Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
39
Cevap
1304
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Tıp Vs Ceng (2025 artı ve eksileri)
Ö
dün
Er
Konu Sahibi

Evet tercih dönemi yaklaşırken tercih yapacak arkadaşlara yardımcı olmak için tıp ve cengciler bu konuda isterse sektör ve mesleğin artı ve eksilerini yazabilirler.
böyle bir konu görmedim 2025 tercih için öyüzden açtım.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

bu sene ceng yazıcak var mı ki
Yoruma Git
hicbiseyapmiyorum - dün +10
iki bolum birbirinden cok farkli sadece maas is bulma vs diyosan tıp ezici anlamds ustun bilgsayarda is mis kalmadi adam akklli maaslar da malum
Yoruma Git
Bazenmerhamet - dün +5
H
dün
Er

bu sene ceng yazıcak var mı ki



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

B
dün
Er

iki bolum birbirinden cok farkli sadece maas is bulma vs diyosan tıp ezici anlamds ustun bilgsayarda is mis kalmadi adam akklli maaslar da malum



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
dün
Teğmen

moruk tıbbın okuma süresi çok uzun. 6 sene eğitim 5 sene uzmanlık. zaten o kadar okuyacak olsam. itü kontrol + abd'de phd hedefler daha çok kazanırdım. kaldı ki aynı emeği verince software engineer olarak da iyi kazanıyorsun. Belli bi derece yapmış adamlar gayet iyi çalışacak. Forumda sevdiğim bir abim var. Ara sıra stalklar, yılda bir konuşurum. Ortalama bir bilkent cs mezunu 2.8 ortalama ile bitirdi. 7 sene tecrübeli şu an, front-end dev olarak 220 bin tl net maaş alıyor. falan filan işte. iyi bir derece yapıp, okulu boş geçirmeyip yazılımcı olanlar iş sıkıntısı yaşamayacak.

millet meta apple layoff yapıyo diyor. bizim bölümden de var layoff sebebi ile meta'dan amazon'dan atılanlar. adamlar max 2-3 ay sonra bloomberg, cloudflare, snapchat gibi diğer devlere geçti.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Codewake -- 18 Temmuz 2025; 21:17:44 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
dün
Teğmen

Facts!



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Codewake
C
dün
Teğmen

evet hocam.

sen yks'de 50. olmuş odtü'yü 4.0'a yakın gpa ile bitirmiş okurken çalışmış adamsın. işsiz mi kalcan sanki bildiğim kadarı ile hali hazırda çalışıyorsun zaten. yaşıtın tıp öğrencileri daha 5. sınıfa yeni geçti. onlar uzman olana kadar parayı kırarsın


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @YaralıPanda
Y
dün
Çavuş

Tıp bilimi bitti hocam hali hazırda tıp öğrencisi olarak söylüyorum. Önümüzdeki 6 aya atama yapılmaz artık yapay zeka gelir ele geçirir. En fazla 1.5-2 senesi kaldı doktorluğun. Sağlık alanında hemşirelik veya tıbbi sekreterlik daha garanti bölümler iş açısından. Maalesef yapay zekanın fırladığı bir döneme geldi bizim neslin tıp öğrencileri, verdiğimiz emeklerin hepsi boşuna sağlık bakanlığı önümüzdeki sene açıklama yapar yapay zeka kullanacağız artık şehir hastanelerinde diye. 2027 mart ayına kadar doktor oldunuz oldunuz olamazsanız geçmiş olsun o diploma herhangi bir a4 kağıdından daha değersiz. Müsvedde olarak kullanılabilir ama.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
Y
dün
Teğmen

Tıp bizlik değil.
Bu kadar tavsiye edilmesi de ilginç - iş garantisi kardeşim!
Mutsuz doktor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Codewake
L
dün
Yüzbaşı

Tıp için yorum yapmak olmaz ceng için birkaç şey diyelim:

Bu netleşmiştir diye düşünüyorum ama bölümde sırf Web mobil yapacaz gibi beklentilerle gelmeyin, bilgisayar mühendisliğinin asıl odağı öğrencisini Web developer yapmak değildir, 5 volt elektrikten başlayarak sıfırdan ama temel bir şekilde donanımından işletim sistemlerine oradan da yazılıma kadar bilgisayarların nasıl çalıştığını öğretir, programlama dersleri 3 4 ders ile sınırlıdır ve genel olarak popüler frameworkleri değil de Java Python C++ gibi dillerin temellerini görürsünüz, bunlarda OOP, belki ileri düzeyde design patterns gibi yazılım inceliklerini yine bu diller üzerinde işlersiniz, geri kalanı sizin kendi çabanıza bağlıdır. Bu bir eksik değil, mühendisliğin doğasıdır.

Örneğin okulda Java gördüyseniz yazın Java ile nasıl web sitesi yapılır diye sizin araştırmanız gerekir, bunu okuldan hazır beklemeyin yoksa insanlar staj için birçok şekilde hazır olurken sadece okulda öğrendikleriniz sizi sadece belirli bir temele taşır. Bu şekilde kendinizi geliştirin, 2 3 günlük yarışmalara girip bir şeyler çıkarmayı deneyin, hiç olmadı oturup yapay zeka nedir, oyun nasıl yapılır diye yüzeysel videolar izleyin, merakınız dışa vurun.

Staj demişken evet 2.sınıfta staj bulmak zor, çok zor, bu sizinle ilgili değil, tanıdık yoksa çoğu şirket 2.sınıf almıyor, ama yine de kendinizi öne çıkaracak şeyler yapabilirsiniz:

Sertifikalar: Okuldaki kulüplerin verdiği sertifkalardan bahsetmiyorum, Teknofest gibi ya da uluslararası yarışmaların sertifikaları, veren kurumun büyük olduğu sertifikalar (datacamp kursları olabilir, ya da e devlet üzerinden sorgulanabilen savunma sanayi ile ilgili etkinliklerin, derslerin sertifikaları da pek çok kişide olmadığından sizde olması baya değer katacaktır)

Yarışmalar: İlk seneden illa büyük bir şey yapmalıyım olayına girmeyin, büyük ihtimalle yapmayacaksınız, ama amaç zaten tekniği tamamen bilmek değil, takım çalışmasına dahil olmak, "Sorunlar yaşamak ve bunları çözmek" (özellikle vurguluyorum her mülakatta sorulur diyecek bir şeyiniz varsa inanılmaz öne çıkarır), belki de işin sonunda finale kalmak, bunları kazanabiliyorsanız gönül rahatlığı ile cv'ye yazabilirsiniz.

Onun dışında derste öğrendiğiniz dillerin derinine dalmanız gerektiğinden bahsettim zaten

Okul araştırırken şunlara çok dikkat edin:

- Mezun profili: Açın linkedln'i, girin okulun sayfasına, orada bölüme ve yıla göre filtreleme yapıp son zamanlarda bölüm mezunları ağırlıklı olarak nerede diye bakabilirsiniz, bunu dikkate aşık çünkü çoğunluk buysa siz de muhtemelen onlardan olursunuz. Ayrıca bir mezunla iletişime geçmeniz iyi olur, gidip de bölümü gram bilmeyen kişilerden tavsiye almayın (forumda çok var böyleleri), hatta rehberlik hocalarından bile tavsiye almak pek güvenli değil diye düşünüyorum, eğer oralarda okuyan tanıdıkları yoksa.

- Hocaların araştırma alanları: Hocaların yurt dışı geçmişi olması genelde artıdır, onun dışında istediğiniz alana dair çalışmalar yapan hocalar var mı bilgi edinmeye çalışın.
AI, Veri Mühendisliği, Gömülü Sistemler ya da Donanım ağırlıklı İşlemci mimarileri, oyun geliştirme, görüntü işleme, matematiksel konular (algoritma analizi, graph theory gibi akademiye kayan alanlar), yazılım mühendisliği, bilgisayar ağları, siber güvenlik. Bu alanlar günümüzde çok popülerdir ve ne kadar alan çeşitliliği varsa bölümde proje yapma olanağınız o kadar artar.

Bölümlerin araştırma projeleri için programları var mı öğrenebilirsiniz.

Eğer erasmus, çap gibi şeyler planlıyorsanız buna da dikkat edin, bazı bölümlerde çap olanağı yoktur, bazılarında erasmusa çok kişi gider bazılarında 3 kişi anca gider, bunları bölüm sitelerinden özel olarak araştırın.

- Konum, burs, olanaklar gibi konular tamamen sizin yaşamınıza göre şekillenen şeyler. Ama sosyallik de önemli deyip üstte bahsettiğim olanakları kesinlikle göz ardı etmeyin.

Olabildiğince büyük şehirlerde kalmaya çalışın, sektör burada dönüyor.

Bölüme gelmeden önce programlama bilmenize çok gerek yok, ama tabi ki size uygun mu anlayacak kadar ve basit kavramları öğrenmek açısından kasmadan bakabilirsiniz.

İngilizcenin öneminden bahsetmeme gerek yok sanırım, tam şu an bile öğrenmeye başlarsanız kardır.

GPA kasmak birçok kapıyı açar, özellikle kurumsal şirketler dikkat eder, yüksek lisansta kilit şeydir, o yüzden ortalama önemsiz deyip dersi ekenlere kulak asmayın, GPA için de her ne kadar değişken olsa da konulardan geri kalmayacak şekilde çalışın, son 2 hafta çalışmaya başlamayın, size laboratuvar ödevleri verecekler elinizden geldiğince ilk başta bitirmeye çalışın, bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak programlama ödevlerinde ai falan kullanmayın yakışmıyor, gerekirse hakkınızla birkaç puan düşük alın dünyanın sonu değil.



Tüm bunların dışında bilgisayar mühendisliği kocaman bir derya deniz, ilk başlarda birçok şey kafada oturmayacak, alanınız hemen belli olmayacak, sektörün karmaşıklığı belki can sıkacak ama tüm bunları zamanla ve gayretle aşacaksınız, ilk sene bu belirsizlikte yapabileceğiniz en iyi şey, bölüm hocalarıyla iletişimde kalmak, onlardan tavsiye almak ve derslere çalışmaktır. Ve en önemlisi de bu tür platformlarda her denilene inanmayın, sırf rakip elemek için bile bölümler hakkında konuşanlar olabiliyor, gerçekçi veriler odağında kalın.

Aklıma geldikçe eklerim, umarım yararlı olmuştur





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 18 Temmuz 2025; 21:45:31 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
dün
Yüzbaşı

yazılıma sıcak bakmayan, kendini üretken görmeyen, hatta mühendislik bölümleri sıcak gelmeyen bir kitlede var.

Birde 10k üzeri yazılabilecek kalburüstü mühendislik varmıki. endüstride bile 4-5k ya kadar iyi gerisinde network sorunu yaşanır deniyor sektörü bilenler. işte tam da bu noktada tıp kurtarıcı oluyor. ama isteyip yazmak gerek. tıp zorlama ile okunacak en son okul.

12. sınıftan mezun olan tayfanın belli bir kısmı tam olarak ne olmak istediğini seçmiş olarak yks ye girmiyor bile. Aslında okuluda geçtim birde çalışırken ki ortam olarak ben nerede hangi koşulda çalışmayı severim de demeli. mesela inşaat ve makinada şantiye ve fabrika ortamı. yazın ayrı sıcak kışın soğuğu ayrı bela. olaya sadece para olarak değilde, çalışma huzuru ve mutluluğu da eklemek gerek. tıb da da en dandik kısım acil de başlayan yeni mezun kısmı. kabus gibi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
dün
Onbaşı

2027 Haziran olmaz mı



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yapı Ustası
Y
dün
Çavuş

Maalesef hocam ya nisana belki kalır da haziran çok geç. Ben 2028'e kadar berberlik öğrenmeye çalışıcam fakülte bitince çıraklık başvurusu yaparım.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kırmızi Şortlee
H
dün
Er

robot berberler iş başı yapmaya başladı bile bence kaynakçılık düşünün



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Yapı Ustası
K
dün
Yüzbaşı

dogustan tıpcı degılsıenız tıp yazmayın hangı meslege uygun oldugunuzu 10 yaşından beri tespit etmiş olmanız lazım ceng maddi olarak daha ıyı ve tıp kadar uzun degil



K
dün
Yüzbaşı

suan fakulteye gıren doktorların ıs garantısı yok kı 6 yıl sonraya bıde tıp cok sevmeden yapılmaz muhendıslık yapılrı her turlu daha iyi




Bu mesajda bahsedilenler: @YaralıPanda
K
dün
Yüzbaşı

tıpta işsizlik var uzmanlık kazanamazsan pratisyenlerın cogu atanamıyor suanda doktor fazlası var kontenjanllar dusmelı 10kya


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Bazenmerhamet
S
dün
Er

yks hazırlık sürecimin başından beri temel bilim olarak kimya okumak istiyordum. Ancak son zamanlarda kafamda ilerisi hakkında soru işaretleri oluşmaya başladı.
En iyi tıp fak leri tutarken kimya yazmak ne kadar mantıklı tr sartlarinda?
Eğer tıp yazarsam da uzmanlığımı temel bilimler alaninda yaparsam aradığımı bulabilir miyim?
yoksa 6 yıllık detayli tıp eğitimi bunun için gereksiz mi kalıyor?
tıp okuyan ve temel bilim dusunen ya da temel bilim uzmani abilerim varsa fikri almak isterim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İ
dün
Yüzbaşı

Uzmanlık kazanmak ne kadar zor peki? Kaç kişi giriyor kaçı kazanıyor kontenjan nedir bunda? Bir de tekrar girebiliyorsunuz sonuçta, yani uğraşıp da uzmanlık kazanamamak mümkün mü?


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Karakurum07
C
dün
Teğmen

yok yav bi sürü branşın kontenjanı dolmuyor. he derma plastik istiyorsan onlar zor. kolay yoldan para kazanıyorlar diye derece ile alıyor. çoğu cerrahi düşük puanlı.




Bu mesajda bahsedilenler: @ikigai
K
dün
Yüzbaşı

zor cogu 3-4 kere gırıyor tusa tıp zor muhendıslık yaz


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ikigai