Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2287
Cevap
133093
Tıklama
16
Öne Çıkarma
Cevap: Ryzen Mobil 5000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışma (117. sayfa)
S
7 ay
Yarbay

Hocam indirim olsa bile 1500 TL inecek. Bari hangi cihazı alırsan al 3000 TL destek veriyorum deseydi.

Edit: Güvenlik 🤣





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 29 Eylül 2023; 15:38:45 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Bloodin
H
7 ay
Çavuş

Haklısınız hocam.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasilyus -- 30 Eylül 2023; 15:1:47 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sallami
S
7 ay
Yarbay

Geregi yapıldı 🤣



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Hasilyus
C
4 ay
Çavuş

amd 5500u işlemci laptopa uygun fiyata dışardan harici ekran kartı nasıl bağlarım



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 ay
Yarbay

Sanırım bu işlemciden çok, takacağınız kartın ihtiyacını karşılayacak veri transfer hızına sahip typec portunun varlığı ile ilgili.

Diyelim usb3.0 destekli typec portu var makinede ki ilk nesillerde ucuz makinelere bunları koydular. 3.1 diyorsa o da 3.0 demek sadece typec ye gecilince 3.0 yeniden adlandırıldı ve 3.1 oldu. Maksimum 5 gbit civarı destekliyor (3.2 ler sanirim 10 oldu birazdan bakar duzeltirim).


< Resime gitmek için tıklayın >

Bunlara takacaginiz karttan alacağınız verim 5500 deki internal karttan çok da fazla olmuyor. En azından öyle okumuştum.

Neyse diyelim ki yeterli hıza sahip usb portunuz var. Bu durumda ilgili portunuzun harici gpu desteklemesi gerekiyor. Bunu şöyle ornekleyebiliriz, mesela bazı typec portlar görüntü aktarımı desteklerken bazıları desteklemez. Bazıları telefon ya da takılı cihaz şarjını desteklerken bazıları desteklemez. Typec teorik olarak bunların hepsini destekleme potansiyeline sahip ama bunun için deliğin arkasına uygun çiplerin monte edilmesi gerekiyor. Bu da pahalı. Thunderbolt mesela hemen hepsini destekliyor ve bu porta sahip makineler pahalı satılıyor ve sadece intele has. Diğer firmalar serbest takılıyor. Ucuz bir makine almış iseniz ve alırken port özelliklerine bakmamış iseniz geçmiş olsun çünkü geri dönüşü yok maalesef.


Bir de şöyle bir uyarı gördüm ne kadar doğru bilemiyorum "It’s also crucial to remember that USB4 ports come in two models. The highest-level model of USB4 supports data transfer speeds of up to 40 Gbps, while the lower-level version only goes up to 20. An external GPU requires a data transfer rate of at least 40 Gbps. So, if you plan on using a USB4 port, ensure it is appropriately powerful for an eGPU."

Yani diyor ki egpu en az 40 gbps ister bu da thunderbolt ve usb4 de var. Ama bazı usb4 ler beklendiği gibi 40 değil 20 destekliyor.

Çok derin bilgim olan bir konu değil. Sizin makine özellikleriniz, ihtiyaç ve beklentileriniz bilinmeden bu kadar söyleyebilirim. Tecrübesi olan yesillendirebilir.

Ek: diyelim 40gbps thunderbolt ya da usb4.0 porta egpu taktınız. Bu durumda bile en az %15 performans kaybı oluşuyor. Üniversitenin birinin araştırmasında okumuştum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 31 Aralık 2023; 9:41:27 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @cesmi
L
4 ay
Teğmen

selam arkadaşlar. asus ryzen işlemcili bir laptop aldım. merak ettiğim bir konu var. direk link vererek anlatıyorum.

satın aldığım ürün. fiyat merak edenler için (12.300)
https://www.vatanbilgisayar.com/asus-vivobook-go-15-7-nesil-ryzen-5-7520u-8gb-512gb-ssd-15-6inc-w11.html

ürünün asus sayfası
https://www.asus.com/tr/laptops/for-home/vivobook/vivobook-go-15-oled-e1504f/#section__17


kargo yeni geldi kutusunu henüz açmadım. ürünün modeli vatan sitesinde (E1504FA) kutusunda (E1504F) yazıyor. bir fark var mı arada sanmıyorum ama size de bunu belirtmek istedim. ilk sorum laptop ekranı oled ekran mı. vatan sitesinde oled ekran ile ilgili herhangi bir aççıklama yoktu. ama asus sitesinde oled ekrana dikkat çekiyor.


ben bu laptopu günün neredeyse 20 saati açık tutacağım. sadece ekranda bir sayfa açık duracak. o ekran kendi kendine sürekli güncellenecek. oled ekran için kullanım ömrü muhabbetleri gördüm. sürekli açık durdu diye 1-2 sene ya da 3-5 sene sonra bozulur mu. 5 sene sonra bile bozulmasını istemiyorum. çünkü ömrümüz yeterse 10 sene belki kullanacağım bu laptopu. temiz basit iş için kullanacağım. laptopu kullanım olarak yormayacağım ama sadece uzun saatler hatta günler açık duracak. oled ekran bir sorun çıkarır mı sürekli kullanımda. duruma göre kutusunu açmadan ürünü iade edebilirim. bir fikriniz var mı. cevap verirseniz çok sevinirim. ilk merak ettiğim bu laptopun ekranı oled ekran mı.


edit: bir de laptoplarda oled ekran yeni bir teknoloji ve oled ekran özelliği laptoplara ekstra maliyet katıyor diye biliyorum. 12 bin tl ye oled ekranlı laptop satılması normal mi. ya da 2si farkllı bir ürün mü. doğru cevaba nasıl ulaşacağım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi liang -- 3 Ocak 2024; 17:3:38 >

S
4 ay
Yarbay

Bu fiyata tn panel bile almış olabilirsiniz. Asus sitesindeki açıklama genellikle makinenin en yüksek sürümüne kadar herseyi yazıyor. Urun incelemesine fln bakın derim. Biz 1500 dolara aldık iki ay önce, onun ekranı bile 400 nit, burada 500 nit yazıyor ki fiyatı artıran şeylerden biri. Dediğim gibi bu modelin en üst özellik sınırları yazılmış. Alt modellerde farklılıklar var.


Sanırım aldığınız ürün

https://www.trendyol.com/asus/e1504fa-nj113w-fhd-ryzen5-7520u-8gb-ram-512ssd-win11-15-6-gumus-notebook-p-773623428?merchantId=143549&v=tek-ebat&utm_source=aff_t&utm_medium=cpc&utm_campaign=epey_urun_listeleme&adjust_tracker=uv21fv4_za1u3cm&adjust_campaign=epey_urun_listeleme

Bununla aynı. Ram 8 gb ve artırılamıyor. Böyle bir makineye 500 nit oled konması imkansız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 3 Ocak 2024; 17:17:44 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
4 ay
Teğmen

inan oled ekran gibi bir takıntım yok reis. üründe de oled ekran olduğunu düşünmüyordum ama asus sitesi direk laptop için oled ekran tanıtımı yapıyor. hatta verdiğim link içerisinde ürünün tanıtımını yapan youtuberların video linkleri var. onlarda oled ekran olduğunu söylüyor. siz de 12k ya oled ekranlı laptopun satılmayacağını düşünüyorsunuz sanırım. oled ekransa sürekli laptop açık durdu diye ekran sorun çıkarır mı ilerde. bana göre çok saçma bir olay ama yeni teknolojiyi takip etmediğim için bilmiyorum. kutusunu da açmamak için zor tutuyorum kendimi :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi liang -- 3 Ocak 2024; 17:27:30 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sallami
S
4 ay
Yarbay

Hocam yukarıda açıkladım. Daha önce de asusun bu üç kağıdına düşenler oldu. Asus bunu hep yapıyor. Bir model çıkarıyor. Tanıtımına 16 gb a kadar ram, oled 500 nite kadar ekran olarak anlaşılması gereken herseyi yazıyor. Ama alette kullanılan Bluetooth bile 3.0, portlarda usb 2.0 olan var. Ama bunu şeffaf bir şekilde yazmıyor. Bu farkı ancak ana model nosunun yanına genellikle tireden sonra eklenen ikincil model nosundan anlıyorsunuz. Bu noya göre ne eksik ne fazla bulmak imkansıza yakın. O yüzden direk lenovo alıp geçiyorum. Her şeyi şeffaf en azından ne aldığımı biliyorum.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @liang
L
4 ay
Teğmen

editini yeni gördüm. kelime oyunları o zaman diyorsunuz anladım. asusun kanında türklük var o zaman. türkiyenin çok sevdiği şeydir kelime oyunları :) oled ekran sağ tık özellikler diyince gösterilen de bir şey değil. laptopu açsam da anlayamayacağım diye düşündüm. açmadan önce kesinleştirmek istedim. teşekkürler. bu arada laptop iş görür mü, kullanımımı belirttim, ağır işler için yormayacağım. sadece chrome tarayıcı ile uzun süreler laptop açık duracak. ömrünü yitirmez değil mi :) i5 12. nesil laptop da vardı ama ben ryzen tercihi yaptım. hala aklımda i5 12. nesil mi alsaydım diye de düşünmüyorum değil. ama fiyat farkı vermeye değmez diye düşündüm. (oyun için alacak olsam intel tercihi yapardım ama günlük kullanım için ryzen tercihi kötü değil bence) ayriyetten insanlar ryzen laptop almak yerine intel laptop aldığı için, ryzen laptoplar satılmadığı için, ryzen laptoplara ekstra zorunlu bir indirim yaptıklarını düşündüm. yani ryzen ler de satılsa intelle kafa kafaya satılacak laptoplar 12k ya aldım fena değil gibi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi liang -- 3 Ocak 2024; 17:32:4 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sallami
L
4 ay
Teğmen

basit bir sorum var, laptopu sürekli açık tutacağım, laptopu sürekli fişe takılı mı kullanmalıyım. yoksa şarjı dolduğunda fişten söküp şarjı bittiğinde tekrar fişe takıp doldurup dolunca çıkarmalı bu şekilde mi kullanmalıyım. pil ömrünü uzatmak için bir önemi var mı. bunun doğrusu şu şekilde olur vs


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 ay
Yarbay

Pil koruma modu varsa aktif hale getirip fişe takılı kullanın.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @liang
S
4 ay
Yarbay

Sizin kullanım şekliniz açısından ryzen daha iyi olmuş sanki. Daha tasarruflu.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @liang
S
4 ay
Yarbay

Oled olmaması da daha iyidir bence. Kafanız rahat olur. Hiç bakmayacağınız ekrana tonla para vermemiş olursunuz.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @liang
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.