Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
453
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Formula 1 ve sürdürülebilir yakıtların ne ilgisi var?
M
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Formula 1 ve sürdürülebilir yakıtların ne ilgisi var?
Formula 1 (F1) severlerin ve tutkulu takipçilerinin bildiği gibi 2026 yılında yeni düzenlemeler ve otomobillere geçiş yapılacak. F1 araçları 2026’da ilk kez piste çıktığında sporun 2030’a kadar karbon nötr hedefinin bir parçası olan sentetik sürdürülebilir yakıtlarla yarışacak.



Formula 1, 2030 yılına kadar net sıfır karbon ayak izine sahip olmak için iddialı bir sürdürülebilirlik planını duyurdu. Bu girişim, Formula 1 arabalarını, pist aktivitelerini ve bir spor olarak geri kalan operasyonlarının tamamını kapsayacak. Sporun 2018'deki toplam karbon emisyonu, taraftarların yarışlara ulaşımı hariç 256.551 ton oldu. 2019’da FIA, F1 yönetimi, sürdürülebilirlik uzmanları, F1 takımları, organizatörler ve ortaklarla yapılan çalışma sonucunda 2030 sürdürülebilirlik stratejisi ortaya kondu. Bu plana göre F1, operasyonlar, etkinlikler, lojistik ve yarış arabalarından kaynaklanan CO2 emisyonlarını sistematik olarak 2030 yılına kadar “sıfır” seviyesine düşürecek.



Formula 1 ve sürdürülebilir yakıtların ne ilgisi var?
F1, 2021 kurallarında kullanılacak benzinin en az yüzde 10’unun biyoyakıt içereceğini açıkladı. Bu rakam 2026 sezonuna kadar yüzde 100 seviyesine çıkarılacak ve tamamen sürdürülebilir yakıtlara geçilecek. Öte yandan 2014'ten beri F1 arabalarına güç vermek için kullanılan yüksek teknolojili turbo hibrit güç üniteleri, termal verimlilik olarak bilinen bir ölçüm olan güce dönüştürülen yakıt enerjisinin yüzdesi açısından dünyanın en verimli araba motorları konumunda. 2026’dan sonra ise hangi motor tipi kullanılırsa kullanılsın verimlilikte bir adım daha ileriye atılacağı aktarılıyor.



Hedef tüm arabalarda sürdürülebilir yakıtlara geçmek



Formula 1 ve sürdürülebilir yakıtların ne ilgisi var?
ArsTechnica ile konuşan Formula 1'in baş teknik sorumlusu Pat Symonds, konu hakkında daha fazla detay paylaşmış durumda. F1 araçları sporun yıllık karbon salınımının sadece yüzde 0,7’sini oluşturuyor ve büyük bir kısmı organizasyon ve taraftarlar kısmı tarafından atmosfere salınıyor. Ancak F1’in sürdürülebilirlik planının hedefi sadece F1 araçları için yürütülmüyor. Sürdürülebilir yakıtların başarısı kanıtlanır ve küresel üretimi gerçekleştirilirse taraftarlar da bu sentetik yakıtı kullanmaya başlayabilir. Dolayısıyla F1’in amacı bir çarpan etkisi yaratmak.



Ayrıca Bkz.Elektrikli otomobiller sanıldığı kadar çevre dostu mu? İşte olayın perde arkası



F1’in böyle bir çabası Pat Symonds’ın aktardığına göre diğer petrol şirketleri tarafından da benimsenmiş durumda. Aramco, Porsche, Siemens ve ExxonMobil sürdürülebilir sentetik yakıt üzerinde halihazırda çalışıyor. Hedef ise bu yakıtları tüm otomobillerde kullanmak.



Punta Arenas, Şili’de Porsche sentetik yakıt tesisi kuruyor ve burada 2024 yılına kadar 14,5 milyon galon (55 milyon L) ve 2026 yılına kadar 145 milyon galon (550 milyon L) üretim planlanıyor. Galon başına maliyet ise 7,6 (L başına 2 dolar) dolar seviyesinde. Benzer şekilde Aramco’da iki sürdürülebilir yakıt tesisi inşa ediyor; biri Suudi Arabistan Krallığı'nda, diğeri İspanya Bilbao'da.




Kaynak:https://arstechnica.com/cars/2022/11/formula-1-talks-to-ars-about-sustainability-and-synthetic-fuels/
Kaynak:https://www.fuelsandlubes.com/formula-1-announces-plan-carbon-neutral-2030/
Kaynak:https://www.formula1.com/en/latest/article.f1-continues-push-to-hit-net-zero-carbon-by-2030-target.7fGtPCNCwOnMFFt9Ys1HAa.html
Kaynak:https://www.formula1.com/en/latest/article.formula-1-on-course-to-deliver-100-sustainable-fuels-for-2026.1szcnS0ehW3I0HJeelwPam.html

 Haberi Portalda Gör

B
geçen yıl
Yüzbaşı

Bence asıl sıkıntı lojistik kısmında. Onlarca aracı, ekipmanı ve takımları taşıyan sürüsü ile tır dünyanın dört bir yanına taşınıyor. Sıfır emisyon hedefi için bu tırları taşıyan uçaklarda bile biyo yakıta geçilmesi gerekiyor.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
geçen yıl
Yüzbaşı

Maksat dostlar alışverişde görsün, zaten tüm dünya elektrikli araçlara geçiyor 20 tane araç senede 20 kere 1.5 saat yarış yapıyor bari şunu bi salın da eski v8 v12 günlerine dönelim



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bshaar387
L
geçen yıl
Binbaşı

Yahu bıraksınlar bio yakıt muhabbetlerini, geçsinler eski nesil atmosferik V12'lere. 2. dakikaya sarın ve tedaviye başlayın.

https://www.youtube.com/watch?v=YLMrflh6hi8



J
geçen yıl
Yarbay

Yıllardır takip etmiyorum ama e-F1 gibi isimde bir organizasyonun yapılıyor olması lazım. F1 otomotiv sektöründe örnek olduğu ve bu sektörün ciddi bir miktarda olduğu ve F1 vites, seramik fren gibi pek çok teknolojinin ya da tecrübenin geliştirilip sunulduğu bir organizsyon olduğu için imam konumunda biraz. Acemiler alır, bilmeyen alır, parası çok olan alır aynı bir tartışma konusu. Elektrikli araçlardan bahsettiğiniz için yazdım yoksa bence de eskiden çok daha iyiydi.




Bu mesajda bahsedilenler: @SaxHobbit
B
geçen yıl
Yarbay

Sentetik sürdürülebilir yakıt = sentetik yakıttır.

Sentetik yakıt nedir? Petrol kullanmadan tesiste üretilebilen yakıt demektir.


Haberde:
F1 araçlarının motorları termal verimlilik yani güce dönüştürülen yakıt enerjisinin yüzdesi açısından dünyanın en verimli motorları konumunda deniliyor.

2030'a kadar 100% sentetik yakıt, bu verimli motorlarla kullanıldığında %0 emisyon olacak deniliyor


İçten yanmalı motorlu araçta petrol kullanılmayan %100 sentetik yakıt ile verimli motor kullanılarak 0 emisyona karşılık süper performans elde edilebilir.

Buradan çıkan sonuç: Bu imkanlar binek otomobillere de uygulansa, herkes petrolden bağımsız, 0 emisyon ile e-şarj istasyonlarında saatlerce beklemeden araç kullanabilir demek. Ancak bu yapılmıyor. Kararı size bırakıyorum.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.