Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
52
Cevap
1205
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Cevap: Intel’in 18A süreci hız kazandı: Samsung’u geçti, TSMC’nin gerisinde (2. sayfa)
B
3 gün
Yüzbaşı





Bu mesajda bahsedilenler: @Finnbhennach
C
3 gün
Yarbay

Aynen hocam zaten amaç doğruları söylemek, marka fanı olacak yaşı çokdan geçtik. Intel de dört dörtlük değil ama hepsinin kendine göre avantajlı tarafları var, biri sürekli övülüp diğeri yeriliyorsa, bunun sebebi fanlıkdır ve DH forumu aşırı AMD fanı biliyorsun durumu. Eskiden AMD işlemciler uygun fiyatlıydı artık değil, o yönden de birşey diyemezler, çünkü nm düştükçe TSMC'nin üretim maliyeti artıyor.

Herşeye çekirdek sayısı diye bakanlar arazi oldu, orta seviyede multicore gücünde Intel tokatlıyor durmadan. Hem kendileri nm önemli diye paylaşım yapıyorlar, Intel hala 10 nm'de diye dalga geçiyorlar. Daha Lunar Lake ve Arrow Lake'in 3 nm olduğunun bile farkında değiller, çünkü bilgi dağarcığı kapasite sıfır, AMD gözlüğü takıyorlar. Bir de blok atıyorlarmış falan, onlardan önce ben blokladım hepsini farkında değiller.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 16 Temmuz 2025; 16:12:12 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Boşnak Ağa
D
3 gün
Teğmen

Ne o hazmedemedin mi attığın yalanları da beni millete şikayet etmeye çalışıyorsun. Ahlaksız yalancı.

Tabi şimdi sana bir tane iyi polis lazım. Onu da bu arkadaşı seçmişsin.

Benim için hiç sakıncası yok. Benim yazdıklarım ortada. Senin nasıl bir yalancı olduğun gerçeğini değiştirmiyor.

Daha öncede söylediğim gibi. Ne zaman yalanını görsem buna müdahale edeceğim. Daha çok kıvranacaksın.





Bu mesajda bahsedilenler: @Boşnak Ağa
M
3 gün
Onbaşı

Boşnak Ağa, ben de fikirlerini sıkı savunan insanları seviyorum. Benim sorunum daha çok hislerimin peşinden gitmek. Bir bilgiye baktığımda bana ne hissettirdiğini dinlerim.

intel'in de Türkiye'de doğru analiz edilemediğini hissettiğimden onun üzerine gidiyorum. Senin bu aşkla intel savunman da hedefe kolay kilitlenmemi sağlıyor. Intel'le ilgili yanlış bir algı olduğunu düşünüyorsam bombalamam gereken koordinat sensin. :) Batan geminin malları Türkiye'de kalsın istemiyorum.

Ama olur da ciddi intel 1.8nm işlemci üretir o zaman bakış açım ve hislerim bir anda değişir. Benim şuan ki bakışım intel'in 10nm seviyesinde olduğu ve onu bile çok da sağlıklı üretemeyecek seviyede olması.

amd konusu ile hiç ilgilenmedim ve hayatımda hiç amd bilgisayarım olmadı ama bu soket konusu beni de rahatsız eden bir şey aslında. Zorunlu olmadıkça soket değiştirmek ikinci el piyasasını da olumsuz etkileyen bir şey. Maddi durumu iyi olmayan milyonlar için eski anakartlarına yeni bir işlemci koyarak heyecan duyan insanların sevincini hissedebiliyorum. 5800x3d soketi bitik demişsin ama bir de sen eski anakartına o işlemci ile tekrar can ve kan gelen insanlara sor. Herkes ister son model anakart, işlemci, ram ile birlikte tam takım sistem dizmek ama hayat ve geçim zor. AMD'yi bu jestinden dolayı övmek lazım.

Bir de ben sektörü çok sıkı takip etmediğim için bazı basit belirteçler var benim için. İşte bunlar düşük watt ve düşük ısıda çalışma. Basitçe bu iki faktöre bakarak bir firmanın ne mal olduğunu kestirmeden anlıyorum.

İşte o watt ve ısı komple zincirleme reaksiyonlara neden oluyor. Ona göre anakart, ona göre fan, ona göre tüm sistem tasarımını yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bir ara annemin kullandığı eski masa üstü bilgisayarın power supply'ı bozulmuştu. Bakıyorum piyasaya 500watt, 700 watt filan. Oha, bu ne böyle. Bu kadar enerji ile ne yapıyor bunlar. Sırf bu fan sesi ve ısınmadan dolayı macbook air'e geçmiştim içinde fan yok diye. Onunla bir kaç sene güzel zaman geçirdik.

Sonra macbook pro m1'e geçtim çünkü fan olsa bile fanı kullanmıyor alet. İşte intelden de beklentim watt'ın düşmesi, ısının düşmesi ve 3 nm ve altında işlemciler üretecek kaliteye ulaşması. Bu nanometreleri göremezse marka için hiç iyi hisler barındırmayacağım. Ben duygusuz biri gibi görünsem de hislerinin peşinden giden biriyimdir. :)

Sen de intel'in attığı oltalara inanıp düşük nanometre ve bunun sonucu olarak watt ve ısı düşüşü olacağını umuyorsun ama intel hiç o noktalarda değil. En mantıklı yaptığı şey tsmc'ye işlemcileri yaptırıp biraz durumu toparlamak. Kaza ile kendi işlemci çıkarmaya çalışırsa göreceksin ki feci rezil olacak. Cünkü adamlar 10nm'de takılmış. Yüzmüş yüzmüş okyanusu bitirmiş. Daha yüzecek yer kalmamış onlar için. İntel'in kendi üretimlerinden gelen tüm haberlere şüpheli yaklaşırım. 10 dese 14'dür o diye düşünürüm. 3 dese 7-10 çorba yapmıştır diye düşünürüm. Bana hiç güven vermez. Sen üzerine alınma, hedefimde intel algısı var. Yoksa senin tarzını da seviyorum. :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matematikselll -- 16 Temmuz 2025; 17:4:42 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Boşnak Ağa
V
3 gün
Yüzbaşı

1.8nm 2nm 3nm diye pazarlanan transistorler aslinda hala 25-30nm arasinda tek basina bir anlam ifade etmiyor uzun suredir boyle ancak insanlar bunun farkinda degiller intel yakinda 14A icin 18A nodelarina odaklanmiyoruz derse kimse sasirmasin kuculmeye gitmek zorunda inanilmaz zarar ediyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
3 gün
Yüzbaşı

Şimdi hocam tabi biz yazıyoruz 1.8A süreci patlamış gibi görünmüyor, gelen haberlere göre en azından intel'in kendi iç ihtiyaçları için kullanılabilecek kıvamda diye ama an itibariyle vaziyet "bu döküm olayı tamamdır" da değil asla.




Yani bu işin doğası gereği sonuca varamama şansı hala minimum %51. O kadar zor bir iş "cutting-edge/son nesil" döküm işi.




Yani intel görüldüğü kadarıyla her türlü kullanacak bu 18A'yı. Mesela Panther Lake bunla basılacak kaçış yok. Burada bir hareket alanı kalmadı süre itibariyle. İsterse duyulan verimlilik rakamları tümden yalan olsun ve gerçek verim Panther Lake zarı için yüzde 20 olsun. Yine de basacak.




Gerekirse zararı göze alıp yine basacak bu anlaşılıyor. Son bir kez daha 18A-P'yi ve 14A'yı deneyecekler belkide.




Yani intel kurtuldu dökümü halletti falan değil asla. Gerçek verim yüzesini bilmeden her şey mümkün.




Samimi görüşüm şudur ki intel'in tümden iflas etme riski olayı toparlama şansından hala daha yüksek. Kişisel görüşüm bu şekilde. 18A'da aynı şekilde. Olma şansı yüzde 40 ise olmama şansı 60% hala.




Bu işe o kadar çok para döküyorlar ki işlemci satışından gelen bütün kar ve üstüne daha fazlası buraya gidiyor korkunç zarar var. Çok pahalı bir iş bunun ar-ge'si ve kapasite oluşturması. Yönetim kurulu bir süre sonra yeter artık diyebilir rahatlıkla. Bu olasılık çok ciddi ve yakın.





18A'da verim nispeten kabul edilebilir seviyede ise işler biraz daha kolay. Biliyorsun bu işin en can alıcı noktalarından biri PDK (Product Design Kit) hazırlayıp mesela Qualcomm'a teslim etmek ve Qualcomm'un yapacağı tasarımı bu PDK'ya uygun yapmasını sağlamak.




Başka türlü intel Qualcomm tasarımını dökemez.




PDK konusunda TSMC bir tekel. Yıllardır tek işleri bu. Çok iyiler. Müşteri bazlılar. Ve döküm alanında çok geniş bir IP (Intellectual Property) sahibi oldular. Bu ikisi dökümün kendisi kadar önemli. Intel çok sıkıntı çekti bu PDK ve IP konusunda. 18A'ya yetişmedi.



İki aydır duyuyoruz, şu karara vardılar:



Biz 18A'yı kendi beklentilerimize göre (yüksek hız yüksek performans) tasarladık öncelikle. Burada ciddi bir geri dönüş alamadık PDK yüzünden. Şimdi 18A-P versiyonu ile esas müşterilerin (mobil tasarımcılar) yüksek enerji verimliliği - nispeten düşük hız beklentisini karşılayalım ama en önemlisi hızla 14A PDK'sına yoğunlaşalım.




Kısaca 14A'da tam anlamıyla endüstri standardı tasarım araçlarına göre tasarlanacak intel'e göre değil. Dolayısı ile dış müşteriler zorluk çekmeyecek. 18A'yı dolduracak satış rakamımız var. Kendimize dökeriz, bu arada da 14A'yı tam anlamıyla tasarımcı dostu mantık ve PDK ile müşterilere hızla sunarız kararına vardılar.




Olur mu? Olur.

Olmaz mı? Her yerden patlayabilir. Çok riskli.



Ne 18A garanti ne İntel. Maalesef durum bu. Umarım bizi TSMC'ye mahkum etmezler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Cpt. Miller
C
3 gün
Yarbay

Üretim teknolojisinden ziyade işlemci mimarilerini takip ediyorum hocam, çünkü her senaryoda TSMC gibi bir kurtarıcı şirket var. Hiç belli olmaz ani bir kararla AMD'ye dönebilirim, Zen 6'yı bekliyorum. Nova Lake'in bekleneni verememe gibi bir olasılık da var her zaman, 9900X'deki gibi tek CCD 8 çekirdek diğer CCD'de kırpılmış 4 çekirdek gibi tırt bir mimari yerine, tek CCD üzerinde 12 çekirdek iyi benim için.

Üzerine bir de 3D VCache tamamdır, hem multicore gücü olarak hem de daha iyi oyun işlemcisi çıkar ortaya. Zen 6 için 2 adet IMC'ye sahip olabilir demişler, bana pek mantıklı gelmedi ama belki aynı IMC üzerinden iki farklı yapıya destek veremeyeceği için, biri UDIMM diğeri CUDIMM olarak iki adet IMC barındırabilir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 17 Temmuz 2025; 11:6:43 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Boşnak Ağa
D
3 gün
Teğmen

Konu ile ilgim olmayan bir topikte beni başkalarına şikayet etmeye çalışan sensin. Hangimiz takıntılıyız şimdi?

Kıvranmaya devam. Tutunmaya çalış bir yere.

Takıntılı olduğum konusunda bile yalan atıyorsun.

DNA na işlemiş yalancılık.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daadsy -- 17 Temmuz 2025; 00:14:40 >



Bu mesajda bahsedilenler: @Boşnak Ağa
K
3 gün
Yarbay

10-15 senedir yeni teknoloji duyuramayan Intel şimdi birden herkesi geçiyor demek. Rakipleri armut toplayacak herhalde. :) Intel'in yapacağına misliyle karşılık gelecektir ama rekabet açısından Intel'in eski yalan ve aldatmacalarının dışında umarım bu defa gerçekten yapacakları olumlu olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
3 gün
Yüzbaşı

Onca işimin arasında kafayı dağıtayım 2 dakika diye foruma giriyorum girer girmez klasik zırvalardan biri ile karşılaşıyorum. Kusura bakma bizde zırvaya zırva denir. Kişisel bir şey değil sadece durum değerlendirmesi.




İntel ve ne yaptığı umurumda değil de güzelim forumun zırva yorumlar, şehir efsaneleri, uyduruk klişelerle çöp edilmesi buraları okuyan genç insanların da bu zırva nehrine ister istemez kapılıp toplumun özellikle genç neslin araştırmadan sorgulamadan yanlış bir yaklaşım tarzını normalleştirmesi beni de etkiliyor günlük hayatta.




Adı üstünden teknik forum... Bu kadar zırva ile dolmamalı.




Bilginin, aklın, mantığın yerini zırva, uyduruk şehir efsaneleri ve komplo teorileri alırsa eninde sonunda benim gibi mavi gözlü adamlar dahi etkileniyor bu işten.




İntel 10-15 senedir teknoloji duyuramıyormuş. Zaten geçen günlerde nova lake 3D konusunda da "intel bozuk işlemcileri değiştirmiyor" vs yazan kardeşimizdin sen galiba :) 10 sene dediğin 2015'e denk geliyor. Yani 7700K ve 14nm zamanları.





Öyle uzatmadan yazacağım. Sen bunu yazarak bize:



- Benim İntel 7 döküm yönteminden zerre haberim yok diyorsun.


- İntel 4 ve 3nm döküm yöntemlerinden ve bu yöntemlerle üretilip satılan mesela sunucu işlemcilerinden nokta kadar haberim yok diyorsun.


- İntel'in geliştirdiği PoverVia teknolojisi nedir duymadım bilmem diyorsun.


- RibbonFET'in adını bile duymadım umurumda değil diyorsun.


- İntel'in Feveros, Feveros Omni, Feveros Direct, Feveros 3D teknolojilerinden, EMIB (Embedded Multi-die Interconnect Bridge) olaylarından anlamam diyorsun.


- İntel'in (geçen yıllarda uzun bir konusunu açıp anlattığım sonra da sildiğim) silikon photonics araştırmalarından ve bu araştırmaların sonucu olan ürünlerinden haberim yok diyorsun.


- İntel'in mimari gelişmelerinden hiç anlamam diyorsun. Mesela benim şantiyedeki 12400F'nin sadece 4.0 Ghz hızında ve buz gibi çalışmasına ve o anda sadece 60watt harcamasına rağmen yine kendisi gibi 6/12 olan yılların efsanesi, bir zamanlar alanın gerine gerine gezdiği ve 12400F'den daha yüksek hızda çalışan 8700K'dan tam yüzde 50 daha performanslı olduğunu bilmem diyorsun. İntel'in yeni mimarileri ile çok düşük güçte dahi eski mimarilerini perişan ettiğinden haberim yok diyorsun.


- İntel'in ilk defa X86'ya büyük (P)+küçük(E)+ süper enerji tasarruflu ekstra küçük (LPE) getirdiğini bu üçünü aynı anda verebilen tek X86 şirketi olduğunu bilmiyorum diyorsun.


-İntel'in geçen sonbaharda çıkardığı ve M3 seviyesine yakın performans ve enerji tasarrufu sunan şimdiden efsane olmuş Lunar Lake çipi hakkında zerre bilgim yok diyorsun.




Diyorsun da diyorsun yani



Daha da gidebilirdim ama bu kadar yeter. Meselenin özü anlaşılmıştır. Bunlar yeni teknoloji değilse yeni teknoloji sana göre nedir diye bir soru da sormayacağım elbet...




Sonra bana kızıyorlar neden AMDciler ile uğraşıyorsun, bu adamları üzüyorsun diye. Ben AMDciler ile uğraşmıyorum. Teknik bir konu hakkında bir şey bilmeyen adamların zırvaları ile uğraşıyorum. Yarın intel öne geçip aynısını intel fanları yaptığında daha beterini onlara yapacağım.




Sözüm meclisten dışarı olmak kaydıyla İsviçreli bilim adamları bu durumu anlatan bir tablo yapmışlar. Ben de yeni gördüm:




< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 17 Temmuz 2025; 12:1:40 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Khoradasein
F
3 gün
Binbaşı

quote:

-İntel'in geçen sonbaharda çıkardığı ve M3 seviyesine yakın performans ve enerji tasarrufu sunan şimdiden efsane olmuş Lunar Lake çipi hakkında zerre bilgim yok diyorsun.

Yazık gerçekten şöyle bir güzellikten bihaber olmak.

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Boşnak Ağa
B
3 gün
Yüzbaşı

O değil de hocam ben senin şu mesajına her denk geldiğimde neden ruh hastası gibi kahkaha atıyorum?



"Asıl hesabın ile yazmayı denersen belki yardımcı olur, gerçi boşnak senin kim olduğunu anlayacak kadar zeki adam belki olmaz.  "







Mahvettin beni. Bir TimFoster hocanın "RENK!!"'i ikincisi de bu.



Hala gülüyorum yahu


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Finnbhennach
F
3 gün
Binbaşı

Ne olur bana da bir şeyler öğretin diye kıvranan o kişinin kim olduğunu biliyorsundur diye tahmin ediyorum, orantısız zeka uyguladığın için o fanboylar bile sana içten içe hayranlık besler olmuş.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Boşnak Ağa
C
3 gün
Yarbay

Foveros EMIB çip üretim teknolojilerini herkez bilemez hocam, çünkü eskiden sadece veri merkezi ve Xeon işlemcilerde kullanıyorlardı. Geiişmiş chiplet tasarımının patenti sadece Intel'e ait, küçümsedikleri şirketin bir de üretim tesislerini görseler ağızları açık kalır.

Bundan 10-15 yıl önce benzer şekilde NVIDIA ile de dalga geçiyorlardı, ancak arada bir fark var NVIDIA çip üreticisi değil. Bu avantaj ileriki yıllarda Intel için ya bir dönüm noktası olacak, ya da rölantide ilerleme şeklinde seyredecektir. Üretim teknolojisi için dışarıdan müşteri alıp almamasına bağlı. Genelde tarih benzer tekerrür edişlerden ibarettir, bakalım izleyip göreceğiz.



https://www.intel.com/content/www/us/en/foundry/packaging.html





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 17 Temmuz 2025; 14:25:9 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Boşnak Ağa
S
2 gün
Yarbay

AMD fanatikliğinden geçilmiyor diyen boşun da sürekli Intel fanatikliğinden kaynaklanan yorumlarından başka bir şey olmaması da epey gülünç.




C
2 gün
Yarbay

Arizona, Phoenix'de düzenlecenecek etkinlikte, TSMC ile rekabet etme niyetlerini göstereceklermiş. Bu yeni CEO Pat Gelsinger'den daha vizyon sahibi biri gibi görünüyor, bakalım Intel'e neler kazandıracak veya kaybettirecek.



https://wccftech.com/intel-next-major-event-to-be-held-in-phoenix-arizona-for-the-first-time/


Intel insanları kandırıyor, resimde gösterilen Panther Lake işlemcisi aslında 10 nm, 18A değil.




< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 17 Temmuz 2025; 14:50:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
2 gün
Yarbay

Yeni CEO Gelir gelmez şirket 11 bin işçi daha çıkardı, vizyonları aynen devam; üretimdeki işçileri çıkarırsak maaşları cebimizde kalır, nasıl fikir ama?


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Cpt. Miller
C
2 gün
Yarbay

Fabrikalardaki işçi sayısna ödenen maaş ve giderleri hesap edersen, gayet mantıklı bir yaklaşım. Üretime en fazla yararı olan kişilerin, yani tasarım mühendisi, üretim bandında çalışanların tutulması doğru bir yönetim şeklidir. O fabrikaları işletmek AVM dükkanları veya Cafe'leri işletmeye benzemez, arazilerin fabrikaların ASML makinlerinin giderini bir hesap edin bakalım.

Aynı şey AMD'nin (fabrikaları olduğunu farz edersek) veya TSMC'nin fabrikaları olsa, çok farklı şeyler beklenemez, enflasyon ve ekonomik kriz şirketler üzerinde global anlamda etkili. Aklınca kendini haklı çıkarmaya çalışmışsın ama, aşırı vizyonsuz ve bilinçsiz bir yorum olmuş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 19 Temmuz 2025; 7:51:36 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Khoradasein