Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
29
Cevap
1198
Tıklama
14
Öne Çıkarma
Cevap: BMC Power'ın Vuran motorunda seri üretim başlıyor (2. sayfa)
L
geçen yıl
Yüzbaşı

araştır bakalım TR de üretilen elektrik ülkenin ne kadar ihtiyacını karşılayabiliyor :D


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @stableRevulation
V
geçen yıl
Binbaşı

Bunlarla gurur duyuyoruz.Fakat bunlara acayip mtv çıkar



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
geçen yıl
Yarbay

Elektrikli aracın şarj maliyeti benzin yada mazotla aynı yada fazla. Şimdi şöyle düşün pil grubunu kiralarsan aylık 100euro ödüyorsun, satın alırsan değişim zamanı 10-20 bin euro ödüyorsun. Pil üretimi için gerekli madenler de bunların çıkartılması da çevreyi az kirletmiyor. Üstelik enerji üretmek için de çevre kirletiliyor.
Onu geçtim yolda depoyu doldur devam et olayı da yok ille bekleyeceksin o da uygun istasyon bulursan.
Yani elektrik işi de iş değil bence.
En güzeli hidrojenli araçlar ama onda da yanma sonrası ortaya çıkan su motorun metalini hallediyor...

Koy 1 gram radyoaktif madde git 2 yıl boyunca şeklinde bir teknoloji çıkması lazım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 30 Kasım 2022; 13:26:29 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @stableRevulation
S
geçen yıl
Yarbay

Hayır şarj maliyeti yakıt maliyetinden çok düşük, istersen en pahalı hızlı şarj istasyonlarında şarj et. Ayrıca elektriklilerin bakım maliyetleri de çok düşük; yağ yok, su yok, piston yok, kayış, egzoz, kondansatör, turbo vs. bunların hiçbiri yok. Tek maliyet polen filtresi falan bir de 120.000 km'de otomatik vites kutusunun yağ değişimi var yani başka düzenli bir masrafı çıkmıyor. İşletme maliyeti böyle olunca da firmalar elektrikliye yöneliyor, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bunun getirilerini göreceğiz.

Değişim zamanı dediğin de herkes bi şey ezberlemiş "arabayı alacan, 5 yıl sonra batarya bitecek bi araba parası da batarya değişimine verecen"
Böyle bir şey yok. Özellikle 2018 sonrası üretilen elektrikli araçlar 300.000 km'leri çok rahat görür. Üstelik elektrikli araçlarda diğer fosillerde olmayan garantiler var:
Çoğu marka 160.000 km ve/veya 8 yıl motor ve batarya garantisi vaadediyor. Hangi dizel, benzinli araçta bu var?

Pil madenlerinin çıkartılırken ve işlenirken verdiği zarar da hesaplanmıştır. Olay şöyle gelişiyor; ilk üretimde elektrikliler fosillerden daha çok toxike neden oluyor ama elektrik notorlarının verimleri sağ olsun (>97~ gerçek ölçülmüş veriler) (içten yanmalı motorlar en çok %30 kadar verimli, o da teoride, bu verime ulaşan motor yok) ortalama 80.000 km sonra elektrikli ve fosil aracın ürettiği toplam toxic miktarı eşitleniyor, sonrasındaysa elektrikliler daha çevreci yönde fark atmaya başlıyor. Bunun hakkındaki yazım şurada:
https://forum.donanimhaber.com/elektrikli-araclar-gercekten-cevreci-mi--151603811
Bu sonuca elektrikli aracın elektriğinin üretilirken ortaya çıkan kirlenme de dahil, petrol de çıkartılırken zembille inmiyor herhalde. Ve bu daha başlangıç, elektrikli teknolojisi gelişme aşamasında, fosillerin aksine, yani verimlilik ve bataryaların enerji yoğunluğu artacak, araçlar hafifleyecek ve ucuzlayacak, üretim aşamasında da nadir elementlere daha az ihtiyaç duyulacak ve böylece üretilirken daha az toxicliğe neden olacak.

Hop doldur özelliği yok, doğru. Bu da gelişiyor, yakında 15 dk'da %80'lere dolum normalleşecek.

Hidrojeni ben de isterim ama onun da kendine göre sıkıntıları var; H elde etmenin bir maliyeti var, H'i sıvılaştırmak çok zor ve maliyetli, ayrıca çok küçük bi atom olduğu için tüplerde fire cermeden hapsetmek yine zor ve maliyetli (tüplerin içi platinle kaplamak gibi yöntemler var)..

Radyoaktif olayı olsa güzel olurdu valla, tek sıkıntı radyoaktif atık, onu da uzaya salladık mı sorun da kalmaz at gitsin :) düşünsene bir avuç kumla 1000 km yol yapıyosun




Bu mesajda bahsedilenler: @Sozuak
S
geçen yıl
Yarbay

Yani, tamamını? He sen ithal doğalgaz, kömür (gerçi kömür bizde biraz var) zar zurt dışında üretilen kısmı soruyorsan o da yaklaşık %33 civarı (HES, rüzgar, güneş, jeotermal) %2 gibi bir kısmı da başka yöntemlerle demiş. Kömürün bir kısmının da bizim madenlerden çıktığını düşünürsek şu anda elektriğin aşağı yukarı en az %35'i yerli imkanlarla üretilmekte.
Var mı başka soru?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @L.Croft
L
geçen yıl
Yüzbaşı

Tamamı diye başlıyorsun, %35 i yerli diyorsun :) bloğu koydum daha da yazma.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @stableRevulation
S
geçen yıl
Yarbay

Türkçeyi dün mü öğrendin kanka, sen bana ne sorduysan onu cevapladım
bak
Sana izah edeyim. Türkiye, elektrik ihtiyacının (sen bunu sordun) tamamını karşılayacakelektrik üeriyor, %35'i yerli. Ok? A B C D.. alfabeyi de yazayım mı


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @L.Croft
L
geçen yıl
Yüzbaşı

Nerede üretiyor :) Türkiye uzay ajansının yörüngedeki istasyonunda mı kaç Twh elektrik satın alınmış geçen sene yurtdışından araştır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @stableRevulation
S
geçen yıl
Yarbay

Ha öyle mi olmuş kanka




Bu mesajda bahsedilenler: @L.Croft
S
geçen yıl
Yarbay

Lütfen işi kavga boyutuna getirmeden tartışalım konuşalım. Forum geneli hep kavgaya açık. Bu şekilde bir yere varamayız.

Şarj istasyonlarında kw 4 TL gibi bir rakama şarj oluyor. Toplam ödenen bedel ve yapılabilen yol şeklinde youtube inceleme videoları var.

Arıza olayına daha çok rastlanmıyor ama araç arttıkça ortaya çıkacaktır. O kadar yoğun elektronik ile yüklü ki elektrikli araçlar motorlarının içi bile elektronik devre dolu. Evet motor kısmı kolay arıza yapmayabilir ama elektronik arızası bayağı maliyetli olur. Hatta tamir yerine direkt değişim şeklinde . Yani şöyle düşünün aldık elektrikliyi 5 sene kullandık sattık. İçten yanmalı araçların piyasada 20-30 yaşında olanları var. Elektriklide bu yaşı görebileceğini sanmıyorum. Elektronik özellikle yarıiletkenlerin ömrü teoride sonsuz olsa da atomik ölçekte elektron akışı bu malzemelerin de bir nevi elektriksel korozyona uğramasına sebep oluyor. Yani ne kadar iyi kullanırsanız kullanın bir yerde hızla artan bir eğri şeklinde arıza grafiği çıkacak. İşin kötüsü bu araçlarla yolda kaldığınızda kenara çekip onarmak pek mümkün olmayacak. İlle de servise gidecek zira diyagnostik yazılımı ve servis bağımlılığı daha da artacak üreticiler tarafından. Şimdi tatlı tatlı pazarlamaya çalışıyorlar çünkü üretimi nisbeten firmalar açısından daha kolay ve temiz.
Zaman gösterecek tabi bunlar benim öngörülerim. Kesin olacak yada kesin böyledir diye söylemiyorum. Elektrikli araçlar büyük ihtimal ile bir ara form olarak kullanılacak. 74 lü olarak bayağı bir gelişime tanık oldum. Umarım o zamanları da görme imkanım olur.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.