Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
1611
Tıklama
1
Öne Çıkarma
N11'den Alınan Kusurlu Elektronik Üründe İade Usulü Saçmalığı
L
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

-www.n11.com genel ağ alan adıyla N11 isimli siteden satış yapan Xiaomi markalı telefon mağazası MIEKO ZINCIR AKSESUARLARI SANAYI VE
TICARET LIMITED ŞIRKETI'nin MIEKO isimli mağazasından XIAOMI POCO X3 NFC marka ve modelde cep telefonu satın aldım. Ürün elime 31
Kasım 2020 günü ulaştı. Mağaza ürünü hızlı kargoladığı için ben de bekletmeden ödeme onayı verdim. İşte dostlar her şey bundan sonra başladı:
1-Ürünü ilk gün kullandığımda kamerasının bozuk olduğunu farkettim.

2-Faturadaki numaradan mağaza ile iletişime geçerek hızlıca çözüm üretebileceğimi, en azından mağazanın "Aman efendim böyle sıkıntı olur mu, gönderin hemen yenisini-çalışanını gönderelim" demeseni umdum.
3-Mağazada telefonu açan kişi servis raporu (DOA diye havalı isim de takmışlar) olmadan iade almayacağının söyledi. Gerekçe sorduğumda, uygulamanın böyle olduğunu, ürünün müşteri tarafından düşürülmüş olabileceğini, bunun kendisinin anlamısın mümkün olmadığını söyledi. Ben de aynı şekilde, ürün bana kapalı kutu içerisinde ulaşmış olabilir ama, sizin tarafınızdan da düşürülüp kusurlu hale getirilmiş olabilir, bu durumda ben bunu nasıl ispat edeceğim, siz müşteriye güvenemiyorsanız o zaman mesafeli olarak ürün satışı yapmamalısınız.
4-Kişi bozuk plak gibi yasal gerekçe istememe rağmen dayanak belirtmeden aynı şeyleri söylemeye devam etti. Bende "ürünün kutusundan kusurlu çıktığını bu sebeple servislik ve rapor alınması gereken bir husus var ise bunu mağaza olarak onların çözmesi gerektiğini, mevzuatın neresinde böyle bir kuralın yazdığını merak ettiğimi, yasal olarak 14 gün içerisinde şart belirtmeden iade yapma hakkım olduğunu ancak kendileri de kontrol ederse sorunun fabrikasyon olabileceğinin açık olduğu bu sebeple değişim talep etme hakkımın bulunduğu, ürünü servise göndermem halinde yasal haklarımdan ücretsiz onarım talep etmişim anlamına geleceğini ve değişim talep hakkımdan vazgeçmiş gözükeceğimi, aynı sıkıntının mağazada ürünü alırken yaşanabileceğini, böyle bir durumda raftan başka bir ürün vererek çalışan bir ürünle değişimi yapacağını, internet alışveriş uygulamasının da bu şekilde olduğunu, internet üzerinden satış yapan mağazaların mesafeli satışla ilgili riskleri göze alarak ürün satmak zorunda olduklarını, ayrıca farklı bir il’de yaşamam sebebi ile ürünün kargoda birden fazla git-gele maruz kalması halinde deforme olma olasılığının da yüksek olduğunu, servise gönderilmesi halinde servis çıkış süresinin belirsizliği nedeniyle 14 günlük cayma süremin de tükeneceğini, servis firması ile aynı il’de olmaları sebebiyle mağaza olarak bu işlemin kendileri tarafından çözülmesi halinde daha hızlı çözüm olacağını" dile getirdim.
5-N11 müşteri hizmetlerini aradım, durumu izah ettim, müşteri temsilcisi de mağaza ile benzer bir şey söyledi: "wifi bağlantısı yapılmış ve sim kart takılmış ise iade edemezsiniz". Ürün bozuk elime ulaştıysa ne yapacağım? Cevap: Servise gönderip değişim raporu alacaksınız. 14 günlük yasal iade hakkım var o zaman bu ne anlama geliyor?Söylediğiniz bu uygulama mevzuatın neresinde yazıyor?Cevap: Size yapılan satış öncesi bilgilendirmelerde yazıyor. (YALAN)
6-Ne kanunda, ne de yönetmelikte böyle bir uygulamadan bahsetmiyor. Son zamanlarda bazı internet alışveriş sitelerinin satış yapan mağazalara fazladan dokunulmazlık vermek için uydurmuş olduğu bir şey.
7-Israrlı konuşmam neticesinde konuyla ilgili kayıt açtıklarını ve bir uzmana sevk ettiklerini ve de bana dönüş yapılacağını belirttiler. Ne arayan oldu ne soran, sonraki süreçlerde yaşadığım sıkıntıya ilgili olarak N11yetkililerini hep ben aradım, her aramamda derdimi baştan anlatmak zorunda kaldım.
8-Tabi bunları yaparken ürünü sıfırladım ve kutusuna kaydum, beklemeye başladım.
9-N11'in her ürünün bilgi sayfasındaki iade süreciyle ilgili açıklaması varya hani o adımları izleyeyim bari dedim, iade kaydı açtım, iade kodu ile ürünü mağazaya geri gönderdim.
10-Sonra mağaza iadeyi kabul etmediğini belirterek, ürünü bana geri kargoladı. Gerekçesine hele bakın;
"Mevzuata Göre İadesi Kabul Edilmeyen Ürün
KUTUSU AÇILMIŞ ÜRÜNLERİN YETKİLİ SERVİS TARAFINDAN DOA İADE RAPORU OLMADAN İADESİ KABUL EDİLEMİYOR."
< Resime gitmek için tıklayın >


11- Tabi baya sinirim bozuldu, aradım N11 müşteri temsilcisini yarım saat konuştum, bu durum çözülmeden telefonu kapatmayacağım dedim. Sorduğum temel soru "Mevzuatın neresinde böyle olduğu yazıyor, bana gösterin, beni ikna edin" soruma cevap verilemiyor. Bilgilendirme sayfalarımızda var diye genel cevap verebiliyor ancak.
12- Neyseki bu sefer değişim talebim işleme konuldu, tekrardan kargo kodu aldım ve kargo firması ürünü kapı getirdiğinde kodu söyleyerek paketi açmadan aynen geri gönderdim.
13- MIEKO ZINCIR AKSESUARLARI SANAYI VE TICARET LIMITED ŞIRKETI yani MIEKO yani N11'in güvenilir ve bize ürün alın diye sitesinde tuttuğu mağaza ne yaptı biliyor musunuz? Ürünü tarafıma ücretli olarak göndermişler, 31 TL kargo ücreti ödemeyi geçtim, bir de kargoyu açarım ki ürünün kutusu ezilmiş, deforme olmuş, özenli kargolamamışlar. Ben, bana bozuk gönderilen ürünü tertemiz iade edeyim diye kaç kat patpata sardım. Bu ne özensizliktir, ne sorumsuzluktur.
14-Sonra N11'i aradım tekrar. Durumu anlattım, rezilliği anlattım, tabi artık duvara konuştuğumun farkındayım; şu 14 günlük yasal süreç dolsun işte o zaman TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE müracaat edeceğim. İnatla niye servise yönlendiriyorlar söyleyeyim mi: servis ürünü alacak, donanımı çalışıyor deyip geri postalayacak.
15- Arkadaşlar, internetten ya telefon almayın, ya da alıyorsanız güvendiğiniz siteden alın. N11 bu güveneceğiniz siteler arasında kesinlikle olmasın bence. Size derler, yok wifi bağladın, yok sim kart taktın, yok kutuyu açtın, servis raporu olmadan iade olmaz. Ya bu internet alış verişi, 14 günlük cayma hakkım var benim, mesafeli satış sözleşmeleri yönetmeliği var. İade şartlarında böyle bir uygulama yok. Senin bana bozuk ürün göndermeyeceğine ben nasıl güveneceğim bu durumda. Mantık şu olmuş arkadaşlar, satın alan daima kusurludur.
16-Durum böyle olunca diğer satış sitelerini araştırdım. Hemen amazon.com.tr canlı görüşmeyi açtım ve sordum. Soru: elime bozuk cep telefonu ulaşması halinde iade için ne yapmam gerekir? Servise göndermek zorunda mıyım? CEVAP: Amazon ürünlerinde 30, diğer satıcı ürünlerinde 14 gün içinde iade yapılabilir. Videosu da aşağıda.

17-Hepsiburada.com dan bilgi alayım dedim. Verilen cevaplar beni pek tatmin etmedi. Onlar da N11 gibi politika yürütyorlar gibi geldi. Müşteri temsilcisi hep yuvarlak cevaplar verdi.

18-Gittigidiyor.com un canlı görüşme hattı olmadığından bilgi alamadım. Ama bir arkadaşım bu konuda gittigidiyorun çok iyi olduğunu söyledi. Başına gelen sıkıntıdan dolayı bir elektronik ürünün para iadesi müşteri temsilcisini arayarak yaptırmış.

19- XIAOMI marka telefon mu? Yok arkadaş almam, yarı fiyatına verseler de almam. Adamların pazarlama stratejisi çok kötü, tam bir sömürü düzeni, ayda bir yeni model telefon çıkarıyorlar. 2 sene önce çıkardıkları telefonda yazılım güncellemesi neredeyse kesiliyor veya çok geç geliyor. Arızalı ürünlerde servisle sıkıntı yaşayan çok. İnternetteki şikayetlere bakın. Hiç bir marka bu kadar kısa sürede bu kadar problem çıkarmamıştır sanırım. Biz iphone a laf ediyoruz çok pahalı diye ama, adamların telefonunu alıp 5 seneden aşağı kullanan yok. Servis konusunda ise müşteri memnuniyeti her şeyden önce geliyor. Pardon ama hangi marka garanti dışı olmasına rağmen getirin bataryaları ücretsiz değiştiriyorum dedi?

Umarım internet alışverişi konusunda yeterince bilgi aktarabildim.



















DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.