Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
74
Cevap
3397
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Cevap: Moğolistan'ın teknolojik gücü?? (3. sayfa)
A
2 yıl
Binbaşı

Gücünü kutsadığın arkaik Moğollarla Moğolistan'ın alakası yok



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
2 yıl
Yarbay

Avrupa Hrıstiyanlıktan uzaklaştıkça ilerledi. Değiştirilmiş İncil de akıldan mantıktan uzak, yani bugün yanlışlığı ispatlanmış bir çok yargı vardır.

İncil adil değildir. İncil kapitalisttir. Kapitalizm = Hristiyanlıktır.
İncil i okudum da yazıyorum.

İncil de hakikat olan yerler de var tabi...

İslam Allahn adının duyurulmasını farz kılar. İla-yı Kelimetullah. farzlar üstü farzdır. Bu 2 yolla olur. Erenler ve cihad ile.

Cihad için de teknoloji, bilim şarttır. O nedenle İslama gerçekten bağlı bir ülkenin geri kalması düşünülemez.
Ama artık kılıç ile fiziki cihad ile İla-yı Kelimetullah yapılmasının vakti geçmiştir. Herkes herkes ile iletişime geçebilir. Allahı, dinini
herkese anlatabilirsin. Globalleşen dünyada kılıç sallayarak, ateş ederek, savaşarak Allah anlatılmaz.

Cihad tabiki mecbur kalınca yapılır ama Allahı duyurmak için metod değildir.
ABD yi en güçlü yapan etken silah üretimi ve satışıdır.

İslamı Türklerden çıkarmaya çalışan beyinsizler gerçekten beyinsizdir.

İsrail e , Yakutistan a defolup gitmelerini bekliyorum.
İla-yı Kelimetullah olmasa İstanbul vatanınız olmazdı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mikail13 -- 11 Aralık 2021; 21:38:47 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Mohi
T
2 yıl
Yüzbaşı

germen halkları hristiyanlığa geçmeden önce ne kadar gelişmişti?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Mohi
T
2 yıl
Yüzbaşı

islam öncesi dönem de türk mimarisi türk bilimi türk edebiyatından orhun anıtları hariç bahsedilebilir mi? bugün türk bilim adamları diyebileceğimiz bütün kişiler kaşgarlı mahmud,cevheri,ibn sina gibi hep islam sonrası türk dönemlerine ait islam öncesi orta asya türklerinin medeniyete katkısı var mı? türklerin islam'a geçişleri islam medeniyetineki felsefe,sanat,bilim,mimarı ile tanıştırdı.

moğollar ele geçirdikleri yerler de kültürlerini öne çıkarabilidlir mi? iki asır içinde müslümanlaşıp asimile oldular. askeri güçleri islam kültürüne yenik düştü. demek istediğim moğollar türkler gibi orta asya'dan çıkıp dönemin etkin dini olan islam'a geçselerdi daha düzgün bir coğrafya'da yer edinip gelişebilirlerdi. o tarihler de dünyanın dini islam olduğu için islam diyorum.

eskimolar dünyadan uzak ayrı bir kıta da tek başlarına hayat sürüyorlardı dünyadan gelişimlerden haberleri yoktu izole olmuşlardı. moğollar dünyanın içindeydi her türlü milletle bir aradaydı gelişebilirlerdi ilerleyebilirlerdi askeri olarak da güçlülerdi ama güçlerini istila etmek yakıp yıkmak yağmalamak ile kullandılar. türkler de islam'dan önce böyle değil miydi çoğunlukla?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
2 yıl
Yarbay

Cengiz Han yanılmıyorsam, salgın hastalıktan (veba) ölen kişileri, Avrupa İstilasında kalelerden içeri fırlattırıyordu ki şehri hastalıktan kırıp geçirsin. Tam hatırlayamadım, ancak aşırı acımasız bir lider olduğu kitaplarca yazılıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 16 Aralık 2021; 2:21:5 >
Bu mesaja 4 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
N
2 yıl
Moderatör

Muhtemelen Cengiz yaptığı için uygulamaya konmuş ve sonunda kayıtlara geçmiş olsa gerektir diye düşünüyorum çünkü kayıtlarda Kefe Kuşatması sırasında Cengiz soylu Uluğ Orda Hanı Canıbeg'in vebalı cesetleri mancınıkla fırlattığı biliniyor. Evet, Cengiz çok acımasızdı. Ama acımasızlığın göreli olduğunu unutmamak gerekiyor. Kan dökücülük o zamanlar için bir norm. Bu açıdan Augustus gibi yer yer hayranlık duyulan ve ılımlı addedilen kimseler bile korkunç acımasızdılar. Augustus kendisinden merhamet dilenen ve ağlayan düşmanlarını "Ölmen gerekiyor" diyerek çocuğunun gözü önünde çocuğuyla beraber hiç acımadan öldürüyordu (çocuk büyüyüp de babasının intikamını almasın diye). Aynı şekilde Augustus emekli lejyonerlerine toprak dağıtsın diye bir sürü İtalyalı'yı yerinden ve canından etti. İtalyan milliyetçilerine sor ama Augustus "pater patriae" yani vatanın babasıdır. Cengiz ise barbardır, medeniyetsizdir, yalnızca yıkıp geçmiştir vs. Cengiz bozkır laboratuvarında yetişmiş çok iyi bir teşkilatçı ve stratejist. Acımasızlığının arka planını gerçi coğrafi determinizme ve doğalcılığa aşırı da düşmek istemem ancak anonim Moğol Gizli Tarihi çok güzel açıklıyor. Cengiz tam anlamıyla doğanın bağrından kopma. Babası bir komploya kurban giden, Burhan Haldun Dağı'na peşine düşenlere karşı sığınak sağladığı için dua eden, sürekli kaçıp veya kaçırılıp duran, kardeşini öldüren, obası çeşitli kavgalarla parçalanan birisi başka türlü olamazdı. Yüzlerce yıl önce en sert ortamlarda yaşamış insanları deri koltuklarımızdan mekan ve zamanımızın değer yargılarıyla yadırgamak kolay geliyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @krstarica
K
2 yıl
Yarbay

Kesinlikle katiliyorum size. Ozellikle anolojik cikarimlarinizin tam yerinde oldugunu dusunuyorum.

Tarihi donemine göre ve o donemin sartlarina göre ele almaliyiz. Cengiz Hanin acimasizligi donemine gore belki de normal sayilabilir. Bu tip ki, babaannemin orman icindeki koyunde 50 sene yasamasindan sonra, tavuklari, koyunlari kitır kitir (bize acimasiz geldigi sekilde) kesebilmesine benziyor. Sonucta onun donemine gore ve yetistigi ortama göre bir tavugun kafasini canli canli tak diye kopartmasi normal sayilirken bugun, cani olarak adlandirabilir cogu kimse bu turden bir davranisi. Ekstra bilgiler için de tesekkur ederim hocam.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
N
2 yıl
Moderatör

Aynen. Rica ederim. @krstarica

@taııbuv
Moğollar da her türlü gelenekten faydalandı. Yalnızca yakıp yıkarak onca yeri alıp Uluğ Orda gibi İlhanlıklar tesis edemezlerdi ki. Moğol devletinin dev bir bürokratik aygıt ve Yassa olarak bilinen hukuk kodeksi ile Yam denen posta teşkilatı üzerinde durduğunu, Çinlilerden Farslara Uygurlara Türklere Hıristiyanlara bilumum cins insan ve gelenekten istifade ettiğini, Moğolların ünlü astronom ve bilgin Nasirüddin Tusi'yi himaye edip Megara'da bir kütüphane ve rasathane kurdurduklarını, yıktıkları halde Bağdat'ı ve diğer pek çok şehri yeniden kurdukları veya başka şehirlerin kurulmasına önayak oldukları, ilgili Moğol mirasından Semerkant ve Türkistan'ı imar eden Timurluların çıktığını bilmeden inanılmaz derecede çarpık ve jenerik bir Moğol imgesi çiziyorsunuz üstüne Rönesans'ın eski Yunan - Endülüs İslam geleneğine dayandığını eski Yunan'dan hiç bahsetmeden Endülüs ve Roma'ya dayandığını iddia ederek ya inkar ediyorsunuz ya da bilmiyorsunuz. Açıkçası Moğol tarihiyle Cengiz sonrası İslam medeniyeti tarihinde bir kültürel canlanma dönemini teşkil eden Türk - Moğol periyodu hakkında önyargılardan ötürü doğru dürüst okuma yapmadığınızı düşünüyorum. Moğollar (ve Türkler) bahsettiğimiz gibi yıktıkları kadar kurmuşlardır. Yıktıkları şehirler o yüzden bugün halen varlar. Zaten Osmanlı'nın sözünü ettiniz İstanbul'un fethinden sonra yaptığı yağma, yıkım ve kıyım Moğolların Buhara, Semerkant, Bağdat gibi dünya merkezlerine yaptığından çok farklı değildir. Moğolların tek farkı katliamın dozunu (psikolojik savaş doktrinleri uyarınca) daha yüksek tutması. Bir yandan en büyük ibadethanenin (bu vesilede Ayasofya'nın) camiye çevrilmek üzere korunması İslam fetih anlayışında bir gelenektir. İdeolojik bir mesaj vermek, Darül İslam'ın artık hakim oluşunu vurgulamak içindir. Moğollar da bu gelenek olmadığı için en büyük ibadethaneyi de yıkarlardı. Moğollardan (Rusya'daki Tatar adını taşıyan Türkler gibi istisnalar haricinde) geriye adları haricinde kimsenin kalmaması başından beri bahsettiğimiz gibi Moğolların özellikle de Türklerce asimile edilmesinin sonucu. Erken Ortaçağlarda Avrupa'yı altüst eden Moğol benzeri göçebe Macarlar da mesela Hıristiyan oldular. Ama Moğolların aksine kimliklerini koruyabildiler ve sonunda geriye kalanları da öylece steplere hapsolmadılar. Bu sebeple Orta ve Doğu Avrupa'nın göbeğinde Macarlardan söz edebiliyoruz Moğollar Asya'nın büyük bir kısmında Türkik ve Farsi halkların arasında öylece eriyip gitmişken (görece az nüfusları uyarınca, zira Moğollar hiçbir zaman fazla kalabalık olmadılar) Moğolistan ise Macaristan kadar gelişmiş değil çünkü Macaristan'ın aksine Asya'nın ücra bir köşesi. Bu bağlamda geri kalmışlık dinle alakasız.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @krstarica , @taııbuv
G
2 yıl
Yüzbaşı

Evet, bunu ben de duydum.




Bu mesajda bahsedilenler: @krstarica
G
2 yıl
Yüzbaşı

Göktürklerin ve Asya Hunlarının önemli bir birlik kurduğunu düşünüyorum. Arkasından Timurlu ve Karahanlı, Harezmşahları da takdir ederim. Yalnız Osmanlı'nın İslam federasyonu olduğunu düşünüyorum. Millet yoktu sadece din esası vardı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-94E0EF87A -- 29 Aralık 2021; 10:59:39 >


Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
D
2 yıl
Teğmen

Moğolistan'ın hiçbir şeyi yoktur hayvancılık dışında. Moğolistan Rusya'nın Ortaasya'da Çin ile arasında tampon görevi için kurulmuş suni bir yapıdır. Rusya direkt Çin ile sınır yerine fason bir devletçik oluşturarak doğu sınırını güvende tutmaya çalışır.



2 yıl
Yüzbaşı

Moğolistan teknolojik açıdan fazla gelişmemiş bir ülkedir. Teknolojik gücü söz konusu olamaz



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

N
2 yıl
Yüzbaşı

Bu mantıkla Roma'da Hristiyanlığı kabul edince çöktü?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
T
2 yıl
Yüzbaşı

kadir'i okumak bile resmi tarih okumaktan iyidir.




Bu mesajda bahsedilenler: @militaristsevdalısı
H
2 yıl
Yarbay

Yorumlarda Moğolistan'ın teknolojik gücünden çok, birbirlerine laf atan, küçümseyen, küçümseyerek kendini tatmin eden, düşüncelerini fanatik gibi savunan üyeler ve onların mesajlarını görüyorum.

Ne tartışmayı biliyoruz ne de seviyeli konuşmayı. Hani tartışmayı güzel başlatıyor olsak bile sonu yine laf atmalara, seviyeyi düşürmeye kadar varıyor. Varsa yoksa ben haklı olduğumu ilan edeyim ve karşı taraf bunu mutlak suretle kabul etsin, dünya umrumda olmasın. Affedersiniz ama böyle tartışacaksanız baştan tartışmayın lütfen.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 5 Şubat 2022; 19:19:30 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
2 yıl
Yarbay

Mesajınız sayesinde, Moğolistan'ın Teknolojik gücünün neden böyle olduğunu anlamış oldum. Çok teşekkür ederim bu konuyla çok ama çok alakalı olan bilgilendirici mesajınız için.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 5 Şubat 2022; 19:24:43 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kuasar.p
K
2 yıl
Çavuş

Mesajı yukarıda süregelen tartışmaya cevaben yazdığımı anlamış olmanız lazım.
Dh'de ana konuyla doğrudan bağlantılı olmayan tartışmaların yaşandığı binlerce konu bulabilirsiniz. Hepsine bu şekilde faydasız mesajlar yazıyor musunuz? Belki de mesajımın içeriği hoşunuza gitmemiştir alerjik reaksiyon göstermişsinizdir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Herattaa
H
2 yıl
Yarbay

Hiçbir bağlantısı olmayan demeliydiniz sanırım. Evet sizin tabirinizle bu alakasız mesajları yazıyorum herhangi bir konuda gördüğüm takdirde.

Mesajınızın içerik bölümüne gelince ise, bu videoda alerjik bir reaksiyon göstermek için sebep yok gibi gözüküyor. Neye dayanarak böyle demiş olabilirsiniz acaba?

Tarih kitabı bu olayı anlatırken, neye, hangi bulgulara ve kaynaklara dayanarak anlatmış bunları görmek lazım. Bunun içinde kitabı şahsi olarak incelemediğim için kitap hakkında herhangi bir düşünceye veya yargıya sahip değilim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Kuasar.p
T
2 yıl
Yüzbaşı

yüzümdeki aptal gülümsemenin sebebi oldun.

güneyindeki komşusu islama geçen gerçekten türk olan uygurların ne ile uğraştığından haberin yok.
Eline bir klavye alınca yorum yazmak zorunda değilsin. Şimdi yavaşca ellerini klavyeden çek.




Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
İ
2 yıl
Teğmen

Eski Çamlar bardak oldu, cengiz hanla övüne övüne iyice geri kaldılar.

Hehehe en ilginç bilgiyi paylaşayım Bir çift evlenince kadının soyadını alıyorlar. Erkek soyadını değiştiriyor, 😁😁



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >