Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
24
Cevap
1564
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Cevap: Fedora Linux Dünyasına Level Atlatmış (2. sayfa)
T
geçen yıl
Yüzbaşı

maalesef yazdıklarına katılmamak çok zor
Linux desktop olarak bireysel de kaldı. heralde 2-3 kişinin kullandığı ISO ları da hesaba katarsak 500 den fazla farklı isimde (çoğaltım) linux var. ki genel ISO sayısı 3-4 adet iken

1997 de ilk slackware ile tanıştım. o günden bu güne son kullanıcı açısından maalesef bir ilerleme sağlamadıkları gibi; parçalanma konusunda birbirleri ile yarışıyorlar.
4-5 yıl kadar önce arch üzerine vmware kurmak istedim. olmadık saçma sapan hata mesajları ile karşılışmış idim. sürekli bir key güncellemesi talebi vs vs

modüler bir yapıya sahip. servisleri biliyorsan aktif deaktif edebiliyorsun. mikropsoft gibi sürekli engellediğin halde nedensiz şekilde devreye girmiyor. deaktif ettiğin bir servis ve uygulamaya ihtiyaç duyan bir program servis olduğunda sana gerekli bilgileri genel olarak söylüyor. ama burada çıkmaz olan olay ise; sürekli internet üzerinden bir şeyler indirmek ihtiyacı.
base driverlar ISO dağıtımları içinde çıksa bile bahsettiğin gibi ses çıkış ayaları her dağıtım veya ISO da ayrı sorun oluşturuyor. ki 5+1 ses sistemim olmasına rağmen bunu farklı dağıtımlarda aynı ses yönetici yüklediğim halde yapamamış olmam gibi (5 sene kadar önce.- yakında hiç denemedim).

linux dağıtımlar içinde yaşadığım büyük sorun sadece ses sistemi değildi. 2 farklı markaya ait ama aynı çözünürlükte monitörümün ayarları yapmak oldukça zor idi. çıkışlarda 1 nolu monitörde program menü ve boyutları yan monitöre geçtiğinde dağılması ayrı bir sorun oluyordu. yabancı sitelerde de bunu dile getirdim ama maalesef bulamadım çözüm olarak. şuan hatırlayamadığım bir dosya ya monitör çözünürlük vs değiştirmeme rağmen.. açılışda o dosyayı yüklenmesine rağmen çözünürlük tutsa bile program menü ve boyutları monitörler arasında taşınma da dağılıyor olması extrem bir sorun idi. bilen için belki çok basit olabilir. ama ben yabancı forumlarda bulamadım. yotube da bir yayıncının 2 ekran kartı ile arch da yaptığı hydra sistem çok güzeldi ama ondan da konu hakkında yardım istedim cevabsız kaldı sorum.
windows da ntfs olarak formatladığım disklere linux de yazma sorunu ayrı idi. birçok arkadaşlar windows un diskleri kitleme özelliğinden bahsetti. onu da windows 8.1 de açtım.. daha da ileri gittim. diski linux de ntfs olarak formatladım ve taşıma yazma sorunları bitmedi. neden ntfs istedim ? o dosyalar hem linux de hem win de erişim sorunu yaşamasın diye.

ram lerin çok yükseldiği bir dönemde hala birçok dağıtımın swap a ihtiyaç duyması ? kullanıcının bu bölümünü kaldırmak isterken uğraşması....

ben genel olarak günlük programları portable kullanan birisiyim. işte bu tür imkanın linux de ????? basit bir örnek.. günlük işlerde kullandığım chrome da bookmark lar ayrı iken.. xampp ile php öğrenmek için kullandığım için farklı kullanıyorum ve oradaki bookmark lar veya shortcut ları ayırmak istediğim için. linux de yapılabiliyor ise bilmiyorum.
birde şu var. bir program portable olarak kullanılabiliyor ise neden onu install etme ihtiyacı duyayım ?

app store olarak şuan görebildiğim en iyi olan deepin sanırım. ister ubuntu ve türevleri ister arch ve türevleri... app store olarak halen çok eski arabirime sahip.

evet linux için yazılmış veya geliştirilmiş free app sayısı win e göre oldukça az olsa bile var olanları yüklemek ayrı sorun.

"consol işletim sistemi" sözünüze çok katılamıyorum. çünki halen birçok işimi windows da bile komut satırından çok daha hızlı yapabildiğimi düşünüyorum. ki flash dns konusunda mikropsoft sanki çok mu ileri seviyede bir yapıda ki.
linux ün hem iyi hemde kötü tarafı bence.. bilmeyen kullanmasın demesi.
ama sonuçda herkesn system admin olmasına gerek yok. ihtiyaç da yok.
linux dağıtımlarının birleşerek çok daha iyi bir yansı ve app store yapısına geçip "son kullanıcı" lara hitap edecek bir desktop yapısına geçmesi
kde ve gnome arasındaki si..k yarışı konusu. gnome veya xfce modülerlik veya performans farkı ile kde yi sollaması avantaj. ben şahsen windows çakması menü ve yapısı olan kde ye hiç bir zaman ısınamadım. gnome pluginleri ise oldukça hoş ve günlük ihtiyaçlara da fazlası ile yeterli iken bazen kurulum da sorunlar çıkartabiliyor.

bir ara "cute fish os" yeni birşeyler getirecekler derken son dönemde sessizlik içinde sanırım.

şuan için deepin linux ilk kurulumda son kullanıcı açısından kolaylık getirse bile Çin merkezli olması.. (görsel olarak mac os çakması durumunu dikkate almıyorum) yani...

birde şunu anlamıyorum.
dünya üzerinde oldukça fazla fanatiği olan işletim sistemi için kişilerin bireysel olarak (coder lar dahil) ISO hazırlamak ile geçirecekleri zamanı, birleşip yeni ve daha düzenli bir store ve interface kullanımı için harcamaması garibime gidiyor

ben windows 8.1 den win11 e geçtim. maalesef 10 u hiç sevmedim. bu arada 11 ile ilginç sorunlarda yaşadım bu süreçte. %100 sağlıklı olan disklerimin sağlıkları 80-90 seviyelerine gerilediği gibi anakart üzerindeki 3-6gb portlara bu farklı diskleri dağıtmak ve 3 e çekmek zorunda kalmam da ayrı yaşadığım ilginç sorunlar oldu. ssd veya 7200 lük sata olması durumu değiştirmedi. ssd diskimi bile 3gb porta taşıdım. neyseki anakart üzerinde farklı bantları destekleyen toplamda 10 sata portunun olması avantaj oldu.
8.1 de 6gb porta hangi diski takarsam takayım sorunsuz çalışıyor iken.. aynı port win11 de sorun yapıp diskin durduk yere %100 performans ile kitlenmesine sebeb olması gibi... yani anakartın o portu bozuk olsa 8.1 de sorunsuz performansla çalışması 11 de sorun çıkartması ???? ilginç detaylar

win 11 veya genel olarak windows versiyonlar çıktıkça yazılımcı firmalara, eski windows ları desteklememesi konusunda baskıları.. whatsapp gibi yazılımları kendi store u üzerinden indirmeye zorlaması. chrome un artık 8.1 için güncelleme desteği vermicez diye sürekli çıkan mesajları.

Linux, OS olarak sayısız fat yapısına sahip ve destekleyen bir işletim sisteminin ki bu oldukça faydalı bir olay. son kullanıcı değerlendirmesini veya ihtiyacını dikkate almaması da ayrı bir soru?
yani ister ubuntu grubu ister fedora grubu; zamanlarının 1 ayını store ve son kullanıcı ihtiyacına ayırsa şuan ki linux kullanıcı sayısı bu seviye de mi kalırdı ?

kısacası.. genel olarak haklısın.. linux geliştiricilerinin son kullanıcılar açısından destek ve geliştirmeye önem vermesi ve kernel yenilemek yerine kullanıcı arttırımını düşünmesi gerekiyor.
kişilerin finansal ihtiyaçları bir yere kadar. ama kullanıcı sayısı arttıkça bu finansal ihtiyaçlar zaten devre dışı kalacaktır talebler doğrultusunda.

yeterki mikropsoft un baskıcı ve tekel çalışmasını kırmak istesinler


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Delifisek.Tux
P
geçen yıl
Yarbay

%100 linux a uyumlu donanım listelerine bakmadan sistem kurulunca genelde böyle oluyor


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tosuntosun
U
geçen yıl
Moderatör

Apple veya M$ uyumsuz donanım alıp onlara kızan tabii yok çünkü o kadar para ediyor, ama bedava Linux her şeyle uyumlu olmak zorunda.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ProjectMan
T
geçen yıl
Yüzbaşı

işte bu tür bir sınırlama söylediğinde.. %100 uyumlu bir sistemi kim nereden nasıl kontrol edebilecek

amacımız eğer linux kullanıcı sayısını arttırmak ise...

değil ise.. sorun yok. insanlar debelleşsin dursun birşeyler yapabilmek için. ve linux ün app store ve kurulum kodlarını araştırmak veya kurulumda adımları için saatlerini netde arayarak geçirsin.. dediğince.

konsol işletim sistemi ve son kullanıcı amaçlı olmayan bir yapı olarak kalır


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ugurcansayan
U
geçen yıl
Moderatör

quote:

işte bu tür bir sınırlama söylediğinde.. %100 uyumlu bir sistemi kim nereden nasıl kontrol edebilecek


amacımız eğer linux kullanıcı sayısını arttırmak ise...

Linux uyumlu laptop/notebook bulmak ve almak çocuk oyuncağı. Eğer profesyonel donanım parçalarından bahsediyorsanız bir zahmet araştırıp alınacak tabii. Son kullanıcı, öylesine eline geçen bilgisayarın Linux uyumluluğunu merak ediyorsa ya bir dağıtımın canlı oturumunda deneyebilir veya linux-hardware.org sitesi gibi yerlerden faydalanabilir.


quote:




ve linux ün app store ve kurulum kodlarını araştırmak veya kurulumda adımları için saatlerini netde arayarak geçirsin.. dediğince.

Sizin dedikleriniz Arch ve Gentoo'ya benziyor. Ama bu konu Fedora üzerine ve bunlar Fedora için geçerli değil.




Bu mesajda bahsedilenler: @tosuntosun
T
geçen yıl
Yüzbaşı

nerden baksak 10 yılı geçmiştir fedora kurmayalı

arch ı da youtube videoları ile tanıdım. sanırım ilk manjaro kurmuştum. daha sonra yerli iso yu da denedim. sonra da farklı kurulum scriptleri ile de.

doğrusunu söylemek gerekirse.. deepin - cutefish 'in görselliğinden den sonra garib ama kullanımı kolay geldi bana

evet. linux de son kullanıcıya yönelik geliştirmeleri merak ile bekliyorum.
ubuntu veya benzer çoğaltmalar kullanıcı açısından hepsinden çok ilerde ama ne hikmet ise beni cezbetmedi. şahsen bir ubuntu kurup kullanmak yerine redhat/arch ile debelleşmek daha cazip geliyor.

ömrümü windows sistem destek ile geçirmiş biri olarak maalesef sevemiyorum. şuan w11 kullanıyorum. w10 dan nefret ettim. sabır sürem 20 saat değildir sanırım ama w11 aynı hardware de çok daha rahat ve sorunsuz çalışıyor benim emektar x2670 v1 ile.

bu arada sana özelden bir soru yöneltiyorum.
teşekkürler detay için


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
geçen yıl
Yarbay

TCL yi bi denesen linux hakkında bildiğin her şeyin yanlış olduğunu öğreneceksin


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tosuntosun
T
geçen yıl
Yüzbaşı

ben linux e karşı değilim. tam tersine daha fazla son kullanıcı desteği yani kullanılabilirliği olmadığı için üzülen bir insanım

ve ilk defa linux ile 1997 de slackware ile tanıştım. bir dönem gelecek linux vardı.
yıldız ünv de linux tanıtım ve seminerleri oluyordu. sen sevdiğim ise mustafa beyin (hatalı değil isem) fat yapılarını anlattığı kısım idi.
bir süre takip ettim ama maalesef devam edemedim.

iş yerimizde SCO Unix kullanıyorduk. ki baya erken ayrıldı aramızdan.

Oracle ve cluster server yapısı desteği (online/online) ile *nix den daha iyi bir işletim sistemi olamaz diyorum.

ki şuan kullandığımız AKILLLLLLIIII tlf ların içinde halen aktif bir şekilde *nix çekirdeğini zaten kullanmaya devam ediyoruz

desktopların da zaman içinde bir ARM yapısına dönmesini çok isterim
evlerde 2-4 diskli bir nas boyutunda server yapısı ve her odada kül tablası boyutunda arm clientlar vasıtası ile ev bireylerinin hepsinin ihtiyacını fazlası ile karşılayabilecek minnak pc lerden oluşan.

güzel hayallar ama bua en uygun yapı yine *nix yapısıdır.




Bu mesajda bahsedilenler: @ProjectMan
P
geçen yıl
Yarbay

linux ve lego oyuncakları birbirine çok benzer ; lego size hiç bir zaman hazır bir oyuncak vermez.

linux and lego toys are very similar ; Lego will never give you a ready-made toy.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.