Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
60
Cevap
11008
Tıklama
33
Öne Çıkarma
ÖTV matrahlarında güncelleme açıklaması otomobil satışlarını durma noktasına getirdi
B
geçen yıl
Moderatör
Konu Sahibi

ÖTV matrahlarında güncelleme açıklaması otomobil satışlarını durma noktasına getirdi
Otomobillerden alınan ÖTV'de en son geçtiğimiz Ocak ayında matrah güncellemesi yapılmıştı. 2022 yılını geride bırakmak üzereyken yeni bir matrah düzenlemesi üzerinde çalışılıyor.



Önceki düzenlemelerden farklı olarak bu kez önceden paylaşılan kesin bir tarih gündemde. Anadolu Ajansı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin matrah güncellemesine yönelik 1 Aralık'a tarih verdiğini duyurdu. Hâl böyle olunca otomobil satışları durma noktasına geldi. Üstelik bu durumun sadece sıfır değil ikinci el pazarını da etkilediği belirtiliyor.



Gelen haberlere göre, sektörün çatı kuruluşları olan OYDER, ODD ve OSD yetkilileri dün konuyla ilgili acil bir toplantı gerçekleştirdi. Yetkililer, ÖTV matrah düzenlemesine yönelik tarihin öne çekilmesi talebini ortak bir yazıyla bakanlığa iletmeyi planlıyor. Bu talebin karşılık bulup bulmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.



Ayrıca Bkz.Honda, elektrikli araçlara Playstation 5 desteği kazandıracak!



Fırsatçılar yine devrede



Otomotiv piyasasındaki belirsizlik fırsatçıları da harekete geçirmiş durumda. Yetkililer, bazı bayilerin belirsizlik ortamından faydalanarak tüketiciye 1 Aralık'ta otomobillere yeni zamlar geleceğini söyleyerek fiyatları yukarı çektiğini söylüyor. Ayrıca, matrah düzenlemesi sonrası otomobilin vergi dilimi düşmesin diye mesela 500 bin TL'lik otomobile aksesuar ekleyerek liste fiyatını 580 bin TL'ye yükselten bazı bayiler olduğu da belirtiliyor.



İkinci el ilan sayısında artış



ÖTV matrahlarında güncelleme açıklaması otomobil satışlarını durma noktasına getirdi
Fiyatların düşeceği beklentisi, aracını satmayı planlayanları da harekete geçirmiş durumda. Cardata'nın verilerine göre son üç günde online ilan sitelerine girilen yeni araç ilanı sayısı 60 bin oldu. Bu sayının çok yüksek olduğunu vurgulayan Cardata yetkilileri, “Olağan dönemde 12-13 bin olan günlük girilen satılık araç ilan sayısı, son üç gündür ortalama 20 bine çıkmış durumda. Çünkü, tüketici elindeki aracın değerinin, matrah düzenlemesiyle düşeceği endişesine kapıldı” dedi.



Şunu da belirtelim ki, matrah artırımı doğrudan bir ÖTV indirimi değil. Tarih olarak 1 Aralık işaret edilse de matrah limitlerinin ne kadar artırılacağı konusunda bilgi yok. Haliyle düzenlemenin fiyatlara ne kadar etki edeceği de henüz bilinmiyor.



Uzmanlara göre matrah limitlerinde yüzde 100’e yakın artış, otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 10-15 indirim sağlayabilir. Öte yandan pek çok marka Kasım ayında birbiri ardına zam yaptı ve çoğu otomobilde fiyatlar yüzde 10 civarında arttı. Piyasa için matrah artırımından daha etkili bir çözüm gerekiyor.




Kaynak:https://www.ekonomim.com/ekonomi/matrahta-erken-aciklama-otomobil-piyasasini-vurdu-haberi-674961

 Haberi Portalda Gör

En büyük korkum memleketin büyük bir savaşa girmesi. Barış'ta bunları yapan, savaş zamanı neler yapar kimbilir.
Yoruma Git
rakanishu - geçen yıl +91
Toyota Corolla Cros için bayiye gittim tantıldığı hafta, doğru dürüst ilgilenmiyorlar bile, önümde de 500 küsür kişilik sıra varmış Mart’tan önce teslim alamazm...
Yoruma Git
Yorumun Devamı maximus01982 - geçen yıl +80
Ya bu memlekette havayı bile kontrole tabi bir sistemle vermek lazım, ne ara lansman aracı alındı ve listeye konuldu merak ediyorum.

Ne olursa olsun araca ihtiyaç duyan yada değiştirme fırsatı...
Yoruma Git
Yorumun Devamı mehmet_clk - geçen yıl +37
M
geçen yıl
Yüzbaşı

Toyota Corolla Cros için bayiye gittim tantıldığı hafta, doğru dürüst ilgilenmiyorlar bile, önümde de 500 küsür kişilik sıra varmış Mart’tan önce teslim alamazmışım.

Şuan sahibindene girin daha yeni duyurulan aracı hangi ara aldıysa 300.000 TL fark koyup satmaya çalışan var. Yani galericilerle çoktan anlaşılmış bile.



< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus01982 -- 22 Kasım 2022; 12:24:59 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
geçen yıl
Binbaşı

Ya bu memlekette havayı bile kontrole tabi bir sistemle vermek lazım, ne ara lansman aracı alındı ve listeye konuldu merak ediyorum.

Ne olursa olsun araca ihtiyaç duyan yada değiştirme fırsatı bulmuş insanları sürekli al sat yapanlardan ayırmak gerekiyor.

Öncelikle 2.el hem vergi koymaları lazım hemde bu satışın banka üzerinden olmalsı zorunlu olmalı düzenleme gelmesi şart.

Sonra sıfır alınan araç en az 1~1.5 yıl satılamamalı, sıfır alınan araçta ötv indirimi istenirse belli oranda yapılmalı satışına 7-8 yıl bloke konulmalı. engelliye araç alma sistemi düzenlenmeli suistimali engelleyecek bir şekle sokulmalı. engelli adamı minicik ve konforu düşük araçlara mahkum etmemek lazım.
Yurt dışından yanında araç getirme ve 2.el araç alma konuları da üzerinde çalışılacak diğer konular olabilir.

Piyasadaki birkaç yüz dallama satıcı-aracı yüzünden lansman aracın haberini ancak okuyoruz aracı alan yok görende satılmışını belki görüyor.




R
geçen yıl
Yüzbaşı

En büyük korkum memleketin büyük bir savaşa girmesi. Barış'ta bunları yapan, savaş zamanı neler yapar kimbilir.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @maximus01982
_
geçen yıl
Yarbay

Son kullanıcının indirimli fiyatlardan araç alabileceğini düşünen var mı ?

Matrah istediği kadar güncellensin. O araçlar çoktan ayırtıldı bile.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
geçen yıl
Yarbay

İsterse hiç vergi almasınlar piyasada araba yok ki? 3 ay sonraya gün veriyorlar, o zamana kadar da galericinin şimdi sattığı fiyata gelmiş oluyor.




K
geçen yıl
Yarbay

Ee sen indirimi absorve etmek için fiyat artırırsan olacağı budur.. Kimse kusura bakmasın hiçbiri ahlaklı değil.. Ötv indirimi olsa bile fiyatlarda değişiklik olmayacak.. Çoktan fiyatları artırdılar bile.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

R
geçen yıl
Yüzbaşı

Anlık fiyat kırılmaları içeren politiklar fiyatların uygun hale gelmesini hiç bir zaman sağlamaz.

2001 krizi de böyle idi, doları fiyatı aniden kırıldı. Yakın zamanda yaşadığımız döviz fiyatlamaları da, ani vergi ya da matrah değişiklikleri de, konutta falanda filanda kredi destekleri de...

Üretip yapan devletin kendisi olsa anlarım, fiyatı istediği gibi belirler de, ister yerli ve milli üretim olsun, ister ithal bir mal olsun devletin serbest piyasa ekonomisinde fiyatı belirleyebilme imkanı görüldüğü üzere yok. Serbest piyasa ekonomisini terk etmek de ölümcül olacağından alıcısının olduğu kadar satıcısının da 80 milyonun içinde olduğu dağıtık şekilde fiyatların belirlendiği bir sistemde bu önceki paragrafta saydığım düzenlemelerin hiç bir zaman faydası olmaz. Aksine kolaylaştırıcı imkan sanılan düzenlemeler fiyat artışları ile birleşip düzenlemeden bir süre sonra zorluklara dönüşür.




C
geçen yıl
Binbaşı

Fırsatçılığın, ticarette ahlaksızlığın ve güvensizliğin zirve yaptığı bir dönemdeyiz. İstanbul depreminde verilen battaniyeleri ve sandalyeleri halka parayla satan insanlardan ne beklersiniz ki? Vatandaşında suçu var. Sen bu tür uyanıklıkları başka ülkede yaparsan neden bu tür insanlara izin veriliyor neden vatandaş korunmuyor diye hemen tepki verirler...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Clusive -- 22 Kasım 2022; 13:42:12 >


H
geçen yıl
Yüzbaşı

En büyük fırsatçılığı otv alarak devlet yapıyor



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

S
geçen yıl
Yarbay

Özellikle son 10-15 senede dolandırıcılıkta, haksızlıkta, adaletsizlikte zirve yapıldı. Bu araç sektörü de en çok bunların görüldüğü yerlerden biri haline geldi. Sanki resmen dolandırmak, hak yemek, kusur saklamak, gagalamak kural haline geldi. Araç mı alıyorsun savaşa mı gidiyorsun belli değil. Dünkü aşçısından temizlikçisine biraz birikimi olan herkes eksper açtı, oradan geçiriyor. 3-5 eksper geziyorsun, hiç bir şey çıkmıyor. Sonra tarcanlar'a gidiyorsun, bütün secere dökülüyor. Tarcanlar gibi dürüst olanlar bir ton tehditle kaşılaşıyor. Çünkü bunca dolandırıcının olduğu yerde dürüst istenmez. Pisliğine balta vurulsun istenmez. Nasıl bir yere dönüştük böyle.




A
geçen yıl
Yüzbaşı

Keşke ses kaydı alıp fake hesapla ifşa etseydin sorrros çocuklarını.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @_TanrıOdin_
S
geçen yıl
Binbaşı

Sahibindende araç bakıyorum herkez uçmuş fiyatlar yüksek çok nadir satış oluyor.Alacak olanda satacak olanda korkuyor.Nereye gidecek kimse bilmiyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

S
geçen yıl
Binbaşı

İyi olmuş oda sizin kısmetiniz.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @_TanrıOdin_
T
geçen yıl
Çavuş

milyonluk aracı pesin alacak adama yok çekiyorlar, bunun tek yolu birleşip bayi olup 20 30 tane toptan sipariş etmek.



D
geçen yıl
Yarbay

ÖTV’de matrah düzenlemesi geçici çözümdür.

Otomobilde ÖTV tamamen kaldırılmalı ve tek tip “araç KDV’si” getirilmelidir.
Avrupa’da neredeyse tüm ülkelerde uygulanan tek tip benzeri bir vergilendirme olmalıdır.
%27-45 arası tek tip vergi herkesi mutlu edecektir.

Arkadaslar burası Norveç değil.
Bu ötv’leri ödeyecek kadar varlıklı bir toplum değiliz.
ki Almanya’da Fransa’da bizim ortalama 5 katımız varlıklı insanlar bizden çok daha ucuza sıfır araç alabiliyorsa burada büyük sorun var demektir.

Togg ve Türkiye’de üretim yapan diğer makaraların araçlarına %27/30 KDV,
ithal araçlara %45 KDV sistemini getirirsin olur biter.
Hatta TOGG icin %18 yapabilirsin.

99 depremi için çıkarılan ÖTV ilk etapta çekilebilir seviyelerde iken sonra haddini aşmıştır.

Halk vergilerle ezilmemelidir.

acilen otomotiv’de ki ÖTV’nin kaldırılması için çalışmalara baslamasiniz.
halk için varsanız bunu göstermelisiniz.

otomobil temel bir ihtiyaçtır arkadaşlar.

Cari açık muhabbeti yapacak olan varsa gidip kuytu kösede isyan Etsin.
ama bana değil.
kime edeceğinizi söyleyeyim mi? :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
geçen yıl
Yarbay

bunlarin borulari TOGG gelene kadar oter , sonrasini gorecekler



Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
geçen yıl
Yarbay

11 ay 20 gün boyunca istediğin fiyattan yok çekerek sat 10 gün piyasa durdu diye tüm haber kanallarından ağla
beter olun
beter olun
beter olun




M
geçen yıl
Teğmen

Hiç bilmemek yanlış bilmekten çok daha iyidir sözünün o kadar güzel bir kanıtısınız ki gözlerim doldu 🥲



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @DH Misafiri