte yarar var. Her iş fikri bulunduğu ülkenin sosyo-ekonomik yapısı, kültürü ve toplumun yaşam tarzı ile şekillenir. Örneğin Kanada’da, Tayvan’da yada Endonezya’da tutan bir iş fikri Türkiye’de tutmayabilir. Her iş fikri ile ilgili geniş çapta bir araştırma yapmak gerekir. Başka bir konu ise benzersiz iş fikirleri genelde başarıya ulaşır. Sizin komik olarak gördüğünüz bir fikir, başarıya ulaşabilir ve sahibine ciddi paralar kazandırabilir. Burada önemli olan nokta iş fikrinizin diğer şirketlerin sağlamadığı bir şeye ihtiyaç duyan bir grup müşterinin ihtiyacını karşılamasıdır. Eğer bunu başarabilirseniz hayalinizdeki işi kurup, hayallerinizdeki yaşam tarzına ulaşabilirsiniz.

Otopark Airbnb’si
< Resime gitmek için tıklayın >


Otopark Airbnb’si ise geleceğin iş fikri olabilir. Otopark, dünya çapında hızla büyüyen şehirlerde büyük bir sorundur. Yapılan bir araştırmaya göre, kirliliğin ve yol tıkanıklığının yüzde 30’unun park yeri arayan arabalar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla, artan şehirleşmenin yarattığı diğer sorunlar bir yana, bu park sorununu ele alan herhangi bir iş fikri kesinlikle başarıya ulaşacaktır.
Yunanistan’daki Parkgene böyle bir şirket. Bir park yeri rezervasyon hizmeti olarak başladı (bunu dünya çapında yapan birçok uygulama var). Artık eşler arası bir modele geçti, bu da insanların park yerlerini doğrudan birbirlerine kiralayabilecekleri anlamına geliyor. Bu, büyüyen başka bir segmente giriyor: paylaşım ekonomisi. Tabii ki en ünlü örnek, kullanıcıların birbirlerine oda, daire veya ev kiralamasına izin veren Airbnb‘dir.

Çelik Ağaç İmalatı
< Resime gitmek için tıklayın >


Çelik ağaç yurt dışında oldukça yaygın olarak yapılan bir iş fikri. Çelik ağaç ile ilgili örneklere bak için NatureMaker’ın yapay ağaç heykellerini gerçekten görmelisiniz. NatureMaker, oteller, kumarhaneler, perakendeciler, müzeler, kütüphaneler, hayvanat bahçeleri, ticari binalar, tema parkları ve lüks evler için el yapımı çelik sanat ağaçlarını yapar ve bunlar gerçekten birer sanat eseridir. İş tamamen özelleştirilmiştir ve fiyatlandırma 10.000 dolardan başlar. Türkiye’de olmayan iş fikirleri arasında belki de birinci sıraya yazılacak bir iş. Daha çok zengin kesime hitap ettiği için ciddi bir kazanç sağlayabilir.

Biyobozunur Ambalaj İmalatı
< Resime gitmek için tıklayın >


İşte size yaratıcı ve çevre dostu bir iş fırsatı. Economic Times’a göre, biyoplastik ambalajlara yönelik küresel talebin 2020 yılına kadar 8.84.000 tona ulaşması bekleniyordu. Biyobozunur torbalar dünya plastik pazarının yaklaşık yüzde 10 ila 15’ini oluşturuyor ve 2020 yılına kadar yüzde 25 ila 30’a çıkması gerekiyordu. Şuan güncel veriler hakkında net bir bilgiye sahip değiliz ancak bu değerlerin katlandığını söyleyebiliriz. Hindistan’daki EnviGreen Biotech, talebi karşılamak için aslında nişasta ve sebze türevlerinden oluşan plastik benzeri torbalar yapıyor. Ilık suda çözünürler ve geri dönüştürülebilir, organik ve hatta hayvanlar tarafından yenilebilirler.

Stres Biyosensörleri İmalatı
< Resime gitmek için tıklayın >

İrlandalı bir şirket, stresinizi takip eden ve oyun oynarken rahatlamanıza yardımcı olan bir biyosensörü finanse etmek için Kickstarter’a başvurdu. Kullanıcısının streslerini nasıl yöneteceğini anlamasına yardımcı olması gerekiyordu. 555 destekçi, projeyi tamamen finanse etmek için toplam 103.916 $ katkıda bulunduğu için şirketin projesi meyvesini verdi. Bu, kullanımı sezgisel olan ve duyguları okuyan cihazlar trendinin bir parçasıdır. Başka bir örnek, takan kişinin beyin dalgalarını izleyen ve ruh hallerine uygun müziği seçen Japonya’dan Mico kulaklıktır. Yazılım konusunda bilgiliyseniz yada böyle bir ekibi finanse edecek paranız varsa bu işe gözü kapalı girilir. 

Daha fazlası ve kaynak için Türkiye'de olmayan İş fikirleri