Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12
Cevap
719
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Nvidia DLSS 4.5 erken testlerde çuvalladı: Performans düşürüyor
A
geçen hafta (7023 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Nvidia DLSS 4.5 erken testlerde çuvalladı: Performans düşürüyor
Nvidia'nın CES 2026'da duyurduğu DLSS 4.5 sürümü, yepyeni gelişmelere ek olarak performans tarafında önemli soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Özellikle RTX 2000 ve RTX 3000 serisi ekran kartlarında, DLSS 4.5'in DLSS 4'e kıyasla ciddi FPS kayıplarına yol açtığı ortaya çıktı.



DLSS 4.5 eski nesil kartlarda performans düşürüyor



Kaçıranlar için DLSS 4.5, Nvidia'nın ikinci nesil transformer tabanlı modeline geçiş yapıyor. Nvidia, bu modelin daha fazla hesaplama gücü kullandığını açıkça kabul etti. Şirketin paylaştığı bilgilere göre DLSS 4.5, önceki sürüme kıyasla yaklaşık beş kat daha fazla hesaplama gerektiriyor. Bu durum, özellikle Tensor çekirdeklerinde FP8 hızlandırma desteği bulunmayan RTX 2000 ve RTX 3000 serilerinde performans kaybını daha belirgin hale getiriyor.



Erken test sonuçları ise bu tabloyu doğrular nitelikte. RTX 3080 Ti ile yapılan Cyberpunk 2077 testlerinde, 4K çözünürlükte ve RT Ultra ayarlarında DLSS 4.5 Kalite modu, DLSS 4'e kıyasla yüzde 24 daha düşük FPS üretiyor. Aynı senaryonun 1440p çözünürlükteki testinde düşüş yüzde 14 seviyesinde kalırken, ışın izleme kapatıldığında dahi yaklaşık yüzde 20'lik bir performans kaybı gözlemleniyor.



Benzer şekilde The Last of Us Part II'de, 1440p yüksek ayarlarda DLSS 4.5, DLSS 4'e kıyasla yüzde 14 daha düşük kare hızları sunuyor. RTX 4000 ve RTX 5000 serisi tarafında tablo daha dengeli olsa da, fark tamamen ortadan kalkmış değil. Nvidia, FP8 hızlandırma sayesinde RTX 5000 serisinde performans kaybının yüzde 2-3 ile sınırlı kaldığını söylüyor.



Ayrıca Bkz.Nvidia DLSS 4.5 geliyor: 6x Frame Gen, 2. nesil transformer ve dahası



Buna karşın, kullanıcı testlerinde RTX 4000 ve RTX 5000 serisi kartlarda yüzde 14-16 seviyelerine ulaşan düşüşler rapor edilmiş durumda. Şu an için Nvidia, DLSS 4.5'in özellikle Performans ve Ultra Performans modlarında kullanılmasını öneriyor. Kısaca DLSS 4.5'in daha çok yüksek çözünürlük ve agresif ölçekleme senaryolarına uygun olduğu vurgulanıyor.




Kaynak:https://www.techspot.com/news/110835-dlss-45-improved-visuals-come-20-performance-cost.html

 Haberi Portalda Gör

Su sacmaligi da yok teknoloji yok yapay zeka ayagina yurtturdular
Yoruma Git
xenver - geçen hafta +9
B
geçen hafta (16283 mesaj)
Yarbay

5070 ti de bi last of us 2 de açabilmeyi başardım onda da fps düşüşü olmadı, cyberda sorunlu çalışıyor ray reconstruction dlss 4.5 açılmasına engel oluyor





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-2 Spirit -- 7 Ocak 2026; 21:23:20 >

X
geçen hafta (217 mesaj)
Teğmen

Su sacmaligi da yok teknoloji yok yapay zeka ayagina yurtturdular



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

H
geçen hafta (5161 mesaj)
Yarbay

anlaşılan yazılımla kartların ömrünü uzatıp bize yazılım satmaya devam




R
geçen hafta (813 mesaj)
Yüzbaşı

4000 serisi kartlarda deneyen var mı?




F
7 gün (1901 mesaj)
Yüzbaşı

Nvidia yakında oyuncu ekran kartı üretimini sonlandıracak sanırım. Elinizdekiyle oynayın diye DLS 185 çıkarıcaklar.



D
7 gün (109145 mesaj)
Yarbay

Ulan millette hemen kötüleme peşinde direkt ağlıyorsunuz bekleyin biraz düzelir inşallah




S
7 gün (1816 mesaj)
Yüzbaşı

5 ocakta güncellemeyi yaptım hiçbir oyun açılmaz oldu tekrar eski 18 aralıktaki sürücüyü yüklüyorum bakalım düzelcekmi



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

#
7 gün (6306 mesaj)
Yarbay

Bu fps düşüşleri oyundan oyuna hatta kart serisine göre değişken olduğu bariz. Rtx 4080 super ile aktif oynadığım 3-4 oyunda gözle görülür bir fps düşüşü yaşamadım. Dlss 4.5, 4.0 göre özellikle 4k dlss performance seçili ise harikalar yaratıyor.



M
6 gün (2087 mesaj)
Binbaşı

DLSS P ve Ultra P bile baya baya kullanılabilir olmuş 4K da. Hareket halindeki görüntüde baya düzeltmeler var. FPS de toparlanır tam çıktığı zaman. AMD de yakında kopyaladığı bir sistemi duyurur her zamanki gibi.



S
dün (8022 mesaj)
Yarbay

Oyunlardaki keskinlik cok artmis. İlk yaptigimda inanamadim native 2k falan sandim. Hic performans modu gibi degil. Native cozunurlukten daha iyi gozukuyor saka gibi.
4.5 balance oynuyorum genelde
2k goruntu icin yorumum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
dün (2274 mesaj)
Binbaşı

DLSS 4.5 Daha çok görüntü kalitesine yönelmiş durumda. Bu sebeple DLSS 4.0 Quality modu ile DLSS 4.5 Ultra Performans Modu görüntü kalitesi olarak çok yakın ve bu sebeple FPS artışı söz konusu oluyor. Her iki modelde aynı şekilde Quality yada Balance gibi modlar seçilirse DLSS 4.0 Göre Performans düşüşü var lafın kısası DLSS 4.5 Performans yada Ultra Performans seçilerek daha fazla FPS elde ederken, DLSS 4.0 daki Quality mod grafik kalitesine eşitlemiş olacağız.




_____________________________

Eski kullanıcı adı: Black Soul


F
dün (1557 mesaj)
Binbaşı

Klasik DH editörleri ve haberciliği...

Ben eminim editör ne paylaştığını bile bilmiyordur..

DLSS 4.5 ile 4K Performance modunda 2K Native'den daha iyi görüntü alıp üstüne 2K'da alabileceğin FPS'in üstüne çıkıyorsun.

Bence NVIDIA uzun vadede "DLSS Quality/Balanced/Performance..." gibi şeyler kaldıracak.

Sadece DLSS açacağız. Yapay zeka sahneye göre ne lazım onu bize sunacak.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.