Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
154
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Uzay yarışı başladı: Çin 2030'dan önce Ay'a astronot indirmeyi planlıyor
M
11 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Uzay yarışı başladı: Çin 2030'dan önce Ay'a astronot indirmeyi planlıyor
Çin, 2030'dan önce Ay'a astronot indirmeyi planlıyor ki bu da giderek hızlanan yeni bir uzay yarışına işaret ediyor. ABD, 2025 yılı sonuna kadar Ay yüzeyine astronot indirmeyi hedefliyor. Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Direktör Yardımcısı Lin Şiçiang, bugün düzenlediği basın toplantısında Çin'in hedefini doğruladı ancak kesin bir tarih vermedi. Ana hedef 2030’dan önce Ay’a insan indirebilmek.



Çin, insanlı Ay yolculuğu için düğmeye bastı



Çin’in bu hedefi doğrultusunda halihazırda teknik atılımlar, çözümlerin planlanması, araştırılması ve inşa edilmesi süreçleri başlamış durumda. Bu çalışmalar arasında yeni nesil insanlı taşıyıcı roket olan Long March 10 fırlatma aracı da bulunuyor. Bunun yanında yeni nesil mürettebat uzay aracı, Ay'a iniş aracı, Ay giysisi ve diğer uzay uçuşu ürünlerinin geliştirilmesi de programın içinde yer alıyor. Yapılan açıklamada yeni bir fırlatma sahasının inşası ve ilgili fırlatma tesislerinin testlerinin de devam ettiği belirtildi. Ek olarak Çin, kendi uzay istasyonu Tiangong Uzay İstasyonu'na yeni bir mürettebat da gönderdi.



Uzay yarışı başladı: Çin 2030'dan önce Ay'a astronot indirmeyi planlıyor
Çin birkaç yıldır Ay'a iniş aracı üzerinde sessizce çalışıyor ve bu yıl uzay aracının görünür bir modelini tanıttı. Beş metre çapındaki Long March 5'i temel alan ve Long March 10 olarak adlandırılan roketin alçak Dünya yörüngesi varyantının 2027 yılında bir test uçuşu yapması bekleniyor.



Lin, yaptığı açıklamada "Ay'ın bilimsel keşfi ve ilgili teknolojik deneylerin gerçekleştirilmesi, Dünya-Ay mürettebatlı gidiş-dönüşler, Ay yüzeyinde kısa süreli kalışlar ve insan-robot ortak keşfi gibi kilit teknolojilerde uzmanlaşmanın yanı sıra iniş, keşif, örnek toplama, araştırma ve geri dönüş gibi birden fazla görevin tamamlanarak bağımsız bir mürettebatlı Ay keşif kabiliyetinin oluşturulması da hedefler arasında yer alıyor" dedi.



Ayrıca Bkz.Yeni bir lazer deneyi, karanlık madde yaratabilir



Lin tarafından belirtilen mürettebatlı iniş planına göre iki astronot Ay yüzeyinde altı saatlik bir konaklama gerçekleştirecek, diğer mürettebat üyesi ise Ay yörüngesindeki bir hizmet modülünde kalacak. Ancak bu kısa süreli kalış daha uzun vadeli bir projeyle bağlantılı.



Uluslararası Ay Araştırma Üssü ILRS



Uzay yarışı başladı: Çin 2030'dan önce Ay'a astronot indirmeyi planlıyor
Çin, Ay’da 2030'lu yıllarda Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adında kalıcı bir üs inşa etmeyi hedefliyor. Çin şu anda, ABD liderliğindeki Artemis Programı ve Artemis Anlaşmalarına paralel bir gelişme anlamına gelen bu girişimi koordine etmek için kurulan bir organizasyona katılmak üzere üye arayışında.



Çin hükümeti mürettebatlı iniş projesini henüz açıkça ve resmi olarak onaylamadı, çünkü muhtemelen zaman çizelgesi mevcut Beş Yıllık Plan'ın (2021-2025) kapsamı dışında kalıyor. Ancak mevcut bilgiler ışığında Çin’in 2028'e kadar 3 keşif görevi kapsamında 7 fırlatış yapması, sonrasında üssün inşası için 2030-2040 döneminde 5 sefer daha yapması bekleniyor. Bu üs, Çin’in dış uzay hedefleri için bir basamak noktası olacak. Benzer planlar dediğimiz gibi ABD ve NASA’nın Artemis programlarının içinde de yer alıyor.




Kaynak:https://spacenews.com/china-sets-sights-on-crewed-lunar-landing-before-2030/
Kaynak:https://www.independent.co.uk/news/china-ap-beijing-international-space-station-space-b2347525.html

 Haberi Portalda Gör

S
11 ay
Yarbay

Bakalım bu yarışın kaybedeni de sovyetler gibi dağılacak mı? Valla abd dışarıdan güçlü falan ama içeride dağılmaya çok müsait. Hem eyalet sistemi, hem güney bölgelerinin çok ciddi İspanyolca konuşan göçmenler tarafından artık azınlık olmaktan çıkması. Siyahilere verilen ekstra hakların bazı bölgelerde beyazları ezecek duruma gelmesi, buna karşın bazı yerlerde siyahi karşıtlığının artması. Şu son siyahi cinayeti ardından koca şehrin yağmalanması. Özgürlük adı altında, saçma sapan 100 civarı cinsiyetin olduğunu savunanların çıkması. "I identify myself as" diye bir deyimin hızla yayılması. Dolayısı ile kadın haklarının tekrardan orada da çiğnenmeye başlaması.

Ne imparatorluklar yıkıldı. Bakalım bu sefer sıradaki hangisi.




K
11 ay
Yarbay

Abd nin en büyük şanssızlığı son yıllarda Nasa nın vizyonsuzluğu ancak Musk ve Bezos gibi özel girişimler şimdiden Nasa nın önüne geçmiş durumdalar kuvvetle muhtemel 10 yıl içinde rekabet iyice kızışacak özel girişimler arasında ki bu yarış Abd nin diğer devletlere karşı en büyük avantajı çünkü devlet eliyle bir yere kadar gidilebiliyor eğer iş Çin devletine karşı Nasa olsaydı emin olun Çin kozmonotları bırakın ay'ı marsta tur atarken Nasa hala kimi aya gönderelim ile uğraşıyor olurdu.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos -- 29 Mayıs 2023; 21:22:16 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

L
11 ay
Yarbay

Çin'de seçim mi varmış?




D
11 ay
Yarbay

Çin'den beklenen hamleler



S
11 ay
Çavuş

3. Dünya savaşının başlangıç aşamaları



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

D
11 ay
Yarbay

Çin yine cinliğini yaptı



D
11 ay
Yarbay

Teknoloji ve roket bilimi eskiye göre çok geliştiğini varsayarsak aya astronot indirmek neden henüz hayal? Geçmişte işe yarayan o eski teknoloji ve yöntem şu an neden işe yaramıyor?




D
2 ay
Yarbay

Aya hiç gidilmedi.teknik olarak şimdilik zor.cok zor ..çünkü eskisi gibi sahte filmler ile insanları kandiramiyorlar.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.