Merhabalar,

Eski kullanıcı adı "takingthere27" sonraki "CarlManfred" ve şu an "MidCruyff" olan (muhtemelen sonrasında tekrar değişecek) forum kullanıcısına sahibi olduğum Red Dead Redemption 2 oyununun p2 hakkı satılmış, hesabın ilk sahibi olmama rağmen, p2 hakkını devreden ya da oyunu satın alan son arkadaşlar bana bilgi vermediler. Bu yüzden oyunun kimde olduğunu bilmiyordum.

One X konsolumda p1 olarak tanımlı olan bu hesabı, konsolu 2020 Ekim ayında satarken, satacağım kişi oyunu istemeyip fiyatta indirim talep ettiği için hesaplarımdan kaldırıp şifresini değiştirmiş ve kendim için rafa kaldırmıştım. Ne olur ne olmaz diye şifresini değiştirip, forumdan hesabın p2 hakkını kullanan kişinin bana ulaşmasını sağlamıştım. Bu arkadaş bana ulaşıp eski şifreyi söyleyince, yeni şifreyi vererek kullanmaya devam etmesini sağladım.

Arkadaşa şifreyi verdiğimde tüm hakları olan ve asla yeni konsola tanımlamadığım hesabı, oyunu oynamamış bir dostuma ödünç vermek istediğimde haklarının bittiğini birlikte öğrenmiş olduk. Arkadaşımıza mesaj attım ama p1 hakkı asla kullanmadığını, oyunu diğer satın alan kişilere sormam gerektiğini belirtti.

Arkadaşın günahını almamak için oyunu satıp satmadığını ya da şifreyi başkasıyla paylaşıp paylaşmadığını sordum. Oyunu kendisinin p2 olarak kullandığını ve kesinlikle şifreyi başkasıyla paylaşmadığını söyledi.

Bilmediği kısım şuydu, oyun ilk çıktığında hesabı kendim açarak satın almıştım. p2 hakların el değiştirmesi ve p1 kayıtlı olan konsolumu sattığım için tüm haklarıyla birlikte şifre değiştirip hesabı güvene almak istemiştim. Yeni nesil güncellemesi gelmediği ve oyunu ilk çıktığında bitirdiğim için, yeni aldığım konsola p1 olarak tanımlamak istemedim.

Neyse sonuç olarak haklar kendi kendine gittiği için (şifreyi bu arkadaştan başka bilen yok) arkadaşımız mağdur olmasın diye ben de bunu sineye çekecektim. Fakat arkadaşın geçmişine baktığımda aynı oyunları defalarca farklı kişilerden satın aldığını, bu işin ticaretini yaptığını, sattığı siteler ve forumda benzer sorunlar yaşadığını gördüm. Örneğin RDR2'yi forumda kaç kere satın aldığını ben sayamadım, belki siz sayabilirsiniz.

Bu yüzden bu arkadaşa oyun satarken birden fazla kez düşünmenizi ve başka insanları da mağdur edebileceğinizi bilerek alışveriş yapmanızı tavsiye ederim. Bütün bunları bilerek oyun almak ya da satmak size kalmış, ben yaşadığım mağduriyeti sizinle paylaşmak istedim.

Aslında oyunu hiç umursamıyor olsam da arkadaşın beni aptal yerine koymaya çalıştığını ve hesapları birden fazla kişiye kiralayıp sattığını öğrendiğim için hesabın şifresini değiştiriyorum. Arkadaşımızın cevap hakkı mevcut, özelden de şifreyi ona tüm haklarıyla devrettiğimi ve hesabın tek sahibi olduğumu söylediğimde mantıklı bir cevap veremedi, hatta en son cevap vermemeyi tercih etti.