Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
61
Cevap
3470
Tıklama
25
Öne Çıkarma
Cevap: HDR nedir? Kamera, televizyon ve telefonlardaki HDR ne işe yarar? (3. sayfa)
O
2 yıl
Yüzbaşı

amaç film izlerken en iyi görüntüyü almaksa sinema moduna alınır tabi zevke göre istenilen modda seçilebilir


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hibo
H
2 yıl
Yüzbaşı

En iyi görüntü gözünüze en güzel gelendir, neyse konu bu değil de hdr özelliği tv'ye göre değişir. Bazı tvlerde daha iyi sonuç verir. En büyük etkenin parlaklık olduğunu söylüyorlar ama bence panel kalitesi ve ayarlar daha çok etki ediyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @odesy
R
2 yıl
Yarbay

hocam oledde zaten parlaklık göremezsiniz bahsettiğiniz samsung modeldede dediğim gibi hdr parlaklığı sdr parlaklığından daha düşük olduğu için öyle olur ama gidin qn95b modelinde deneyin mesela bahsettiğiniz gibi bi durum görmezsiniz dediğim durumu anlamak için aşağıdaki görsele bakarsanız dediğimi daha net anlarsınız diye düşünüyorum birisi üst model qn95b sdr hdr pencere değerleri diğeri giriş seviye au8000 modeli

au8000 modelinde hdr game modunda parlaklık değerleri sdr moda göre daha düşük olduğu için bahsettiğiniz durumla karşılaşırsınız



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


ama üst model qn95b modelinde ise tam tersi hdr modda tv daha yüksek veya aynı parlaklık değerlerine çıkabildiği için bu durumu yaşamazsınız



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


bu durum her marka modelde aynı olacak diye bi durum yok tabi ama sizin karşılaştığınız senaryolarda bu tarz modeller denk gelmiştir zaten üst model tv ler harici geri kalan modellerde hdr sdr tv nin parlklık değerleri aşağı yukarı aynıdır pek fark görmezsiniz dediğim gibi modele göre hdr daha karanlık bile olabilir ama bu demek değilki tüm tv lerde durum böyle o yüzden genellerseniz hata yaparsınız



R
2 yıl
Yarbay

hocam size en başından başlamak isterdim ama çok zamanımızı alır :) bahsettiğiniz durumun olma ihtimali sıfır neden derseniz üst model ledler fald yapıda hem aydınlatma sayısı hemde şekliyle vestel yada giriş seviye tv lerle bırakın aynı olmayı yakın bile olamazlar birisi sahneye ve pencere değerlerine göre 1300-1400nitlere çıkıyor ve aydınlatma farkıyla ekranın o bölgesinde vurguları çok daha belirlgin hale getiriyor (mesela güneş doğması ) ikincisi arada devasa parlaklık farkı var gidin bi mağazaya qn95 modeliyle giriş seviye tv yi karşılaştırın ne demek istediğimi anlarsınız ben mesrela bir kaç örnek gösteriyim size bunlar aynı fark yok diyorsanız zaten konuşmaya gerek yok :)


sony ve samsung modeller tam olarak en alt modelle bile karşılaştırmadım aradaki farkın netliğini görün diye



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >




Bu mesajda bahsedilenler: @odesy
R
2 yıl
Yarbay

birde tv hdr moda geçtiğinde ayarlarını değişirseniz parlaklığıda değişirsiniz hdr içerik film modunda izlenmez artı tüm ayarlar birebir aynı olsa dahi bir tv nin dinamik ve sinema modunda verdiği parlaklık değerleri farklıdır yine artı sizin bahsettiğiniz en doğru görüntü sinema modunda olur durumu sdr içeriklerde geçerli hdr içerikte durum farklı hdr içerikte bahsedilen vurguların oluşması için karartma ayarları kontrast ayarları renk alanı vs sdr moddan tamamen değişik dediğim gibi hocam uzun birbiriyle bağlantılı durumlar ama siz bu söylediklerinizin öyle olmadığı gidip mağazada bahsettiğim modelleri test ederseniz görürsünüz


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @odesy
M
2 yıl
Binbaşı

MPC-HC Mega Pack indirin, her şey dahil olacak şekilde kurulumu sağlayın. Video playerı başlatarak,

Sağ Tık-->Ayarlar-->Yürütme, Çıktı-->DirectShow Video kısmında "madVR" seçeneğini etkinleştirin.

Yalnızca etkinleştirmeniz dahi HDR10, 10bit görüntüleyebilmenizi sağlayacak. Tabi ki desteklenen monitördeki performansı vermez. Videoyu arkaplanda eşzamanlı renderlayarak görüntü oluşturacak size.

madVR geliştirmeleri var. Bu geliştirmeleri zamanla ekran kartınızın gücüne göre oturtursunuz. Bu ayarlar playerla bir video açtığınızda sistem tepsisinde (sağ altta) mad cinema control şeklinde çıkar. Buradan internetteki çeşitli ayarları deneyerek görüntüde daha büyük iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Örnek bir ayar,

https://www.reddit.com/r/htpc/comments/ciu03s/could_anyone_point_me_to_setting_suggestions_for


MPC-HC Mega Pack
https://codecguide.com/download_k-lite_codec_pack_mega.htm


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kayamtky
O
2 yıl
Yüzbaşı

mağazada 5 adet model test ettim benim anlatmak istediğim yanlış anlaşılmış tvler arasında fiyat fark etmeksizin fark yok derken örneğin samsung giriş seviyesi bir modelde önce 1080p remux izle ister sinema modunda izle ister dinamik ister oyun ister canlı modda izle ardından aynı tvde aynı filmi 4k hdr olarak izle ardından mağazadaki en pahalı en iyi tvyi seç 1080p remux izle sonra 4k hdr izle tv fark etmiyor derken anlatmak istediğim bu hdr karanlık gösteriyor tvler arasında renk farkı vardır biri oled diğeri miniled yada led tvdir olay burada bu değil hangi tvde denersen dene ben 5 tane tvde denedim sdr hdr den daha iyi görüntü veriyor tartışmasız bu dinamik modada alsan canlı modada alsan sinema modunada alsan sdr hdr den önde attığım resimlere bak hangisi iyi birde deneme yapacaksanız aynı filmin 4k sdr remux 4k hdr remux olarak deneyin bu arada sadece sinema modunda değil diğer tüm modlarda 4k sdr ve 4k hdr karşılaştırması yaptım en iyi görüntüyü yine sinema modu veriyor en iyi görüntüyü istersen zaten gider kalibrasyon yaptırırsın adam 50 bine tv almış dinamik modda canlı modda film izliyor bumu olması gereken madem o kadar para verdin tv aldın bi zahmet kalibrasyon yaptır




Bu mesajda bahsedilenler: @RNNN
K
2 yıl
Yarbay

Hocam cevap için teşekkürler de, ben bilgisayar dan film seyretmiyorum, player ortamı olarak 4k 10bit oynatma yeteneğine sahip Android Tv box da ki KODI oynatıcısını kullanıyorum, şikayetlerimi buna göre yazmıştım, bu dediğiniz programın android versiyonu var mı ?

Ayrıca,
bu anlattıklarınızdan şöyle bir sonuç çıkardım; HDR seyredememe şikayetime bir istisna olarak tv box da ki youtube kısa yolundan youtube da ki HDR demo görüntüleri SDR sistemim de SDR nin en iyi kalitesinde seyredebiliyordum, demek ki Youtube da HDR görüntüleri arka planda render' lıyormuş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 7 Ağustos 2022; 9:52:54 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Morgoth Draqe
M
2 yıl
Binbaşı

Android TV Box'ta yapılabildiğini düşünmüyorum. Ortalama bi render bile yetersiz kalır. Büyük bir grafik birimi gücü istiyor.

Tabi ki hocam, çok beğendiğiniz fakat beden bulamayıp büyük beden pantolon alıp pens attırmak gibi bir şey. Görsel anlamda kaliteli fakat işlem görmüş oluyor.


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >




Bu mesajda bahsedilenler: @kayamtky
G
2 yıl
Yüzbaşı

Benim monitör de Hdr10 var bazı oyunlarda çok güzel bazı oyunlarda aşırı karanlık. Oyunun brightnessı açıp dengeleyeyim diyorum bu seferde çok soluk oluyo anlamadım gitti



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
2 yıl
Yarbay

Hdr, televizyonlar için 3d pazarlaması tutmayınca ortaya çıkan bir pazarlama olayıdır.

Fotoğrafçılar bunu çok eskiden beri kullanırken ortada hdr monitör diye bir şey yoktu. O halde bu hdr fotoğraflar görüntülenemiyor muydu?

Hdr demek her yerde kullanılmalı, olduğunda süper sonuçlar alacaksın anlamı taşımıyor. Özellikle ışıklandırma hatalarının olduğu yerlerde doğru ışık bilgisi için kullanılan bir teknik bu.

Öyle olur olmadık heryerde bol bol kullanırsanız yapay görüntülerle başbaşa kalırsınız.

Mesela, güneşi arkamıza alarak poz verirken odak noktamızı arka plana verdiğimizde öndekiler karanlık çıkar, odak noktamızı ön tarafa verdiğimizde ise bu sefer arka taraf aşırı parlak olur ve tüm detaylar gider. İşte hdr burada devreye girer ve hem öne hem arkaya odaklanmış görüntüleri alır ve birleştirir. Aynı anda hem öndekilerin kararmadığı hem de arka tarafın parlamadığı bir görüntü ortaya çıkar.

Hdr nin olayı budur, doğru ışık bilgisini yansıtmaktır. Parlak görüntü, yüksek ışık vs. biraz işin pazarlama tarafı.

Kontrastı yüksek bir ekranınız varsa zaten yeterince iyi bir sinema deneyiminiz oluyor.

Kontrastın ne olduğunu anlamanız için şu örneği vereyim, karanlık bir oda sahnesinde siyah bir kediyi ve detaylarını ne kadar fark edebiliyorsunuz? Gerçek hayatta uyuyacağınız zaman odayı ışığı kapattığınız andaki gibi görmek var, bir de 10dk sonra karanlığa alışıncaki gibi görmek var.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

R
2 yıl
Yarbay

Samsung NU8000 SDR Kalitesi HDR den çok daha üstündür. Bu Sebeple TV nizin HDR kalitesi Araştırın SDR sizin için Çok daha uygun olabilir. Tv Nizde HDR varsa İLLA HDR daha iyi gösterir diye bir kanun yok yani





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Red_devil33 -- 7 Ağustos 2022; 16:54:16 >


R
2 yıl
Yarbay

durum öyle degil hdr filmi sdr oarak oynatırsan. renkler cıvık parlak oluyor. SDR filmi SDR olarak oynatmak en doğrusu





Bu mesajda bahsedilenler: @MordSithh
S
2 yıl
Binbaşı

Direkt olarak 10bit SDR indirmek ve özel playere ihtiyaç duymamak varken, niye HDR indirip te cebelleşeyim ? Bunu anlamadım.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MordSithh
M
2 yıl
Yüzbaşı

Hiçbir cebelleşme yok valla. Psikolojik olarak iyi geliyo HDR indirmek diyeyim :)))




Bu mesajda bahsedilenler: @SeniorGrandMaster
S
2 yıl
Yüzbaşı

2020 ve üstü tv varsa HDR iyidir gerisi beş para etmez sdr izleyin. Modele göre kalite değişiklik gösteriyor ödediğiniz parayla doğru orantılı olarak kalite artıyor.



R
2 yıl
Yarbay

:) evet tv satıcısıyım forumda avcı gibi dolaşıyorum sizin kadar zeki olmayan insanları manipüle ederek tv satıyorum bu zamana kadr sizden başkası anlamamıştı tebrikler

arkadaşlar gidin giriş seviye tv leri alın 300/400nitle kenar aydınlatmayla mükemmel hdr deneyimi yaşayın öyle faldmış 1400nitlermiş hep pazarlama hiç gerek yok

şu forumun mazisini bilmesem neysede geldiği hali ve aktif kalan kullanıcı kitlesini görünce üzülüyorum



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SeniorGrandMaster
D
2 yıl
Binbaşı

Güzel konu ellerinize sağlık,bilmeyen arkadaşlar için öğretici olmuş.
Hem üst seviye OLED TV,hem de üst seviye LED TV kullanan bir kullanıcı olarak birkaç noktaya da ben değineyim.

HDR doğru panellerde ve kaliteli çekilmiş HDR içeriklerde farkını gösteren bir teknolojidir.
Burada kilit noktalar doğru panel ve filmin HDR kalitesidir.

Aynı durum HDR oyunlar içinde geçerlidir.
Doğru kodlanmış HDR oyunlar ile görsel şölen yaşarken,''Fake HDR'' dediğimiz oyunlarda ise ''hiç bir fark yok hatta görüntü daha kötü oldu'' dersiniz.
Gears 5 | Forza Horizon 5 (HDR) - Red Dead Redemption 2 | Monster Hunter World (Fake HDR)

Onun dışında HDR kalitesine etki eden faktörlerden bir diğeri ise,içeriği sunan cihazın kalitesi.
-Apple 4K TV aralarında en iyilerinden ve TV'ler ile gelen uygulamalardan çok daha kaliteli ve temiz bir görüntü sunar.

Bir diğeri ise kullanılan kablo kalitesi;
-Fiber optik HDMI Kablolar bakır HDMI kablolara göre daha iyi sonuçlar verir.
Her nekadar fiber optik HDMI kablolar 15-100mt gibi mesafelerde sinyal kaybını engellemek için çıksada görüntü kalitesi anlamında da farkını ortaya koyar.

Kaliteli üst seviye bir LED TV parlaklık olarak OLED TV'den daha baskındır ve güçlüdür fakat OLED'ler farkını kontrast gücüyle ortaya koyduğu için özellikle gece kullanımında düşük parlaklık farkını OLED'de hiç hissetmezsiniz.
Yüksek parlaklıktan dolayı LED TV'lerde oluşan ''overexposed'' dediğimiz HDR 'da detay kaybı OLED'lerde olmaz.

Kullandığım İki farklı teknoloji panelinden birkaç görsel paylaşıyım,

1500nit'lik LED Sony 65'' X930E

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


700 nitlik OLED LG 83'' C1

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 8 Ağustos 2022; 16:28:25 >