Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
21
Cevap
744
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Microsoft Linux'u alıyor mu?
T
18 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Öncelikle konu başlığının bendenizle hiçbir alakası yoktur, tamamen bizim bi arkadaşın "laftan anlamaması üzerine" oy birliğiyle cevap vermek adına konu açılmıştır.

İlgili tartışmaya sebep olan haberin bağlantısı şu:

http://www.chip.com.tr/blog/sahin/blog.asp?id=143

Buradaki haberden benim anladığım (ve anlatmaya çalıştığım) şudur:

Suse ve Mandriva (Mandrake) Linux'u değil, Linux'a verdikleri hizmet karşılığında para alıyorlar. Microsoft'un yaptığı anlaşmanın da mantığı şudur ki internetin işletim sistemi olan Unix'e diş geçiremeyen Microsoft, pastadan pay alabilmek için Unix sistemlere yaranmaya çalışmakta ve bu yönde "çözüm"ler sunmaktadır. "Çözüm"den kasıt da Unix sistemde çalışabilecek Microsoft programları derlemek, böylece kullanıcılara biraz da olsa "Microsoft tarzı yaklaşımlar" sunmak (sunmaya çalışmak) ve böylece %90 Unix kullanılan internette bir nebze de olsa Microsoft ürünleri (bağımlılığı) oluşturmak...

Linux'un satılması ya da sonradan paralı yapılması gibi bir şey tabi ki mümkün değil, zira zaten Linux, hali hazırda GNU lisansı altında dağıtılıyor (kimse bir gün çıkıp da "Linux kullanıcıları, paraları sökülün" gibi bir şey diyemeyecek) ve Linux (tamam, GNU/Linux) açık kaynaklıdır. Dolayısıyla "biz şu çekirdeği ürettik ama onu parayla satıyoruz" diyen olursa açık kaynak geliştiricileri halihazırdaki son açık kaynaklı çekirdeği geliştirmeye başlayacaktır. Nedir yani...

Yamuluyorsam düzeltin.



K
18 yıl
Teğmen

15 . Kasım . 2006, Çarşamba
Rüyamda görsem inanmazdım!
Linux’un en büyük destekçilerinden Novell ile Microsoft, işbirliği antlaşması imzaladı.
SUSE Linux ile pazarda önemli bir paya sahip olan Novell ile yazılım devi Microsoft arasındaki bu antlaşmaya ile iki firma, aynı platformda aynı anda birden fazla işletim sistemi çalıştırılması anlamına gelen sanallaştırma teknolojisini karşılıklı olarak daha uyumlu çalışacak şekilde destekleme kararı aldı.
Anlaşmaya göre Novell, Linux platformu ve karma kaynaklı ortamların birlikte çalışabilirliğine yönelik açık kaynaklı yazılım sağlayıcılar arasında açık biçimde lider konumuna gelirken, Microsoft da Windows ve Linux çözümleri isteyen müşterilere SUSE Linux Enterprise ürününü resmi olarak tavsiye edecek. Microsoft ayrıca SUSE Linux Enterprise Server’ın bakım ve desteği için kuponlar dağıtarak, müşterilerin iki şirketin patenti ve işbirliği kapsamında Linux’un birlikte çalışabilir sürümünden yararlanmasını sağlayacak.



İlginç bir durum: Novell CEO’su Ron Hovsepian ile Microsoft CEO'su Steve Ballmer yan yana (ve oldukça da mutlu görünüyorlar)

Linux gerçekten de genel olarak, gerek kurumsal gerekse diğer alanlarda SUSE ile epey güçlendi. Öte yandan Microsoft ile gerçekleşen bu işbirliği oldukça şaşırtıcı. Zira firmalar bu tür konularda kullanıcı ihtiyaçlarından ziyade kendi çıkarlarını ön planda tutar. Görünen o ki bu durumda her iki şirket de kendi ticari çıkarları açısından sanallaştırma teknolojisinin düzgün çalışmasını ve yaygınlaşmasını uygun gördü.
Zaten Novell CEO’su Ron Hovsepian’ın sözleri de duruma açıklık getiriyor. Hovsepian, basın toplantısında konuyla ilgili olarak “Teknoloji şirketleri müşterilerinden çoğu zaman kendilerine uyum sağlamalarını ister. Bugün ise bizler müşterilerimize uyum sağlıyoruz” demiş.
Bu “müşterilere uyum sağlama” olgusu kulağa ne de hoş geliyor. Hatta sanki bir şekilde akla Türk Telekom’u getiriyor. TT da müşterilerine çok iyi uyum sağlar ya! Neyse konudan sapmayayım.

Novell CEO’su Ron Hovsepian, sözlerine şöyle devam etmiş: “Novell ve Microsoft, müşterilerinin her iki şirketin de ürünlerinden, kurumsal altyapıları açısından anlamlı sonuç sağlayacak biçimde yararlanmasını olanaklı hale getiriyor., İşbirliği ve patent anlaşmamızın, bu çözümlerin arkasında duran her iki şirketin de ortak güvencesi sayesinde en üst düzeyde birlikte çalışabilirliği mümkün kıldığına inanıyoruz.”
Peki bu işbirliği basın önünde el sıkışan iki CEO dışında ne anlama geliyor? İşte burada okumaya devam edin efendim.

İki şirket, Microsoft ve Novell teknik uzmanlarının birarada mimari ve yeni yazılım çözümlerinin testini yapabilecekleri, müşteriler ve camia ile çalışarak teknolojileri geliştirecek ve destekleyecekleri ortak araştırma tesis oluşturacaklar. Microsoft ve Novell anlaşma gereğince 3 teknik alana odaklanarak pazara önemli değer ve seçenek sunacak.

Sanallaştırma: Günümüzde sanallaştırma, endüstrinin en önemli trendi halinde. Microsoft ve Novell birlikte Linux ve Windows için sanallaştırma geliştirecekler.
Fiziksel ve sanal sunucu yönetimi için web servisleri : Web servisleri ve servis odaklı mimariler, yazılım şirketlerinin müşterilerine yüksek değer sunduğu bir yol olmaya devam edecek. Microsoft ve Novell, Windows ve SUSE Linux Enterprise bulunan karışık ortamlarını çok daha kolay yönetimini ve Microsoft Active Directory'nin Novell eDirectory ile kolaylıkla birleştirilmesini taahhüt altına alacaklar.
Doküman format uyumluluğu : Microsoft ve Novell , ofis verimlilik uygulamalarının birlikte işlerliğini artırma konusuna odaklanacaklar. Her iki şirket birlikte çalışarak OpenOffice ve Microsoft Ofis sistemlerini kullananlarının doküman paylaşımı konusunda çalışacaklar ve OpenXML ve OpenDocument formatlarının arasında birlikle işlerliği artırmak için çevirici geliştirmek adına adımlar atacaklar.

Yapılan iş anlaşmasının bir bölümü olarak Microsoft Novell'e SUSE Linux Enterprise Server abonelik sertifikaları için 240 milyon dolar ön ödeme yapacak, anlaşma süresince müşterilerine SUSE Linux Enterprise Server'ı satabilecek. Ayrıca Microsoft 5 yıllık dönem için Linux ve Windows sanallaştırma senaryolarının pazarlaması için 60 milyon dolar bütçe ayıracak ve ayrıca 5 yıllık anlaşma süresince pazara karma çözüm sunmak üzere Microsoft satış gücü için 34 milyon dolar harcayacak.
Hayır hayır yanlış okumadınız. Microsoft dolaylı da olsa Linux satacak!
Ek olarak, bu iş anlaşması gereğince Microsoft, üç yıl süresince diğer hiçbir Linux dağıtımı ile bu tür bir anlaşma yapamayacak.
Eh o kadar olsun. Bal tutan parmağını yalarmış. Novell, bu kadar büyük bir antlaşma yapınca SUSE’nin konumunu sağlamlaştırmak için elinden geleni yapacaktır. Lakin 3 yıl çok uzun bir süre. Yazık ki bu 3 yıl içinde diğer Linux dağıtımları, Novell’in başarısını boynu bükük izlemek zorunda kalacak.
Patent işbirliği anlaşması gereğince Microsoft Novell'e 108 milyon dolar net ön ödeme yapacak, Novell ise Microsoft'a Novell Açık Kaynak Çözümleri ve Open Enterprise Server gelirlerinden belirli bir yüzde olarak beş yıllık süre içinde en az 40 milyon dolar ödeme yapacak.
Intel zaten epeydir sanallaştırma konusunda bastırıyordu. İşin yazılım ayağındaki bu gelişme de sanallaştırma teknolojisinin geleceğinin parlak olduğunun önemli bir göstergesi.


eger sende okudugunu anlama özrü yoksa açik açik yazilmiş yani konuda hiçbir yanliş nokta yok birde patent konusu var yazinin içinde yani sen eger bu konulari ogenmek isteyen biriysen internette biraz araştir gerçegi goreceksin yanilmayosam ayni yaziyi bende ntv haber sitesinde okumuştum evet evet hakketten okudum.ingilizcen varsa ki vardir linux kullanicisisin bunu internette bi araştir ingilizce olarak


Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
18 yıl
Yarbay

Microsoft Linux u alıyor mu ne demek ya?
acaip yamulmuşun hoca burda sen öle böle diil...
kaç tanesini alıcak hem kapasite yetecekmi mesela?o kadar çok distro varki...dimi ama...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
18 yıl
Teğmen

quote:

Orjinalden alıntı: ilkerinanç

Microsoft Linux u alıyor mu ne demek ya?
acaip yamulmuşun hoca burda sen öle böle diil...
kaç tanesini alıcak hem kapasite yetecekmi mesela?o kadar çok distro varki...dimi ama...

+1



U
18 yıl
Teğmen

suse'yi zaten hiç sevememiştim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
18 yıl
Yarbay

Linux özgür yazılım, hiç kimse tekeline alamaz. Ancak bir derleyici ile anlaşıp o derleyicinin yaptığı geliştirmelere sahip olunabilir (BELKİ) Fakat linux kernel'in ismi ki onu da para ile almak mümkün değildir (BENCE)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
18 yıl
Yarbay

Bir film izlemiştim. Adam köpeğini sürekli birilerine satıyordu. Bi süre sonra köpek kaçıp tekrar adamın yanına geliyordu. Sonra tekrar satıyordu ve bu böylece dönüp gidiyordu.

Linux bir kişinin işi değil. GNU/Linux hiç değil. Öyleyse hali hazırdakiler satılsa bile ( hani diyelimki oldu ) bu adamlar program yazmayı bırakacaklar mı ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
18 yıl
Binbaşı

C
18 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: nirvana16

bunun imkanı yok

Linux' u satın almanın mı? Evet yok. Ama belki Linux'un ismini ve isminin kullanım hakkını satın alabilirsiniz (bu hak Linus Torvalds' a ait). Ama kaynak kodu kapatamazsınız. Çünkü GPL ile lisanslanmış. Sonraki sürümünde GPL ile lisanslı parçaları ayırıp yeni bir kapalı kodlu Linux yapabilirsiniz. Ama o zaman ben de son açık kaynak kodlu halini alır ChallengerX yaparım, çatır çatır da geliştirmeye devam ederim. O zaman hiçbir şey yapamazsınız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 13 Mart 2007; 11:56:20 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
18 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Tam olarak aynısını söyledim, "Nereye kapatıyosun arkadaşım kaynak kodunu" dedim; gel gelelim 3 saat bi tarafımı yırtmamla kaldım. Laftan anlamak lazım işte...****





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 16 Mart 2007; 15:14:55 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
18 yıl
Teğmen

valla eger tam olarak yaziyi okursaniz arkadaşinizin yaziya dayanarak hakli oldugunu goreceksiniz.boşu boşuna bi tarafinizi yirtmişsiniz buna gerek yokmuş keşke once haberi bi okusaydiniz :)



C
18 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: tumra

Tam olarak aynısını söyledim, "Nereye kapatıyosun arkadaşım kaynak kodunu" dedim; gel gelelim 3 saat bi tarafımı yırtmamla kaldım. Laftan anlamak lazım işte...

Yoo, bir tarafını yırtmakla kalmadın. Anlayan anladı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
18 yıl
Yüzbaşı

quote:

%90 Unix kullanılan internette bir nebze de olsa Microsoft ürünleri (bağımlılığı) oluşturmak...


Ben bir yerde okumustum, internette bu konuda bin bir haber var, neyse: Istatistiklere gore internette UNIXten daha cok Windows Server varmis. Simdi bu istatistikleri kim nasil tutuyor filan uzun konu.

Yani internet'in %90i UNIX demek hic dogru degil. Belki %50 oldugunu iddia edebiliriz ama daha fazla degil.

Linux'ten bu konuda uzun zamandan beri bir patlama bekliyoruz ama batili sirketlerin ceplerinde saglam para var ve 2-3 lira kar edecekler diye Linux'u secmiyorlar. Windows'un program uretmek icin sagladigi programlama araclari aradaki fark sanirim.

Ben Linux'ten hala umutluyum.

Ekleme yapayim: Microsoft'un marketing stratejisi de onemli bir etken.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali_7 -- 14 Mart 2007; 20:32:41 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
18 yıl
Yüzbaşı

Bir yorum da sanallastirma hakkinda. Vista Home Edition sanal ortamlarda calismayacak diye okudum, yani sanal Vista kullanmak icin Ultimate almaniz gerekiyor.

Yani Suse ve MS portability ve virtualization konularina girdiler ama esas portable olmayan MS programlari, yani MS ne derse desin pislik yapanlar kendileri esasinda.



C
18 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: Ali_7
Ben bir yerde okumustum, internette bu konuda bin bir haber var, neyse: Istatistiklere gore internette UNIXten daha cok Windows Server varmis. Simdi bu istatistikleri kim nasil tutuyor filan uzun konu.

Böyle bir istatistik Türkiye için vardı. ODTÜ tarafından yapılan araştırma sonucunda Türkiye için böyle bir sonuca varılmıştı. Ama oran %90 değildi. Internet' te en çok kullanılan sunucu sistemlerinin UNIX olduğu doğrudur, ama onlar için de %90 demek yanlış olur. Sadece Apache HTTP Server yazılımının kullanımı %63 iken, nasıl Windows, UNIX' ten fazla olabilir ki?

quote:

Orjinalden alıntı: Ali_7
Yani internet'in %90i UNIX demek hic dogru degil. Belki %50 oldugunu iddia edebiliriz ama daha fazla degil.

Daha fazla olduğunu iddia edebiliriz. Zira yukarıda da dediğim gibi Apache' nin kullanım oranı Netcraft verilerine göre %63 civarı. Ayrıca Internet' in omurgasını oluşturan routerların en popüler üreticisi olan Cisco' nun routerlerında bulunan ve IOS adı verilen işletim sistemi de bir UNIX türevidir.

%90 abartı bir sayı ama %50 de çok düşük.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
18 yıl
Binbaşı

R
18 yıl
Yarbay

E
18 yıl
Yarbay

Şimdi söyleyeceklerimde doğruluk iddiam yok.

forums.debian.net/

burada windows server olarak ne kullanıyor diye bir konu açmıştım. Buraya bir tanesi windowsta çalışan bir kız arkadaşı olduğunu ve arka plandaki işlerinde linux kullandıklarını yazmıştı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
18 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: etusch

Şimdi söyleyeceklerimde doğruluk iddiam yok.

forums.debian.net/

burada windows server olarak ne kullanıyor diye bir konu açmıştım. Buraya bir tanesi windowsta çalışan bir kız arkadaşı olduğunu ve arka plandaki işlerinde linux kullandıklarını yazmıştı.


Windows' ta çalışmak? Microsoft mu yoksa?

Microsoft da dese, Windows da dese (ya da sen desen) o adamın söylediği yalanın dik alası.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
18 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:


Unix, Internet'in işletim sistemidir. Unix'i bilmeden Internet'i kullanabilirsiniz ama Unix'i anlamadan bir Internet üstadı olamazsınız. Bu nedenle, bugün hacker kültürü yoğun olarak Unix merkezlidir. (Bu her zaman böyle değildi ve bazı eski zaman üstatları bundan halen hoşnut değil, ama Unix ile Internet arasındaki ilişki, bugün Microsoft'un bile diş geçiremeyeceği kadar güçlüdür.)

Devamı:http://www.belgeler.org/howto/hacker-howto/hacker-howto-basics.html


O %90 ifadesini de kafadan atmadım, bir yerde okudum, ama nerede okuduğumu bulamadım.