Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
607
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Linux'tan bana fayda yok
E
geçen yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Pop Os kurdum ve Wine kurup korsan eski NFS oyunu kurdum. MangoHud ve Goverlay programlarını nasıl kurabileceğimi anlamış değilim. Kurmaya çalıştım ama düzgün kurmayı başarabildim mi bilmiyorum. Oyun sorunlu şekilde de olsa çalıştı, CPU ve GPU ısıları Windows 10'dakinden fazlaydı. Oyunu mangohud ile başlatmayı denedim ama başaramadım, hata verdi. Belki de mangohud ve goverlay'ı düzgün kuramadığım için böyle oldu bilemiyorum.

Linux kullanmak ileri seviye bilgi gerektiriyor. Android gibi kapalı sistem değil. Kapalı sistem derken Windows'taki gibi her şeyin pencerelerden, tuşlardan ibaret olmasını kastediyorum, Linux'ta böyle olmalı.
Ben daha MangoHud ve Goverlay programlarını nasıl kurabileceğimi anlamış değilim.
Linux kullanmak bir sürü komutla uğraşmayı gerektiriyor ve bilmeyen için, kafası basmayan için çok kafa karıştırıcı komutlar bunlar. Dediğim gibi, her şey pencerelerden ve tuşlardan, düğmelerden ibaret olmalı.

Linux, bilgisayardan soğuttu resmen.
Linux'un artıları ise açık kaynak olması, stabil ve kararlı olması. Keşke Windows'ta da bu özellikler olsa.
Daha önceleri Linux Mint kurmuştum ve onda da üstte yazdığım gibi sorunları bolca yaşadım.
Sadece internete bakılacaksa Linux kullanılabilir. Bunun dışında Linux'un bir sürü eksiklikleri ve yanlışları var.



T
geçen yıl
Yarbay


Wine 'ı yıllar önce bir kez kullandım. Genelde virtualization programları ile barışık değilimdir. Her bir nesin, doğal ortamında kullanılmasından yanayım.

Wine için Virtualization / Emulation programı değil deniliyor, kısaltması Wine Is Not (an) Emulator ancak sonuçta macOS/Linux 'ta Windows programlarını çalıştırıyorsa, o bir tür Virtualization / Emulation programıdır. Durum böyle olunca türlü kısıtlar, sorunlar çıkacaktır. Kendim Virtualization programlarını iş gereği durumlar dışında hiç kullanmam. Linux'ta Windows oyunu oynamak için ise denemek için bile kullanmam.

Linux esasında işletmelere yönelik bir sistemdir. Donanım üreticileri (router, NAS, wifi, modem de bunun gibi), yazılım geliştiriciler ile yazılım firmaları (örneğin: Red Hat) , bulut işlem ile web firmaları, el telefonu üreticileri (samsung, LG, ...) Linux'u kullanır, işlerini döndürür. Masaüstü Linux'ta oyun oynamak? Oyunun işletim sistemi Windows yada PlayStation'dır. Sunucu uygulamaları, kimi profesyonel uygulamaların işletim sistemi ise Linux'tur.

Linux/Unix kullanmak esasında ileri düzey bilgi gerektirmez. Türkiye'de Unix kültürü yok (çok genel olarak) o yüzden bize zor geliyor. Esasında 2000'lerde Türkiye'de Unix kültürü gelişiyordu. 2010'larda mobil sistemlerin piyasaya egemen olması mı, eğitim & kültürün yozlaşması mı diyelim, bir biçimde o gelişen Unix kültürü yok olmaya başladı (yine, genel olarak) Ancak Linux'u oldukça iyi bilen biri olarak ben kişisel seçim olarak da wine, crossover, de bunun gibi programlardan yana değilim, kesin gerekmedikçe kullanmam.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
geçen yıl
Moderatör

MangoHud kurmak için binbir tane yol var. Bunlardan birisi “sudo apt install mangohud“ yazmanız olabilirdi. Anladığım kadarıyla sizde biraz acemilik var, sudo yazmak yerine flatpak kurmanız daha kolay olur. Wine'ın da flatpak'i var, hatta daha kolayı Şişeler (Bottles) var, MangoHud'un da flatpak'i var. Hele şu flatpaklerin kolaylığına alışınca distroyla dependency ile buildle "uğraşmak" (!) bile gerekmiyor. Goverlay'ı hiç kullanmadım bilmiyorum, ama onu da ”sudo apt install goverlay” ile yükleyebilirsiniz.



G
geçen yıl
Teğmen

Linux'ta terminalde dosyayı bir yerden bir yere taşımayı sağlayan komutu bile bilmeyen biri olarak "komut gerektiriyor" cümlesine katılmıyorum. Hiç komut satırı kullanılmıyor demiyorum ama sanıldığı kadar elzem olduğunu da düşünmüyorum (en azından benim kullanım senaryomda). Galiba internet forumlarında ekran görüntüsü almak yerine komutu iliştirmek daha kolay olduğu için böyle bir düşünce yaygın.

MangoHud tarzı yazılımları kullanmadığım için bir şey diyemeyeceğim ancak oyun oynayacaksanız keşke Bottles'ı kursaydınız. Çalıştırıcı yazılım olarak da güncel bir "Wine-GE-Proton" seçmeniz yeterli. Böyle yaptığınız zaman her oyunu çatır çatır oynayabilir misiniz? Hayır. Hangilerinin çalışabileceğine https://www.protondb.com üzerindne bakın. Satın almadan önce korsan oyun indirip oynamışlığım var. Bunca sıkıntıya değer mi derseniz size kalmış. Ben uğraşmayı seviyorum.



P
geçen yıl
Yarbay

linux üzerine yazdıklarınızı tekrar değerlendirmek lazım diyerekten
soru cevap formatına getirdim

Linux kullanmak ileri seviye bilgi gerektiriyor. 
Android gibi kapalı sistem değil.
Kapalı sistem derken Windows'taki gibi her şeyin pencerelerden, tuşlardan ibaret olmasını kastediyorum, Linux'ta böyle olmalı.
kesinlikle linux kullanmak ileri seviye bilgi gerektirmiyor.
sadece yerel dilde yazılmış yol gösterici dökümasyon sayısı ve dil desteği yeterli seviyeye tam ulaşabilmiş değil ! linux temel yapılanmayı baz aldığı için
konsol denilen komut istemi ekranı ile giriş komutlarının kullanımı bu işletim sisteminin
en temel makine ile iletişim noktası,

kapalı diye tanımladınız şey sadece kullanıcı grafik arayüzü denile gui ara birimi isterseniz linux a bu özellikleri getirmeniz son derece basit ve kolay ama son kullanıcı anlamıyla ; kullanıcı deneyimi süreci ilk adımları oldukça düşe kalka ve sıkıntılı bir süreç çünkü neredeyse herşeyi kendiniz öğrenmeniz gerekiyor.

Linux kullanmak bir sürü komutla uğraşmayı gerektiriyor ve bilmeyen için, kafası basmayan için çok kafa karıştırıcı komutlar bunlar. Dediğim gibi, her şey pencerelerden ve tuşlardan, düğmelerden ibaret olmalı.
Linux, bilgisayardan soğuttu resmen.
windowsu veya android i düşünerekten linux kullanamazsınız
bir PC kasası düşünün ne klavyesi var ne ekranı var sadece internete bağlı ve sizin gündelik yaptığını işleri otomatik bir scriptle yapıyor ve sonra size mail olarak
günlük neleri sorunsuz yaptığının raporunu belli aralıklarla yolluyor ve sizde cep telefonunuzdan raporlamaları izliyorsunuz.

Linux'un artıları ise açık kaynak olması, stabil ve kararlı olması. Keşke Windows'ta da bu özellikler olsa.
açık kaynak olması son kullanıcı için ne bir artı nede bir eksi !
programcı değilseniz karşınızdaki işletim sistemi açık kodlu bile olsa
temel yapıya erişemiyorsanız bu hiç bir şey ifade etmez.
açık kaynak demek akvaryuma bakar gibi içindeki suyun şeffaflığında balıkları görmeniz anlamına gelmiyor. açık kaynak olası hataların tespiti için bir kolaylıktan başka bir şey değildir. dahası program kodundan daha önemlisi algoritma
yani bir şeyin nasıl çalıştığı ile ilgili çalışma mantığı diagram şeması programdan daha kıymetlidir. ve google pantent kısmında bir ticari kapalı kaynaklı programın burada nasıl çalıştığı algoritma tasarımı planları ulu orta açıkda durmaktadır.

açık kaynak sadece kaynak çakışmaları ve sistemi hatalarının düzeltilmesi açısından kamu oyu desteği almanın dışında bir şey ifade etmez.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 20 Kasım 2022; 13:12:20 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
geçen yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Windows 10 ve 11 güvenli mi peki? Açık kaynak değiller, peki yine de güvenli mi?




Bu mesajda bahsedilenler: @ProjectMan
P
geçen yıl
Yarbay

bir işletim sistemi teorik bir algoritmayla yazılır.

işlemci belli sınırlı komut yapılarıyla işlem yaptığı sürece

sınırlı bellek modelleri içinde kalır.

bazı durumlarıda 2 farklı program aynı anda çalışırken

bu sınırlı belleği 2 farklı alan içinde kullanır.

bir uygulama kendi sınırı içinde değilde

komşu sınırı içindeki başka bir adresteki başka bir komutu çalıştırırsa

buna yetkisiz erişim denir. işte bütün sorun bu noktada başlar.

bir işletim sistemine tam güvene bilmeniz için

o işletim sisteminin birleşen sayısının mümkün olduğunca az olması gerekir.

MS en büyük sorunu geri uyumluluk yapısından kaynaklanmakta

geri uyumluluğu tam anlamıyla sonlandırmadan yeni bir yapı kuruyor.

linux ise var olan 70 lerden gelen bir unix sistemini

hala daha mükemmeleştirmeye çalışıyor.

sizce hangisi daha sağlam !?



G
geçen yıl
Binbaşı

Wine bir virtualization yazilimi degil, sadece bir compatibility overlay.




Bu mesajda bahsedilenler: @Tuğkan-0153
H
geçen yıl
Yarbay

Bazı profesyoneller ve serverlar için uygun dağıtımlar var ama Linux'tan bugüne kadar son kullanıcı işletim sistemi olamadı bundan sonra da olmaz. Çok dağınık bir yapısı ve gereğinden fazla dağıtımı var. Önüne gelen kafasına estiği yerden fork yapmış. Sürekli komut yazmak zorundasın. İnternette 6 ay öncesinden verilen kod çalışmıyor. Bir dağıtımda çalışan kod başka birinde çalışmıyor. Ayrıca Adobe CC ve MS Office gibi önemli yazılımların eksikliği büyük bir sorun. Oyun için hiç bulaşmayın zaten.



P
geçen yıl
Yarbay

anlamadığın bir sistemi kullanamazsın.



U
geçen yıl
Moderatör

Bunun neresine nasıl cevap yazacağımı şaşırdım doğrusu



C
geçen yıl
Yarbay

linux da ciddi bir türkçe kaynak eksikliği var bu bir gerçek . biz zamanında bu işe el atalım dedik ubuntu forumunda nasıl yapılır belgeleri hazırladık ama olacak gibi,işin içinden çıkılacak gibi değil. öncelikle bir standart getirmek lazım. son kullanıcının uğraştığı sorunlar yıllardır aynı .
devletin başında okumuş kafası çalışan biri olsa bunu dert edinip pardusu adam eder bir standart getirir . ciddi destek verir dökümanlar artar, türkiyede linux kullanımı ciddi artış sağlar ama daha 100 yıl geçmesi lazım bu kafalara gelmek için . zaten bu 80 yaşındaki kafaların yapacağı iş değil.
her zaman söylüyorum işletim sistemi seçecekler şuna göre seçim yapsın,zamanını boşa harcamasın .

ben bi bakıp çıkıcam kardeş diyenler , ubuntu-debian
gizlilik -anonimlik istiyorum diyenler , tails-qubes

oyun falan diyorsan direkt windows yada konsol


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
geçen yıl
Yarbay

TR döküman oluşturmak mı !?

yaw ortada en temel gnu/x yazılımlarına bile daha hala PO dil çevirisi tamamlanmamamış binlerce dosya var.

önce bu temel çevirileri tamamanması lazım.

bunun yanında zaten en temel help yardım dosyalarının çevirisi geliyor.

bunu arama motoru otomatik olarak çeviryor zaten.




Bu mesajda bahsedilenler: @crow in cornfield
V
geçen yıl
Yüzbaşı

Banada faydası yok hocam .
Kde neon kurdum ekşi 'de öve öve bitirmemişler ,kurulum sonunda laptop klavyesi iptal

Kurulumdan önce takır takır çalışan klavye kurulumdan sonra nasıl olduysa çalısmaz oldu .
Windows 'a geçtim sorun yok .

Bize göre değil bu linux



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.