Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
29
Cevap
4804
Tıklama
15
Öne Çıkarma
Cevap: VANGUARD ve BLACK ROCK Nedir?? [ŞOK OLACAKSINIZ!] (2. sayfa)
H
2 yıl
Yüzbaşı

Arkadaslar Vanguard fonlarindan satin alarak, siz de Twitter, Microsoft, Netflixe ortak olabilir, dunya yonetiminde siz de soz sahibi olabilirsiniz.

xD

https://investor.vanguard.com/corporate-portal


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
2 yıl
Yarbay

Yalnız konuyu açan direk şok olmuş, 3 aylık şok vermişler.



J
2 yıl
Yüzbaşı

Yav he he



S
2 yıl
Yüzbaşı

Bu forumda çok saçma postlar gördüm ama burada başlığı açan arkadaş gerçekten kendini aşmış. Zaten kimin açtığını gördüğümde anlamıştım ama akşam akşam gülmek için sonuna kadar okudum.
Fidelity, Vanguard ve Black Rock dünyanın en büyük fon yönetim şirketlerinden bazılarıdır. (Asset management diye geçer)
Fonların yani paranın sahibi değildir. Belli bir komisyon ile çoğu pasif endeks fonu olan bu fonları işletir.
Hüsnü nemlendirici arkadaşın dediği gibi herkes bunlara yatırım yapabilir. Mesela ben Amerika'daki kardeşime ve kuzenime emeklilik (401k ve Roth IRA) yatırımı olarak her ay Vanguard'ın SP500 endeks fonlarından aldırıyorum (başka fonlarından da). Hem vergi avantajı da oluyor. Şimdi bizim aile İlluminati'ye mi girmiş oluyor?
Bakın bu işin atası Jack Bogle'dır. Vanguard'ın kurucusu. Bir çok kitabı da var. Mesela ben "The Little Book of Common Sense Investing"i okumuştum. Adam diyor ki piyasaları yenmeye çalışmayın, yenemezsiniz. Pahalı (yıllık işletim gideri yüksek) aktif yönetilen fonlardan da almayın. Düzenli olarak düşük işletim gideri olan pasif ETF'lerden alın tüm Endeks'e yatırım yapın. Kendisi de bu fonlardan satmaya başladı.
Bu fikir tutunca da trilyonlarca dolarlık ETF pazarı oluştu.
Fidelity de aynı şekilde fon yönetim şirketidir. Aktif yönetilen fonları da vardır. En meşhuru Fidelity Magellan'dır (eski yöneticisi birçok kitabı da olan efsane Peter Lynch'dir). Ama yine fonlardaki paralar bireysel ve kurumsal yatırımcılarındır.
Burada asıl Black Rock için bir konu açılabilir. Kurucusu Larry Fink çok t.ş.klı bir abimizdir. Black Rock'un asset management kısmı yukarıdakiler ile aynıdır. Bir de Private Equity kısmı vardır asıl ama hepi topu 42 milyar dolardan bahsediyoruz.
Özetle konuyu açan arkadaşın ithamı şeye benziyor: Akbank'ın emeklilik ve yatırım fon şirketi sebebiyle Türkiye'yi Sabancı'lar yönetiyor demek gibi





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi schavelle -- 26 Mayıs 2022; 1:9:9 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Hüsnü Nemlendirici
H
2 yıl
Yüzbaşı

Hocam Roth IRA icin hangi fonlari onerirsin? Fidelity kullaniyorum


Turnusol kagidi gibi bu konu, ilk mesaja ve yorumlara baktikca guluyorum


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @schavelle
S
2 yıl
Yüzbaşı

Forumda yatırım tavsiyesi konuşmak çok doğru olmaz. Herkesin risk ve zaman toleransı farklı.
Eğer çok risk almayıp her tür durumda sermayeyi korumaya çalışan bir portföy yapmak isteseydim kendime Ray Dalio'nun All Weather planına takılırdım. Yılda 2 kez de portföyü tekrar redistribute yapardım (tekrar aynı dağılım oranına çekerdim)
Aşağıda etfin ve getirilerinin detayı var.
http://www.lazyportfolioetf.com/allocation/ray-dalio-all-weather//
Genelde Amerika'lılar yılda 2 kez redistribution yapıyorlar. Mesela 4 Temmuz ve yılbaşı gibi. Böylece piyasayı zamanlamaya çalışmıyorlar.
Daha fazla risk almak istesem SP500 Etf'i alırdım %100.

YTD



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Hüsnü Nemlendirici
T
7 ay
Yüzbaşı

Blackrockda küreselcilerin bir ideolojisidir



N
7 ay
Yüzbaşı

Ona gerek yok..

Yecüc Mecüc kapıda..




Bu mesajda bahsedilenler: @HeraldOfDİSASTER
R
7 ay
Yarbay

Tek dil, tek ırk, tek devlet düzeni belki binlerce yıl sonra gelecek ama s.. s.. gelecek arkadaş. Nedeni de Tikimsonic bir aile falan değil.

Bir kere diller ve ırklar neden oluşmuş bunu düşünelim. Hadi düşünmeyin ben söyleyeyim iletişimsizlikten. Bir birinden kopuk insanlar her cisme ve olaya farklı isim verdiği için farklı diller, bir birinden uzak yaşayanlar bir birine denk gelince çıkarları çatıştığı için de farklı ırklar olmuş. Ama temel sebep iletişimsizlik.

Şimdi ırklar birbirine iyice karışıyor, diller birbirine karışıyor. En sonunda karışım tamamlanacak ve tek millet, tek dil oluşacak. Belki büyük bir dünya savaşı ve doğal felaket bu süreci hızlandırabilir ama asla Şerafettin Sifonçekmezoğulları ailesinin üstün gücüyle olmaz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
_
7 ay
Yarbay

Ingilizce bile Ingilterede baska ABD de baska Avustralyada baska aksaganda konusulurken senin bu dedigin biraz zor.




Bu mesajda bahsedilenler: @RaptorFX
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.