Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
450
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Neden 5ghz wifi, ethernet bağlantımdan daha hızlı?
Y
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Son günlerde kafamı kurcalayan bir durum var, sorun mu değil mi çözemedim ancak kesinlikle performansı etkiliyor.

Biliyorsunuz çoğu kullanıcı speedtest.net üzerinden test yapar, hatta kimi zaman ISS'ler de speedtest sonuçlarını baz alarak internet kalitesini değerlendirir. Ancak ben speedtest sonuçlarına pek güvenmediğim için hız testini farklı sitelerden yapıyorum. Bunlardan biri de testmy.net, uzatmadan sorunuma geçeyim;

Test için 2 farklı bilgisayar kullandım: Wifi 5GHz ile bağlı laptop ve CAT6 ethernet kablosu ile bağlı masaüstü bilgisayar.

Test sonuçları;
Laptop testmynet Multithread kapalı
< Resime gitmek için tıklayın >
Laptop testmynet Multithread açık
< Resime gitmek için tıklayın >
Laptop speedtest
< Resime gitmek için tıklayın >
Masaüstü testmynet Multithread kapalı
< Resime gitmek için tıklayın >
Masaüstü testmynet Multithread açık
< Resime gitmek için tıklayın >
Masaüstü speedtest
< Resime gitmek için tıklayın >

Test sonuçlarında görüldüğü üzere laptop ile yaptığım tüm testler paket hızıma uygun sonuç verirken (Twitch'te de sorun olmuyor) masaüstü bilgisayar ile yaptığım testlerde multithread kapalıyken yapılan test hariç sonuçlar aynı olmasına rağmen o testte çıkan 7.7 Mbps (genelde 11 Mbps çıkıyor) örneğin Twitch'te de sorun yaşamama sebep oluyor, herhangi bir yayını izlerken görev yöneticisinde hızım 11 Mbps'i geçmiyor (Max 11, genelde yayıncının bitrateiyle çok yakın değerlerde oluyor ve yayın sürekli donmaya başlıyor, laptopta böyle bir sorun yok).

Bu sorunu İngilizce ve Türkçe araştırmama rağmen ilgili bir içerik bulamadım. Çoğu kaynakta ethernet kablosunun değişmesi gerektiğini yazmışlar ancak speedtest ve multithread sonuçlarında görüldüğü üzere paket hızlarına ulaşabiliyorum.

Laptop kablosuz olarak bağlanmasına rağmen ethernet ile bağlı masaüstü bilgisyarımdan daha yüksek test sonuçlarına (özellikle testmynet single testinde) nasıl ulaşıyor? Bu konuyla ilgili bilgisi veya tecrübesi olan birisi yardımcı olabilir mi?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenespolat -- 4 Ocak 2021; 22:32:23 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.