Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
114
Tıklama
0
Öne Çıkarma
İnternet üzerinden nasıl para kazanabilirim? Makale
O
geçen yıl
Er
Konu Sahibi

Kastamonu Yerel Medya Teknoloji Köşesi. Eleştrilere açığım yeni başladım. Konu önerilerinize de beklerim.
< Resime gitmek için tıklayın >


Ülkemizde genç işsizlik oranı %21 civarındadır. Bu durum, gençlerin en üretken zamanlarında iş gücünü kullanması anlamına geliyor. Bu sorunun nedenleri arasında ekonomik kriz, eğitim ve iş dünyası arasında uyumsuzluk, yeni iş alanların yetersizliği, düşük ücret, aile baskısı, yetersiz sermaye, gençlere gereken önemin verilmemesi dolayısı ile potansiyellerinin keşfedilmemesi gibi faktörler var.
En önemli görev ailelere ve öğretmenlere düşüyor. Gençlerin potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olmaları, onları teşvik etmeleri, minimum kaynakların kendilerine sağlanması gerekmektedir. Örneğin: kendilerine ait bir bilgisayar, telefon, çalışma masası, eğitim kaynaklarına ulaşım. 

Türkiye'de teknoloji konusunda başarıya ulaşmış birçok ünlü isim var. Ama ben size duymadığınızı tahmin ettiğim 3 örnek vereceğim. Eren Bali, Ferruh Mavituna ve Orkut Büyükkökten. Eren Bali 1984 Malatya doğumlu, 2008 yılında (24 yaşında) ilk öğrenme platformunu kurdu ve 2010 yılında piyasa değeri 2 milyar dolar olan Udemy.com'un kurucusudur. Ferruh Mavituna 1982 İstanbul doğumlu, 2001 yılında (19 yaşında) dünyada güvenlik makaleleri yayınlamaya başladı 40 milyon dolar yatırım aldı.Aynı yıl Netsparker ve Invicti gibi firmaları kurdu. Nasa, Cisco, Intel ve Ford gibi kuruluşlara güvenlik desteği vermekte ve uygulamaları kullanmaktadır. Orkut Büyükkökten 1975 Konya doğumlu, 2001 yılında (26 yaşında) Club Nexus sosyal ağını kurdu ve 2004 yılında Google ile anlaşarak orkut.com sosyal ağını kurdu uzun yıllar burada çalıştı. Şu anda Hello isimli başka bir network projesi yürütüyor. Orkut ağı 2004’de 300 milyon kullanıcıya ulaştı. Facebook bu başarıya ulaştığında takvim yaprakları 2009 yılını gösteriyordu.

Neden bu 3 kişiyi örnek verdiğimi açıklayım bu 3 kişinin ortak özelliği keşfedilmeye beklememeleri ellerindeki kaynaklar ile üretip, ürettikleri ile bazı firmaların, kişilerin kapısını çalması ben bunu başardım ve daha ileriye götürmek için destek bekliyorum demeleri. Bunu yapmak geçmişde oldukça zordu.
İnternet’in ve pandemi ile beraber uzaktan çalışma uygulamalarının yaygınlaşması, kişilerin ürettiklerini ve yeteneklerini sergilemelerini daha kolay hale getirdi.
Teknoloji köşesi olduğundan ilk yayınlayacağım önerilerim grafik tasarımcı, teknoloji meraklısı veya yazılımcılara ama sizde teknoloji sever iseniz yazının sonuna gidip internetten hem para kazanarak, hemde kendinizi tanıtarak yeni networkler oluşturmanız mümkün.

1) Kendinizi ve yeteneklerinizi tanıtacak bir profil hazırlayın. Linkedin.com gibi sitelerden faydalanabilirsiniz.
- Sizinle çalışmak isteyecek her kişi si1zi tanımak isteyecektir.

2) Mevcut veya var olabilecek yeteneklerinizi detaylı olarak listeleyin:
a) Pazarlama ve Reklam becerisi
b) Grafik / Tasarım tecrübesi
c) Yazılım tecrübesi
d) Analitik düşünme becerisi
e) İnsan ilişkileri
f) Teknolojileri kullanma becerisi vb.

3) Ekip çalışması yapabileceğiniz arkadaşlarınız varsa bir çalışma grubu oluşturup birlikte çalışın.
- Ekip çalışması yaparak yetkinliklerinizi arttırabilirsiniz. Eğer siz yazılım biliyorken grafik tecrübeniz yok ise grafiker bir çalışma arkadaşı edinin.
- Eğer sadece pazarlama tecrübeniz varsa bir yazılımcı veya grafiker çalışma arkadaşınızın olması size güç katacaktır.

4) Herhangi bir yetkinliğiniz yok ama potansiyeliniz varsa bunu geliştirmenin yolunu arayın.
- Bunun için udemy.com, youtube.com, btakademi.com gibi bir çok siteden video eğitimlere ulaşabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirdeki üniversite, kamu kuruluşları ve şirketlerin bootcamp’larını takip edebilirsiniz. coderspace.io, meetup.com vb. sitelerden etkinlikleri takip edebilirsiniz.

Artık sıra geldi üretmek, kazanmak ve networkünüzü geliştirmeye:

Öncelikle Türkçe olan kaynaklardan başlayalım. bionluk.com , r10.net gibi sitelerden profil oluşturun. Siz ve Ekip arkadaşlarınız ile birlikte bu sitelerde işe alım ilanlarına göz atın uygun olanlarına başvurmaktan çekinmeyin. Bu 2 sitedende aşağıdaki konularda iş alabilirsiniz.


  • Yazılım ve Kodlama (Web, Mobil, Masaüstü, Veritabanı uygulamaları geliştirme vb.)
  • Grafik Tasarımı (Logo, Banner vb.)
  • İnternet Reklamcılığı (Makale yazarlığı, Sosyal medya sayfası yönetimi, Arama motorları optimizasyonları vb.)

Özellikle bir alıcı gibi bionluk.com sitesine bakın kategoriler altındaki ilanlara göz gezdirin hangi üretici ne gibi konularda hizmet verebiliyor inceleyin. Eğer siz bu konularda hizmet veriyorsanız bir tanıtım yazısı yazın. Bu tanıtım yazısı biraz sonra vereceğim yabancı kaynaklarda da işinize yarayacak.

Freelancer.com Avustralya’dan hizmet veren bir site sitede 64 milyon iş veren kayıtlı dünyanın her yerinden çeşitli işler listeleniyor. Teklif vererek işlere talip olabiliyorsunuz. Basit veri girişlerinden, yazılım kodlarına, wordpress sitesi kurmaktan, logo isteklerine kadar bir çok talep var. İşler genellikle saatlik 10 usd - 200 usd arası.
envato.com Avustralya sidney merkezli bir şirket envato market sitesi altında farklı siteleri var. web sitesi, wordpress şablonları, hatta bir video, ses veya bir fotoğraf bile satabilirsiniz. Envato’nun diğer sitelerden iyi tarafı ürünü 1 kez yapıp yükleyip sürekli satış yapabiliyorsunuz bu da bir pasif gelir elde etmenizi sağlıyor. Yani 10 usd’a bir kod, site, video, ses , fotoğrafınızı 1000 kere satılırsa satış geliriniz 1 üründen 10.000 usd olacaktır. Tabi her sitede olduğu gibi bu siteninde satış üzerinden komisyon alma olayı var.
upwork.com ABD San Francisco merkezli şirket excel macrosundan, grafik tasarımı, veri analizine, html, css’den logo yaptırmaya kadar bir çok iş var göz atmanızda fayda var.
Bunları dışında guru.com, fiverr.com, behance.net gibi sitelerde mevcut bu freelance(serbest çalışan) sitelerine girip iş ilanlarına ve freelance’ların yeteneklerine baktığınızda pakistan, hindistanlılar tarafından neredeyse işgal edildiğini göreceksiniz. Fakat bu kesim artık bu sitelerden çok iş alamıyor. İşleri alsa bile tekrar eden iş sayıları az. Çünkü işlere inanılmaz düşük teklifler verdikten sonra alıcıların memnun olmayacağı teslimat yapıyorlar.
Türkiye’deki genç arkadaşların kalite iş ve ne yazık ki dünyaya göre uygun ücretleri olduğu için tercih sebebi olacaktır. 
Bu siteleri uzun seneler bir gelir kapısı olarak görmeyin. (envato’da çok ciddi paralara kazanabiliyor olmanıza rağmen) 
Peki para dışında bu sitelerden dünyadaki farklı firma ve kişilere iş yapmak size ne sağlayacak?


  • Sizin yeteneklerinizi keşfetmenize olanacak sağlayacak.
  • Bilgilerini ve yetenekleriniz ile küçük projeler yapıp. Deneyim ile beraber para kazanacaksınız.
  • Dünyanın ne istediğini göreceksiniz ve pazarı tanımış olacaksınız.
  • Dünyada farklı kullanıcıların farklı isteklerinizi cevap veriyor olmanız özgüveninizi yerine getirecek.
  • Networkünüzü genişletmiş olacaksınız.
  • Uzaktan çalışma dahil iş teklifleri alacaksınız
  • Eğer daha sonra yinede sabit bir yerde çalışmak istiyorsanız bir portfolyonuz olmuş olacak.

Peki ne kazanırım?

Freelance sitelerinde harcayacağınız zaman ve yeteneklerinize bağlı, envato gibi pazar yerlerinde ise pazardaki açığı görmenize. Gerçek bilgi vermek için yazıyı tamamlamadan biraz araştırma yaptım. envato’da bir resim büyütme javascript (jquery eski bir kütüphane ile yazılmış olmasına rağmen) 2021 hazirandan bugüne kadar 754 adet 9 usd’dan satmış yani 2 saatlik uğraş sonucunda yazılan bir ürün aylık ortalama getirisi 19,000 TL (komisyon dahil). 
Freelance sitelerinde betayazilimgunlugu diye bir youtube kanalında arkadaş verileri paylaşmış 73 siparişde ortalama 2-3 saatten 219 saat’de toplam 2400 euro’luk bir gelir elde etmiş. Ama dediğim gibi freelance sitelerinde yetenek ve harcadığınız saatlere göre geliriniz çok değişebilir. Fakat herşeye rağmen ortalama yazılımcı ücreti Türkiye’de 20,000 TL (**) ayda 225 saat çalıştığınızı düşünürsek saatlik ücretiniz 4,5 usd’a geliyor. Bu şekilde aylık geliriniz 50,000 TL civarında olabiliyor ve yetenekleriniz arttıkça iş tamamlama süreniz kısalıyor geliriniz arttıyor.

Peki yazılım yeteneklerim yok ben nasıl teknoloji kullanarak para kazanabilirim diyorsanız. Bir kaç önerim var:


  • Online yazarlık: Kendinize ait bir blog açarak reklamlar, ürün inceleme yazıları veya bağlantı satışı gibi yollarla para kazanabilirsiniz. Blog sayfanıza Google adSense gibi reklam platformlarından veya blog içeriğine göre markalardan reklam alabilirsiniz.
  • Sosyal medya yazarlığı: Eğer içerik üretme kabileyiniz iyiyse, işletmeler için sosyal medya yazarlığı yaparak para kazanabilirsiniz. (canva.com gibi araçlar ile hızlı birşekilde içerik üretmeniz mümkün)
  • Online satış: Ürünlerinizi veya başkalarının ürünlerini online olarak satabilirsiniz, bunu için hepsiburada.com, trendyol.com, dolap.com gibi pazar yerlerini kullanabilir veya kendinize ait bir site açabilirsiniz.
  • Fotoğraf satışları: Çekmiş olduğunuz görselleri Shutterstock, iStockphoto gibi sitelerde satabilirsiniz.
  • YouTube: YouTube başlı başına bir gelir kaynağı oldu. Teknoloji bağımlılığı oldukça kötü durumda ve ne yazık ki kötü içeriklerde oldukça fazla yasaklayarak bunu aşamayız ama aynı yöntemleri kullanarak güzel içerikler üreterek belki bu platformu daha faydalı bir hale çevirebiliriz. Bunun için sizde 1 youtube kanalı açabilir video yayınlayarak para kazanabilirsiniz. Youtube’da izlenme, reklam, bağış gibi bir çok gelir modeli mevcut.

Bu en çok sorulan sorulardan biri olduğu için bunu yazmak durumunda kaldım. Haftaya yapay zeka konusu için bekleriz.

(*) TUIK Ekim-2022 raporu (2020-2022 arası)

(**) Önceki yazılımcı anketi (2022)

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Isgucu-Istatistikleri-Ekim-2022-45657



A
geçen yıl
Yüzbaşı

Şurada ilginç bilgiler mevcut, ülke ülke de ayırmışlar.

cashmeup ®



G
geçen yıl
Çavuş

Faydalı bir yazı. Genç arkadaşlarımıza ilham olur.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.