Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
407
Tıklama
0
Öne Çıkarma
formula 1 arabaları 1 yarışta kaç lira yakar
R
2 yıl
Er
Konu Sahibi

geçen gece yatağımda rahat rahat yatarken bir anda aklıma geldi biraz düşündüm ama akıl erdiremedim. Bunu aydınlatabilecek teknik bilgisi olanlar varsa yanıtlarınızı bekliyorum



Bence formula 1 de merak edilmesi gereken en mantıksız soru.
Yoruma Git
Yapayzeka037 - geçen yıl +3
T
2 yıl
Yüzbaşı

Tur sayısına bölersen bulabilirsin.
2014'ten beri her aracın yarışı maksimum 100 kg yakıt ile tamamlamasına izin veriliyordu. 2017'de ise araçların hızlanması ile bu sınır 105 kg'a çıkarıldı. Formula 1'de yakıt tedarik eden tüm firmalar, yakıt performansını optimize etmek için yoğun testler yapıyor. Formula 1 aracında her bileşende olduğu gibi, maksimum performans için yakıtın da optimize edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda bilgisayar modellemesi, statik motor çalışması ve hareketli testler yapılıyor.

Bu arada yağlardan da bahsetmeden olmaz. Yağlar sadece parçaların korunmasını sağlamıyor, aynı zamanda performans konusunda da yardımcı oluyor.


Kurallar bu konuda ne diyor?

Araçlar bir yarış içerisinde 105 kg'dan daha fazla yakıt kullanamazlar. Bu sınırı aşan pilotlar, yarıştan hemen sonra diskalifiye edilirler.
Takımların yarış içerisinde araçlara yakıt eklemesine ya da boşaltmasına izin verilmez. Diğer seanslarda ise buna izin verilir ancak işlem sadece garajda gerçekleşir. Yakıt dolumu ya da boşaltılması esnasında saniyede 0.8 lt yakıt akışına izin verilir.
Formula 1 araçları, normal yol araçlarında kullanılan yakıtlardan çok farklı yakıt türü kullanmazlar.
Tüm yakıtlar, kurallara uygun olmak zorundadır. Her yarıştan önce takımlar, FIA'ya analiz ve onay için 2 tane 5 litrelik örnek yakıt sunar. Yarış esnasında da kullanılan yakıtın kurallar dahilinde olduğunu görmek için örnek istenebilir.
Yakıt depoları da çok ciddi bir şekilde kontrol edilir. Yakıt depoları FIA tarafından izin verilen materyaller ile, izin verilen şirketler tarafından hazırlanmalı.
Yakıt deposu pilotun hemen arkasında, motorun önünde yer almalı. Tüm yakıt hatları kendinden yapışkanlı olmalı ve kaza esnasında kokpitten geçmemeli.
Yakıt deposu, aracın güvenli hücresini oluşturan ezilebilir yapı içerisinde yer almalı. Bu yapı, kurallarda belirtilen yüksek baskılara karşı dayanıklı olmak zorundadır.

100 km de 45 litre.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tsufrankwoli -- 1 Eylül 2022; 11:26:30 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
geçen yıl
Binbaşı

F1 yarışları en 300 km olduğunu baz alırsak 100 km de 45 litre yakarsa araba 300 km de 135 litre yakıt tüketir pit stop esnasında araca yakıt ikmali yapmak yasak (105 litre ile sınırlı) o zaman aracın yarışı tamamlaması imkansız



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tsufrankwoli
Y
geçen yıl
Yarbay

Bence formula 1 de merak edilmesi gereken en mantıksız soru.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

U
geçen yıl
Yarbay

o depoda kalan miktar... deponun aldığı miktar değil...


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @deryadeniz907
C
11 ay
Onbaşı

tur sayısından 2 düş 66 tur ise 64 kg benzin veyahut litre emin degilim



D
11 ay
Binbaşı

Yanlış bilgi verme



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ugah6aiw
D
6 ay
Yüzbaşı

Vay anasını bu miktarlar doğruysa Vettel kendini boşuna yoruyor o kadar çevrecilik için



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.