Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
74
Cevap
3398
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Moğolistan'ın teknolojik gücü??
L
2 yıl
Binbaşı

Müslümanlık ile gelişme Tüm ortadoğuyu görüyoruz


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
Müslümanlık ile gelişme
Yoruma Git
Yorumun Devamı Leaderjack1 - 2 yıl +17
bu yanlış.
Dindeki Reform hareketleri ve Protestanlık sayesinde Katolik kiliseden kurtuldular ve çağ atladılar Avrupalılar.
Yoruma Git
Mohi - 2 yıl +12
kendi kendilerini bitirdiler islama geçmeden önce dönemin en büyük süper gücü olan moğollar islama geçince yok oldular aslında moğollardan örnek almam...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Koks34 - 2 yıl +9
M
2 yıl
Yüzbaşı

quote:

avrupa hristiyanlık sayesinde gelişti
bu yanlış.
Dindeki Reform hareketleri ve Protestanlık sayesinde Katolik kiliseden kurtuldular ve çağ atladılar Avrupalılar.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
2 yıl
Yüzbaşı

dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biri ne teknolojik gücü olacak halkın %90'ı çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşıyor. moğollar bana türkler islam'ıa geçmeseydi ne olurdu örneğini gösteriyor.


Bu mesaja 6 cevap geldi.
K
2 yıl
Binbaşı

kendi kendilerini bitirdiler islama geçmeden önce dönemin en büyük süper gücü olan moğollar islama geçince yok oldular aslında moğollardan örnek almamız gereken ders budur din ile kazanılmayacağını bir devlet yönetilmeyeceğini anlatamıyoruz insanlara

din ile yönetilen devletler baki kalmaz tam tersine yok olur gider selçuklu moğollar osmanlı bunlar bakimi kaldı yok oldular sadece bizim dinimiz değil bakın roma imparatorluğuda hristiyanlık ile yönetiliyordu oda yok olup gitti yani genel anlamda her hangi bir din ile yönetilen devletler yok olmaya mahkumdur





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Koks34 -- 3 Aralık 2021; 14:7:44 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
T
2 yıl
Yüzbaşı

moğollar islamdan önce barbar bir kavimdir aynı türkler ve araplar gibi. bütün dünyayı mahvettiler istilalarıyla. moğollar türkler ile aynı zamanda islamın altın çağında islama geçseydi türkler kadar yükselirlerdi. onlar barbar kalmaya devam etti ve yaptıkları istilalar ile hem dünyayı hem islam alemini mahvettiler büyük darbe vurdular. şimdi ne haldeler pek ala görüyoruz. sözüm türkler islamdan önce çok iyiydi de islam bizi mahvetti diyenlere. türkler islama geçmeseydi bugün moğolların durumu neyse o olurdu.

din ile yönetilen devletler konusuna da hiç katılmıyorum selçuklu osmanlı yıllarca ayakta kaldı. avrupa hristiyanlık sayesinde gelişti. her devlet doğar büyür yıkılır bu normal. roma tarihin en iyi devletidir. 900-1250 yıllarında araplar islam dini sayesinde dünyanın en medeni en gelişmiş toplumu oldu. bugün bile gelişmiş bir sürü ülkenin anayasasında din vardır.


Bu mesaja 4 cevap geldi.
P
2 yıl
Çavuş

söylediklerinin hepsi yanlış, liseye tekrar başlayıp tarih dersi görmeni tavsiye ederim


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
N
2 yıl
Moderatör

quote:

moğolistan afrika'da değil üstünde rusya altında çin gibi ülkeler var fazlasıyla büyük bir coğrafyası var çin ile komşu ülkeleri olmaları ticaret yapmaları için büyük avantaj. moğollar dünyayı istila ettiklerinde en büyük siilahlı güçtü ama islamın kültürüne asimile oldular. dünyayı işgal ettikten sonra ellerinde tutamadılar o askeri güç islam kültürüne yenik düştü. şimdi ise ise müslüman ve hristiyan sayısı %5 bile değildir ülkelerinde. bu denli geri kalmalarında zamanında türkler gibi islama geçmemeleri en büyük etkendir. türkler ve araplar da islama geçmeden önce istilacı moğollardan farksız değildi.




Rusya'nın esas kalbi ve medeniyeti Moğolistan'dan binlerce kilometre uzakta. Moğolistan Asya'nın derinliklerinde yer alan, Sibirya, Altay Dağları ve Gobi çölüyle çevrelenmiş çok sert iklime sahip bir step ülkesi. Öyle sandığınız kadar Çin'e de yakın değil. Aralarında son derece büyük Gobi Çölü bulunuyor. Afrika da sandığınız kadar medeniyetsiz veya yaşanılmaz bir yer değil. Afrika'da bir takım medeniyetler vardı (örnek: Nil çevresinde gelişmiş Mısır Krallığı, Gana'daki Asante İmparatorluğu gibi). Moğollar İslam öncesi Araplarla kıyaslanabilir ancak Türklerle ilgili dediğiniz yanlıştır. İslam öncesi Araplar veya Cengiz öncesi Moğollar genel olarak birbirleriyle savaş içerisindeki dağınık pastoral kabileler halindeyken Türkler şehirler ve yerleşik yapılar barındıran, ticaret ve tarımın yapıldığı Hazar Kağanlığı'nı kurmuşlardır. Türkler hem Moğollar hem de Araplardan önce teşkilanmıştır ve İslamla alakasızdır bu. Erken Araplarda ve erken Moğollarda Türkik Kağanlara eşdeğer bir büyük yönetici ve Türklerdeki sosyal organizasyon yoktur; Bizans (ve daha muğlak-efsanevi olmakla birlikte Fars) kaynakları bu konuda sabittir. Kaldı ki, Asya'nın her yerinde Türkler aynı gelişmişlik düzeyinde değildi, ki hala değil. Müslüman olmalarına rağmen Moğollar kadar ilkel yaşayan Türkler de var(dı). Tarihte Türkistan'daki medeniyetin direği olmuş Semerkant veya Buhara'daki yaşamla Türkmenlerin yaşamı bir değil. İlaveten çoğunluğu Türkleşen Türk-Moğol hanlıkları Cengiz'den sonra asırlar boyunca Asya'ya ve İslam coğrafyasına hükmettiler; öyle anladığınız şekilde hiç de yenilmediler. Moğollar İslam tarihinde fatih kumandan Timurlenk ve bilim insanı torunu Uluğ Bey'le zirvesine ulaşacak Türk-Moğol uygarlık periyodunu başlattılar. Osmanlı İmparatorluğu'nun kendisi zaten Küçük Asya üstündeki İlhanlı (İran'dak Moğol) etki ve baskısının ürünü. Moğollar medeniyeti çıktıkları steplere geri taşıyamadılarsa bu onların kabahatinden ziyade Moğolistan düzlüklerinin yerleşik medeniyete fazla elverişli olmamasıyla alakalıdır. Gayet iddialı şekilde geliştirilmeye ve imar edilmeye çalışılan Cengiz İmparatorluğu'nun esas başkenti Karakurum bu yüzden hızlıca sönüp gitmiştir. Bu sürecin İslamla hiçbir alakası bulunmuyor. Hıristiyan ve Müslüman fazla yoksa da işte bu sebeple yok. Avrupa veya Yakın Doğu'nun yerleşik konforunu terk edip medeniyetin sınırlarını aşıp niye sert bir coğrafyaya gitsinler? Dediğiniz şey şuna benziyor: Sibirya halklarıyla Eskimolar içtimai anlamda veya medeniyet açısından gelişmiş değiller çünkü Müslüman olmadılar (?). Aklı başında hiç kimse öyle düşünmez; yaşadıkları coğrafyanın dayattığı yaşam tarzına, çok daha izole oluşuna ve sertliğine bakar. Sibirya, Altay Dağları, Gobi Çölü ile çevrili olan binlerce kilometrekarelik düzlüklerden meydana gelen bir mekanda ileri medeniyet aramak ne kadar saçmaysa orada yaşayanların Müslüman olmadıkları için geri kaldıklarını söylemek de çok saçmadır.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
K
2 yıl
Yarbay

NatAlianovna hocama katılıyorum.

Moğolistan batılı medeniyetlerden sadece konum itibari ile değil, coğrafi sebeplerden ötürü de uzak kalmıştır. İstila edilmeye değer toprakları da bildiğim kadarıyla yok. Cevher madenleri varsa da bilmiyorum ancak, iklimsel olarak dünyanın en zorlu şartlarını barındırır. Yakın dediğiniz Çin'in nüfus yerleşimi güney enlemlerine yayılmıştır. Çin'in kuzey kesiminde nüfusu bile yok neredeyse. Moğolistan ile Çin arasında hiç yoksa ticari anlamda bağ oluşacaksa 5000 kmlik mesafe var en yakın.


İklimsel olarak Rusya'nın yani Sibir bölgesinin altında da yer alsa, yükseltisi ve dağlarla çevrili olması nedeniyle, kuraktır. Kuraklıkta çok sert karasal iklimi tetikler. Kuzeyindeki Rusya'dan daha soğuk demektir bu da. (Lütfen gidip Yakutia'yı ele almayın) Aralık ayındayız, St. Petersburg 2 C iken, Moğolistan'ın geneli -30 C. Yaşam ne derece kolay olabilir böyle bir yerde?

Gobi Çölü zaten ülkenin büyük bir kısmını kapsıyor. Çölde yaşam yok gibi bir şey. Ayrıca diğer ülkelerden farklı olan kısmı başkenti de dahil bu ülkedeki yerleşik düzenin çok dağınık olması, nüfusun kümelenmesi gibi bir durum söz konusu değil sanayi vb. birçok alanda da gelişmemişlerdir. Temel geçim kaynakları avcılık ve hayvancılık. Kısacası dünyadan izole hayat yaşayanların, kendi inanç sistemlerine mensup örfü adeti ilkçağdan kalma alışkanlıkları var. Bunlara direnmekten ziyade ufak araştırmalarla görebilirsiniz.

Ayrıca Moğollar biliçsizce akım yapan, vandalizmden beslenen bir kavimti. Bahsettiğim, Avrupa'yı istila eden Cengiz Han ve bilimum Moğol kavimleridir. Bunların oradaki varlığı da Führer'in 2.Dünya Savaşındaki politikasından farksızdı. Amaçları sadece yağmaydı. Toprak genişletmekti. Savaş stratejisinden başka bir şeyi olamyan bir medeniyetten bahsediyorsunuz. Bilimden, yazıtlardan çok uzakta bir ideolojiye sahip kavimler eninde sonunda kötü bir kumarbaz gibi kaazandıklarını bir anda kaybederler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 16 Aralık 2021; 2:27:12 >


Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
N
2 yıl
Moderatör

quote:

islam öncesi dönem de türk mimarisi türk bilimi türk edebiyatından orhun anıtları hariç bahsedilebilir mi? bugün türk bilim adamları diyebileceğimiz bütün kişiler kaşgarlı mahmud,cevheri,ibn sina gibi hep islam sonrası türk dönemlerine ait islam öncesi orta asya türklerinin medeniyete katkısı var mı? türklerin islam'a geçişleri islam medeniyetineki felsefe,sanat,bilim,mimarı ile tanıştırdı.


moğollar ele geçirdikleri yerler de kültürlerini öne çıkarabilidlir mi? iki asır içinde müslümanlaşıp asimile oldular. askeri güçleri islam kültürüne yenik düştü. demek istediğim moğollar türkler gibi orta asya'dan çıkıp dönemin etkin dini olan islam'a geçselerdi daha düzgün bir coğrafya'da yer edinip gelişebilirlerdi. o tarihler de dünyanın dini islam olduğu için islam diyorum.


eskimolar dünyadan uzak ayrı bir kıta da tek başlarına hayat sürüyorlardı dünyadan gelişimlerden haberleri yoktu izole olmuşlardı. moğollar dünyanın içindeydi her türlü milletle bir aradaydı gelişebilirlerdi ilerleyebilirlerdi askeri olarak da güçlülerdi ama güçlerini istila etmek yakıp yıkmak yağmalamak ile kullandılar. türkler de islam'dan önce böyle değil miydi çoğunlukla?



Türklerin İslam medeniyeti aracılığıyla bilim yapabilir hale gelmesi eski Yunan geleneğine erişim kazanmalarından mütevellit zira İslam bilim geleneği eski Yunan geleneğinin benimsenmesi ve geliştirilerek devam ettirilmesi üzerine kurulu. Yunan geleneğini elde etmeden bilim yapmak mümkün değil. Museviliğin kutsal kitabını - daha çok pratik sebeplerle - benimsemiş Hazar Türklerinde Yunan geleneği yoktu. İbn-i Sina da zaten Türk değil. Dahası eski Yunan geleneği İslam dünyasında zamanla eriyip gidince İslam dünyası medeniyet yarışında batıyor. Bu geleneği benimseyen Avrupa ise hemen hemen her bilim dalında fersah fersah ilerleyerek dünyaya hakim oluyor. Avrupa'da son birkaç yüzyılda yaşanan ilerleme İslam uygarlığında (ki oldukça önemli) katedilen ilerlemenin binlerce katıdır; kusura bakmayın. Birazcık bilimle ve bilim tarihiyle haşır neşir olan birisi bunu görebilir.

Göçebe ve yarı göçebe kültürlerin yaşam tarzlarına bağlı olarak medeniyete - pek tabii - teorik katkılardan ziyade daha çok teknik ve pratik katkıları var: Üzengi, eyer, pantolon, tekerlekli at arabası, kement vb. Göçebelerden Aristoteles'in formlar kuramını geliştirmelerini bekleyemeyiz.

Açıkçası ezberlerinizi tekrar ediyorsunuz. Moğolistan'ın fiziki coğrafyasıyla ve Moğolların kondisyonuyla ilgili bahsettiğim onca şey bir kulağınızdan girip öbüründen çıkmış. Tartışmamızın pek bir anlamı yok o sebeple. Moğollar Avrupa'da yayılsaydı Macarlar gibi Hıristiyan da olabilirlerdi. Problem şu ki Moğollar Macarların aksine din değiştirmenin ötesinde zaten kendilerine çok benzeyen, kültürlerinden çok şey aldıkları Türkler tarafından asimile edildiler. Bu sebeple Asya'nın büyük bir kısmında piyasadan silindiler ama Türklerinkiyle bileşik haldeki mirasları asırlar boyunca sürdü. Moğolistan ise Asya içerisindeki Türk-Moğol Hanlıklarındaki gelişmelerden ve uygar dünyadaki diğer gelişmelerden kısmen uzak kaldı. Sebebi ise bahsettiğimiz o coğrafya. Moğollar aynı Sibiryalılar veya Eskimolar gibi. Öyle dış dünyayla kolay kolay bir erişimleri yok ısrarla Eskimolardan ayrı ele almaya çalışsanız da ve geriliklerini absürd şekilde Müslüman olmayışlarına dayandırmaya çalışsanız da. İlaveten bir takım Türk ve Moğol fatihler - Müslüman olmadan önce de Müslüman olduktan sonra da - istila edip yakıp yıkmışlardır. Yerleşik medeniyetle aralarında gerilim vardı çünkü. Kendileri yerleşik hale gelseler bile göçebeliğin verdiği gelenekler ve alışkanlıkları sürdürdüler. İstila, yağma, seferberlik hali, çadırlarda uzun süre yaşayabilme, at sırtında uzun süre seyahat vs. Osmanlı da buna dahildir. Öylesine büyük bir imparatorluğun yani Osmanlı'nın bir tane bile köyü yakmadan, bir tane bile masumun kanına girilmeden, bir tane bile kadının ırzına geçilmeden, şehirleri ve bilimum yapıyı tahrip ve talan etmeden kurulabileceğine gerçekten inandınız mı? :D Cengiz Moğollarının bu çerçevede tek farkı yalnızca yıkım, talan ve katliamın, işlenen travmanın boyutunu diğer muadil fatihlere nazaran daha büyük tutmuş olmaları. Cengiz Han'ın stratejisine bilinçli şekilde psikolojik savaş unsuru katması ve bu unsuru maksimize etme çabasıyla ilgili. Osmanlı da misal katıyordu ama Cengiz'in aksine daha az önem atfediyordu.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
L
2 yıl
Yüzbaşı

Osmanlı dönemindeki büyük depremlerin sebebini, Meleklerin altına bakıyorsunuz allah size o yüzden bela veriyor diye fetva veren şeyhulislam da müslüman değil miydi ? Ben mi yanlış biliyorum




Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
W
2 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Moğolistan'ın teknolojik gücü nedir arkadaşlar?



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
2 yıl
Yüzbaşı

Yüzde doksan hayvancılık, yüzde on tarımla geçinen bir ülke. 5 milyon kadar bir nüfusu var. Büyük çoğunluğu Cengiz han döneminde Asyanın çeşitli yerlerine dağılıp asimile olmuş olabilir. Rüzgar açısından zengin bir ülke muhtemelen bozkır karasal iklimden dolayı ama rüzgar türbinleri var mıdır bilmiyorum.

Yani sonuç olarak teknoloji açısından Moğolistanın bir gücü varsa da azdır. Abd ve Avrupa, Japonya, Çin bunlar teknolojide en iyi olan ülkeler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
2 yıl
Binbaşı

islam'a geçince de sonu osmanlı oldu, demek ki dinle alakası yokmuş


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
T
2 yıl
Yüzbaşı

osmanlı türk tarihinin zirve noktasıdır.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dark_Soul
T
2 yıl
Yüzbaşı

günümüzden değil geçmişten bahsediyoruz.




Bu mesajda bahsedilenler: @Leaderjack1
P
2 yıl
Yarbay

Araplar medenileştiren şey eski Yunan'dı o nefret ettiğiniz pagan Yunanlıların uygarlığı idi.

İkinci olarak ise hristyanlığın Roma imparatorluğundaki dini hoşgörüye zarar vererek imparatorluk barışına zarar verdiğini ve muslumanlık gibi bu Yahudi inancının ilerleyen donemlerde dunyada dini Yobazlığın hakim kıldığını, ortacagda yasanan utanç verici din katliamlarına on ayak oldugunu unutmamak gerekiyor.

Hristyanlar Roma medeniyetinin üstüne konup uygatlaştılar, Roma Hristiyanlık nedeniyle uygarlaşmadı. Roma pagandı fakat Hristiyan ortacagın tum ulkeleri den daha uygar ve teskilatçı muazzam bir devletti.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 8 Şubat 2022; 14:42:4 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
T
2 yıl
Yüzbaşı

abi çok cahilce yorum gördüm ama sen bi işin pirisin dostum.
Avrupa hristiyanlıkla mı yükseldi yoksa kiliseye karşı gelerek oluşturduğu reform ve rönesans hareketleriyle mi?
bi aç oku lise tarih kitaplarını okumadıysan da liseyi bitirene kadar ricam klavye kullanma




Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
T
2 yıl
Yüzbaşı

"türkler ve araplar da islama geçmeden önce istilacı moğollardan farksız değildi. " şu lafını sana her türlü yediririm. islam dinin istilacı olmadığını iddia ediyorsun.


Sadece peygamber döneminde 90 küsür tane irili ufaklı savaş yapıp kabile ve kervan yağmalamıştır araplar.
4 halife döneminde suriye mısır filistin iran ırak tamamı
emeviler döneminde horasan tüm kuzey afrika ispanya fransanın bir bölümü hepsi kılıçla fetih edildi. çiçekle gitmedi bu adamlar.
Türk yurdu buharadan kaldırılan ganimetten her bir arap askerine düşen pay orta ölçekli bir şirketin ceo'sunun geliri kadardı diyor okumadığın tarihçiler buna yağma denir.




Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
S
2 yıl
Teğmen

Kesinlikle. Ayrıca o listeye Hindistan'ı da dahil edebiliriz...




Bu mesajda bahsedilenler: @Dark Crystal
A
2 yıl
Yarbay

Moğolistan Rusya ve Çin tarafından paylaşılmış bir devletçiktir. Mevcut kaynakların bir kısmı Ruslar bir kısmı Çinliler tarafından işletilmektedir. Moğolistanda teknoloji falan yoktur zaten adamların büyük kısmı keçi çobanı teknolojiyi ne yapacak.