Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
11
Cevap
981
Tıklama
0
Öne Çıkarma
neden aklımda kalmıyor?
K
4 yıl
Er
Konu Sahibi

Sorun şu ki her ne kadar felsefe, psikoloji, bilim, sanat, tarih gibi konular ilgimi çekse de ve onlar hakkında bilgi edinmeye çalışsam da maalesef aklımda kalmıyor. Hatta bazı şeylere ne kadar ilginç diye tepki verdiğim de oluyor ama sonrasında çok az, önemsiz olan yerlerini hatırlıyorum genelde. Bunun neden olduğunu bilmiyorum. Aranızda yaşayanınız veya nasıl geçeceğine dair bir bilgisi olanınız var mı? Varsa yardım edin lütfen çünkü aldığım kitapları, okuduğum tonla şeyi boşuna yapıyormuşum gibi hissetmeye başlıyorum ve bu ister istemez insanı üzüyor.



G
4 yıl
Yüzbaşı

Felsefe ağır konuları ele aldığı için ilgin olsa dahi düz okuma yaparak öğrenmezsin. Önemli gördüğün yerleri not almanı tavsiye ederim. Aklında kalmayan konuyu tekrar edip üzerine uzun süre yoğunlaş. Argümanlar arasında ilişki kurmayı, çıkarım yapmayı öğrenmeye çalış ve saire.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
4 yıl
Yarbay

Bir konu tartışılmadığı ve üzerine düşünülmediği sürece akılda kalmaz diye düşünüyorum. Mesela atıyorum din felsefesi üzerine bir kitap okudunuz üzerine düşündükten sonra fikirlerinizi belirterek bu konu hakkında tartışma konusu açılabilir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

N
4 yıl
Moderatör

Çapraz okuma yapabilirsin. Aynı konu hakkında birkaç kaynağı deneme yapma amacıyla okumaya çalış. Hiç zihnini zorlamayan bir yapıda olsan bile böyle daha çok şey aklında kalabilir. Yukarıda arkadaşların verdiği tavsiyeler de bence geçerli ancak genel olarak düşünmeli; bunlar yalnızca felsefe için geçerli değil. Her konuda yani bilim, tarih, sosyoloji, ekonomi aklına ne geliyorsa geçerli sayılırlar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Yüzbaşı

Nat Alianovna da demiş fakat onun aksine, benim aklıma "çapraz okuma" terimi gelmemişti. X konusuna birçok yerde denk gelince veyahut okuduğum bir yazıda x konusu cidden vurgulandığında veya o konuyu bir yerde konuştuğumda konu aklımda kalıyor. Bunu da kasten yapmıyordum. Hakikaten aynı konuları farklı yerlerde görüp anlamak yapbozdaki parçaları birleştirmek gibi. Sonunda "büyük oyunu" görüyor gibi oluyorum :). Kulakları çınlasın, İskender Öksüz'ün kitaplarında çokça birleştirilen meseleleri fark edince çok faydasını gördüm.
Yine de bazen, birisine bir kitap öneriyorum; muhatabım da kitabın ne hakkında olduğunu soruyor ama o an kitapta yazılanları tekmil unutuyorum ve uyku arifesinde "vay slk ben, nasıl aklına gelmez" diye yatakta ızdırap çekiyorum :(.

Etimoloji de buna benziyor. Mesela "tekmil"in kökü "kemal"le kökteş. Kök tahlili(halletmekle kökteş)/analizi/çözümlemesi yapınca ve fark edince o kelimeyi, anlamını hiç unutmuyorum.



N
4 yıl
Moderatör

Özellikle bilimsel konularda kitaplar birbirinin dediklerini çok tekrar ediyorlar. Kendi deneyimlerime göre en çok bilim okuması yaparken bir şeylerin hafızada kalmasını kolaylaştırıyor. Özellikle de tarih, fizik gibi daha karmaşık konularda yapbozu birleştirir gibi oluyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
3 yıl
Binbaşı

Yalnız değilsin, ezber bilgiler benim de aklımda kalmıyor.



G
3 yıl
Yüzbaşı

Not al.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

T
3 yıl
Yarbay

bence öğrenme tekniği ile alakalı. mesela hızlı okuma, yavaş okuma, normal okuma, okurken bahsi geçen konulara dair not alma, okuma bittikten sonra özet çıkarmak. çalışma süresi, dikkati verememek, bir an önce okusam da bitse havasına kapılmak, okunan kitaptaki anlatım şekli ve yazarının kullandığı anlatım dili yani birçok faktör var. dolayısıyla, kendine ait özel not alman gerekiyor bence de. şu da var, çok istesen de meslek edinemesen bile hobi olarak çalışmana devam edebilirsin.



Z
3 yıl
Yarbay

Üzerinde düşünmediğin konular aklında kalsa bile yüzeysel olarak aklında kalacaktır,o şeylere dair temaları kavrayamadan

Unutan adam bir ihtimal bazı temaları keşfedebilir ama unutmayan adam kendisini ıvır zıvırla kaybedebilir

Ama felsefe de biraz böyledir.Boşluğa bakar.Kaybedenlerin izini sürmek adına bunu yaparız.Kaybedenler gerçek şanslılardır.Biz sadece not alanlarız



G
2 yıl
Yüzbaşı

Zihnimde kalmıyormuş gibi hissediyorum sonra birisi sınadığında bilgiler ortaya çıkıyor(genel olarak).



O
2 yıl
Çavuş

bir şeyin zamanınızı alması , ilginizi çekmesi bazı bazı megaleniz olması ile hayat gaileniz olması arasnda fark vardır. bence bunu sorun etme. yaptığın iş bu değilse. çok zengin olup tek kaygın kültür mültür işleri değilse yaşadığın çok normal hatta bana göre ortalam yaşantısı olan herkes senin gibi hissediyordur bu konularda



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.