Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
958
Tıklama
10
Öne Çıkarma
Google’ın kuantum üstünlüğü için yolun sonuna gelindi
M
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Google’ın kuantum üstünlüğü için yolun sonuna gelindi



Google, 2019 yılında Sycamore adını verdikleri kuantum bilgisayarı ile dünyanın en güçlü süper bilgisayarını alt ettiklerini açıklamıştı. Çinli bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırma ise normal bilgisayarlarda kullanılan GPU’ların hesaplama gücüyle Sycamore’u yenebileceklerini gösterdi.



Google’ın Sycamore adını verdiği kuantum bilgisayarı, dönemin en güçlü süper bilgisayarı Summit’i aynı problemi çözme süresinde geride bırakmıştı. Google’ın aktardığına göre Summit’in problemi 10.000 yılda çözeceği açıklanmıştı. Sycamore ise aynı problemi sadece 200 saniyede çözmüştü. Dolayısıyla bu, Google’ın kuantum üstünlüğünü elde ettiğinin bir göstergesiydi.



Kuantum üstünlüğü nedir?



Kuantum üstünlüğü, ilk olarak Jonh Preskill tarafından kullanılan bir terim. Herhangi bir klasik bilgisayarın pratikte çözemediği bir problemin, kuantum bilgisayar tarafından pratik bir sürede çözülebilmesine kuantum üstünlüğü deniyor. Kuantum üstünlüğünde, klasik bilgisayarlara göre daha iyi yapılan bir iş bulunması yeterli görülüyor.



Google’ın yaptığı testte ortaya çıkan 10.000 yıllık süre problemin pratikte çözülememesi anlamına geliyor. Dolayısıyla bu test sonucunda Google’ın kuantum üstünlüğüne ulaştığı kabul görüyor.



Google’ın kuantum üstünlüğü o kadarda üstün değil



Google’ın kuantum üstünlüğü için yolun sonuna gelindi



Çinli bilim insanları tarafından yapılan araştırmada ise gelişmiş algoritmalardan destek alınarak günümüz GPU’larının işlem gücü sayesinde orijinal problemin çözülmesi başarıldı. Arxiv’de yayınlanan makaleye göre, araştırmada matematiksel işlemler için 512 GPU kullanılırken problemin çözülmesi için gelişmiş algoritmalar kullanıldı. Tüm bunların sonucunda ise problem 15 saatte çözüldü. Fakat, araştırmacılara göre eğer ellerinde Summit gibi bir süper bilgisayar olsaydı muhtemelen bu problemi sadece birkaç saniyede çözebilirlerdi.



Google, geleceğin kuantum bilgisayarda olduğunu söylüyor



Kuantum bilgisayarlar ile klasik bilgisayarların çalışma prensibi tamamıyla farklı. Zira klasik bir bilgisayar işlemleri sırasıyla ele alarak sonuca ulaşmaya çalışır. Örneğin bir dosyanın şifresini bulmaya çalışmak gibi; klasik bilgisayarlar tüm varyasyonları tek tek deneyerek sonuca ulaşırken kuantum bilgisayarlar ise tüm varyasyonları aynı anda dener. Ancak bu durum, her işlemin kuantum bilgisayarlarda daha hızlı olacağını kanıtlamamakta.



Google, yapılan araştırmaya atıfta bulunarak 2019 yılındaki makalelerine klasik algoritmaların gelişeceğini zaten söylediklerini açıkladı. Teknoloji devi Google, “Son birkaç yıldaki önemli gelişmelere rağmen, klasik yaklaşımın 2022 ve sonrasında kuantum devrelerine ayak uydurabileceğini düşünmüyoruz.” açıklamasında bulundu. Google'ın Sycamore kuantum bilgisayarı 53 kübitlik bir işlemciydi, 2021 yılında tanıtılan IBM Eagle ise 127 kübit'e sahip. IBM'in yol haritasına göre 2023'te 1000 kübit barajının kırılacağı öngörülüyor. Dolayısıyla Google'ın varsayımı haksız sayılmayabilir.




Kaynak:https://techcrunch.com/2022/08/05/googles-quantum-supremacy-usurped-by-researchers-using-ordinary-supercomputer/

 Haberi Portalda Gör

Sonunda adam akıllı bir teknoloji yazısı.
Yoruma Git
teq_sevdam23 - 2 yıl +24
T
2 yıl
Çavuş

Sonunda adam akıllı bir teknoloji yazısı.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

P
2 yıl
Yarbay

Q işlemciler transistör kaynak tüketimini ve geçikme zamanı açısından avantajlıdırlar. ama hala daha seri üretim planlaması söz konusu olmadığı için
anca prototipler üzerinde yapılan sentetik testler söz konusu konuyu toparlarsak
zaten Q işlemcileri istenilen sonuçları verseler bunu ev kullanıcılarına verileceğinimi sanıyorsunuz !? ama zaman ileledikçe ev yapımı q-pc denemelerini youtube de görüldüğünde ! firmalar haliyle bunu piyasaya yapacaktır.




M
2 yıl
Yarbay

quote:

Google’ın aktardığına göre Summit’in problemi 10.000 yılda çözeceği açıklanmıştı. Sycamore ise aynı problemi sadece 200 saniyede çözmüştü.

Problemi merak ettim. Nasıl bir problem ki 10 bin yılda çözülebiliyor?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
2 yıl
Teğmen

Çin teknolojisi kağıt üstünde hep en iyisi olmuştur.Google'ın basit bir şirket olduğunu sanmıyorum...




Y
2 yıl
Yüzbaşı

Muhtemelen ya Shor algoritmasıdır, ya da Grover algoritmasıdır. Kuantum bilgisayar denince akla gelen ilk algoritmalar, denenen ilk algoritmalar da. Büyük bir sayıyı çarpanlarına ayırmaya çalışmak gibi görünüşte basit, ama klasik bilgisayarla yıllar sürebilen türden bir işlem. Ama yazıda da belirtildiği gibi kuantum bilgisayarlar her işlemde hızlı değiller, özellikle paralelleştirilebilen işlemlerde öne çıkıyor. Seri işlemlerde, bir hesap olmadan diğerinin hesaplanamadığı işlemlerde günümüz CPU'ları zaten çok gelişmiş. Paralel işlem için de Fourier Dönüşümü kullanıyor çoğunlukla.





Bu mesajda bahsedilenler: @Mr. Jingles
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.