Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
26
Cevap
1600
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Paralel Park nasıl yapıyorsunuz?
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar renault clio kullanıyorum manuel, ehliyeti alalı 1-2 ay oldu sürüşte ve l parkta problemim yok ama paralel parkta çok kötüyüm. Youtubedan bir kaç video izledim ama o tekniklerin çoğu yerde işe yaramadığını fark ettim. Siz nasıl park ediyorsunuz? 0 yanaşmaya çalıştığımda ya kaldırama girecek gibi oluyorum ya da kaldırıma çok uzak kalıyorum. (denediğim teknik sağa park etçeksem öndeki araçla kendi aracımı eşitliyorum sonra sol aynada arkadaki aracı görene kadar tam sağ geliyorum, sonra direksiyonu düzlüyorum sağ aynanın ucunun öndeki aracın arka köşesiyle kesiştiriyorum sonra tam sol yapıyorum, bu teknik bazen işe yarıyor bazen yaramıyor o yüzden sevmiyorum çok.)



B
3 yıl
Yarbay

Tecrübe ile olacak şeyler bunlar. Size verdikleri ezber bilgi tamamen sınavı geçebilmenize odaklı. Önce aracınızı tanımalısınız. Sınavda yanlış hatırlamıyorsam araç uzunluğunu 1.5 katı kadar bir alana paralel park yaptırıyorlardı. Trafikte her zaman böyle olmuyor bir bakıyorsunuz santim santim ileri geri ile giriyorsunuz.

İlle de anlat derseniz gireceğim boşluğu biraz geçip tam sağ yapıyorum arabanın arka kısmı içeri girince sağ aynadan sağ arka tekerin ilerlediği noktaya göre sağa sola düzeltmeler yaparak önde ki ve arkadaki aracı kollayarak çizgiye oturtturuyorum arkadan akan bir trafik yoksa sol ayna ile işiniz yok zaten.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

aynen hocam direksiyon kursları çok yetersiz özellikle park konusunda. teşekkür ederim ben de öyle yapıyorum ama çok manevra oluyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @bnym97
R
3 yıl
Yüzbaşı

Pratikle olacak hocam bunlar. Arabadan arabaya değişiyor işte. Kimi aracın arkası uzun, kimisinin lastik bitiminden hemen sonra bitiyor. Aracı tanıdıktan sonra iğne deliğinden geçirecek noktaya geliyorsunuz yapa yapa. Çok müzdaripseniz bu konudan, kendinize boş bir yer bulun, önünüze arkanıza aynanızdan görülecek şekilde bir şeyler koyun. Onların arasına girip çıkıp park edin. Ama zamanla olacak bir şeye bu kadar kafa yormayın bence.

Ben kendim ise aracın arka tekerine kadar öndeki arabanın yanına geliyorum, sonra tam sağ, kaldırıma iyice yanaştıktan sonra öndeki araca çarpmayacak şekilde sola kırarak giriyorum. Sonra ileriye takıp ufak bi sağ yapınca tam boşluğa oturmuş oluyor araç.



B
3 yıl
Yarbay

youtubeda zafer aksoy ve dilek ayaz yaz. diğerleri kafa karıştırıyor. ikisinden birini izleyerek yaparsın


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
3 yıl
Teğmen

Yaptığınız taktik doğru en basiti ama bunun bazen işe yaramamasının bir iki nedeni var. 1. nedeni öndeki arabaya iyice yanaşmanız lazım arada çok mesafe kalırsa kaldırımdan uzak kalırsınız. 2.si ise eğer öndeki araç geniş bir araç ise transit vs kasası geniş olur yine dışarda kalırsınız ya da araba çap durur.

Bu taktiği uygulayarak kendiniz de zamanla artık arkadaki arabanın köşesine göre değil tamamen kendi alışkanlığınıza göre aracı kırarsınız. Bu da pratik ile oluyor. Deneye deneye.

Düzenleme: bem teker arkadaki arabanın köşesi vs bakmıyorum artık. Kafama göre.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinanakgl -- 24 Mayıs 2021; 17:2:17 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Dilek Ayazın taktiğini beğendim teşşekürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @büdünün kaşı
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

o taktiğin kötü yanı arkadaki araca göre yapıyoruz ve açı arkadaki aracın uzaklığına göre değişiyor o yüzden bazen kaldırıma 0 geliyorum güzel park ediyorum bazen kaldırıma çıkcak gibi oluyorum falan o yüzden sıkıntılı ama en iyisi sanırım 45 derece yapıp kaldırıma olan uzaklığı ayarladıktan sonra tam sola kırmak


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sinanakgl
S
3 yıl
Teğmen

Siz kendi arabanızın dönüşünü az çok ezberlersiniz nerde ne kadar toplar gibi. Bu işi yapmaya başlayınca zaten kuralları unutur artık eliniz ayağınız gibi olur.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Emir7530
B
3 yıl
Yarbay

bende yeni yeni öğreniyorum. benzinliğe, yıkamaya, lasik kontrolüne vs gittim. dönel kavşak vs girdim çıktım her yere. ama 1-2 güne özel ders almaya başlayacam. ömür boyu işime yarayacak nasılsa. aynayı indir iyicene hocam aşağı tatik o az önce biraz daha yanaştım kaldırıma açıktı biraz. kaldırıma yanaş tam kırıp sonra diğer tarafa kır tam gir. tamamdır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Emir7530
S
3 yıl
Teğmen

merhabalar ;
1-2 ay çok çook kisa süre deneye deneye, hafif çarparak , lastiği sürterek öğrenirsiniz
kafaya takmaya değmez . 5-10 bin km sonra her yere park edersiniz
paralel yanaşmanın taktiği yok,çünkü paralalel park yerlerinin standardı yok
dar sokaklarda sol tarafı kurtarman lazım , çok dar yerlere dik girmen lazım .
kursta sınavda park yeri standart, ama hayatta herşey değişken


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

özel derse gerek yok be araba sürmeyi iyi bilen biriyle çık dışarı hocadan çok farkı olmaz


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @büdünün kaşı
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

aynen hocam zaten park dışında sıkıntım yok, uzun yol bile yaptım tek başıma ama parkta kötüyüm diye arabayı süresim gelmiyor psikolojimi bozdu




Bu mesajda bahsedilenler: @Shelby_
S
3 yıl
Teğmen

45 derece falan kafa karıştırır. Öndeki arabaya yanaşın. Eşitlemeyle uğraşmayın. Sıfıra sıfır olmak zorunda değil. Sağ aynayı alçaltın. Tam kırın girin cebe. Baktın kaldırımla aranızda sallıyorum kaldı 30-40 cm vs hb sizin araba zaten. Kırım tam tersine. Baktınız kaldırıma denk geliyor bir dahakine 1 metre kala. Şimdi ben arabada az çok anlıyorum da buradan onun ölçüsünü vermek zor. Alışırsınız düşünmeyin yapın. Ben böyle öğrendim.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Emir7530
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

kaldırıma denk gelirse düz bir şekilde öne doğru gidiyorum tekrar tam kırıp giriyorum öyle güzel oluyor, teşekkür ederim tavsiyeler için




Bu mesajda bahsedilenler: @sinanakgl
B
3 yıl
Yarbay

hocam etrafımdaki bana araba sürmeyi öğretecek adamlar kendi bilmiyor. kavşağa giren çıkandan haberi yok. belki biliyor anlatamıyor. milletinde işi var pandemi de şmdi uğraşılmaz kimseyle. yaşta olunca ilk araba sıfır aldım riske girmeyim hiç o da benim lüksüm olsun diyorum. bursada armut comdaki en iyi hocadan alacağım. memnun kalmayan yok. yoksa şimdi de çıkıyorum kendim ama yanımda bilen biri olsun hatamı söylesin. 3-6 ayda kendim edineceğim tecrübeyi max. 1 aya sıkıştıracağım çnkü hızlı geçmem lazım süreci.




Bu mesajda bahsedilenler: @Emir7530
2
3 yıl
Yüzbaşı

Valla hocam zamanla tecrübe kazanırsın. Eğer yanaşırken panik kapıyorum dersen https://www.hepsiburada.com/dikiz-ayna-ekran-5-0-inch-8-led-eksiksiz-tam-set-geri-gorus-geri-vites-kamerasi-p-HBV00000O0HK7 şunu alıp taktırabilirsin en azından alışana kadar. Ben senelerdir bunu kullanıyorum büyük kolaylık valla. Buna gerek yok dersen al yanına 3-4 tane 5 lt bidon git boş bi alana kendine göre ayarla paralel park çalış. Bizim buradaki pazar yerinde haftasonu öyle yapıyorlar.



G
3 yıl
Yüzbaşı

Sağa park edeceksen öndeki araca iyice yakınlaşacaksın, yaklaşmazsan dışarıda kalırsın.Sonra yanında duracaksın, durduğunda yandaki aracın arka kısmını yani aracın tam bittiği köşeyi, kendi aracının sağ arka kapının kelebek camının çitasıyla kesiştireceksin, eğer kelebek camı yoksa tam camın bittiği noktaya denk gelecek.

Sonra direksiyonu tam sağ yapacaksın, önce sol aynadan yoldan gelen bir araç var mı diye kontrol ettikten sonra sağ dikiz aynasına bakarak yavaşça geri geleceksin.Kaldırıma belli bir açı yaptıkdan sonra, sol dikiz aynanda arkadaki aracın sol farını gördüğünde direksiyonu düz konuma getireceksin.Aynadan baktığında kendi aracının sol yanı arkadaki aracın sol farına bakıyor olacak.Sonra çok az tekerler düzken geri geleceksin.

Fazla değil, aracına göre değişir tabi ama bir adım felan gelsen yeter.Sonra direksiyonu tam sola çevirip geri geri geleceksin.Kaldırıma paralel olduğunda parkı tamamlayacaksın bu kadar basit.Eğer arkadaki araçla mesafen kalmadığı halde hala paralel olmadıysan direksiyonu tam sağ kırıp ileri giderek aracın burnunu içeri sokup paralel park yapabilirsin.

Şahsen o videolarda direksiyon hocalarının gösterdiği teknikler felan hikaye tırt yani herzaman işe yaramıyor, ben ingilizce araştırıp bu işi anlatan yabancı kişilerden öğrenmiştim.Bizede kimse park yapmayı felan öğretmedi zamanında, direksiyon dersi bile almadan ehliyet almıştım ben.Ne sınavda nede sürücü kursunda bir kez bile park etmemiş biriydim.Sonra kendi aracımı alınca baktım park edemiyorum nasıl park yaparım diye internetden bir video izledim ve sonra çıkıp ilk denememde aracı paralel park ettim.Yani çok zor birşey değil işin mantığını kavradıktan sonra kolayca öğrenebilirsiniz.

Aslında önemli olan size verilen tekniklere taktiklere tam bağlı kalmamak sizin olayın mantığını kavramanız lazım.Çünkü her teknik her koşulda işe yaramayabilir.Mesela çok dar bir sokakta iki taraftada araçların park halinde olduğu bir yerde park ediyorsunuzdur ve yukarıda anlattığım şekilde park etmeye çalışırsanız direksiyonu tam sağ kırıp geri gelirseniz aracın burnu sola çok açılır ve soldaki araca çamurluğunuzu veya tekerinizi vurabilirsiniz.

Ozaman ne yapacaksınız peki ? Direksiyonu bir buçuk tur çevireceksiniz sağa ondan sonra geri gelip arkadaki aracı gördüğünüzde bu sefer bir adım değil üç adım direksiyon düz şekilde geri geleceksiniz.Daha sonra direksiyonu sola kırıp içeri gireceksiniz.Yani demem o ki şartlara göre yapılacak hamleler ve adımlar değişebilir.Sizin yapmanız gereken olayın mantığını kavrayıp daha park yerine yanaşmadan otomatik olarak buraya şu şekilde girmeliyim diyerek o park yeri için en doğru tekniği kullanmanız lazım.

Yok öyle direksiyonu iki sağa çevirdim beş adım geldim üç adım gittim park ettim felan yani.Bunlar temel eğitimler ama pratikte gerçek hayat koşullarında pekte işe yaramayan şeyler.O yüzden farklı farklı teknikleri araştırıp öğrenin bunları birbiriyle harmanlayın ve olayın mantığını kavrayıp kendi stilinizi oluşturun.Herkes aynı şekilde park edecek diye birşey yok.

Mesela sürücü kurslarında öğretilen sol dikiz aynanda kaldırımı göreceksin felan gibi teknikleri denedim kesinlikle bir halta yaramıyor, ya kaldırıma vuruyorsun tekeri yada çok uzak kalıyorsun.Ben kendi bildiğim gibi park ettiğim zaman ise sıfıra sıfır yanaşıyorum istediği kadar dar olsun park yeri fark etmiyor.Tabi birazda tecrübe işi ama bir hafta içinde sürekli deneyerek alışırsınız ve kas hafızanıza bu işlendikçe artık otomatik olarak park edebilir hale geleceksiniz zaten.O yüzden fazla stres yapmayın zamana bırakın farklı yöntemler denemekten çekinmeyin.İyi forumlar.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

teşekkür ederim hocam




Bu mesajda bahsedilenler: @LVL99
S
3 yıl
Teğmen

Aracınızın aynalarına kör nokta aynaları takın. 10 Tl civarı bir ürün. Arka tekerleri görecek şekilde ayarlı dursun çok işinize yarar.