S

Onbaşı
03 Aralık 2016
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
10 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
S
3 yıl
Dijital Pazarlamada Yol Haritanızı Oluşturmak için Dijital CheckUP
Merhaba DonanımHaber Ailesi;

Ara ara yaptığımız paylaşımlarla sizlere bilgi vermeye çalışıyoruz. Şimdi de sizlerle yeni bir projemizi tanıtmak için bu konuyu açmak istedim.

Direkt bu konu üzerinden satış hedeflemediğimiz için burada yer almasının daha doğru olacağını düşündüm ama moderatörlerin yönlendirmesiyle kategorimizi de değiştirebiliriz.

Forum üzerinde yer alan SEO odaklı genel sorunların da profesyonel bir çözümü olarak düşündüğümüz yeni projemiz: https://www.dijitalcheckup.com/

Dijital CheckUP, Stratejik SEO markamızın bir alt kuruluşudur. Dijital CheckUP; şimdilik SEO ağırlıklı bir uygulamalı danışmanlık projesidir.

Standart SEO hizmetlerinden ya da SEO firmalarından farklı olarak ise belirli analiz konuları odağında, web sitelerini incelerken, hem yapılması gerekenleri listelemekte hem de neyi, neden, nasıl düzenleyeceğinizi göstererek size yol haritanızı çıkarmakla beraber öğretmeyi hedeflemektedir.

Web sitemizden genel detayları görebileceğiniz gibi aşağıdaki infografik aracılığıyla da kattığımız değerleri görebilirsiniz.

DonanımHaber ailesine özel ayrıca bir de çekiliş yapmak istedik.

Stratejik SEO sitesinde biraz zorlu ve yanıltıcı cevapları olan SEO terimlerinin yer aldığı bir test hazırladık. https://www.stratejikseo.com/uzmanlar-icin-seo-terimleri-testi/ . Buradaki SEO testini çözüp, sonucunuzu Facebook'ta paylaştıktan sonra görebiliyorsunuz. Paylaşmanız dahilinde biz de panelden teste katılanları görebiliyoruz. (Testi çözüp, paylaştığınızda ad alanınıza lütfen DonanımHaber kullanıcı adınızı, buradan da katıldığınızı belirtirseniz takibimiz kolaylaşacaktır.)

Teste katılan ve DonanımHaber üyeleri arasında yer alan 1 kişiye, yaklaşık 3.000 TL değerinde olan Standart, Teknik, İçerik CheckUP analiz paketlerimizi hediye edeceğiz.

Çekilişimiz 28 Şubat'a kadar devam edecektir. Bitiş süresi ardından en geç 1 hafta içinde de kazanan kişi buradan duyurulacaktır.

Bu süre içerisinde web sitenizde yaşadığınız olası sorunları paylaşırsanız seçeceğimiz zorlu sorunlarda yine ekip olarak ara ara bu konu altından size yardımcı olmaya çalışacağız.
S
5 yıl
SEO’nun KİTABI mı OLUR ?
Merhaba Arkadaşlar

Ben Enver Çakır. Sanal Yönetmen ve Stratejik SEO markalarının kurucusuyum. Bu markalar altında yaptığımız paylaşımlarda sektöre yararlı olmaya çalışmanın yanı sıra; bugün yeni çıkarmış olduğum SEO kitabının haberini ve mutluluğunu sizlerle paylaşmak istedim.

“SEO’nun Kitabı olmaz” düşüncelerine genel olarak katılmakla beraber bu kitapta; geçici SEO ipuçlarına yer vermektense, tabir-i caizse “SEO’nun ve Google’ın ruhunu anlamaya yönelik”, ne istendiğini ve neyin nasıl yapılması gerektiğini kavramaya yönelik tüm stratejiler, teorik ve pratik bilgiler yer almaktadır. Özellikle Türkçe kaynaklarda, aynı şeylerin yazılıp, çizildiği sektörümüzde, SEO’yu öğrenmek isteyenlere büyük bir ışık tutacağını düşünmekteyim.

Stratejik SEO kitabı genel olarak orta ve uzman düzeyini hedeflemekle beraber, temel bilgisi olan herkesin rahatça anlayabileceği ve stratejiler geliştirip, uzmanlığa doğru ilerlerken başucu kaynağı olabileceği bir içerikte ele alınmıştır.

Kitabın temel olarak ele aldığı 20 ana konu ve bunlara ait küçük bilgileri https://www.stratejikseo.com/stratejik-seo-kitabi-2019 bu adres ve aşağıdaki görsel üzerinden inceleyebilirsiniz. Kitap hakkında daha fazla bilgi almak ve varsa sorularınızı / önerilerinizi iletmek için enver@stratejikseo.com adresine mail gönderebilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Şimdiden ilginiz için teşekkürler…

< Resime gitmek için tıklayın >
S
5 yıl
Sesli Arama Optimizasyonu için SEO Rehberi
< Resime gitmek için tıklayın >

SEO alanında çalışan ve kendisini geliştirmek isteyenlerin bildiği üzere, Google her geçen zaman yeni güncellemeler ve algoritmalar ile karşımıza çıkıyor. Kullanıcı deneyimini her daim optimize etme amacı güden Google, bu yönde yaptığı çalışmalarla ve getirdiği kurallarla arama sonuçları sıralama kriterlerini değiştiriyor. SEO alanında çalışan kişilere de hem güncele ayak uydurmak hem de geleceği öngörerek o yönde çalışmak düşüyor. Sesli arama optimizasyonu da günümüzde önemi artan ve yakın gelecekte önemi daha da artacak olan bir konudur. Biz de bu doğrultuda ‘Sesli arama optimizasyonu nedir? Nasıl yapılır?’ gibi sorularınızın yanıtlarını vereceğiz.

Sesli Arama Optimizasyonunun Önemi

Akıllı asistanların elektronik cihazlarda giderek yaygınlaşması, sesli aramaların yaygınlaşmasını ve buna bağlı olarak da sesli aramaların öneminin artmasını sağlamaktadır. Nitekim 2019 SEO trendleri arasında sesli arama optimizasyonu da yer almaktadır. Öyle ki; Google’a göre 2020 yılına geldiğimizde Google üzerinden yapılan aramaların yarısını sesli aramalar oluşturmaya başlayacak ve bu rakam giderek yükselecek. Üstelik bildiğiniz üzere Google Asistan, Türkçe olarak da hizmet vermeye başladı. Yani sesli aramaların oranının Türkiye’de de hızlı bir şekilde artmaya devam etmesi yüksek olasılık olarak duruyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Aramalardaki söz konusu bu değişim çok da sürpriz sayılmaz. Nitekim içinde bulunduğumuz çağın en büyük trendleri arasında hız yer alıyor. Daha hızlı film indirmek, bir yere daha hızlı ulaşmak, bir dili daha hızlı olarak öğrenmek, yemeği daha hızlı olarak hazırlamak ya da hazırlatmak bu duruma verebileceğimiz onlarca örnekten yalnızca birkaçıdır. Bu örnekler arasında istenilen bilgiye en hızlı bir şekilde ulaşmak da yer almaktadır. Bu da sesli aramaların artmasını tetikleyen ana sebeplerdendir. Araştırmalara göre insanlar sesli aramalara en çok farklı bir eylem yaptıkları esnada ihtiyaç duyuyor. Araba sürerken sesli arama kullanımı ise istatistiklere göre başı çekiyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Sesli arama biçimi, normal aramalara göre değişiklik gösterebildiğinden, SEO açısından sesli arama optimizasyonu çalışmaları yapmak büyük önem taşımaktadır. Peki sesli arama optimizasyonu nasıl yapılır?

Google Sesli Arama Optimizasyonu Rehberi

Google sesli arama optimizasyonunun önemini belirtmemizin ardından sesli arama optimizasyonu için dikkat edilmesi gereken belli başlı hususları sıralayabiliriz. İşte 2019 yılı başı itibarıyla sesli aramalarda sitenizi ön plana çıkartabilecek ipuçları…

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanımı

Sesli aramalar, yazarak aramalara göre daha farklı olarak yapılır. Örneğin, sesli aramalarda insanlar istediği bilgiye ulaşmak adına, yazarak yapılan aramalara kıyasla daha fazla kelime içeren arama yapma eğilimi gösterirler. Bu noktada sesli arama optimizasyonu yapmak için uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımınızı yaygınlaştırmak önem kazanır. Üstelik uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımını bir soru formunda oluşturmaya çalışırsanız, sesli aramalarda ön plana çıkma şansınızı arttırmış olursunuz.

İçerik Optimizasyonu ile Snippet Öne Çıkarma

Aramalarda snippet olarak ön plana çıkmanın önemi artık birçok kişi tarafından biliniyor. Sesli aramalarda içeriklerinizin snippet olarak ön plana çıkması için ise doğru içerik optimizasyonu yapmanız gereklidir. Bunun için özellikle soru-cevap şeklinde oluşturulan yeni içeriklere ihtiyaç duyulur. Bu soru formları da sesli aramalara uygun olacak şekilde oluşturulmalıdır. Maddeli ve sıralı yazı çerçevesi oluşturmak sesli aramalar için içerik optimizasyonuna örnek verilebilir. Öte yandan yapılan araştırmalara göre snippet olarak aramalarda sonuçları çıkan sitelerin, kullanıcıların gözünde daha çok güven verdiğini de eklememizde fayda var.

< Resime gitmek için tıklayın >

Mobil Uyumluluk

Sesli aramaların yaklaşık olarak %80’i mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla sesli aramalara yönelik yapılan optimizasyon çalışmalarının aynı zamanda mobil uyumlu olması da önemlidir. Yani sitenin hem bir mobil versiyonu olmalı hem de mobil uyumluluk gerekliliklerini yerine getirmelidir.

‘Sık Sorulanlar’ Adı Altında Evergreen İçerikler Oluşturma

Daha önce soru-cevap formunda içerikler oluşturmanın öneminden bahsetmiştik. Sitenizin teması ne olursa olsun ‘… ile ilgili sık sorulan sorular’ başlıklı birçok içerik üretebilirsiniz. Örneğin, Türkiye ile ilgili İngilizce dilinde tanıtım yazıları hazırlanan bir site için ‘Frequently Asked Questions About Historical Sites In Turkey’ başlıklı bir blog yazısı hazırlanabilir. Bu yazının içeriğinde yer alan sorular Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlayan yabancı turistler tarafından her dönem sorulabileceği için söz konusu içerik evergreen içerik kapsamına girer. Böylelikle yazıyı ilerleyen dönemlerde güncelleyebilir, veri yapılandırması gibi optimizasyonlar yapabilir ve sesli aramalarda daha sık ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak sorulara verilen yanıtların uzunluğu ne yetersiz ne de çok fazla olmalıdır. Bu konudaki dengeyi sağlamak kullanıcı deneyimi açısından önemlidir.

Hedef Kitle ile Empati Kurma

Anahtar kelime kullanımı olsun, kullanılan soru tipleri ya da oluşturulan içerikler olsun birçok noktada hedef kitle ile empati kurmalısınız. Bu noktada kendinize başlıca şu soruları yöneltebilirsiniz:

• Kullanıcılarımın bu bilgiye gerçekten ihtiyacı var mı?
• Kullanıcılarımın ulaşmak istediği bilgi için yeterli bilgi sunuyor muyum?
• Kullanıcılarım söz konusu bilgiye ulaşmak için neyi, nasıl sorar?
• Sunduğum bilgiler kullanıcılarım için anlaşılabilir düzeyde mi?
• Kullanıcılarımı ilgili soruyu/soruları sormaya iten nedir? Konu ile ilgili başka ne yapılabilir?
• Kullanıcılara spesifik bir konu ile ilgili verdiğim bilgi orijinal ve faydalı mı?
• Verdiğim bilgi kullanıcılarımı site içerisinde gezinmeye ikna edecek kalitede mi?

Yani içeriklerinizi, site yapınızı ve site ile ilgili diğer detayları oluştururken kendinizi hedef kitlenizin yerine koymalısınız. Böylelikle onların tam olarak istediği bilgiyi onlarla daha yüksek oranda buluşturabilme ve tekrar sitenizi ziyaret ettirebilme şansına sahip olursunuz.

< Resime gitmek için tıklayın >

Sohbet Havasında Bilgiler Sunma

Daha önce yazarak arama ile sesli arama arasında biçim olarak farklılıklar olduğuna değinmiştik. Burada söz konusu konuyu daha detaylıca ele alabiliriz. Yazarak yapılan aramalar daha mekanik olma eğilimi taşımaktadır. Sesli aramalar ise bundan farklı olarak sohbet havasındaymış gibi bir izlenim yaratacak şekilde yapılmaktadır. Örneğin, Türkiye’de en iyi web tasarımcılardan bir tanesi ile çalışmak isteyen bir kişi, aramasını ‘En iyi web tasarımcılar’ olarak yazabilir. Sesli arama yapması halinde ise, sanki karşısındaki bir insana soruyormuşcasına ‘Türkiye’de en iyi web tasarımcılar kimler?’ olarak sesli arama yapabilir. Normal arama ile sesli arama arasındaki bu fark sesli arama optimizasyonu yapılırken dikkat edilmesi gereken detaylar arasında yer alır.

Yerel SEO’ya Odaklanmak

Google sesli arama optimizasyonu rehberinde son maddemizi yerel SEO oluşturuyor. Öncelikle bugüne kadar yerel SEO’ya yönelik bir çalışma yapmadıysanız bir an önce başlamanızı tavsiye ederiz. Nitekim kullanıcılar anlık konumları doğrultusunda aramalar yapabilmektedirler. Örneğin, sesli aramalar aracılığı ile ‘En yakınımdaki eczane nerede?’ şeklinde aramalar yapılabilmektedir. Bu yüzden de işletmelerin bu tarz aramalar ile kullanıcıların karşısına doğru zamanda ve doğru yerde çıkması önemlidir. Bu da yerel SEO konusu üzerine eğilmekle gerçekleşmektedir. Google My Business hesabı oluşturmak ya da halihazırda varsa bilgilerin güncelliğini kontrol etmek buna örnek olarak gösterilebilir. Nitekim yol tarifi gibi sorgularda akıllı asistanların işletme bilgilerinize ulaşması önemlidir.

2019 SEO trendleri arasında yer alan sesli arama optimizasyonu için anlatabileceklerimiz bunlardır. Sesli aramaların oranı çoğaldıkça, sesli arama optimizasyonu için yapılması gereken geliştirmelerin çeşitlilikleri de artacaktır. Bu yüzden SEO alanında çalışanlar, SEO alanındaki her konuda olduğu gibi, sesli arama optimizasyonunda da günceliği yakalayabilmeli, yakın gelecekteki gelişmeleri ön görebilmeli ve bu doğrultuda geliştirmeler yaparak, üzerine çalıştıkları sitelere maksimum katkı sağlamaya devam etmeleri gerekmektedir.

Kaynak:https://www.stratejikseo.com/seo-icin-sesli-arama-optimizasyonu-nasil-yapilir/
S
5 yıl
UX ve SEO Rehberi - SEO Performansını Etkileyen UX Kriterleri
< Resime gitmek için tıklayın >

Günümüzde kullanıcı deneyimi SEO açısından en çok önem arz eden konular arasında yer almaktadır. Dolayısıyla kullanıcı deneyimi ve SEO arasındaki ilişkiye yönelik birçok soru yöneltilmektedir. Biz de bu konuya yönelik bilgilendirici bir blog yazısı hazırlamak istedik. Yazı boyunca kullanıcı deneyiminin SEO açısından neden önemli olduğuna ve kullanıcı deneyimini optimize etmek adına neler yapılabileceğine dair detayları bulabilirsiniz. Sizler için faydalı bir içerik olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Kullanıcı Deneyimi Nedir? Neden Önemlidir?

Kullanıcı deneyimi kısaca, insanların bir ürünü, hizmeti ya da sistemi kullanırken yaptığı etkileşimler aracılığı ile elde ettiği tüm olumlu ve olumsuz deneyimlerin toplamıdır. UX ise kullanıcı deneyiminin İngilizcesi olan ‘User Experience’ söz öbeğinin kısaltılmışıdır.

Niş sektörler de dahil olmak üzere her sektörde tüketiciler için onlarca seçenek bulunmaktadır. Bu yüzden her marka, hep en iyisini isteyen hedef kitlesine sunduğu hizmet ya da ürünü, hedef kitlesinin en iyi ve en kolay erişebileceği şekilde sunmalıdır. Bu amaçla markalar hedef kitlelerine yönelik yapılan araştırmalara milyon dolarlar harcamakta ve onlar için en iyi çözümleri bulmayı hedeflemektedir. Böylelikle kullanıcılar, kullandığı ürünü ya da aldığı hizmeti daha düzenli almaya devam edebilir ve hatta yakın çevresine önerilerde bulunabilir.

Dijital ortama geldiğimizde ise e-ticaret ve blog siteleri için de aynı durum geçerlidir. İnternette yeni bir kıyafet bakmak isteyenler için onlarca büyük, orta ve küçük ölçekli e-ticaret siteleri çıkıyor. Kullanıcı deneyimini ön planda tutanlar ise Google tarafından ödüllendirilerek arama sonuçlarında daha ön plana çıkarılıyor. Nitekim herhangi bir siteye Google üzerinden erişen her kişi aynı zamanda Google’ın da müşterisidir. Kaliteli kullanıcı deneyiminin olduğu dijital platformları ziyaret eden kişilerin, aynı yere tekrar geri gelme ihtimali ve hatta bunu sosyal medya hesaplarında paylaşma ihtimali yükselir. Bu da markanın hedeflerine yaklaştığı anlamına gelir.

Yaratıcılık, çaba, planlı çalışma gerektiren kullanıcı deneyimini arttırma çalışmaları birçok koldan yürütülmektedir. Kullanıcı deneyimi kapsamına giren tüm bu etkenlerden bir tanesi aksadığında, genel toplamda sunulan kullanıcı deneyimi kalitesi azalmış olur.

Kullanıcı Deneyimi Oluşturan Faktörler Nelerdir?

Kullanıcı deneyimini meydana getiren tüm faktörlere yönelik doğru SEO çalışmaları gerçekleştirmek için her bir faktör iyi tanınmalıdır. Kullanıcı deneyimini oluşturan başlıca faktörler aşağıdaki gibidir:

< Resime gitmek için tıklayın >

Kullanılabilirlik

Kullanılabilirlik, bir kullanıcının herhangi bir siteye girdiğinde, istediklerini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmesi ile ilgilidir. Dolayısıyla kullanılabilirlik faktörünün kriterlerinin sektörden sektöre değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz. Ancak hepsinin ortak yanı kullanıcının istediği bilgiye en hızlı ve en basit bir şekilde ulaşabilmesi olacaktır. Leonardo Da Vinci tarafından söylenen ‘Simplicity is the ultimate sophistication’ (Sadelik, en yüksek gelişmişlik düzeyidir) sözünün bu konu hakkında anlatmak istediklerimizle son derece uygun olduğunu söyleyebiliriz. Kullanılabilirliğin SEO açısından anlamını netleştirmek adına konuyu birkaç örnekle tamamlayabiliriz: E-ticaret sitelerinde alışverişin hızlı tamamlanması için sade bir ödeme sayfasının olması, basit üyelik sayfalarının hazırlanması, kullanılabilirliğin anlaşılması için temel örneklerdir.

Fayda

Fayda; pazarlama kapsamında, insanların tükettiği ürün ya da hizmetten elde ettiği ya da etmeyi umduğu memnuniyet derecesini tanımlar. Tüketiciler için faydayı maksimize etmek tüketim faaliyetlerinde ana amaçtır. Bu yüzden maksimum fayda sunan marka ve ürünlere yönelirler. Fayda kavramı, SEO kapsamında da ele alınabilir. Online ortamda başka bir platformda sunulmayan bir ürün ya da bilgiyi sunmak kullanıcılara fayda sağlar. Halihazırda verilen bilgilerin daha iyi anlatımla, daha geniş kapsamlı olarak sunulması da faydaya girer. Sıkıcı olan bir konunun eğlenceli bir formda anlatılması da fayda sağlayan unsurlar arasına sokulabilir. Bununla beraber sektörel değişkenlik göstermekle beraber rakiplerinizde olmayıp sitenizde yer vereceğiniz vücut kitle endeksi hesaplama, metrekare cinsinden fiyat hesaplama gibi özellikler kullanıcıya sunulan faydayı artıran örnekler arasında sunulabilir.

Tasarım

Kullanıcıların bir sitede istediği bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmesi, tasarımsal boyut ile ilgilidir. Karmaşık bir tasarıma sahip sitede kullanıcıların verimli gezinmesi beklenemez. Kategori yapılandırması, beyaz boşluk, linklerin dağılımı gibi kriterler bu boyut altında toplanabilir. Üstelik belli bir siteye ilk kez giren kullanıcılar için sitenin arayüzü, aradıkları bilgiyi bulup bulamayacaklarına dair ilk izlenimi verir. Bu açıdan da kullanıcıların siteye göz atmaya ve sitede kalmaya ikna edilmesi yönünden de önemlidir. SEO açısından bir site tasarımı, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik olmalıdır. Örneğin, yazı rengi siyah gözüken en ufak bir açıklamanın bile arka plan rengi doğru seçilmelidir. Bu noktada Seach Console üzerinden elde edilecek mobil kullanılabilirlik hataları da kullanıcı deneyiminin tasarım açısından örnekleri arasında yer almaktadır.

İçerik

Sektörü ve konusu ne olursa olsun tüm sitelerdeki içerik planlamaları kullanıcılar ile etkileşim ve dolayısıyla kullanıcı deneyimi açısından en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Bu yüzden de site içerisindeki içeriklerin amaca ve hedef kitleye yönelik geliştirilmesi gerekmektedir. Kullanıcılara istediğini vermeyen zayıf içerikler, kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkiler. Öte yandan içerikten kastın tek başına yazı olmadığını, video ve görsel gibi detayların da buna dahil olduğunu hatırlatmakta fayda var. Hem bilgi sayfalarının zenginliği hem de kategori mimarisinin hedef kitleye uygun olarak hazırlanması, kullanıcı deneyimi ve içerik kriteri faktörleri için örnek olarak sunulabilir.

SEO Performansını Etkileyen UX Kriterleri

Web sitenizin SEO performansını yukarılara taşıyacak birçok faktörden bir tanesi de kullanıcı deneyimi kriterleridir. Yazımızın bu bölümünde söz konusu kullanıcı deneyimi kriterlerini ele alacağız.

Mobil Uyumluluk

Günümüzde bildiğiniz üzere mobil üzerinden internet kullanımı artarak yükselmeye devam ediyor. Google’ın yakın geçmişte mobil öncelikli indeksleme için yaptığı atılımlarda bu konunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bir sitenin SEO performansını en çok etkileyen faktörlerden bir tanesi de söz konusu sitenin mobil uyumluluk seviyesidir. Sitenizin mobil versiyonu için kullanıcı deneyimine yönelik gerekli optimizasyonların yapılmaması halinde trafikte gözle görülür bir düşüş yaşanma ihtimali yüksek olur.

Site Hızı Optimizasyonu

Kullanıcılar aradığı bilgiye en hızlı şekilde ulaşmak ister. Bu noktada aradığı bilginin sizin sitenizde olup olmadığını anlamak için hızlı bir göz atma adına sitenize giriş yapabilirler. Siteniz hızlı bir şekilde açılmıyor ise kullanıcıların çoğu 2-3 saniye içerisinde farklı kaynaklara yönelecektir. Bunun sebebi ise istediği verimi sizin siteden bulamamasıdır. Böyle durumların sitenizde çok sık yaşanması ise SEO puanınızı düşürür. Dolayısıyla kullanıcı deneyimini arttırma yolunda site hızı optimizasyonu çalışmaları yapmanız kullanıcılar için ve buna bağlı olarak da Google için büyük önem taşır.

Site hızını optimize etmek için Google’ın bize sunduğu en önemli araçlardan bir tanesi olan Google Lighthouse’dan faydalanabilirsiniz. Bu araç üzerinden yapacağınız analizlerle sitenizin hızını azaltan sebepleri ve bu sebepleri ortadan kaldırmak için yapmanız gerekenleri görüntüleyebilirsiniz.

Yapılandırılmış Veriler

Kullanıcı deneyimini arttırmak adına arama motorlarının size sunduğu fırsatları değerlendirmeniz sitenizin SEO performansını artıracaktır. Kullanıcı deneyimini arttırmak için önceliğiniz kullanıcının dikkatini çekmek yani web sitenize trafik sağlamak olmalıdır. Bu noktada hem dikkat çekip, trafik sağlamak hem de kullanıcı deneyimini artırmak için yapılandırılmış verilerden yararlanmalısınız.

İçerik Okunabilirliği ve Optimizasyonu

Kullanıcı deneyimini ve buna bağlı olarak Google arama sonuçlarındaki sıralamaları en çok etkileyen faktörlerden bir tanesi içerik kalitesi ve optimizasyonudur. İçerikler oluşturulurken uyulması gereken birçok kural vardır. Bunlar arasında dilbilgisi kurallarına uymak, okunabilirlik, görsel zenginlik, istenilen bilgiyi verme, yönlendirici ve doğru kullanıma sahip alt başlıklar gibi detaylar yer almaktadır. Öte yandan içerik haritası navigasyonuna yer vermek kullanıcıların sitenizde gezerken istediği bilgilere daha rahat ulaşabilmesine yardımcı olur ve bu da SEO puanınızı olumlu yönde etkiler.

Yazılan yazıların bu ve benzeri kurallar doğrultusunda mantık çerçevesinde yazılması faydalı olacaktır. Öte yandan halihazırda yazılmış olan içeriklerin kullanıcı deneyimini gözeterek optimize edilmesi de önemlidir. Geçmişte yazılmış olan içeriklerin optimize edilmesi adına alınabilecek belli başlı önlemler aşağıdaki gibidir:

• İlgili yazıda verilen bilgi yetersizse, bilgi kapsamı arttırılabilir.
• Görsel ya da video konulabilecek yerlerde boşluk varsa oralar uygun görsel ve videolarla desteklenebilir.
• Alakasız linklendirme ya da H başlık kullanımı gibi problemler varsa onlar giderilebilir.
• Kullanılan görsellerin boyutu fazla ise optimize edilebilir.
• Konu ile ilgili çekilen orijinal görseller elde bulunuyorsa ve yazıdakiler diğer sitelerden alındıysa orijinalleri ile değiştirilebilir.
• Keyword Tool, Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi araçlar üzerinden hedef kitleye uygun yeni anahtar kelimeler keşfedilip yazıda kullanılabilir.

Kullanıcı Deneyimi Nasıl Analiz Edilir?

Kullanıcı deneyimini analiz edebilme adına birçok yöntem bulunmaktadır. Bu konuda sunulan analiz araçları ile kullanıcıların site içerisinde gezinirken sergilediği davranışlar gözlemlenir ve yorumlanır. Yapılan yorumlamalar neticesinde doğru stratejiler ile yeni adımlar atılarak kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi amaçlanır. Kullanıcı deneyimini analiz edebilmeniz için başlıca yöntemler:

• Hedef kitlenin tanınması
• Hedef kitlenin etkileşim analizi
• Hedef kitle etkileşim farklılıklarının değerlendirmesi ve A/B testleri

Hedef Kitleyi Tanımak

Kullanıcı deneyimini optimize etmek için öncelikle hedef kitlenizi tanımanız gerekmektedir. Bu tanıma işlemi için başlangıçta Google Analytics ve Yandex Metrica araçları sizin için yeterli olacaktır. Bu araçlar aracılığıyla hedef kitlenizi tanımak için kontrol etmeniz gereken değerler ise şu şekildedir:

• Demografik Etkileşimle
• Cihaz ve Teknoloji Kullanım Alışkanlıklarının Kontrolü
• Zaman-Performans Değerlendirmesi
• Davranış Akışı Kontrolü
• Site içi Arama Değerlendirmeleri
• Açılış ve Çıkış Sayfası Kontrolleri

Hedef Kitlenin Etkileşim Analizi

Kullanıcı deneyimini artırmak için yapılacak analiz yöntemlerden bir diğeri, hedef kitle ile web sitesindeki etkileşimin değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme hem tasarım hem de işlevsellik yönünden yapılıp, kullanıcıya ne kadar kolaylık sağlandığı ya da kullanıcıya hitap etmeyen/çözüm üretmeyen hata ve sorunların tespitini içermelidir. Etkileşim analizi için temel seviyede Google Analytics ve Yandex Metrica araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlar üzerinden analiz edilmesi gereken değerler ise şunlardır:

• Farklı Cihaz ve Ekran Ölçülerinde Etkileşim Analizi
• Isı Haritası Analizleri
• Form Analizleri
• Scrollmap Analizi
• Ziyaretçi Eylem Kayıtlarının Takibi (Webvisor)

A/B Testi

A/B testleri aracılığı ile sitede yaptığınız değişikliklerin kullanıcılar üzerinde ne gibi etkiler yarattığını görmeniz mümkündür. Böylelikle yapılan değişikliklerin ne derecede olumlu etki gösterdiğini görebilir, eğer yeterli düzeyde değilse yeni değişiklikler için yeni stratejiler geliştirebilirisiniz. A/B testi uygularken dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar aşağıdaki gibidir:

• Yapılan değişikliklerin ardından ziyaretçilerin söz konusu sitedeki tüm bilgilere ulaşıp ulaşamadığı,
• Yapılan değişikliklerin sitenin amacı doğrultusunda etkiler yaratıp yaratmadığı,
• Yapılan değişikliklerin ardından kullanıcıların nezdinde site güvenirliğinin hangi yönde değiştiği,

Örneğin, bir e-ticaret sitesini ele alabiliriz. Ödemenin gerçekleştiği sayfada yapılan değişikliklerin ardından bu sayfadaki kullanıcı davranışları değerlendirilebilir. Yapılan değişiklikler ile birlikte ödeme sayfasındayken ayrılma oranlarının ne derecede değiştiği gözlemlenebilir.

< Resime gitmek için tıklayın >

Kullanıcı Deneyimi Performansını Değerlendirebileceğiniz UX SEO Araçları

● Google Analytics
● Yandex Metrica
● Hotjar
● Inspectlet
● Optimizely

Kaynak: https://www.stratejikseo.com/kullanici-deneyimi-ve-seo/
S
5 yıl
En İyi SEO Ajansı Nasıl Anlaşılır?
SEO Ajansı Ne Yapar?

SEO çalışmalarına ilgisi olan kişilere yönelik bu hafta başka bir yazı hazırladık. Yazımızın içeriği genel olarak SEO ajansları ile ilgili soruların cevaplarından meydana gelecek. Yazı boyunca ‘SEO ajansı ne iş yapar?’, ‘SEO ajansında kimler çalışır?’, ‘En iyi SEO ajansları nasıl bulunur?’, ‘İlk sıra garantili SEO olur mu?’, ‘SEO ajansları fiyatları neden değişiklik gösterir?’ ve ‘SEO çalışmaları ne kadar sürer?’ gibi sorularınızın yanıtlarını sunacağız.

Dijital pazarlama yöntemlerinin bir parçası olan SEO, diğer dijital pazarlama yöntemlerinden farklı olarak ödemeli bir reklam çalışması olmasından ziyade bir optimizasyon çalışmasıdır. SEO ajansları da bu doğrultuda kişi ya da kurumların web sitelerine yönelik destek veren kurumlardır. SEO ajansları bu kapsamda site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere onlarca kuralı olan optimizasyon süreçlerini yöneterek web sitenin hedef kitle gözünde daha görünür ve faydalı kılmasını sağlar.

< Resime gitmek için tıklayın >

SEO Ajansı Ekibinde Kimler Olmalıdır?

Daha önceki blog yazılarımızda belirttiğimiz gibi SEO ajanslarında yapılan çalışmalar çok yönlüdür. Dolayısıyla SEO ajanslarının ekipleri farklı alanlarda uzmanlaşmış kişilerden meydana gelmektedir. SEO ajanslarının ekipleri içerisinde içerik editörü, yazılımcı, grafik tasarımcı, dijital pazarlama uzmanı ve farklı sektörlerde başarıya ulaşmış SEO uzmanlarının yer alması gerekmektedir. Site içi ve site dışı SEO çalışmaları kapsamında atılan adımlar ajans çalışanları tarafından senkronize bir şekilde yürütülmektedir. Bu süreci baştan oluşturulan bir web sitesine ait düşünerek kurgulayacak olursak:

• Web sitesine ait tasarım ve yazılım aşamasında, ajans çalışanlarından UX sorumlusu, grafik tasarım uzmanı, SEO uzmanı ve doğal olarak yazılım uzmanı çalışmaları birlikte yürütmektedir. Burada yazılım ve tasarımın gerekliliklerini yerine getirirken, kullanıcı deneyimi ve site performansını arttıracak yönlendirmeler de diğer uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

• Web sitesinin oluşturulmasının ardından SEO uzmanı site içi SEO çalışmalarını yürütmeye başlar. Bir yandan da görsel optimizasyon, açılış hızı optimizasyonu, kullanıcı deneyimi ile ilgili yapılması gereken testler devam ettirilmelidir.

• SEO çalışmalarına ve teknik alana ait yazılımcı ve SEO uzmanının belirli bir temel çalışmayı tamamlaması ardından yürütülecek diğer dijital pazarlama çalışmalarıyla alakalı çalışmalar yapılmaktadır. Dijital pazarlama uzmanının yürüteceği kampanyaları kurgulanması ve site içi etkileşim, dönüşüm planlaması için süreci devam ettirilir. Dijital pazarlama tarafındaki bu süreç grafik tasarım, UX uzmanı, yazılım ve SEO uzmanlarıyla ortak yürütülmesi gereken bir alandır.

Neden SEO Ajansı İle Çalışılmalıdır?

Markanızın web sitesi için SEO çalışması yapmayı planlıyorsanız, aklınıza gelen sorulardan bir tanesi muhtemelen ‘Neden SEO ajansları ile çalışmalıyım?’ sorusudur. SEO çalışmaları site içi ve site dışı SEO olmak üzere çok geniş kapsamlıdır. Dolayısıyla SEO ajanslarında farklı alanlarda uzmanlaşmış kişiler birlikte çalışmaktadır. Her ne kadar belli bir uzmanlık seviyesi elde edildikten sonra bireysel olarak SEO çalışmaları yapmak mümkün olsa da, farklı alanlardan gelen çalışanlardan oluşan SEO ajansları ile çalışmak verim açısından daha faydalı olacaktır. Yani iyi bir SEO ajansı ile birlikte çalışmak daha kısa sürede daha verimli sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Nitekim birçok kuruluş kadrolarında SEO uzmanları barındırsa da verimlerini daha hızlı arttırmak adına dışarıdan, yani SEO ajanslarından da destek almaktadır. Öte yandan freelance olarak hizmet veren SEO uzmanları yerine bir [B]SEO ajansı[/B] ile çalışmanız daha faydalı olur. Birey ile yapılacak çalışmalarda SEO’yu bilmediğinizden ya da az bildiğinizden dolayı yapılan işin takibini yapmak epey zor olabilir. Bundan dolayı freelance olarak çalışan bir kişiden aldığınız hizmetin kalitesini ölçemeyebilirsiniz ve bu kişi SEO uzmanlığı için gerekli yetkinliklere sahip olmayabilir. Diğer yandan bu kişiye istediğiniz her zaman ulaşamayabilirsiniz ve beklemediğiniz bir anda iş durabilir. Bu gibi beklenmeyen aksilikler de zaman ve verim açısından size olumsuz yansıyabilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı SEO açısından hem daha kaliteli işler ortaya koyabilmek hem de zaman verimi için SEO ajansı ile çalışılmalıdır.

< Resime gitmek için tıklayın >

En İyi SEO Ajansı Nasıl Anlaşılır?

Bir SEO ajansı ile çalışmaya karar vermenizin ardından muhtemelen ‘En iyi SEO ajansı nasıl seçilir?’ sorusu aklınıza gelir. Sektörde SEO hizmeti veren birçok ajans bulunmaktadır. Sunduğu paketler ve fiyatlar ajanstan ajansa farklılık göstermektedir (Bunun sebebine daha sonra değineceğiz). Bu noktada fiyat-fayda dengesi açısından size en uygun olan ajansı seçmelisiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken kriterlere bu başlık alt başlık altında değineceğiz. En iyi SEO ajansları arasında yer alan ajansların sahip olması gereken başlıca özellikler şu şekilde olmalıdır:

• Hizmet sunduğu markalar için genellenen site içi SEO ve site dışı SEO çalışmalarının üzerinde bir optimizasyon hizmeti vermelidir.

• İçerik pazarlamasını göz önünde bulundurarak stratejiler geliştirip kullanıcı deneyimini iyileştirebilmelidir.

• SEO uyumlu makaleler adı altında marka itibarını zedeleyecek, kurumsallıktan uzaklaştıracak içerikler oluşturmamalı, içerikleri hedef kitle ve marka kültürüne uygun şekilde hazırlamalıdır.

• Google yönergelerine hakimiyeti sayesinde tamamen organik çalışmalar gerçekleştirmeli, markalaşmanız ya da markanızı güçlendirmeniz adına danışmanlık verebilecek kapasitede olmalıdır.

• ‘Ne kadar backlink, o kadar trafik’ gibi klişelerden uzak durup, sitenizin optimizasyonu için neyin gerçekten iyi, neyin kötü olduğunu bilerek hareket etmelidir.

• Birlikte ne kadar sürede neler başarabileceğinizi öngörebilmeli ve bununla ilgili somut bilgiler sunabilmelidir.

• Çalışmalarını şeffaf olarak yürütüp, yapılan çalışmalar ile ilgili ayrıntılı raporlar sunabilmelidir.

• Sunduğu raporlar doğrultusunda site optimizasyonu için veriler ışığında ne gibi bir yol izlenmesi gerektiği konusunda marka yöneticilerini ikna edebilmelidir.

• Referans markalar önemlidir. Daha önce çalışılmış ya da halihazırda hala çalışılmaya devam edilen markaların web sitelerinde ne kadar sürede ne gibi iyileştirilmeler yapıldığı söz konusu SEO ajansının size vereceği hizmet hakkında öngörü oluşturmanızı sağlar. Öte yandan referans markaların farklı sektörlerden olması SEO ajansının birbirinden farklı sektörlere yönelik stratejiler oluşturabileceğinin göstergesidir.

• Hizmet verdiği firmalar ile çalıştığı süre o SEO ajansı ile ilgili bir izlenim verebilir. Genel olarak müşterileriyle 1 yıldan fazla çalışması, müşteriyi tatmin eden verimli sonuçlar ortaya koyabildiği izlenimini verebilir. SEO ajansı seçiminde, ajanların hizmet verdiği markalara ait çalışma süreci ve devamlılığı, hizmet kalitesinin ve müşteri memnuniyetinin en önemli göstergeleri arasında yer almaktadır.

• SEO dışında yürüttüğü diğer hizmetleri öngörerek, pazarlama bütçenizi doğru yönetebilme kabiliyetinizi ölçebilir ve hatta farklı yürütülen dijital pazarlama çalışmalarından, SEO çalışmalarına ek faydalar sağlanabilmesi için gerekli yönlendirmeler yapabilir.

SEO ajansı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise sözleşme şartları, sağlayacağı hizmet içeriğiyle beraber sunduğu garantilerdir. Bu garantiler arasında en çok sorgulanması gereken ise “Birinci Sıra Garantili SEO” ironisidir.

Birinci Sıra Garantili SEO Olur mu?

< Resime gitmek için tıklayın >

Birinci sıra garantili SEO hizmeti verilmesi mümkündür. Ancak farklı faktörler tarafından etkilenen uzun bir süreç gerektirir. Bu durum ile ilgili karmaşık yapıyı sizler için daha net hale getirmeye çalışacağız.

Diyelim ki çanta ürünlerinin satıldığı başlangıç seviyesinde bir e-ticaret siteniz var ve arama motorlarında daha görünür olmak adına SEO hizmeti almak istiyorsunuz. Anahtar kelime olarak ‘Çanta’ yazıldığında üst sıralara tırmanmak istiyorsunuz. Bu dışarıdan göründüğü kadar kolay bir hedef değildir. ‘Çanta’ kelimesi çok geniş bir kelimedir ve arama motorları açısından düşündüğümüzde büyük bir pastadır. Dolayısıyla henüz başlangıç seviyesinde olan e-ticaret siteniz için bu anahtar kelimeye oynamak zorlu bir süreç gerektirebilir. Ancak yine de bu anahtar kelimede birinci sıraya çıkmak imkansız değildir. Buradaki önemli nokta manipülasyon yapıp ilk sıraya çıkmamaktır. Nitekim manipülasyon yapıp ilk sıraya çıkılması halinde bu arama motorları tarafından tespit edilir ve birinci sırada kalma durumunuz düşündüğünüzden çok daha kısa sürer.

Öte yandan henüz başlangıç seviyesinde olan bir e-ticaret sitesi için ‘Çanta’ kelimesinin küçük ve orta ölçekli long-tail anahtar kelime türevleri üzerine de çalışmak mantıklıdır. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi bu uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Öte yandan spesifik bir anahtar kelimede yükselmenin hızını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Başlıca faktörler şu şekildedir:

• Hizmet verilen sitenin halihazırdaki durumu ve otoritesi,

• Hizmet verilen sitenin yer aldığı sektördeki rakiplerin durumu ve rekabet koşulları,

• Marka ile SEO ajansının birlikte çalışmayı planladığı süre,

• Marka ile SEO ajansının yapacağı iş birliğinin kapsamı olarak sıralanabilir.

Sonuç olarak birinci sıra garantili SEO çalışması tabi ki mümkündür. Ancak bunun bir süreci olamaz. Birinci sıra için ya da ilk sırada çıkacak anahtar kelime adedi için süreç, sayı vermek imkansızdır. Bu yüzden bu tutumla sunum yapan kişi ve kurumlara karşı ön yargı oluşturmakta haklısınız. Bununla beraber bazı sektör ve anahtar kelimeler için birinci sıraya çıkabilmek sadece optimizasyon çalışmasıyla yeterli değildir. Çok güçlü rakipleri geçebilmek için online ve offline reklam çalışmalarına, marka bilinirliğine, ürün yelpazesinde genişliğe vb. birçok kritere daha ihtiyacınız olacaktır. Bunları bilerek size vaad edilen garantileri ve sözleşme şartlarını değerlendirmeniz daha sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

SEO ajansı seçiminde ki en önemli noktalardan bir tanesi de başarı için sunulan çalışma sürecidir. Şimdi de genel olarak bir SEO çalışması ne kadar sürer sorusunu yanıtlayalım.

SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?

SEO çalışmaları SEM (Search Engine Marketing) çalışmalarına kıyasla daha uzun sürmektedir. SEM çalışmaları kısa vadede etkili sonuçlar verirken, SEO çalışmaları görece uzun vadede kalıcı sonuçlar verir. Yani genel anlamda SEO çalışmalarında sabır, programlı ve disiplinli çalışmak önemlidir. Öte yandan SEO çalışmalarının süresi kendi içerisinde farklılıklar gösterir. Bu süre genel olarak hem site sahibinin isteklerine, hem sitenin yapısına hem de sitenin yer aldığı sektöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Anahtar kelime özelinde düşünürsek, her anahtar kelimenin belirli bir arama hacmi ve rekabet zorluğu olduğunu hatırlatmalıyız. Bu arama hacmi ve rekabet zorluğuna, web sitesinin mevcut durumuna ve rakiplerine göre bu süreler farklılaşmaktadır. SEO çalışmaları kapsamında yaptığımız çalışmalarda 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde onlarca kelimede ilk sıraya çıkarmayı başardığımız firmalar da bulunmakta, 1 yıl süren çalışmalar sonrasında güçlü anahtar kelimelerde yavaş yavaş aramalarda ilk sayfada çıkanlar da bulunmaktadır. Bu konuda genel bir ortalama vermek gerekirse;

• SEO çalışmaları en düşük rekabet hacmine sahip sektörlere yönelik için bile minimum 2-4 ay civarında çalışma devam etmelidir.

• Rekabet hacmi orta seviyede olan sektörlere yönelik yapılan SEO çalışmalarında minimum 6-9 ay civarı bir çalışma yapılmalıdır.

• Rekabet seviyesi yüksek olan sektörlere yönelik yapılan SEO çalışmalarında ise en az 9-15 ay civarında bir çalışma yapılmalıdır.

SEO Ajanslarının SEO Fiyatları Neden Bu Kadar Farklı ?

Bildiğiniz üzere SEO çalışmaları dijital pazarlama aşamalarından sadece bir tanesidir. Diğer dijital pazarlama araçlarına göre genel olarak maliyeti daha az ve sürdürülebilirliği daha fazladır. Kalıcılığı daha yüksektir. Çünkü dijital platformlarda reklam için bütçe ayırmadığınız dönemlerde bile yapılmış olan SEO çalışmalarından dolayı hizmetleriniz ya da ürünleriniz aramalarda üst sıralarda çıkmaya devam eder. Öte yandan SEO çalışmaları çalışılan SEO ajansına, taleplere, oluşturulan pakete gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bundan dolayı yazımızın bu bölümünde ‘SEO fiyatları neye göre belirlenir?’ sorunuza yanıt arayacağız.

• Yazımızın ‘En iyi SEO ajansı nasıl seçiilir?’ bölümünde belirttiğimiz ajans yetkinlikleri fiyatı en çok etkileyen faktördür.

• Markanızın gücü, marka bilinirliği ve web sitenizin mevcut durumu fiyatı etkiler. Büyük ölçekli bir markaya verilecek hizmetin boyutu ile küçük ölçekli bir markaya verilecek hizmetin boyutu farklılık gösterir.

• Çalışmayı planladığınız SEO ajansının sektördeki algısı yani bir bakıma kendi marka gücü talep edeceği hizmet bedelini etkiler. Bu aynı zamanda sunulan SEO ajansının yetkinlikleriyle paralel bir sebeptir.

• Üzerine çalışılmak istenen anahtar kelimelerin aylık aranma hacmi SEO fiyatlarını belirleme konusunda belirleyici faktörlerdendir. Nitekim ‘Kıyafet’ kelimesi ile ‘En iyi motosiklet aksesuar markası’ kelimelerinin aylık aranma hacimleri farklıdır. Bundan dolayı kıyafet kelimesinde üst sıralara tırmanabilmek adına daha çok ve uzun süreli çaba gösterilmelidir. Bu da SEO fiyatını etkiler.

• Üzerine çalışılması planlanan sitenin durumu ve otoritesi SEO fiyatlarınının bir başka belirleyenidir. Nitekim sektöründe orta seviye otoriteye sahip bir site ile düşük seviye otoriteye sahip site üzerine yapılacak çalışmalar birbirinden farklı olur.

• Yapılacak SEO çalışmaları ile müşterinin ne gibi hedefleri olduğu sorusu da SEO ücretlerini etkiler. Nitekim hedefler doğrultusunda yapılacak SEO çalışmalarının kapsamı değişiklik gösterir.

Forum ortamlarında genellikle bireysel olarak ve çoğunlukla backlink odaklı hizmet verenleri göz önünde bulundurduğumuzda aylık 100 TL ile 500 TL arasında bir SEO fiyatı ön plana çıkmaktadır. Ancak bu şekilde optimizasyon süreci olmaksızın direkt tanıtım odaklı bir paketin satın alınması, alınan paketlerde ki etkileşimlerin düşüklüğü başlangıçta olası maliyetten kaçınmak isterken, uzun vade de sitenize zarar verebilir. Bu şekilde sunulan hizmetler gerçek bir SEO çalışmasını içermemekle beraber her web sitesine uygulanabilecek bir konseptte sunulmamaktadır.

Backlink odaklı çalışmaları bir kenara bırakıp tam anlamıyla SEO hizmeti sunan ajansları değerlendirdiğimizde ise aylık 750 TL ile 10.000 TL arasında değişen SEO fiyatları karşımıza çıkmaktadır. Bu ücretlendirme arasında ki uçurum yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı oluşmaktadır.

Tüm bu bilgiler ışığında hizmet alınacak SEO ajanslarına öncelikle markanızı ve hedeflerinizi iyice anlatmalı ve yapılacak analizler, hizmet içeriklerine göre bir kıyaslama gerçekleştirmelisiniz. Bu noktada fiyattan ziyade sunulacak hizmet içeriği ve markayı yönetebilme yetisi ön plana çıkmalıdır.

Son olarak akıllarda oluşacak diğer soru ise SEO çalışması için kesinlikle bir SEO ajansıyla mı çalışmalıyım? Kendim SEO yapamaz mıyım? Şimdi de bu sorunun cevabına bakalım.

Kendim SEO Yapabilir miyim?

SEO ajansı seçmek yerine ‘Kendi kendime SEO yapabilir miyim?’ gibi sorular da gelmektedir. Bunu kısa vadede düşünüyorsanız cevabı hayır olur. Uzun vadede düşünüyor ve yalnızca işinizi kendi sitenizin SEO çalışmalarıyla sınırlandırabilecekseniz yapabilirsiniz. Bunun dışında kendi web siteniz üzerine SEO çalışmaları yapmadan evvel başka siteler üzerine SEO hakkında geçmiş deneyimlerinizin olmasında fayda vardır. Nitekim o tecrübeler doğrultusunda kendi sitenize yönelik daha doğru stratejiler geliştirebilir ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Öte yandan kendi siteniz üzerine çalışmaya başlamadan önce, gerekli deneyimlerin dışında en iyi SEO ajansı olarak nitelendirilen ajansların bünyesinde yer alan uzmanların yetkinliklerine sahip olmak adına her daim kendinizi geliştirme amacı gütmelisiniz.

Sonuç olarak ise siteniz için SEO çalışmalarını yukarıda bahsettiğimiz konuları göz önünde bulundurarak yapabilirsiniz. Ancak bu çok uzun ve karmaşık bir süreç olacaktır. Bu noktada SEO hakkında başlangıç seviyesinde bilgi sahibi olanlar için SEO’nun dışarıdan göründüğünden daha karmaşık ve dinamik yapıya sahip olduğunu hatırlatmalıyız. Site içi ve site dışı SEO çalışmalarında 200’den fazla kriter bulunmaktadır. Bugün SEO hakkında bilinmesi gerekenler yarın yanlış veya eksik olabilir. Bunun temel sebebi ise arama motorlarının algoritmalarını düzenli olarak güncellemeleridir. Tüm bunların takibini yapmak işin profesyonelleri olmayanlar için zor olmakla birlikte imkansız değildir.

Kaynak: https://www.stratejikseo.com/seo-ajansi-ne-yapar-en-iyi-seo-ajansi-nasil-anlasilir/
S
5 yıl
Tarama Bütçesi Nedir? Nasıl Optimize Edilir?
< Resime gitmek için tıklayın >

İngilizcesi ‘Crawl Budget’ olan tarama bütçesi, Google’ın bir web sitesini değerlendirmeye alma sürecinde, Google botlarının sitenizdeki sayfalardan kaç tanesinin gezildiğini gösteren bir terimdir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere söz konusu terimi ifade etmede kullanılan ‘bütçe’ kelimesi parasal değerden çok bir yoğunluğa işaret etmektedir.

Birçok web sitesi sahibi tarama bütçesi hakkında bilgi sahibi olsa da pek önem göstermez ancak tarama bütçesi önemli bir konudur. Göz ardı edildiğinde web sitesinin performansında düşüş yaşanabilmektedir. Nitekim bir sitenin tarama bütçesi, sınırının altında olması halinde söz konusu sitenin indeks alan sayfaları hem arama sonuçlarında geriye düşecek hem de buna paralel olarak sitenin değerinde azalma yaşanacaktır.

Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Tarama bütçesi gayet basit bir şekilde hesaplanabilir: Dizine eklenen toplam sayfa sayısı/günlük taranan sayfa sayısı şeklinde formüle edilebilir. Peki web sitenizin tarama bütçesini nasıl hesaplayabilirsiniz? Sorunun cevabını maddeler halinde verelim:

• İlk aşamada Google Search Console’e giriş yapmalısınız.
• Akabinde Google dizini ve dizin durumu kısımlarını açmalısınız. Bunun ardından karşınıza bir takım istatistikler çıkacak ve burada dizine eklenen toplam sayfa sayısını görebileceksiniz.
• Sonrasında Google Search Console’de tarama ve tarama istatistiklerini kısmını açmalısınız. Burada karşısınıza çıkacak istatistikte ise günlük taranan sayfa sayısını görebileceksiniz.

Yukarıda verdiğimiz yönlendirmeler neticesinde tarama bütçesini hesaplamak için gerekli istatistikleri elde etmiş olacaksınız. Örnek olarak dizine eklenen toplam sayfa sayısının 1200 olduğunu düşünelim. Günlük tarama yapılan sayfa sayısının ise ortalama değerinin 400 olduğunu farz edelim. Yukarıda verdiğimiz formülü uygularsak tarama bütçesinin 1200/400=3 değerinde olduğunu göreceğiz.

Peki tarama bütçenizin 3 değerinde çıkması neyi ifade ediyor? Öncelikle tarama bütçenizin değerinin küçük ya da büyük çaplı fark etmeksizin siteniz için çok önemli olduğunun altını bir kez daha çizelim. Eğer sitenizin tarama bütçesi 10 ve üzeri ise bu acilen sitenizle ilgili optimizasyon çalışmalarına başlamanız gerektiğini gösteriyor. Eğer 3’ün altında bir değer çıkıyor ise konu ile ilgili endişelenmenize gerek yok demektir.

< Resime gitmek için tıklayın >

Tarama Bütçesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Web sitenizin tarama bütçesini temel olarak dört faktör etkilemektedir. Şimdi sırasıyla bu faktörleri ele alalım:

1) Google Dizinine Eklenen Toplam Sayfa Sayısı

Google botları düzenli olarak web sitenizi ziyaret eder. Her ziyaret gerçekleştirdiğinde hem site haritanızı hem de indekslenen sayfalarınızı inceleme altına alır. Yapılan incelemeler neticesinde yeni bağlantılar bulunması halinde yeni bağlantılarınız kategorize edilerek arama sonuçlarında gösterilmeye başlanır. Öte yandan bu durum yeni bağlantılarınız en üst sıralarda gösterileceği anlamına gelmemektedir. Nitekim sıralamanızı etkileyecek onlarca faktör bulunmaktadır. Yeni bağlantılar bu doğrultuda indekslendikten sonra Google botları bunları düzenli aralıklarla taramaya devam eder ve varsa değişikliklerin tespiti yapılır. Sitenizin indeks sayısını Google Search Console üzerinden ulaşabilirsiniz.

2) Site Boyutu

Bu faktör hakkında Google botlarının sitenizde yer alan dosyalarınızın büyük olmasından hoşlanmadığını belirtmekte fayda var. Çünkü görsel, html dosyaları, css ve javascript gibi dosyalar ne kadar büyük olursa Google botlarının ayırması gereken vakit o kadar artar ve netice itibarıyla sitenizi daha az sıklıklarla ziyaret etmeye başlar. Öte yandan sitenizin değeri de düşük seviyede ise Google botlarının sitenizi ziyaret etme sıklığı ve süresi daha da azalır. Bundan dolayı söz konusu dosyaların boyutlarının küçük olması elzemdir.

3) Site Hızı

SEO çalışmaları ile ilgili genel bir bilgisi olanlar bile site hızının ne kadar önemli olduğunu bilir. Öte yandan sitenizin hızı yalnızca ziyaretçilerinizi değil Google botlarını da ilgilendirmektedir. Nitekim mantıken siteniz ne kadar hızlı ise sayfalarınız da hızlı açılacağından Google botları sayfalarınızı daha hızlı tarar. Bu da verim açısından Google botlarının hoşuna gittiğinden botlar tarafından sitenize yapılan ziyaret sayısı artış gösterir.

4) Backlinkler (Referans Linkleri)

Backlink sayınız ve içerik kaliteniz tarama bütçenizi etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Nitekim Google botları herhangi bir siteyi ziyaret ettiğinde, o site içerisinde yer alan linkleri de tarar ve o linklerin olduğu sayfaları ziyaret eder. Yani X sitesinde backlinkiniz varsa Google botları o siteyi incelerken sizin sitenize de uğramış olur. Mantıken de backlink sayınız ne kadar fazla ve nitelikli olursa, Google botlarının sizin sitenizi ziyaret etme sayısı da artar. Bu sayınızı artıracak doğal bağlantılar için ise kaliteli içeriklere sahip olmanız gerekmektedir. Bu durum da tarama bütçenizi olumlu yönde etkiler.

Tarama Bütçesi Nasıl Optimize Edilir?

Tüm bu bilgilerin ardından tarama bütçesinin nasıl optimize edileceği sorusu akıllara geliyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi sitenizin tarama bütçesi 10 ve üzerinde çıkıyorsa acilen tarama bütçesi optimizasyonuna başlamanız gerekiyor. Eğer tarama bütçesi 3 değerinin altında ise tarama bütçenizin gayet iyi olduğu söylenebilir. Öte yandan tarama bütçesi optimizasyonu yalnızca tarama bütçesi kötü olan siteler için değil, tarama bütçesi halihazırda iyi siteler için de yapılmalıdır. Nitekim bu değeri korumak ve hatta daha da iyileştirmek sitenize fayda sağlayacaktır. Peki tarama bütçesi optimizasyonu nasıl olur? Cevabı sizler için genel hatlarıyla sıraladık:

1) Yönlendirme İle İlgili Teknik Problemlerin Giderilmesi

Sitenizde yönlendirme ile ilgili problemler, kırık linkler ve ilgisiz sayfalara yönlendirme linkleri bulunuyorsa Google botlarının işini zorlaştırır. Bu da sitenizin tarama bütçesinin düşük olma sebepleri arasında yer alır. Dolayısıyla yönlendirme ile ilgili konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.

2) Sitenizin Gereksiz Dizinleri Engellenmeli

Google botlarının işini kolaylaştırmak yani tarama bütçesi optimizasyonu yapmak için yapılması gereken bir diğer iş ise sitenizdeki gereksiz dizinleri engellemektir. Örneğin bir e-ticaret sitesinde yer alan kargo bilgileri sitenizin gereksiz dizinleri arasında yer alır. Google botlarının her gelişinde bunları boş yere incelemeleri tarama bütçenizi olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden bu gibi gereksiz dizinler Google botlarının her gelişinde taranmaması için engellenmelidir. Bu işlemin nasıl yapılacağına dair teknik detayları bir sonraki konu başlığımız altında bulabilirsiniz.

3) Daha Fazla Sayıda ve Yüksek Kalitede Backlinkler Almalısınız

Google nezdinde değeri yüksek olan sitelerden ne kadar organik backlink alabilirseniz Google botları referans aldığınız web siteleri ziyaret ettiğinde, bağlantılardan size de uğrayacaktır. Dolayısıyla bu da tarama bütçenize olumlu bir etkide bulunur.

< Resime gitmek için tıklayın >

Tarama Bütçesini Olumsuz Etkileyen Faktörler

Yazımızın bu bölümünde tarama bütçesini olumsuz olarak etkileyen etmenleri madde halinde sıralandırdık:

• Aynı sayfayı açan birden fazla URL olması,
• 301 ve HTTPS’e geçiş sonrası yanlış yapılandırmalar,
• Canonical yapılandırma hataları,
• Taranmaması gereken dizinlerin engellenmemesi,
• Taranmaması gereken URL’lerin site haritasında yer alması,
• Web sitesindeki içeriklerin optimize edilmemiş olması,
• URL parametrelerine ait tanımlamaların yapılmaması.

Bunlarla beraber ülkemizde ve global anlamda en çok kullanılan CMS alt yapılarından olan WordPress ve Opencart e-ticaret sitelerine ait tarama bütçesini en çok olumsuz etkileyen faktörleri gidermek için yapılması gereken robots.txt düzenlemelerine göz atalım:

< Resime gitmek için tıklayın >

WordPress Tarama Bütçesini Optimize Etmek için Örnek Robots.txt Dosyası:

WordPress’e ait aşağıda sunduğumuz Disallow komutlarıyla, sitenizin indeksini oluşturan bir çok gereksiz URL’yi kaldırarak, Googlebot’ların sitenizi sağlıklı bir şekilde taramasına imkan vermiş olursunuz.

WordPress Robots.txt İçeriği

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /archives/
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /feed/
Disallow: /trackback/
Disallow: /*.cgi$
Disallow: /tag/ #istek doğrultusunda
Disallow: /category/ #istek doğrultusunda
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
User-agent: Googlebot-Image
Disallow: /wp-includes/

< Resime gitmek için tıklayın >

Opencart Tarama Bütçesini Optimize Etmek için Örnek Robots.txt Dosyası:

WordPress de olduğu gibi Opencart siteniz için de gereksiz URL’lerin dizine eklenmesini engellemek için Robots.txt dosyasını aşağıdaki şekilde düzenleyebilirsiniz:

User-agent: *

Allow: /
Disallow: /admin/
Disallow: /system/
Disallow: /download/
Disallow: /*?limit=*
Disallow: /*?limit*
Disallow: /*&limit=*
Disallow: /*?sort=*
Disallow: /*?sort*
Disallow: /*&sort=*
Disallow: /*?order=*
Disallow: /*?order*
Disallow: /*&order=*
Disallow: /special?limit=*
Disallow: /*=DESC
Disallow: /*=ASC
Disallow: /*=rating*

Robots.txt komutları ardından Google Search Console aracılığıyla ulaşacağınız “URL Parametleri” sekmesinden de, parametlerinizi kontrol edip, Googlebot’larının indekslemesi, indekslememesine ait geri bildirimlerde bulunmalısınız.

Tarama bütçesi ile ilgili merak edilenleri sizler için bu yazıda özetlemeye gayret ettik. Bu konu ya da SEO çalışmaları hakkında başka bir sorunuz olursa SEO uzmanına sor kısmından bizlere danışabilirsiniz.

Kaynak: https://www.stratejikseo.com/tarama-butcesi-nedir-nasil-optimize-edilir/
S
6 yıl
Hastaneler için SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri
< Resime gitmek için tıklayın >

Özel hastanelerinde bir işletme olduğu göz önüne alınarak rakip hastaneler arasından sıyrılması ve hizmetlerini öne çıkarması gereklidir. Her özel sektörde olduğu gibi hastanelerinde dijital pazarlama kanallarını kullanarak geleneksel reklamcılığın etkisini yitirmeye yüz tuttuğu şu dönemlerde modern reklamcılığın getirmiş olduğu imkanlardan faydalanmalıdır. Modern reklamcılığın en güçlü kalesi olan dijital pazarlama kanalları hastanenizin öne çıkarmak istediğiniz özelliklerini tanıtmak ve hedef kitlenize daha hızlı ulaşabilmenizi sağlamaktadır. Yapılacak dijital pazarlama çalışmalarında hastane için özel bir plan ve projelendirme yapılmalıdır. Dijital pazarlama stratejisi kurgulanırken hastanenin hizmet ağı, teknolojik imkanları, hedef kitlesi vb. kritik noktalar ele alınmalı ve bu doğrultuda çalışmalar yürütülmelidir. Hastaneler SEO, Google reklamları ve sosyal medya reklamlarıyla ziyaretçilerinin karşısına çıkması ardından ve sosyal medya yönetimi ve içerik pazarlaması çalışmalarıyla marka bilinirliğinin yaygınlaşmasına imkan sağlayacaktır.

Hastanelerin Neden SEO Çalışmasına İhtiyacı Var?

< Resime gitmek için tıklayın >

SEO, arama motoru sonuçlarında hastalarınızı ilk sıralarda karşılamanızı sağlamaktadır. Hizmet almak isteyen hastanız arama motorunda ilgili anahtar kelime ile arama yaptığı zaman ilk sayfada çıkan web sitelerine yönelecektir. Sizin de hastalara ne kadar tercih edilesi bir kurum olduğunuzu göstermek ve sağlık hizmetlerinizin tanıtımını yapmak için ilk sayfada çıkan sonuçlarda yer almanız ve ulaşılabilir olmanız gereklidir. SEO çalışmasından faydalanarak arama sonuçlarında hastanenizin web sitesinin ilk sonuçlarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle internet üzerinden arama yapan hedef kitlenize sağlık hizmetlerinizi, uzman doktor kadronuzu ve hastane imkanlarınızın tanıtımını yapabilir ve tercih edilmesi gereken bir kurum olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Hastane Tanıtımı Sırasında Nasıl Bir SEO Stratejisi Kurgulanmalıdır?

Hastanenin tanıtımı sırasında yapılacak küçük hataların büyük sonuçlar doğurabileceği düşünülerek hareket edilmelidir. SEO çalışmasında sektör düşünülmeden faaliyete geçen çalışmalar neticesinde hastanenin prestiji zedelenebilir. Özellikle büyükşehirlerde özel hastanelerin yaygınlaşmasından dolayı markanızın prestijini ve kalitesini korumanız gereklidir. Yapılacak SEO çalışmasında yerel SEO stratejisine bağlı kalınmamalıdır. Hastane konumu ve en yakın lokasyondan ulaşılabilirlik göz önüne alınarak çevre bölgelerdeki hastalarınıza ulaşabilirsiniz. Ancak hastalığına şifa bulmak isteyen biri için uzaklık engelleyici bir faktör müdür? Tabi ki hayır. hastalığın birçok noktasında tolerans gösterildiğini belirterek hastane olanaklarınızı belirli bir bölge ile kısıtlamadan hatta uluslararası alana yaymanız gereklidir. Hemen bir örnek ile yerel SEO ve uluslararası SEO stratejisinin neden bir arada olması gerektiğini belirtelim. Doktor kadronuzda bulunan başarılara imza atmış bir ‘Beyin Cerrahı’ için sizce de yurt dışından hastalarınız olmaz mı? Hele bir de hastaneniz sağlık turizminin bir parçasıysa…

Beyninde tümör olan bir hastanız bölgeden önce doktorun kalitesine ve hastanenin güvenilirliğine dikkat edeceği için bu varyasyonları göz önünde bulundurmalısınız. Arama sonuçlarında doğru hedef kitleye ulaşabilmeniz için size özel bir markanızın pazarlama hedefine uygun SEO stratejisi geliştirilmelidir.

Hastaneler için Yürütülecek SEO Çalışmasında Anahtar Kelimeler Nasıl Belirlenmelidir?


< Resime gitmek için tıklayın >

Anahtar kelime planlaması yapmanın size ihtiyacı olan hastalara daha hızlı ulaşmanızı sağlayacağını unutmayın. Öncelikle hastalar nasıl arama yapar diye düşünerek bir anahtar kelime listesi çıkarılmalıdır. Yerel SEO ve uluslararası SEO stratejilerinin kurgusu üzerinden anahtar kelimeler üretilmelidir. Çıkarılan anahtar kelimelerin aranma hacimleri göz önüne alınarak asıl yoğunlaşmanız gereken anahtar kelime listesi çıkarılmalıdır. Yerel SEO doğrultusunda bölgesel kelimeleri irdelememiz gerekiyor. Şöyle ki İstanbul Avrupa yakasında bulunan bir özel hastaneniz olduğunu düşünelim; Anadolu yakası ve Avrupa yakasını kapsayacak anahtar kelimelere eğilebiliriz. Bu doğrultuda “avrupa yakası özel çocuk acil” , “en iyi plastik cerrah hangi hastanede”, “en iyi burun estetiği doktoru İstanbul” gibi anahtar kelimeler yerel SEO için uygundur. Bunun gibi anahtar kelimeler ve long tail keywords dediğimiz uzun kuyruklu kelimeler ile bölgesel arama sonuçlarında yer alabilirsiniz. Uluslararası SEO stratejisinde ise doktor kadronuz ve sağlık ekipmanlarınız ile ön plana çıkmanız gerekiyor. Örneğin “en iyi diyetisyen hangi hastanede”, “dünyanın en başarılı beyin cerrahı” ,“beyin tümöründe en iyi doktorlar” ve “bilgisayarlı tomografi çeken yerler” gibi genel aramalarda da yer almanız gereklidir. Farklı anahtar kelime türevlerini aranma hacimlerine göre ayrılmalıdır. Semantik anahtar kelimeler ve uzun kuyruklu kelimeler ile desteklenmelidir.

Hastaneler için SEO Uyumlu Makale Hazırlanırken Neye Dikkat Edilmeli ve İçerikleri Ne Anlatmalıdır?


Sağlık alanında bilen ya da bilmeyen herkesin bir fikir sunduğunu söyleyebiliriz. Duyduğumuz rahatsızlık hakkında bir araştırma yapmak istediğimiz zaman karşımıza farklı tedavi yöntemleri sunuluyor. Sizin bunca fikir ve karmaşa arasından özgün ve kaliteli içerikleriniz ile sıyrılmanız gereklidir. Hastalarınızı bilgilendirici ve destekleyici bilgiler ile besleyerek kalitenizi ön plana çıkarabilirsiniz. Örneğin; Mide rahatsızlığı olan bir hastanın yeme içme konusunda yaptığı araştırmalar sonucunda sizin yazdığınız ‘Mide Rahatsızlığı Olan Hastaların Kaçınması Gereken Besinler ve Etkileri’ makaleye ulaşması ile size bir adım atmış olacaktır. Böyle bir içerik ile ilgili konudan muzdarip hastayı sitenize çektikten sonra hastanenizin sağlığa kavuşturduğu bir hasta olması için hastanenizin ilgili alanına/doktoruna yönlendirebilir ya da canlı destek platformlarıyla hızlı iletişim kurabilirsiniz.

Hastanelerin Backlink Kanalları için Nasıl Bir Kurgu Yapılmalıdır?


< Resime gitmek için tıklayın >

Hastanenizin web sitesine farklı ve ilgili sitelerden link çıkışının yapılması backlink kanallarınızı oluşturmaktadır. Hastanenizin bilinirliğini sağlayacak backlink kanallarında tercih edilen web sitelerinin arama motoru gözündeki değeri irdelenerek seçim yapılmalıdır. Kaliteli ve ilgili web sitesinden alınan backlink nasıl ki yarar sağlıyorsa aynı şekilde otoritesi düşük bir siteden alınan backlink ise sizin değerinizi geriye düşürecektir. Değeri yüksek siteleri filtreledikten sonra ilgili alanlar belirlenmelidir. Şöyle ki sizin hastalarınız internette gezinirken en çok hangi alanlarda bulunur? Ya da siz hangi alanda paylaşım yaparsanız daha fazla hastaya kendinizi tanıtabilirsiniz? Backlink çalışmasında siteye link çıkışının yapılmasıyla değer kazanıldığı gibi hastalar üzerinde marka bilinirlik algısının temeli de oluşturulmuş olmaktadır. Günlük ziyaretçi sayısı yüksek olan genel halka hitap edebileceğiniz haber sitelerinin sağlık alanlarına backlink kanallarında ilk sırayı ayırmamız gerekecektir. Backlink tanıtımları SEO uyumlu hazırlanan makaleleri kullanmakta fayda var. Sağlık alanı bulunan haber siteleri, içerik siteleri ve blog sitelerinde hastalıklarla ilgili hazırlamış olduğunuz bilgilendirici ve yönlendirici SEO uyumlu makaleleri yayınlayarak içeriği okuyan ziyaretçileri hastanenize yönlendirebilirsiniz.

Backlink kanallarınızda ayrıca Barnacle SEO stratejisini kurgulamanız size artı sağlayacak bir diğer noktadır. Barnacle SEO stratejisinde ziyaretçi potansiyeli yüksek olan sitelerden backlink alarak yükselme planı kurgulanmaktadır. Hastaneler için bu stratejiyi şekillendirdiğimiz zaman özel hastanelerin bulunduğu toplu firma ekleme sitelerine kayıt yapılabilir. Ayrıca hastalıkların tartışıldığı ve doktorların bulunduğu sitelere kadronuzda bulunan doktorlarınızı ekleyebilirsiniz.

SEO Harici Hangi Dijital Pazarlama Çalışmaları Yürütülmelidir?


Yalnızca arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak sizin için yeterli mi? Farklı dijital pazarlama kanallarını kullanan hastalarınıza ulaşmak istemez misiniz? SEO çalışmalarının yanı sıra sosyal medya, mail ve sms pazarlaması da yapmanız gerekecektir. Dijital dünyada hastanenizin farklılığını ortaya koymak ve varlığını kanıtlamak için birden fazla kanal üzerinden çalışmalar yaparak reklam çalışmalarından daha hızlı dönüşler alabilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetimi

< Resime gitmek için tıklayın >

Her insanın günün büyük zaman dilimini geçirdiği sosyal medyada neden sizde yer almayasınız? Sosyal medya kanalarında facebook, twitter, instagram ve pinterest başta olmak üzere yaygın olarak kullanılan mecraları tespit ederek hastanenizin profilini zenginleştirmeniz gereklidir. Kurumsal sosyal medya hesap yönetimi hizmetinden yararlanarak sosyal medya hesabınızda güncel olarak paylaşım yapılmasını ve etkileşimde olmanızı sağlayabilirsiniz. Sosyal medya yönetiminde yapılacak paylaşımların kurgulanması ve ilgi çekici görsellerin hazırlanması sosyal medya yönetimine dahildir.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya reklamları içeriğinde başta facebook reklamları, instagram reklamları ve twitter reklamları yer almaktadır. Hastanenizin sosyal medya hesap yönetimini sağladıktan sonra ziyaretçilerinizi doyurucu ve bilgilendirici bir hesapla karşılayabilirsiniz. Yayınlamış olduğunuz sosyal medya reklamlarıyla hastalarınızda hedeflediğiniz kitleye ulaşabilirsiniz.

Google Reklamları

En çok tercih edilen arama motoru olan Google’da hastanenizin reklamlarını yayınlayarak hastalarınıza ulaşabilirsiniz. Google Adwords Reklamlarıyla arama ağı, görüntülü reklamlar ve yeniden pazarlama reklam modellerinden faydalanarak hastanenizin tanıtımlarını yaptırabilirsiniz.

Mailin Çalışması ve SMS Pazarlaması

< Resime gitmek için tıklayın >

Toplu e-posta veya sms gönderimiyle tek seferde daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Yerel SEO stratejisini öncelikli baz alarak hastane çevresinde bulunan kişilere kampanyalarınızın tanıtımlarını mail veya sms yoluyla ulaştırabilirsiniz. Aynı zamanda hastanenize gelmiş ve hizmet almış hastalarınıza güncel doktor kadrosundan ve kampanyalardan haberdar etmek için mail veya sms pazarlamasını kullanabilirsiniz.

Hastanenize özel kurgulanacak dijital pazarlama yol haritasıyla başarıya ulaşabilirsiniz. Stratejik SEO olarak sizin sektörünüzü ve hedef kitlenizi tanıyarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Siz de hastanenizin dijital mecralarda tanıtımlarının yapılmasını ve marka bilinirliğinizin sağlanmasını istiyorsanız Stratejik SEO ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: https://www.stratejikseo.com/hastaneler-icin-seo-ve-dijital-pazarlama-stratejileri/
S
6 yıl
ZİYARETÇİLERİN TIKLAMA ORANINI VE SİTEDE KALMA SÜRESİNİ ARTTIRMA YOLLARI
Ziyaretçilerin Tıklama Oranını Arttırma

< Resime gitmek için tıklayın >

Google’ın çokça önem verdiği hemen çıkma oranı sitelerin arama motoru sonuçlarındaki sıralamasını etkileyen bir faktördür. SEO açısından önemli bir noktaya sahip olan bu faktöre SEO çalışmaları yapılırken son derece dikkat edilmesi gereklidir. SEO çalışmalarında sitede kalma süresi için iyileştirmeler yapılması ve bu konu üzerinde stratejiler geliştirilmelidir. SEO açısından sitede kalma süresi ne zaman bu kadar değerli oldu diyecek olursanız hemen söyleyelim. Google’ın yapay zekâsı olan Google Rank Brain algoritmasından sonra sitede kalma süresi çokça dillendirilmeye başlandı. SEO açısından arama sonuçlarında sıralamanın yükselmesi için ‘ziyaretçileri nasıl sitede tutabiliriz?’ düşüncesi oluştu ve düzenlemeler bu yönde eğilim göstermeye başladı.

Ziyaretçiler neden sizi tercih etsin?

Ne kadar tercih edilesi bir siteniz var? Organik arama sonuçlarında ziyaretçileri çekebilmeniz için title (başlık) ve description (açıklama) alanını etkili kullanmanız gerekiyor. Başlık ve açıklamaya ek olarak güncelliğini koruyan sayfalarda dikkat çekmektedir. Belirli periyotlarda sitenizde güncelleme yapmanızın size faydası olacaktır. Bu küçük nüansı da verdikten sonra başlık ve açıklamaya geri dönelim. Ziyaretçiyi arama sonuçlarından yakaladınız mı bir sonraki aşamada site içi iyileştirmeler olacaktır. Peki ziyaretçinin dikkatini ne çeker? Çarpıcı, iddialı başlıklara ek olarak bir de sayısal verilerden yararlandınız mı tamamdır. Çünkü yapılan araştırmalara göre arama sonuçlarında ‘En iyi 5 SEO Tekniği‘ , ‘SEO Açısından En Önemli 10 İpucu’ gibi başlıklar ziyaretçilerin algısını harekete geçirdiği için tıklanma oranını her zaman artırmaktadır. Gerçekten bu kadar etkili mi diyorsanız buyurun arama sonuçlarındaki istatistikler;

< Resime gitmek için tıklayın >

Can alıcı bir başlık ve açıklama ekledikten sonra ziyaretçiyi sitenize çekmeyi başardınız. Buradan sonra iyi bir kurgu yapmanız gerekiyor. Her zaman ‘Ziyaretçi ne arıyor?’ diye düşünmelisiniz. Kendinizi ziyaretçi yerine koyarak siteye girdiğiniz zaman ilk ne ararsınız ve aradığınız verilere ulaşım ne kadar kolay. Bu tarz bilgiler örnek üzerinden verilince daha iyi anlaşılıyor o yüzden bir örnekle açıklığa kavuşturalım; Abiye, gelinlik ve özel gün kıyafetleri satan bir e-ticaret sitenizin olduğunu düşünelim. Ön plana çıkarmak ve satış yapmak istediğiniz kategori ‘gelinlik’ olsun. Az önce bahsettiğimiz çarpıcı ve sayısal verilerle çekici bir başlık oluşturalım hemen. ‘2018 Yılının En Moda Gelinlik Modelleri’ bence yeni evleneceklerin tıklayacağı bir başlık oldu. Siteye ziyaretçimizi çektik ve bundan sonraki aşamamız ziyaretçiyi sitede tutmak için ne yapmalıyız olacaktır.

[B]Sitede kalma süresini arttırma;
[/B]
< Resime gitmek için tıklayın >

Sitede kalma süresini arttırmak için ilk olarak sitenin yüklenme hızını arttırmalısınız. Ziyaretçiler ve SEO açısından etkin bir yere sahip olan yüklenme hızının yavaş olması demek çarpıcı başlık ile hızla siteye çektiğiniz ziyaretçinin aynı hızla sitenizi terk etmesine yol açacaktır. Sitenizin yüklenme hızını azaltan görsellerin ve js, css gibi yazılımsal kod dosyalarının optimize edilmesi gereklidir. Bunun için site ölçüm araçları olan Google PageSpeed , Pingdom ve GTMetrix gibi site hızı ölçüm araçlarını kullanarak sitenizin hızını yavaşlatan etkenleri tespit ederek düzenlemesini yapabilirsiniz.

Site hızını optimize ettikten sonra sayfa içeriğinizin düzenlenmesine bir bakalım. Sayfa içeriğinizin doyurucu ve bilgilendirici olması gereklidir. Az önceki gelinlik kategorisi örneğinden devam edelim. Gelinlik modellerinin yer aldığı sayfada ilk olarak en güzel modelleriniz ilk sonuçlarda yer almalı. En göz alıcı modelleri ilk sıraya koyarsanız ziyaretçi bir, iki, üç derken diğer sayfaları da ziyaret edecek ve böylelikle site içi gezinme oranı artacaktır. Ürün içerisine giren ziyaretçiyi ürün açıklamasında yaptığınız düzenlemelerle daha fazla sitede tutabilirsiniz. Şöyle ki ürün açıklamalarında detaylı bilgiler sunmalısınız. Açıklamayı okumayacak ziyaretçilerinizi ise videolar hazırlayarak sayfada tutabilirsiniz. Yazıyı okumayabilir ama ürün özelliklerini açıklayan ve ürünü tanıtan bir video sayfada kalma süresini arttıracaktır.

Alternatif seçenekler sunma

Sayfanızdaki içeriği beğenmeyen ziyaretçinizin sitenizde kalmasını sağlamak için alternatif seçenekler sunmanız gereklidir. Tekrardan e-ticaret sitesindeki örneğimizden devam edelim. Ürünü beğenmeyen müşteriniz ne olacak? Gelinlik modelinizi beğenmeyen ziyaretçinizin sitenizde kalmasını sağlamak için alternatif ürünler sunmanız gereklidir. Farklı ürünlerin sunulmasıyla birlikte ziyaretçinizi diğer sayfalarınıza yönlendirerek sitede kalma süresini arttırabilirsiniz. E-ticaret sitelerinde sayfada kalma süresini arttırmak için farklı ürünler sunarken blog sitelerinde diğer blog yazıları sunulabilir hizmet veren kurumsal web sitelerinde ise hizmet sayfalarını sunabilirsiniz.

İlgili sayfalara yönlendirme

Ziyaretçinizi karşıladığınız sayfadan ilgili konuları ön plana çıkararak sitede gezinmeyi arttırabilirsiniz. Aynı örnek üzerinden devam edelim; Gelinlik modelimiz ile müşteriyi karşıladık güzel bir açıklamayla sayfamızda bilgilendirmesini yaptık, müşterimizin beğenmeme ihtimalini düşünerek farklı modellerimizi sunduk. Ancak ürünü beğenmiş ve satın almak isteyen müşterimizi de düşünerek gelinlik ile ilgili sayfalara yönlendirmemiz gereklidir. Gelinliğin yanında gelin ayakkabısı, gelin duvağı, gelin çiçeği ve gelin tacı gibi ilgili ürünleri de sunmanız da fayda var. Bu durum satış oranlarına olumlu katkı sağlarken sitede kalma süresini de arttıracaktır. Bu durum blog sitelerinde nasıl olacak derseniz. Blog sitelerinde okunan blog yazısını tamamlayacak ek bilgilerin yer aldığını blog sayfalarına yönlendirme yapılmalıdır.

Ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği zamanı kontrol altına alın!


< Resime gitmek için tıklayın >

Her sayfayı bu şekilde kurgulamanız büyük bir iş yükü ve zaman alıcı bir işlem olduğu için işlerinizi kolaylaştıracak Google Analytics aracından faydalanabilirsiniz. Site ziyaretçi verilerini ölçümleyerek stratejiler kurabildiğimiz Google Analytics’ de hemen çıkma oranı, ortalama oturum süresi ve açılış sayfaları verileri sitede kalma süresini arttırma noktasında çok yardımcı olacaktır. Bu özelliklere ek olarak Google Analytics’in özel raporlamalar özelliğini kullanabilirsiniz. Google Analytic panelinizde siteniz için hazırladığınız rapordan içerikler için özel bir tablo oluşturabilirsiniz. Bu raporda içerik bazlı olarak incelemeler yaparak hangi sayfada ne kadar süre kalındığını ve hangi sayfanın oturum süresinin düşük olduğunu daha rahat tespit edebilirsiniz. Hemen çıkma oranı yüksek olan sayfa içeriğinde geliştirme yaparken hemen çıkma oranı düşük olan siteden alternatif sayfalara yönlendirmeler yaparak site gezinmesini arttırabilirsiniz.

Sizlere belirttiğimiz bu yöntemler ile ziyaretçilerinizin sitede kalma süresini arttırabilirsiniz.


Kaynak: https://www.stratejikseo.com/ziyaretcilerin-tiklama-oranini-ve-sitede-kalma-suresini-arttirma-yollari/https://www.stratejikseo.com/ziyaretcilerin-tiklama-oranini-ve-sitede-kalma-suresini-arttirma-yollari/SeoSEO
S
6 yıl
Teknik SEO için Kullanabileceğiniz SEO Araçları
Teknik SEO Araçları

< Resime gitmek için tıklayın >

Bilindiği üzere SEO çalışmalarını site içi ve site dışı olmak üzere iki mecrada yürütülmektedir. Teknik SEO bu noktada site içi SEO düzenlemelerini kapsamaktadır. Site içi SEO çalışmalarında sitenin yazılım, tasarım ve içerik düzenlemeleri yapılmaktadır. Teknik SEO çalışmalarında neler yapıldığından uzun uzadıya bahsetmiyorum. Burada temel amacımız Teknik SEO’da çalışmalarından verim alabilmeniz için kullanabileceğiniz araçları sizlerle paylaşmak. Özellikle yoğun içeriğe sahip sitelerde SEO çalışması yaparken bu araçların çok işinize yarayacağını söyleyebiliriz. Teknik SEO’da gözden kaçırılmaması ve düzenlemesi gereken noktaları tek tek takip edemeyeceğiniz için bu araçlar daha hızlı site analizi yapmanıza yarayacaktır. İşlerimizi kolaylaştıracak SEO araçları nelermiş birlikte bakalım;

Screaming Frog

< Resime gitmek için tıklayın >

Screaming frog, tamamen ücretsiz bir araç değil maalesef 🙁 , Screming Frog masaüstü platformda hizmet vermektedir. Bilgisayarınıza kurulum yapmak isterseniz buradan indirerek SEO analizlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunmuş olduğu sürümde maksimum 500 sayfa analiz etmektedir. Bundan dolayı ücretsiz sürüm kullandığınız zaman küçük çaplı sitelerin analizini yapabileceğinizi belirtmek isteriz. Screming Frog arama motoru botları gibi sitenizi baştan sona tarayarak sizlere detaylı bir şekilde sunmaktadır.Sitenizdeki sayfaların URL, title ve description, keywords gibi SEO açısından önemli etiket düzenlemelerini sizlere tek seferde göstermektedir. Tüm sayfalara tek tek giriş yaparak kontrol etmek yerine Screaming Frog ile hepsini saniyeler içerisinde kontrol edebilirsiniz. Ücretsiz sürümü sizin için yeterli olmaz ve ücretli sürüm edinmek isterseniz Screaming Frog fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz.

ISS SEO Toolkit

< Resime gitmek için tıklayın >

Microsoft tarafından geliştirilmiş olan ISS SEO Toolkit masaüstü kurulumunu yapılarak kullanılan bir SEO aracıdır. Masaüstüne indirdiğiniz ISS SEO Toolkit sitenizi baştan sona tarar. ISS SEO Toolkit SEO aracını Screaming Frog dan ayıran özelliklerden bir tanesi de CSV formatında doküman sunmasıdır. Aynı zamanda sizlere SEO açısından zarar verecek sorunları da çıktı olarak sunduğundan dolayı hataları önceden görmenize fayda sağlayacaktır. Sitenizi detaylı bir şekilde taradığından ISS SEO Toolkit SEO çalışmalarına katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

SEMrush Site Audit

< Resime gitmek için tıklayın >

SEMrush olmazsa olmaz 🙂 SEMrush SEO çalışmalarında ciddi anlamda yük hafifleten bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Dijital pazarlama çalışmalarınızda ihtiyacınız olan materyalleri SEMrush üzerinden bulabilirsiniz. SEO ve sosyal medya çalışmalarında size yarar sağlayacak donanıma sahip olan SEMrush üzerinden anahtar kelime araştırması, rekabet analizi, backlink analizi ve içerik pazarlamasında işinize yarayacak bilgileri bulabilirsiniz. SEO çalışmalarında önemli bir yere sahip olan içeriklerinizi geliştirmek adına SEMrush’dan faydalanabilirsiniz. Anahtar kelime analizlerinde başarılı olan SEMrush’dan aranma hacmi yüksek anahtar kelimeleri belirleyerek sektör ile alakalı zengin içerikler üretebilirsiniz. Farklı firmaları yönetebilmenizi ve verilerini saklayabilmeniz için proje oluşturma alanı bulunmaktadır. Ücretsiz üyelik aldığınız zaman yapacaklarınızın kısıtlı olduğunu üzülerek belirtmek isteriz L. Ücretsiz SEMrush üyeliğinde bir proje eklemesi yapabilirsiniz. Ücretli olarak aldığınız üyelik paketine göre 5 ile 200 proje arasında yönetim gerçekleştirebilirsiniz. Dijital pazarlama alanında çalışmalar yürütüyorsanız ve ciddi anlamda yükünüzü hafifletmek istiyorsanız ilk aşamada PRO paketini alarak denemenizi tavsiye ederiz. PRO ve diğer paketlerin fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Netpeak Spider

< Resime gitmek için tıklayın >

Netpeak spider ağlarını sitenize sarmak için hazır bekliyor. 🙂 Masaüstü bir yazılım olan SEO analiz aracınızı indirmek için burnetpeak spider logo - Teknik SEO için Kullanabileceğiniz SEO Araçlarıaya tıklayabilirsiniz. Basit bir şekilde kurulumunu gerçekleştirdikten sonra yolumuza devam edebiliriz. Netpeak Spider da tümüyle ücretsiz bir araç değil maalesef 🙁 Belli başlı temel teknik SEO kontrollerini yapabilmeniz için yeterli düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Analiz yapmak istediğiniz sitenizi girdiğinizde bir arama motoru botu edasıyla tüm sitenizi baştan sona tarar. Sayfalarını title, description, h1 etiketlerini tek tek görmenizi sağlar. Hangi sayfanın canonical URLsi var, 404’e düşmüş sayfanın hangi sayfaya yönlendiğini Netpeak Spider üzerinden inceleyebilirsiniz. Sayfada bulunan H1 etiketinin sayısını, ne olduğunu ve ne kadar uzunluğa sahip olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Netpeak Spider SEO paketlerini incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Deepcrawl

< Resime gitmek için tıklayın >

Deepcrawl sitenizi derinlemesine inceleyen ve tarayıcı üzerinden çalışabilen bir SEO aracıdır. Deepcrawl için söylemek istediğim ancak burayı dolduracak o kadar çok özelliği var ki, bu yüzden şimdi kısa bir özet geçip ilerleyen günlerde daha detaylı bir yazı hazırlayacağız sizler için 🙂 Öncelikle burayı ziyaret ederek araca ulaşabilirsiniz. Deepcrawl sizlere yukarıda bahsettiğimiz araçların yaptığı her şeyi yapıyor diyebilirim. Sitenizdeki tüm sayfaları bir arama motoru botu gibi tarayarak tüm eksiklerin listelenmesini sağlar. SEO’nun temel yapı taşlarını inceleyerek bunları export etmenizi sağlar. Üye olduğunuz zaman size kısıtlı bir kredi tanımlayarak sitenizi analiz etmenizi sağlar. Bu kısıtlı üyeliğinizi verimli kullanarak sizin için yararlı olup olmadığını tespit etmelisiniz. Deepcrawl’dan memnun kalırsanız buradan fiyatlarını inceleyebilirsiniz.


Site Analyzer

< Resime gitmek için tıklayın >

Teknik SEO çalışmalarında kullanacağınız Site Analyzer sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Site Analyzer öncelikle sitenizi baştan sona tarar. Sayfa analizlerini yaparak SEO açısından sıkıntılı noktaları belirterek SEO iyileştirmelerinize katkı sağlar. Anahtar kelime sıralamalarını takip etmenize yardımcı olur. En iyi özelliklerinden bir tanesi de seçmiş olduğunuz sitelerin verilerini size karşılaştırmalı olarak sunmasıdır. Sektöre ve siteye göre değişen SEO stratejilerini geliştirmek için karşılaştırmalı ilerlemek faydalı olacaktır. Web üzerinden çalışan ücretli bir yazılım ancak tabiki Site Analyzer’da bize ücretsiz olarak deneme sürümünü sunuyor. Ücretli olarak satın almak isterseniz buradan fiyat bilgisine ulaşabilirsiniz.

Xenu

Xenu en çok Google Search hesabına erişim sağlayamadığımız sitelerde işimize yaramaktadır. Masaüstü platformda çalışan Xenu buradan indirebilirsiniz. Sitenizde bulunan tüm dahili bağlantıları tarayarak kırık linke düşenleri tespit etmektedir. Tarama sırasında sayfaların başlık ve açıklama etiketlerini de bizlere göstermektedir.

SEO SiteCheckup

< Resime gitmek için tıklayın >

SEO SiteCheckup ile siteniz hakkında genel olarak size bilgi vermektedir. Yanlış olan çalışmaları sizlere sunarak düzenlememize yardımcı olmaktadır. Genel olarak bir tarama gerçekleştiren SEO SiteCheckup meta, title kontrollerini yapar, sitede yoğun olarak geçen anahtar kelimeleri tespit eder, sitenizin yüklenme hızını tespit eder, sitenin mobil görüntüsünü sunar ve daha birçok teknik detayları bulabilirsiniz. Doğru ve yanlış yapılan çalışmaları bizlere sunarak düzenlemeleri daha rahat bir şekilde yapmamıza yardımcı olur. Genel bir teknik SEO raporu hazırlamanız için size yeterli olabilecek düzeyde olduğunuz söyleyebiliriz. Ücretsiz olarak üye olduğunuzda sizlere 15 sitenin SEO analizini yapmamıza imkan sağlamaktadır. SEO Site Checkup aracına buradan ulaşabilirsiniz.

Copyscape

< Resime gitmek için tıklayın >

Kopya içeriklere dikkat! Arama motorları içeriklerin kalitesine ve zenginliğine bir hayli önem gösteriyor. Hal böyle olunca bizimde sitemizde yayınlamış olduğumuz içeriklere azami dikkat göstermemiz gerekiyor. Çok sayfalı sitelerde tüm sayfaların içerik kontrollerini yapmak pek mümkün olmayacaktır. Bunun dolayı Copyscape aracını kullanarak sayfanızda bulunan kopya içerikleri tespit ederek sayfanın içerik düzenlemesini gerçekleştirebilirsiniz.

Siteliner

< Resime gitmek için tıklayın >

Siteline aracı Copyscape aracı ile benzerlik göstermektedir ancak Siteliner daha gelişmiş verileri bizlere sunmaktadır. Sitenizin sayfalarını tek tek inceleyerek kopya içerik bulunuyor mu? Kırık link var mı? Bunları tespit ederek sizlere sunmaktadır. Taradığı verileri diğer sitelere göre yüklenme hızına, sayfa sayısına, içerik yoğunluğu gibi farklı özelliklere göre karşılaştırmalı olarak bizlere sunuyor. Web üzerinden ücretsiz olarak çalışan Siteliner aracına buradan ulaşabilirsiniz.

Pingdom

< Resime gitmek için tıklayın >

Site hızı ölçüm aracı olan Pingdom site performansını düşüren etmenleri bulmamızda bize yardımcı olmaktadır. Pingdom tarayıcı üzerinden online olarak site hızınızı ölçmektedir. Pingdom ilk olarak size sitenizin performans notunu vermektedir. Sitenizin ne kadar sürede yüklendiğini ve anasayfanın ne kadar boyutta olduğunu bizlere sunmaktadır. Bize sunduğu dokümanı biraz daha incelediğimizde sitemizde bulunan dosyaların ne kadar yer kapladığını ve hangilerini optimize etmemiz gerektiğini bizlere bildirmektedir. Biliyorsunuz ki kullanıcı deneyimi açısından sitenin yüklenme hızı belli bir öneme sahiptir. Bu yüzden Pingdom site hızı ölçüm aracını kullanarak sitenizi yavaşlatan etmenleri tespit ederek optimize etmelisiniz.

Builtwith

< Resime gitmek için tıklayın >

Sitenin alt yapısının ne olduğunu mu merak ediyorsunuz? Site hangi yazılım kullanılarak tasarlanmış, hangi server kullanılıyor ve hangi firmadan alınmış tüm bu bilgileri Builtwith üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Sitede kullanılan eklentileri dahi görmenize imkan sağlayan Builtwith üzerinden sitenin görünmeyen tarafındaki verilere dahi erişim sağlayabilirsiniz. Sitesi üzerinden online olarak analize imkan sağlayan builtwith den sitenizi analiz etmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

GTmetrix

< Resime gitmek için tıklayın >

GTmetrix bir site hızı ve performansı ölçüm aracıdır. GTmetrix ile neler yapabilirim? Pingdom aracı ile benzer özelliğe sahip olduğunu öncelikle belirtmek isteriz. Ancak GTmetrix daha kapsamlı bir site ölçüm aracı olduğunu söyleyebiliriz. GTmetrix aracına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. GTmetrix öncelikle sitemize bir yüklenme hız puanı veriyor. İngilizce bir kaynak olmasına rağmen verileri rahat bir şekilde analiz edebilirsiniz. Optimize edilmesi gereken HTML, CSS, JS ve görsel dosyalarını bize sunarak işimizi kolaylaştırıyor. SEO açısından da önemli olan site yüklenme hızınızı GTmetrix üzerinden test ederek yavaşlatan etmenleri giderebilirsiniz. GTmetrix’den almış olduğunuz paket özelliklerine göre edinebileceğiniz özellikler zenginleşmektedir. GTmetrix SEO paketlerini incelemek ve satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Google Webmaster Tools

< Resime gitmek için tıklayın >

Google’ın bize ücretsiz olarak sunduğu webmaster tools aracı sitemizin teknik anlamda analiz edilmesinde çok yardımcı olmaktadır. SEO çalışmalarında Google yönergelerine uygun hareket ettiğimizi düşündüğümüz zaman webmaster tools aracındaki hataların düzenlenmesi sıralamaları da olumlu yönde etkileyecektir. Arama trafiğinizi, Google dizin durumunu ve tarama hatalarını güncel olarak bize sunan Google webmaster tools üzerinden hatalarımızı hızlı bir şekilde inceleyerek sitenizi optimize edebilirsiniz.

Reverse IP Lookup

< Resime gitmek için tıklayın >

Sitenizin bulunduğu IP adresinde bulunan diğer web siteleri Reverse IP Lookup üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Diğer web sitelerini öğrenmeniz olası bir sorunların önüne geçmenizde size yardımcı olacaktır. Sitenizin bir arada bulunduğu diğer siteleri inceleyerek olası bir virüs bulaşma olayını engelleyebilirsiniz. Yaptığınız kontroller neticesinde riskli bir site tespit ettiğiniz zaman sitenizin sunucunu taşıyarak daha büyük sorunların önüne geçebilirsiniz.

En iyi Araç Sizin Beyniniz!

SEO çalışmalarında size hız kazandıracak teknik SEO araçlarını sizlerle paylaştık. Teknik SEO’da size yardımcı olacak bu araçları kullanarak çalışmalarınızdan daha fazla verim elde edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki elde ettiğiniz veriler doğru stratejiler geliştirildiği sürece başarıya ulaşacaktır. Sizlerde teknik SEO çalışmalarında kullandığınız ve faydalı gördüğünüz SEO araçlarını bizlerle yorum kısmından paylaşır mısınız?

Kaynak:https://www.stratejikseo.com/teknik-seo-icin-kullanabileceginiz-seo-araclari/
S
6 yıl
Google Analytics Kullanım Rehberi – Edinmeye Genel Bakış
Google’ın ücretsiz olarak sunmuş olduğu araçlardan Google Analytics, sitemizin ziyaretçilerini ölçümlememiz için bizlere detaylı veriler sunmaktadır. Google Analytics verilerini daha iyi analiz etmenize yarayacak bilgileri sizler için “Google Analytics Kullanım Rehberi” adıyla bir yazı dizisinde topluyoruz. Bir önceki “Google Analytics Kullanım Rehberi – Kullanıcı Deneyimini Arttıracak Araçlar” blog yazımızda davranış sekmesini incelemiştik. Yazı dizimize bir yenisini daha ekleyerek “Google Analytics Kullanım Rehberi – Edinmeye Genel Bakış” yazısını hazırladık. Google Analytics’in bizlere sunduğu ‘Edinme’ sekmesinde neler var? Birlikte inceleyelim;

Google Analytics Edinme

< Resime gitmek için tıklayın >

Dijital pazarlama faaliyetleri sırasında birden fazla mecrada çalışmalar yürütmekteyiz. Yapılan bu çalışmalardan sitemize gelen ziyaretçilerin hangi kanallar üzerinden sitemize ulaştığını edinme sekmesinde yer alan verilerden anlayabiliriz. Burada neler öğreneceğiz? Site ziyaretçilerinin hangi kanallar üzerinden sitemize geldiğini, Google Adwords reklamlarından gelen ziyaretçileri kontrol etmeyi, Search Console verilerini Google Analytics hesabından nasıl kontrol edebileceğimizi öğreneceğiz.

Tüm Trafik

< Resime gitmek için tıklayın >

Kanallar

Ziyaretçileriniz sitenizi nasıl buluyor? Hangi dijital platform üzerinden sizi ziyaret ediyor? Burada yer alan veriler bizlerin aklında olan soruları bir hayli giderecek düzeyde. Site trafiğinizin büyük çoğunluğu hangi kanallar üzerinden sağlandığını bu sekme altında yer alan verilerden öğrenerek SEO çalışmalarınızı bu doğrultuda geliştirebilirsiniz. Şöyle ki belli bir bütçe ayırdığınız arama motoru reklamlarından ne kadar ziyaretçi geliyor, gelen bu ziyaretçiler sitede ne kadar kalıyor? Altın değerindeki bu veriler sizin ziyaretçi kanallarını analiz etmenize ve geliştirmeler yapmanıza olanak sağlayacaktır. Google Analytics kanallarını ne anlama geliyor bir bakalım;

Direct: Sitenizin adresini yazarak direkt olarak giriş yapan ziyaretçilerinizi görebilirsiniz. Word, PDF gibi gönderilerinizde bulunan sitenizin alan adına tıklayarak sitenize ulaşan ziyaretçilerde direkt bölümünde yer almaktadır.

Referral: Haber sitesi, forum sitesi ve içerik sitesi gibi web sayfalarından sitenize verilen bağlantılar üzerinden gelen ziyaretçilerdir.

Social: Sosyal medya platformlarından (Facebook, Twitter, İnstagram, Pinterest vb.) gelen ziyaretçilerdir.

Organic Search: Aracı bir kanal olamadan arama motoru sorgularından gelen ziyaretçilerinizin sayısını öğrebilirsiniz.

Email: E-posta üzerinden gelen ziyaretçilerdir. Örneğin bir e posta pazarlaması hizmeti aldınız ve toplu mail gönderimi sağladınız. Bu hizmet üzerinden size ne kadar ziyaretçi geldiğini bu kanal üzerinden anlayabilirsiniz.

Display: Google Adwords reklam modellerinden görüntülü reklamlar üzerinden gelen ziyaretçilerin sayısını görüntüleyebilirsiniz.

Paid Search: Arama motoru reklamlarınızdan gelen ziyaretçileri buradan görüntüleyebilirsiniz. Örneğin yayımlamış olduğunuz Google Adwords metin reklamlarınızdan ne kadar kişi sitenizi ziyaret etmiş “Paid Search” sekmesinden öğrenebilirsiniz.

Treemap

Google Analytics Treemap sekmesinde, ziyaretçi verileri görsel üzerinden bizlere sunulmuştur. Verilerin bir görsel üzerinden ayrılmış bir şekilde bizlere sunulması verileri daha iyi analiz etmemize yardımcı olacaktır. Kanallar üzerinden gelen ziyaretçi sayıları bizlere dikdörtgenler halinde sunulmuştur. Dikdörtgenin büyüklüğü o kanal üzerinden gelen ziyaretçi sayısına göre belirlemektedir. Bu verileri metrikler üzerinden daha detaylı incelemek isterseniz birincil ve ikincil metrikleri seçebilirsiniz. İkincil metriklerin yoğunluğuna göre dikdörtgenlerin renginin değiştiğini belirtelim. Yeşil renk ne kadar koyu ise seçmiş olduğunuz ikincil metrikteki ziyaretçi değerleri o kadar fazladır. Tam tersi olarak eğer ki kırmızı renk yoğunlukta ise ziyaretçi değerleriniz o kadar düşük demektir. Şöyle bir örnek ile açıklayayım;

< Resime gitmek için tıklayın >


Aktif olarak kullanılan bir siteden aldığımız ziyaretçi verilerini inceleyeyim; Birincil metrik olarak yeni kullanıcıları ikincil metrik olarak da ortalama oturum süresini seçtim. Burada ki amacım bu ay yapılan SEO çalışmasından gelen yeni kullanıcıların sitede ortalama ne kadar süre kaldığını anlamaktır. Görüyorum ki organik arama sonuçlarından gelen yeni ziyaretçiler sitemde bir hayli vakit geçiriyor. Ancak sosyal medya ve paid search yani Google Adwords reklamlar üzerinden gelen yeni ziyaretçiler sitemi kısa süre sonra terk ediyorlar. Edindiğim bu bilgiler doğrultusunda reklamlar üzerinden gelen yeni ziyaretçilerin sitede kalma süresini arttırmak için yeni bir çalışma yürütmek gerekecek.

Kaynak / Aracı:
Ziyaretçilerin hangi domain üzerinden hangi kanal ile sitenize geldiğini görüntüleyebilirsiniz.

Yönlendirmeler:
Ziyaretçilerin hangi site üzerinden sitenize yönlendirildiğini görebilirsiniz.

Adwords
Google Analytics, Adwords reklamlarımızı daha iyi bir şekilde yönetebilmemiz için bizlere değerli bilgiler sunuyor. Öncelikle şunu belirteyim; Bu alanı aktif olarak kullanmak için ilk olarak Google Adwords hesabınızı Google Analytics hesabınıza bağlamanız gerekiyor. Google Adwords hesabının Analytics hesabına nasıl entegre edileceğiniz “Google Analytics Kullanım Rehberi – Kitleye Genel Bakış” adlı yazımızda sizlerle paylaşmıştık.

Kampanyalar

Google Adwords hesabınızda oluşturduğunuz kampanyalar sitenize ne kadar ziyaretçi kazandırdığını detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Google Adwords reklam gruplarına göre oluşturduğunuz kampanyaların edinme, davranış ve dönüşüm gibi varsayılan birincil boyutlarıyla inceleyebilirsiniz. Eğer buradaki veriler sizin için yeterli değilse ikinci boyut seçeneğinin altında bulunan E-ticaret, Edinme, Kullanıcılar, Reklamcılık, Sosyal, Zaman başlıklarının altında bulunan ek seçenekleri tercih edebilirsiniz. Yine aktif olarak Adwords çalışmaları yürütülen bir sitenin değerlerinden yola çıkalım. Aktif olarak Google Adwords merchant, metin ve görsel reklamları yayınlanıyor. Sabit olarak gelen birincil boyutların yanı sıra bu reklamlara hangi cihazlar üzerinden giriş yapıldığını öğrenmek için ikincil boyut olarak Kullanıcılar > Cihaz Kategorisi seçeneğini de seçtim. Buradaki amacım farklı cihazlar üzerinden gelen ziyaretçilerin sitede nasıl vakit geçirdiğini anlamaktır. Varsayalım ki mobil üzerinden gelen ziyaretçilerin hemen çıkma oranı çok yüksek. O zaman buradan anlamamız gereken şey sitenin mobil arayüz tasarımında bir problem var ki ziyaretçiler direkt olarak çıkıyor. Sitede gerekli kontrolleri sağlayarak düzenlemeler geliştirebilirsiniz. Böylelikle mobil üzerinden gelen müşterilerinizi de kaçırmamış olursunuz. Reklam maliyetleriniz de boşa gitmemiş olur.

Bunların yanı sıra Görüntülü Reklam Ağı, Video Kampanyaları ve Alışveriş Kampanyaları sekmesinden reklam modellerinizi ve kampanyalarınızı daha detaylı olarak inceleyerek ziyaretçi verilerini elde edebilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >

Adwords Treemap

< Resime gitmek için tıklayın >

Ziyaretçi verilerini görsel olarak inceleyebildiğimiz treemap sekmesi “Adwords” başlığında da karşımıza çıkıyor. Adwords reklam modellerinize göre ziyaretçileri görüntüleyebilirsiniz. Treemap başlığında verdiğimiz örneği reklam modelleri içinde uygulayabiliriz. Seçmiş olduğumuz birincil metrik yine “Yeni Kullanıcılar” , ikincil metrik ise ortalama oturum süresi yerine “Hemen Çıkma Oranı” olarak seçtik. Yani Adwords reklamlarım modellerimiz üzerinden gelen yeni kullanıcılar sitemizde ne kadar süre kalıyor? Hangi reklam modeli bizim için daha verimli olur? Bu ay ki Adwords çalışmalarımız da görüyoruz ki metin reklamlarından gelen ziyaretçiler sitemizde daha çok kalmış. O zaman bizde Adwords reklam çalışmalarımızı bu doğrultuda ilerletelim.

Teklif Ayarlamaları

Google Adwords’te tekliflerinizi oluşturmadan önce geçmiş ziyaretçi verilerini incelemeniz bir sonraki teklifinizde size yardımcı olacaktır. Reklam modellerinize göre ayrı ayrı listelenen verileri inceleyerek reklam kampanyalarınızı geliştirebilirsiniz.

Arama Sorguları

Hangi arama sorgusundan kaç ziyaretçi sitenizi ziyaret ediyor? Belirlediğiniz anahtar kelimeler üzerinden gelen ziyaretçilerin oturum süresini, hemen çıkma oranını ve daha birçok veriyi buradan görüntüleyebilirsiniz.

Günün Saati

Google Adwords’te istediğiniz saat diliminde reklamlarınızı gösterebilirsiniz. Google Adwords’ün bu özelliğinin yanı sıra bir de Analytics verileri de eklendi mi nokta atışı tespitler yapmanız daha kolaylaşacak. Hangi gün ve saat diliminde ziyaretçi sayınız artıyorsa reklam gösterimlerinizi o saat dilimine çekebilirsiniz. Böylelikle hedef kitleniz için doğru zamanı belirlemiş olursunuz ve reklam kampanyalarınızdan daha fazla verim elde edebilirsiniz.

Google Analytics Search Console

Google Analytics Google’ın bir diğer servisi olan Search Console verilerini de bizlerle paylaşıyor. Geçtiğimiz yıl buradan yaptığı duyuru bizleri heyecanlandırmadı diyemem. Site ziyaretçi değerlerini incelerken bir Google Analytics bir Search Console arasında gezinip inceleme yapmaktansa bu verilerin yalnızca bir araç üzerinde toplanması bizim için iyi bir gelişme oldu. Hali hazırda kullandığımızı ve verim aldığımızı söyleyebiliriz. Peki, “Google Analytics hesabına Google Search Console Nasıl Bağlanır? ” Öncelikle belirtelim ki search console hesabınızı bağlayabilmek için ilgili sitenin mülk sahibi olmalısınız. Eğer ki mülke yalnızca erişim izniniz varsa ayarların yapıldığı sekmeye ulaşamazsınız.

Google Search Console ile Google Analytics Bağlama

Adım adım ilerleyerek Google Search Console aracı ile Analytics aracını kısa sürede bağlayabiliriz. Google Analytcis’in bize sunduğu adımları takip ederek hızlı bir şekilde ayarlamaları yapabiliriz. O zaman başlayalım;

İlk olarak Edinme sekmesinden Google Search Console’da açılış sayfalarına tıklayalım. Karşınıza aşağıdaki ekran görüntüsü gelecek.

< Resime gitmek için tıklayın >

Search Console veri paylaşımı ayarlama butonuna tıkladığınız zaman aşağıdaki görüntüyle karşılaşacaksınız.

< Resime gitmek için tıklayın >

Search Console’u ayarlayın diyerek hangi hesabın ilişkilendirileceğini seçiyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >

Search Console aracında mülk sahibi olduğunuz tüm web siteleri listelenecek. Google Analytics’de seçmiş olduğunuz siteyi burada da seçerek bağlama işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız.

Açılış Sayfaları

< Resime gitmek için tıklayın >

Organik arama sonuçlarında ziyaretçilerin hangi sayfa üzerinden sitenize giriş yaptığını görüntüleyebilirsiniz. Edinme, davranış ve dönüşüm metrikleriyle elde ettiğiniz bu verileri daha iyi analiz edebilirsiniz. Açılış sayfalarının ve bu metrik değerlerinin bizim için ne faydası var diyecek olursanız şöyle açıklayabilirim. Yoğun olarak ziyaretçilerin giriş yaptığı sayfaları tespit edip bu sayfalar üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak diğer sayfalara yönlendirici içerikler, görseller vb. hazırlayabilirsiniz. Gösterim, Tıklama Oranı (TO), Hemen Çıkma Oranı gibi daha detaylı metrikleri inceleyerek ziyaretçilerin açılış sayfalarında geçirdiği zamanı ve tahmin edebilirsiniz.

Ülkeler

< Resime gitmek için tıklayın >

Ziyaretçileriniz hangi ülkeden sitenize giriş yapıyor? Özellikle uluslararası çalışmalar yaptığınız sitelerinizde bu veriler sizin çok işinize yarayacaktır. Ziyaretçileri ülke bazlı ayırarak sitenizde nasıl zaman geçirdiğini metrikler üzerinden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Cihazlar

Ziyaretçilerin masaüstü, mobil veya tablet hangi cihaz üzerinden sitenize ulaştığını ve cihaz türüne göre sitenizde metriklerin incelemesini yapabilirsiniz.

Arama Sorguları

< Resime gitmek için tıklayın >

Edinme> Search Console> Sorgular sekmesi üzerinden ulaştığımız arama sorguları sitenize organik aramalar ile gelen ziyaretçilerinizin hangi arama sorgusu ile sitenize ulaştığını görüntüleyebilirsiniz.

Sosyal

Sosyal medya platformları üzerinden sitenize gelen ziyaretçileri buradan inceleyebilirsiniz. Belirlediğiniz zaman diliminde hangi sosyal medya platformundan ne kadar kişi sitenizi ziyaret etmiş buradan görüntüleyebilirsiniz. Facebook sosyal medya adresinden gelen oturum, sayfa görüntüleme sayısı, ortalama oturum süresi ve sayfa/oturum değerlerini buradan inceleyebilirsiniz. SEO açısından sosyal medyanın önemi yadırganmayacak düzeyde. Sosyal medya yönetimi sırasında yaptığınız çalışmaların verimliliğini ölçmek için bu sekmede yer alan verileri kullanabilirsiniz. Size yarar sağlayacağından emin olabilirsiniz.

Kampanyalar

Dijital pazarlama çalışmaları kapsamında yayımlamış olduğunuz reklam kampanyalarından elde ettiğiniz geri dönüşümleri ‘Kampanyalar’ sekmesinden inceleyebilirsiniz. Google Adwords reklam modellerini, sosyal medya reklamlarını ve diğer mecralarda yayımlamış olduğunuz reklam kampanyalarından elde ettiğiniz ziyaretçi akışını buradan kontrol edebilirsiniz. Organik ve ücretli anahtar kelimelerden ziyaret eden kullanıcıları tespit ederek bir sonraki reklam kampanyalarınızda nokta atışı anahtar tespiti yapabilirsiniz.

Maliyet Analizi: Reklam kampanyalarınızdan ne kadar gelir elde ediyorsunuz? Yayımlamış olduğunuz reklam kampanyalarının size geri dönüşlerinde ne kadar kazandığınızı bu sekmede yer alan raporlardan inceleyebilirsiniz. Sizlere detaylı olarak sunulan bu rapordan ziyaretçi kanallarını, anahtar kelimeleri ve kampanyaları karşılaştırabilirsiniz.

Google Analytics edinme sekmesinde yer alan verileri hep birlikte inceledik. Aklınıza takılan soruları bizlere yorum kısmından veya iletişim bölümünden paylaşabilirsiniz. Bir sonraki Google Analiytics yazımızda görüşmek üzere takipte kalın 🙂

Kaynak: https://www.stratejikseo.com/google-analytics-kullanim-rehberi-edinmeye-genel-bakis/
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.