Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
28
Cevap
1242
Tıklama
8
Öne Çıkarma
1 milyon hala çok para değil mi?
Ç
geçen yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Pahalılık algısı yüzünden fiyatları mantıklı değerlendiremiyoruz.Bugün en kötü ev 1 milyondan başlıyor.Araba desen dolu paket 1 milyon küsür.Şimdi düşündüğümüzde hala 1 milyon devasa para demek.Çünkü asgari ücretli bir insan 1 milyonu 10 seneden fazla biriktirmesi gerek.Ee bu insan yemiycek mi içmiycek mi kira ödemiycek mi? Nasıl hala 1 milyon küçük görülüyor anlamıyorum.Gerçekten algımız bozulmuş.İnsan ömrü zaten ne kadar ki bir ev ve araba için yıllarca bekleyesin? Bu devirde parası olan eminim ki aileden miras veya mal kalanlardan oluşuyor.Emekli, asgari ücretli hatta memur maaşıyla bile biriktiremezsin.Çift maaşın yeteceğinide düşünmüyorum.Bu millet parayı nerden buluyor abi?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Siz bu ülkede yaşamıyorsunuz ya da maaşınızda hiçbir şekilde alım gücü kaybı yaşamadınız herhalde ama maaş zammını sadece açıklanan enflasyona göre alan milyonlar var.. ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı drangela61 - geçen yıl +25
bomboş muhabbet. 2013 te izmirde merkezde 20 yaşında 3+1 klasik daire 100k idi. Bugün 2m. O gün 1k civarı olan asgari ücret bugün 8.5k. Ev fiyatları 20 kat artarken asgari ücr...
Yoruma Git
Yorumun Devamı SailorTurkey - geçen yıl +15
Şöyle düşün. 1 milyona bugün neyi ne kadar alabiliyorsun?

Basit örnek, bundan 6-7 yıl evvel (2016/2017 gibi) 1 milyona 10
Yoruma Git
Yorumun Devamı programmer_onur - geçen yıl +8
D
geçen yıl
Binbaşı

1 milyon hala çok para. Tek fark milletçe her türlü fahiş, kazık ve aşırı yüskek fiyatlara hızlı bir biçimde alışıp normalleştirme kabiliyetimiz var. Bugün etin kg ı üçyüz türk lirası ise bikaç hafta sonra bu fiyat herkeşe normal gelmeye başlar. Yüskek fiyatlara rağmen hala her malın alıcısı olmaya devam edeyyo...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
geçen yıl
Yüzbaşı

Herkesi şükürle uyuttular fiyattan şikayet edeni hain diye damgalayıp susturuyorlar medya ellerinde din ile uyutup ihya oluyorlar...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @dekareme
P
geçen yıl
Yarbay

Şöyle düşün. 1 milyona bugün neyi ne kadar alabiliyorsun?

Basit örnek, bundan 6-7 yıl evvel (2016/2017 gibi) 1 milyona 10 tane dopdolu C segment Hatchback otomobil alabilirdin. Şimdi aynı paraya 1 tane ancak alıyorsun, hatta biraz daha para vermen gerekiyor. Olay bu.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 17 Mart 2023; 22:6:54 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

A
geçen yıl
Binbaşı

1 milyon hala deli paradır.

Asgari ücret daha yeni 8.500 tl oldu. Oda iş bulabilirsen.

Her ay kenara 5.000 lira bile koysan 1.000.000 biriktirebilmek 18 yılını alır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 17 Mart 2023; 22:5:38 >

A
geçen yıl
Binbaşı

1 milyon çok para değil, daha dün ortalama maşalar 5 bin tl civarı idi, bugün ortalama maaşlar 20 bin tl civarı. Ekonominin en iyi olduğu iddia edilen dönemlerde fakirlerin ev alabilme oranı neyse şimdi de odur. Totalde değişen bir şey olmuyor. Daha dün ev alabilecek denilen adam ortalama maaşın 3 bin tl olduğu dönemde ortalama geliri 15 bin tl idi. Bugün ortalama geliri 50 bin tldir. değişen bir şey olmadı. Dün ev alabilen bu insan yine ev alabilen insandır. Fakir insan ekonominin iyi olduğu iddia edilen dönemde bir evi 1 milyon liraya alabilecek idiyse, şimdi 2 milyon liraya alabiliyor. 1 milyon liraya da alabilmesi zaten mümkün değildi, şimdi de mümkün değil.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 5 cevap geldi.
G
geçen yıl
Çavuş

Ev almayı geçtik yani yılbaşı gibi telefonumu ve bilgisayarımı yeniledim yaklaşık 65 bin lira sadece 1 ay içerisinde bu masrafı yaptım. Biz 3+1 evimizi 2010 yılında 85 milyara almıştık bir miktar para + kredi ile. Gerçekten her şeyin fiyatı şaka gibi artık.



D
geçen yıl
Binbaşı

1 milyon ev ve araba için para değil ama biriktirmeye kalkarsan büyük para..



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
geçen yıl
Binbaşı

Siz bu ülkede yaşamıyorsunuz ya da maaşınızda hiçbir şekilde alım gücü kaybı yaşamadınız herhalde ama maaş zammını sadece açıklanan enflasyona göre alan milyonlar var..
Örneğin ben, 2016 senesinde tam 12 aylık maaşımla 4 yaşında 67 bin km'de expression paket Symbol almıştım.. Bugün 4 yaşında ortalama 70 bin km'de bir Symbol almaya kalksam 36 aylık maaşımı vermem gerekiyor..
Bu kıyası araba dışında birçok kalemde yapabilirim..
Nasıl oluyor da insanların alım gücü aynı kalmış oluyor? O zaman bunca insan neden sitem ediyor, neden ekonomik darboğazın içinde?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drangela61 -- 17 Mart 2023; 23:12:34 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @asau
S
geçen yıl
Yüzbaşı

bomboş muhabbet. 2013 te izmirde merkezde 20 yaşında 3+1 klasik daire 100k idi. Bugün 2m. O gün 1k civarı olan asgari ücret bugün 8.5k. Ev fiyatları 20 kat artarken asgari ücret 8 kat artmış ki bu ülkede 1 tane kişi gösteremezsiniz maaşı asgari ücret kadar artmış olsun. Hiç bir şirket maaşlarda enflasyon düzenlemesi yapmadı doğru düzgün, bırakın asgari ücret oranında maaş artışını. (zam değil o enflasyondan koruma). Memur maaşları deseniz zaten 2 seneye hepsi asgari ücret alıyor olacaklar, verdiniz yetkiyi görüyoruz sayenizde bizde etkiyi.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @asau
A
geçen yıl
Yüzbaşı

Maalesef ki değil. Gecen sene 150-200 bin liraya yaptırılabilen prefabrik 2 katlı ev şuan neredeyse 1 milyon lira olmuş. Prefabrik yahu hatta teneke.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

B
geçen yıl
Binbaşı

Bu kadar mantıksız çok az mesaj okumuşumdur forumda. 2020'de aldığım evin %80'i banka borcuydu ve maaşımın 3'te 2'si ile bu borcu ödeyebiliyordum. Bu senenin başında o evi sattım. Üstüne tekrar borçlanıp ev aldım. 1.200.000 liralık evin 500.000 lirasını borçlanmama rağmen maaşımdan daha fazla aylık ödemem var. Sattığım ev üzerinden hesap yapsam dahi evin %58'ini ödemem için maaşımdan fazla borçlanmam gerekti. Alım gücü düşmemişmiş, ev alabilen önceden de aynı kesimmiş şimdi de aynı kesimmiş
2020'de 1 senelik öğretmen olarak 10 maaş peşinatla aldım ben o evi. Şimdi 1 senelik öğretmen 10 maaş peşinatla (130.000 lira) alsın o evi (1 milyon lira şuan kendileri) de görelim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @asau
M
geçen yıl
Binbaşı

Valla asgari ücret bu gidişle yıl sonu 10K olur. Her yıl ortalama 2500 TL arttığını düşüncen. Her yıl biriken paraya 30000 ekleme yapcan kat olarak
10 yılda 1.200.000
+ her yıl için 30000x2 (son yıla 300000 ekledim) ekle 10 yılda 2.850.000 TL yapar. Tabii bunun enflasyonu cart curdu var. 10 yıl sonra 1.000.000 TL olan ev 10.000.000 TL olduğunda biriken para hiç olacaktır. Tabii parayı enflasyondan koruyabiliyorsan o başka. Kaldı ki işçi maaşı zaten enflasyonda eriyor. Yani baştan bir kere fail yiyorsun.

Mesela ben Almanya'dayım maaş euro cinsinden evet. 10 yılda benim biriktirebildiğim para enflasyonda erimez koyarım vadeliye kazanır kaybetmem ama aynısını TL de yapamıyoruz işte.



T
geçen yıl
Yarbay

Memur oldunuz yada kamuya geçtiniz sanırım. O nedenle yorumlarınız değişmiş... 4-5 sene önce bir oto lastikçi vardı yandaş olup esnaf olan o kayboldu uzun zamandır bir sen kalmıştım fakir edebiyatı yapan sen de iktidar nimetlerinden yararlanmaya başladın sanırım



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @asau
T
geçen yıl
Yarbay

1 milyon çok para olup -olmaması kişiye göre değişir . Urfalı evsiz biri için çok paradır ama İstanbul'da evi olan için küçük bir paradır

Ülkenin 80i artık yoksul yada fakir %15-20 için evet hayat güzeldir. AKP 'den önce en az %40dı bu oran



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
geçen yıl
Yüzbaşı

Asgari ücretli için hâlâ çok para.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
geçen yıl
Binbaşı

Hayatında 200.000 Tl yi bir arada görmemiş elemanlar ,milyon beğenmez olmuş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 18 Mart 2023; 12:31:1 >

A
geçen yıl
Binbaşı

Yanlış algı. Bugüne kadar devletin bana 5 kuruş faydası olmadı. Devletin beni benim için aradığı tek bir gün bile olmadı. Aksine devlet kendi için hep peşimde dolandı. Zaten bu ülkede devlet seni senin için asla aramaz, devlet seni bir kez arar, o da erkeksen, yani askerlik zamanında. Onun dışında bir gün aramaz, yaşıyor musun yaşamıyormusun diye. Elin devletleri öyle mi; Fizanda bile olsan sen, sürekli senin için arar. O yüzden benim hakkımda yanlış algılara kapılma. Devletle tek bir kuruşluk bir ilişkimin olduğunu kanıtlayamaz kimse. Hatta daha ötesi bu devlete sağlık primi ödediğim halde, tek bir gün devlet hastanelerinden hizmet aldığımı dahi kanıtlayamaz kimse. Hatta bu devletin en ufak nimetlerinden yararlandığımı da kanıtlayamaz kimse. Yani benim bu devlet ile tek ilişkim kimlik numaram. Benim bu devlet ile ilişkime dair bulabileceğin tek şey vergi ödediğime dair belgelerdir.

Fakirlik edebiyatına gelince; Bu ülkede zaten çoğunluk her zaman fakirdi. Şimdi değişen tek şey fakirlik ile yoksulluk arasındaki transfer oranı. Eskiden şu kadar maaşımla araba alabiliyordum. Şu kadar maaşla ev alabiliyordum iddiası da yanlış algı. Eskiden kendini fakir zannedenler gerçekte fakir statüsünde değildi. Şimdi gerçek fakirlik statüsüne girdiler Şimdiki iddiaları da yoksul olduklarına dairdir. Zaten bu ülkede herkes fakir, herkes yoksul. Gören de sanır ki bu ülkede gördüğümüz her maddi şey 3 5 ultra zenginin malı. Ülkenin dört bir yanını gezsen görünürde hiçbir yerde ultra zengine ait hiçbir şey göremezsin.. Gördüğün her şey fakirim, yoksulum diyenlerin malıdır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 18 Mart 2023; 13:24:44 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Tek_Kisilik_Muhalefet