A

Teğmen
16 Temmuz 2015
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
6 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
A
3 yıl
Anakartın kutusunu açmadım daha, değiştireyim mi? (Sistem içeride)
Merhaba şu konuda sistem tavsiyesi almıştım: https://forum.donanimhaber.com/sistem-kurmamda-yardimci-olur-musunuz-birkac-sorum-var-rx-6800xt--150203796

Topladığım sistem şu:

CPU: Ryzen 7 5800x
GPU: Tuf Gaming rx 6800 xt
Ram: Cruc. Ballistix 3600 mhz 32 gb (16 x 2) CL16
PSU: Corsair rm850x
M.2: Evo 1 TB
Kasa: Tuf Gaming GT301 ATX
UPS: Makelsan Lion 2200VA
CPU Cooler: Arctic Freezer 2 360 ARGB
Anakart: b550m Tomahawk (wifi-sız)

Şimdi ben hala ram ve cpu coolerı bekliyorum ve kargonun biraz daha vakti var. Ben anakartı seçerken bazı parçalar daha aşağı seviyeydi, şimdi bakarken görüyorum ki mesela b550 tomahawk yerine x570 anakartlardan birini alırsam (birinde gen 3 chipset diğerinde gen 4 chipset varmış) hem ileri dönük desteği daha iyi olur hem çok iyi bilmesem de fonksiyonel bir artış olur diye düşündüm. Beklediğim parçalar gelene kadar bu iade olur.

Sizce değiştireyim mi? Anakartın daha kutusunu dahi açmadım. Değiştirmemi önerirseniz hangi x570 kartı önerirsiniz? Nerdeyse aynı fiyatlar.

< Resime gitmek için tıklayın >
A
3 yıl
Line Interactive UPS Seçmemde Yardımcı Olur musunuz?
Arkadaşlar yakın zamanda kasa topladım hala parçaları geliyor. Mahallemde ciddi elektrik sorunları olabiliyor ve binada topraklamalı bir sistem yok. Daha önce PSU'mu yaktı bu durumlar, hatta binada tüm elektroniklerden duman çıktığı oldu. Yeni sistemi iyi bir sistem kurduğum için böyle şeylere mahal vermek istemiyorum. O nedenle UPS almak istedim. Şimdi birkaç sorum var:

1) Line Interactive beni korur mu? Online almama gerek yok, değil mi? Daha önce forumdan arkadaşlar koruyacağını söylediler.
2) 1000VA bir UPS 600 Watt oluyor. Benim PCdeki ekipmanlar için yeteceğine dair yazılar okuyorum ancak bir forumda şunu okudum: "1000VAlık UPSten 700 watt çekerseniz kendini kapatır". Eğer bu doğruysa ve ben sistemi yorduğumda 600 watt üstü çekersem, ve o sırada elektrik sıkıntısı olursa bu beni korumayacak mı?
3) 2. soruya cevaba bağlantılı olarak 1000VA üstü bir şey bakmalı mıyım? 1500 VA, 2200 VA line interactiveler var, gerek var mı?
4) Tunçmatik ve Makelsan'ın çok ucuz ürünleri var (çok çirkin olsalar da), bu markalarla sorun yaşar mıyım? Bu UPSlerin standartlarına bakabileceğim bir şey göremedim, PSUlardaki gibi Gold, Platinum tarzı standartlar var mı?

Teşekkürler.

PC:
b550 tomahawk
amd rx 6800xt
32 gb ram
2 ssd 3 hdd
3 ya da 4 ekran olacak (sistemin çektiği gücü ayrıca etkiler herhalde?)
850W psu (corsair rm850x)
A
3 yıl
Sistem kurmamda yardımcı olur musunuz? Birkaç sorum var (RX 6800XT)
Merhaba, geçen yıl sonunda kuracağım sistemi şimdi kurabilecek hale gelebildim ekran kartı stoklarının gelmesiyle.

Elimde Asus TUF 6800XT var, serinin en uzun kartı. 31 cm uzunluğunda, 2.9 slots diyor bu anladığım bir şey değil ama belki alakalıdır diye söyleyeyim. Ben aslen 6800 alacaktım ama madenciler botlarıyla bu kartları ucuz çıktığında asla bırakmadığı için ve XT'nin maden kazancı 6800le aynı olduğundan ona yanaşmadıkları için bu kartı almayı tercih ettim. O yüzden bazı konularda soracaklarım var özellikle.

Ben bilgisayarda normalde 3 ekran kullanırım, geçen yıl yaşanan bir elektrik arızası hem ekran kartımı hem PSU'mu sakat bıraktığından artık bunu yapamıyorum. İşim de bilgisayarda, hobim de bilgisayarda, ama hep yavaş ve devamlı donan bilgisayarlar kullandım. Aktif olarak 3 ekran kullanıyor olmam RAM ihtiyacımı gösterir diye söylüyorum detaya girmeye gerek kalmadan. Bu notun yanında almayı planladığım ve karar veremediğim parçaları size notlarıyla aktarayım:

CPU: AMD Ryzen 5 5600x (6800 için uygundu ancak bunu seçmemin üstünden 9 ay geçti ve ekran kartını yükselttim, o yüzden geleceğe yönelik önerileriniz varsa dinlerim)
Anakart: MSI MAG B550M Mortar (Bu anakart Micro ATX ancak benim grafik kartım için bunu mu yoksa Tomahawk'ı yani ATX versiyonu mu seçmeliyim bilemedim, nasıl arattıysam soruma cevap bulamadım. Micro ATX kasalar ekran kartıma uymuyor yazdığına göre, kart 32 cm, kasalar 30-31 cm max limit koymuş. Tomahawk ile Mortar arasında boyut dışındaki tek fark Tomahawkta 2 PCIE slotu olması)
Bellek: Crucial Ballistix 2x16 DDR4 3600
Hafıza: Kingston A2000 1 TB M.2 2280 NVME SSD (NVME'ler hakkında bilgim gerçekten az o yüzden bir uyumsuzluk veya anlamsız bir seçim varsa belirtebilirsiniz)

----

PSU: Şimdi elimde sakat kaldı dediğim FSP 750W Gold çok da beğendiğim bir ürün var, bu ürün tam performansta çalışıyor mu bundan emin dğeilim. Kartım için önerilen düzey 750W bunu gördüm. Bu PSUyu acaba muayene mi ettirsem yoksa zaten 750W üstü harcayabileceğimden farklı bir PSU'ya mı yönelsem karar veremedim, bu konuda da yorumlarınızı merak ediyorum. Elektrik şirketinin yolladığı taşeron şirket ben evde yokken girip PSU'nun sigortasını değiştirmiş, bunu da kendileri söylemedi ben eski yanık sigortayı evde buldum. Binada elektrik sıkıntısı olmuştu tüm elektronikler yanmıştı. Muayene ettirirsem güvenebilir miyim tam olarak? PSU sakatsa sisteme sorun çıkarabilir gibi geliyor, bu kadar para yığmışken böyle bir hataya düşmekten korkuyorum.

Kasa: Anakartı mortar mı tomahawk mı almalıyım boyut olarak grafik kartıma uygun olanı bilmediğimden kasa da seçmedim, önerilerinize açığım.

UPS: Anlattığım elektrik olayları ve binanın topraksız sistemi yüzünden kesintisiz elektrik sağlayıcısı alacağım. Bunları araştırdım, bana uygun online ve line-interactive denilen 2 tür var. Online hep çalışıyor adından belli olduğu gibi ve minimum risk (2000-3000 TL), line-interactive'ler elektriği aletin içinden geçirip bir yandan şarj ediyor ama küçük bir transfer süresi oluyor (500-1000 TL). Line interactive almak sorunuma önlem olur mu? O aradaki transfer süresi PCye zarar verme riskine sahip mi? Bazı dönemler ciddi elektrik kesintileri oluyor defalarca art arda gelip gitmelerle ve benim elektroniğim hep açık olur.

Monitör: Seçtiğim monitörü yine 9 ay geçmesinden piyasada bulamıyorum. Oyun oynayacağım ancak ben hayatını 20 fps'e sığdırabilen biriyim. O yüzden daha önce hiç 60 hz üstü deneyimim olmadı. Seçtiğim monitör 27 inç 2K 165 hz 1ms bir monitördü. Monitör fiyatları gerçekten inanılmaz değişiyor, bu konuda da tavsiyenizi alabilirim. Mesela GSync, FreeSync gibi elementler varmış daha önce duymadığım.

Tek tek kasalara bakınca gördüm ki mesela Corsair iCue 220T Midtower'ın max grafik kart uzunluğu 30 cm, bendeki kart 32 cm. ATX kasa MicroATX anakart alırsam kasanın içi dolmayacak sanırım?

İlginiz için teşekkürler.

Edit: Bu kadar yazıyı okumak istemeyen olursa diye aşağıya partpicker resmini bırakıyorum. Yine de yukarıda alakalı partların parantez içinde veya devamında yazdığım yorumlar önemli bilgiler içeriyor sistemle ilgili:

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
A
9 yıl
Nefret Söylemine Uygulanan Ceza Hakkında
Merhaba.

Birkaç gün önce "Rudy Fernandez" adlı kullanıcı "LGBT" adlı (trol üyelik olduğunu biliyorum ama bunun önemi yok) başka bir kullanıcının açtığı bir konunun altına yaklaşık olarak şöyle bir yorum yazdı:

quote:

Bu adam homoseksüel ve insanım diye ortada dolanıyor.


Bu vatandaş 2-3 gün sonra sadece 4 gün ceza aldı. Yani futbol bölümünde rakip taraftarı kızdırmak için hakaretsiz vs. yazılan bir mesajla veya "6s", "fenevbahçe", "8taş" içeren mesajlarla aynı cezayı aldı.

Ben bu iki tarz mesajın nasıl aynı cezayı aldığını anlayamadım.

Yukarıda paylaştığım mesaj açıkça nefret söylemidir. Aşağıda Türk Ceza Kanunu'ndan nefret söylemi ile bir bölüm var, özellikle 216. maddenin 2. bölümüne dikkat edin.

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama
Madde 216-
(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Bu vatandaşın yaptığı hakaretin kanunlarımıza göre suçu 6 ay ila 1 yıl arasında değişiyor, o da eğer tehlike oluşturabileceğine dair güçlü bir argüman sunulamazsa. Eğer tehlike oluşturabileceği ve insanları galeyana getirebileceği gösterilirse cezası 3 yıla kadar artabiliyor.

Forumda nefret suçlarına dair farklı bir ceza uygulaması yok mu? Sizce de nefret söyleminin 4 gün ceza ile kapatılması saçma değil mi?

@Rudy Fernandez
A
9 yıl
İşletim Sistemi Taşıma Programı (Acronis Alternatif)
Merhaba arkadaşlar.

240 GB PNY SSD aldım yakın zamanda, MiniTool Partition Wizard'ın farklı versiyonlarıyla denedim ancak ssd'den çalıştıramadım bilgisayarı. "A disk error occured, press ctrl+alt+del to restart" hatası aldım en son.

Acronis programını önerdi yabancı forumlarda insanlar, bir sürü sürümünü denedim hiçbirinin trial'ında clone disk özelliği yok. Crackleyeyim dedim en son çare, cracklemek için bile önce trial serial'ı almak gerekiyor ve trial serial'ı vermedi site bana. Forumlarına başvurdum cevap vermediler. Trial serial yolluyoruz diye mail atıyorlar mail'de serial filan yok.

Bir keresinde de silinmedi program, silmesi için your uninstaller indirdim. Antivirüs arada böyle programlara reklam programı diye öter ya hani, hiç incelemeden artık sabrım taştı diye antivirüsü kapatıp indirdim bir de mystartsearch, savepass gibi abuk subuk adware'lerle uğraştım. Masaüstü simgelerimi silip tüm düzenimi bozdular, geri yükleme noktalarımı sildiler filan.

Kısacası acronis denen illet yüzünden başıma gelmeyen kalmadı.

Başka güvenilir, kullanımı kolay bir program var mı acaba?
A
9 yıl
Gizlenilen konuları nasıl görüp yönetebilirim?
Yanlışlıkla gizlediğim konular var. Bunları nasıl yönetirim?
A
9 yıl
1 TB WD Sabit Disk Fiyatları ve Performans
Arkadaşlar merhaba. Prime day indiriminden 60 dolara satılan 240 GB'lık SSD'den aldım. O zaman ya SSD ya sabit disk alırım diye düşündüğümden sabit disk almaktan vazgeçtim ancak bu fiyatlar fena durmuyor gibi geldi. Aslında Hepsiburada'da yaklaşık bir fiyat buldum. Blue 60 dolara geliyor kargo ile, bu 2.8 kurla 168 lira demek. Hepsiburada'da ürün 169 lira. Çok daha karlı çünkü 1 ay bekletmiyor.

http://www.hepsiburada.com/wd-blue-1tb-7200rpm-sata-3-0-64mb-3-5-sabit-disk-wd10ezex-pm-bd301330

http://www.amazon.com/Blue-Desktop-7200rpm-Internal-Drive/dp/B0088PUEPK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1437457574&sr=8-1&keywords=wd+1+tb+blue
http://www.amazon.com/Green-1TB-Desktop-Hard-Drive/dp/B006GDVREI/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1437457574&sr=8-6&keywords=wd+1+tb+blue
http://www.amazon.com/Green-2TB-Desktop-Hard-Drive/dp/B008YAHW6I/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1437457788&sr=8-1&keywords=wd+2+tb+green

Bu fiyatlar daha sonra ihtiyacım olduğunda tekrar bulabileceğim ya da daha ucuzunu görebileceğim fiyatlar mı acaba? Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Bir sorum daha olacak, Green gerçekten fark yaratacak kadar enerji kullanımı/uzun ömür sağlıyor mu? Eğer fark yaratacak bir şey yoksa Blue'ya neden tercih ediliyor? Sanırım Black en yüksek performansı çok güç yemesi ve ses çıkarması karşılığında sağlıyormuş ve Red farklı hızlarda dönebilme özelliğine sahipmiş. Sanırım bu farkları yeni öğrenmiş birinin bu ikisine pek de ihtiyacı yok, zaten şu anki hızıma alışık olduğumdan siyah için fazladan 20-30 dolar ödemek de pek istemiyorum.

Teşekkürler.

Edit: Şu anki hard diskim aşağıdaki:

http://www.amazon.com/SEAGATE-Internal-Hybrid-Hard-Drive/dp/B00ICHIZQE/ref=sr_1_11?ie=UTF8&qid=1437459387&sr=8-11&keywords=seagate+1+tb+sshd+hybrid
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.