Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
11
Cevap
288
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Dünya'nın sağlığı neredeyse tüm ekolojik göstergelerde tehlikeli sınırı aştı
M
11 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Dünya'nın sağlığı neredeyse tüm ekolojik göstergelerde tehlikeli sınırı aştı
Küresel sıcaklık artışı, suya erişim, bozulmamış ekosistem dengesi, besin döngüleri ve aerosol kirliliği başta olmak üzere 5 temel alanda belirlenen 8 ekolojik göstergede, dünyanın durumu incelendi. Yapılan çalışmada insan faaliyetlerinin ekolojik dengeyi belirleyen sekiz göstergeden yedisinde dünyayı tehlike bölgesine ittiği belirtiliyor.



Earth Commission tarafından hazırlanan ve Nature'da yayımlanan yeni bir araştırmada, 40 bilim insanı, gezegenimizin su mevcudiyeti, küresel sıcaklığı, besin döngüsü, ekosistem bakımı ve aerosol kirliliği konularında giderek büyüyen krizlerle karşı karşıya olduğu belirtildi. Bunların hepsinin yaşam destek sistemlerinin istikrarına yönelik tehditler oluşturduğu ve sosyal eşitliği daha da kötüleştirdiği aktarılıyor.



“Devrilme noktasına yaklaşıyoruz”



Araştırmanın başyazarlarından Prof. Johan Rockström şunları söyledi: "Bu, tüm insan-gezegen sisteminin disiplinler arası bir bilimsel değerlendirmesini yapma girişimidir ve karşı karşıya olduğumuz riskler göz önüne alındığında yapmamız gereken bir şeydir. Giderek devrilme noktalarına yaklaşıyoruz ve küresel ölçekte yaşam destek sistemlerinde giderek daha fazla kalıcı hasar görüyoruz."



Çalışma, gezegen için insan vücudunun yaşamsal belirtileriyle karşılaştırılabilecek bir dizi "güvenli ve adil" ölçüt ortaya koyuyor. Nabız, sıcaklık ve kan basıncı yerine su akışı, fosfor kullanımı ve arazi dönüşümü gibi göstergelere bakılıyor.



Pek çok alanda eşikler aşıldı



Dünya'nın sağlığı neredeyse tüm ekolojik göstergelerde tehlikeli sınırı aştı
Durum neredeyse her kategoride vahim görünüyor. İklim konusunda dünya, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1.5 derece üstüne çıkarmamaya çalışıyor. Dünya, bu eşiği aşmadı ancak önümüzdeki 5 yıl içinde kısa süreli de olsa aşacak gibi duruyor. Ancak araştırmada pek çok insanın halihazırda yaklaşık 1.2 derecelik mevcut seviyenin getirdiği aşırı sıcaklık, kuraklık ve sellerden kötü bir şekilde etkilendiğini belirtiyor. Araştırmacılar güvenli ve adil bir iklim hedefinin 1 derece olduğunu ve bunun için de karbondioksiti atmosferden çekmeye yönelik büyük bir çaba gerektireceğini söylüyorlar.



Bunu başarmak için "güvenli ve adil" sınır, dünyanın yüzde 50 ila 60'ının ağırlıklı olarak doğal ekosistemlere ev sahipliği yapması. Ancak gerçek şu ki, gezegenin yalnızca yüzde 45 ila 50'si bozulmamış bir ekosisteme sahip.



Dünya'nın sağlığı neredeyse tüm ekolojik göstergelerde tehlikeli sınırı aştı
Bir diğer hedef ise araba egzozlarından, fabrikalardan ve kömür, petrol ve gaz santrallerinden kaynaklanan aerosol kirliliği. Dünya Sağlık Örgütü, PM2.5 olarak bilinen küçük partikül maddeye yıllık ortalama maruz kalma sınırını metreküp başına 15 mikrogram olarak belirlemiş durumda. Ancak yoksul ülkelerde ve sanayi ağırlıklı bölgelerde bu seviye aşılmış vaziyette.



Çalışma yüzey sularına da odaklanıyor. Belirtilenlere göre herhangi bir havza alanında nehir ve akarsu akışının yüzde 20'sinden fazlasının engellenmemesi gerekiyor. Ancak bu oran günümüzde yüzde 34 gibi endişe verici bir seviyede. Bu durum su kalitesinin düşmesine ve tatlı su türleri için habitat kaybına yol açmakta. Bununla birlikte dünyadaki nehir havzalarının yüzde 47'si endişe verici bir hızla tükendiğinin altı çiziliyor.



Ayrıca Bkz.Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme!



Besin döngüleri başlığı altında ise azot ve fosfor kullanımı inceleniyor. Bu bileşenlerin kullanımının (özellikte tarım alanında) toprakta tahribata ve yer altı sularının kirlenmesine neden olduğundan söz ediliyor. Rapora göre burada kilit nokta küresel eşitlik. Yoksul ülkelerin daha fazla gübreye ihtiyacı varken, zengin ülkelerin gübre fazlasını azaltması gerekiyor



Zaman azalıyor



Dünya'nın sağlığı neredeyse tüm ekolojik göstergelerde tehlikeli sınırı aştı
Earth Commission eş başkanı ve Amsterdam Üniversitesi'nden Prof. Joyeeta Gupta "Doktorumuz, Dünya'nın şu anda pek çok alanda gerçekten hasta olduğunu söylüyor. Ve bu durum Dünya üzerinde yaşayan insanları etkiliyor. Sadece semptomları değil, nedenleri de ele almalıyız." diyor.



Çalışmanın yazarları teşhisin acımasız olduğunu ancak bir tedavi için zamanın tükenmekte olduğunu söylüyorlar. Bir diğer Earth Commission eş başkanı ve çalışmanın baş yazarı Prof. Johan Rockström, "Bulgularımız oldukça endişe verici. Analiz edilen 5 temel alanda, küresel ve yerel ölçekte birçok sınır zaten aşıldı. Bu, zamanında bir dönüşüm gerçekleşmediği takdirde geri dönüşü olmayan aşım noktalarının ve insan refahı üzerindeki yaygın etkilerin kaçınılmaz olacağı anlamına geliyor.” Raporda hükümetlerin, düzenleyici kuruluşların ve şirketlerin olduğu kadar insanların da ellerini taşın altına sokması gerektiği ifade ediliyor.




Kaynak:https://www.nature.com/articles/s41586-023-06083-8
Kaynak:https://www.theguardian.com/environment/2023/may/31/earth-health-failing-in-seven-out-of-eight-key-measures-say-scientists-earth-commission
Kaynak:https://earthcommission.org/wp-content/uploads/2023/05/Earth-Commission-Glossary_-press-kit-May-23.pdf

 Haberi Portalda Gör

Ekolojik göstergeleri tekrar kalibre etsinler.
Yoruma Git
V4LKyR - 11 ay +4
V
11 ay
Yarbay

Ekolojik göstergeleri tekrar kalibre etsinler.




Z
11 ay
Yarbay

Algı yönetimini hızlandırdılar. Medya şu anda en güvenilmez ortam. Yakında uygulamaya geçecekler. Bunun yolunu yapıyorlar.




D
11 ay
Yarbay

Karamsarlık yok geleceğe umutla bakmak var



E
11 ay
Yüzbaşı

Ahahah su ust akilin oyunlarinin verdigi cabanin yansimasi su manset yalanlari beni coook gulduruyor 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

L
11 ay
Çavuş

Bunların yaşanması gereken süreçler olduğunu düşünüyorum.
uzun uzun yazabilirim ama bir filmden alıntı yapsam daha iyi olur diye düşünüyorum.

-The Day the Earth Stood Still-(Dünyanın Durduğu Gün)

uzaylı-Değişimden yoksunsunuz.
bilimadamı-o zaman değişmemize yardım et
uzaylı-Doğanızı değiştiremem.Birbirinize tehdit olduğunuz gibi dünya'ya da tehditsiniz.
bilimadamı-Ama her medeniyet sonunda bir kriz noktasına ulaşır
uzaylı-çoğu altından kalkamaz
bilimadamı-siz başardınız.Nasıl?
uzaylı-Güneşimiz sönüyordu.Hayatta kalmak için gelişmeliydik.
bilimadamı-Yani dünyanız yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldiğine şimdiki halinizi aldınız.


Tokomak ( wendelstein 7-x ) tarzı reaktörler işler hale gelip elektrik çok çok ucuza hatta bedavaya üretilmeye başladığında çevre kirliliği hakkında çok daha hızlı ve radikal haraketler yapılacağını düşünüyorum ama şu anda tek yapabilecekleri farkındalık yaratmak için stress yaratmak ki stress hem kişisel hemde global gelişim için gerekli

yakında şöyle haberleri daha çok görebiliriz
Direct CO2 capture machines could use ‘a quarter of global energy’ in 2100



Bu mesaja 1 cevap geldi.
_
11 ay
Yarbay

her şey daha çok tüketmeye dayalı, tokamak çalışsa ne olacak daha çok tüketime sebep olacak


tüketimi azaltmadan yapılan her çalışma sadece göz boyama vicdan rahatlatma


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Leb_Lebi
M
11 ay
Yarbay

Hem tüketim fazla hemde insan nüfusu her geçen dakika çoğalıyor .



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @_bluescream_
E
11 ay
Yüzbaşı

Ve böyle bir ortamda Türkiye zaten kıt olan kaynaklarını 15 milyon sığınmacı ile paylaşıyor. Bakalım milletimiz içecek su bulamadığında din kardeşi güzellemesi yapabilecekmi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
11 ay
Yarbay

Otoban kavşaklarında onca kamyon otomobil egzos dumanı altındaki bitkiler bile son derece sağlıklı iken koskoca dünya nasıl egzos dumanından sağlıksız oluyor, anlayabilmiş değilim.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
11 ay
Yarbay

kötü oldu bu



W
11 ay
Yarbay

Bence co2 dışında sentetik kimyasal başka bir gaz salıyorlar atmosfere ama sonra hayvanları keselim co2 salıyorlar fabrikaları azaltalım insanlar enerjiyi daha pahalı alsınlar buzullar co2 seviyesi yüzünden eriyor atmosfer kirleniyor vs diye onlarca yalan sıkıyorlar. İnsanları açlığa fakirliğe mahküm etmek amaçlı bu küresel ısınmayı bahane gösteriyorlar co2 üzerinden. Bence perde arkasında daha büyük olaylar dönüyor bilerek ve isteyerek dünyaya müdahale ediliyor co2 ile falan olacak iş değil bu. Labaratuvarda çok daha tehlikeli bir gaz formülü buldular ve bunu atmosfere bilinçli bir şekilde kontrollü olarak salıyorlar ki dünyanın dengesi kaysın insanlar alışveirş yapmasın enerji harcamasın tatile gitmesin dondurma yemesin vs vs uzayıp gider bu liste.




Bu mesajda bahsedilenler: @berkandinçay
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.