Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
141
Cevap
13050
Tıklama
138
Öne Çıkarma
Cevap: Ülke 2 mühendis daha kaybetti... (8. sayfa)
T
2 yıl
Yarbay

Görüyorum ki uzun süredir yurtdışında yaşıyorsunuz, memleket hasreti kulağa güzel geliyor değil mi aidiyet, toprak, İstanbul Havalimanı'na inince duygulanma falan filan. Olayı ''dini imanı para olan" gibi ucuz edebiyata çekmeden önce bu ülkede öğretim üyelerinin bile geçim sıkıntısı çektiğini idrak etmeniz gerekiyor. Para = huzur değil zaten, huzuru kaçıran daha büyük şeyler var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kayaalp20
F
2 yıl
Yarbay

Uzun süre olmadı aslında 2 yıl kadar oldu. Ama daha önceden de yurtdışında çalışma tecrübelerim olmuştu ara ara. Toplamda 5-6 yıl yurtdışı tecrübem vardır yanı. Eşim Türkiyede akademisyen. 10 yıl önce araştırma görevlisi olarak devlet üniversitesinde işe başladığında dolar karşılığı olarak 1600 dolardı maaşı. Şuan 800 dolar ama sorun şu ki şu an doktorasını bitirmiş bir öğretim görevlisi. Şu an ücretsiz izinde benimle birlikte yurtdışında yaşıyor. Sanıyorum Türkiye dışında başka bir ülke yoktur ki Tecrüben arttıkça maaşının azaldığı.


Kısacası hepsini biliyorum ve bizzat yaşıyorum. Ucuz edebiyat vs. yapmıyorum. Yurtdışına çalışmak için gelmiş Türklerin 90% ının sebebi parayken 10% unun sebebi tecrübe-kariyer vs. oluyor yani en azından benim gözlemim bu şekilde. O 90% lık kesimde Türkiyeyle genelde bir bağı olmayan, Türkiyede hayallerini gerçekleştirememiş kesim oluyor. Buralara geldiklerinde dediğim gibi bazı şeyleri kolay elde edince başta hoşlarına gidiyor ama 3-5 yıl sonra herşey standartlaşmaya başlıyor ve memleket hasreti başlıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FinalVerdict93 -- 27 Ekim 2021; 12:7:2 >


Bu mesajda bahsedilenler: @transverse
R
2 yıl
Binbaşı

20 Yıl tecrübeli kaynak operatörü neye göre kime göre daha kıymetli oluyor ??


IT sektörüne göre bakarsak bu sizin bahsettiğiniz ultra deneyimli kaynak operatörü abi hiç bir şey ifade etmiyor :)




Bu mesajda bahsedilenler: @gcb1903
A
2 yıl
Yarbay

Keşke 2 daha kaybetse... Karı koca mühendisiz de...



D
2 yıl
Binbaşı

trollüyor musun diye 2 kere okudum , senin gibi cahillerin yurtdışına olup da senden 10 kat zeki olanların imkansızlıktan burda kalmalarına üzüldüm. Daha güncel euro/try kurundan haberi yok , bir de milletin matematiği ile dalga geçmiş lol

Senin 2 sene önce 400.000 e aldığın ev 1.1m'e çıktı diye - 2 senede evin o kadar değerlenmesi çok düşük bir orandır - kar ettiğini zannediyorsun. O paranı euroda tutsaydın getirisi hemen hemen aynı olacaktı. Hatta 3-4 sene önce yatırım için ev alanlar paralarını döviz de tutmadığı için çok büyük kısmı zarar etti. Birde kredi ile alanlar kredi faizlerinden iyice zarar etti.
2 yıl önce euro 6tl civarındaydı. 50.000 euro 300.000 tl eder. Şuan 100.000 euro nerdeyse 1.5milyon tl ediyor. Hiçbir evin değeri 2 senede o kadar artmadı, kaba etinden iyi sallamışsın. Cahilliğini bu denli ortalığa saçmana senin adına üzüldüm.

Muhtemelen 20 yaşlarındasın böyle ortalık yerde atıp tutmadan önce biraz araştırma yapman geleceğin için faydalı olur


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kayaalp20
F
2 yıl
Yarbay

Türkiyenin asıl problemi ne biliyor musun ? Sen ve senin gibiler. "Nefret" olgusu sizin içinize işlemiş. Okuduğunu anlamıyor olabilirsin sorarsın karşindakine, tartışırsın vs. Ama yok sizin gibiler kendi gibi düşünmeyen birini gördümü açar agzini yumar gözünü. Bu davranış biçimi Türkiyenin en üst kademesinden , en alt tabakaya kadar sirayet etmiş durumda.

Arkadaşım, ben yukarida yurtdisinda yasamanin zorluklarindan ve yurtdisindayken Türkiyedeki bazi firsatlarin kacirildigini yazdim. Ben 400 bin tl ye ev alirken 0.99 dan 80% oraninda kredi kullanarak aldim. Nakit parayla almadim. O yüzden ev alacagina euro alsaydin, fon alsaydin, bitcoin alsaydin daha cok kazanirdin vs gibi yaklaşımlar doğru değil. Ben zaten elimde olmayan bir parayla almisim. Eger Türkiyede olmasaydim o evi alamazdim. Neden alamazdim. 1- Öyle bir fırsat kovalamıyor olacaktim, 2- Türkiyede sigortali olmadigim icin bankalar bana kredi vermiyor olacakti. 3- Nasilsa yurtdisindayim dönünce alirim vs diyip sallayacaktim.

Ayrıca ben alırken 70 bin dolar olan ev şuan 110 bin dolar. Dolar karşılığı bile 30% un üzerinde değer kazandı konut fiyatları.

Yurtdisini senden daha cok hakeden zeki insanlar var demissin. Yurtdisina gitmek,iş bulmak vs bunlar cok zor seyler degil. Madem böyle bir isteğin var buyur yap kimse sana mani olmuyor. Yurtdisinda calisan milyonlarca Türk var. Sırf ABD de 3-4 milyon Türk var. Madem forumda yazilanlara tahammul edemeyip direk hakarete başlıyorsun, karsindakiyle tartismaya dahi giremiyorsun, herşeyi çok iyi bildigini zannediyorsun, Git bakalim ne kadar maaş alacaksin ne kadar biriktireceksin vs böylece anlarsın yurtdışının ne olduğunu.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dark_Soul
D
2 yıl
Binbaşı

Yazımın hiçbiryerinde hakaret yok, birine cahil demek hakaret değil sen de bana diyebilirsin. Kimin cahil olduğuna burdakiler karar verir.

şu cümlelerinden sonra aslında hiç tartışmaya girmeyecektim ama dayanamadım: "yurtdisinda kazandiklari eurolar pul oldu Türkiyedeki enflasyon ve vergi artışları karşısında. Adam 2 yıl önce 50 bin euro ile ev alabiliyorken şimdi 100 bin euro da verse istedigi gibi bir ev bulamayacak duruma geldi Turkiyede."
Pul olan euro değil türk lirası. Almanyadan gelen gurbetçiler her sene aynı miktarda para ile gelip, aynı standartlarda tatil yapıp alışveriş yapıyor. Türk insanı ise her sene fakirleşiyor. 4-5 sene önce rahatça gidebildiğimiz otellere artık çoğu insan gidemiyor.

Ev fiyat artışı konusunda da salladığını düşünüyorum. 2 sene önce dolar 5.5tl civarıydı şuan 12tl civarında. Göya senin aldığın ev tl bazında 3 kattan fazla artmış 2 senede. Çevremde baya bir emlakçı var, 2 sene içinde böyle bir emlak değerlenmesi yok.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark_Soul -- 24 Kasım 2021; 12:27:29 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kayaalp20
F
2 yıl
Yarbay

Kardeşim yalan mı söylüyorum. Aldığım fiyat ortada. Ağustos 2019 da evi 420.000 TL ye almışım dolar 5.5 iken , 76.000 Dolar eder. Şuanda aynı ev 1.300.000 TL ediyor yani 100-110 bin dolar civarı. Kimse kimseye birşey kanıtlamak zorunda değil. Türkiyenin hiçbir yerinde ev fiyatları eşit oranda artmaz. Şehrine,ilçesine,çevre koşullarına göre bir çok etmene göre değişir. Daha çok detay istiyorsan özelden kanıtlarım ama daha sonra bana buradan özür dilemek şartıyla kanıtılarım. Çektiğim kredinin dökümünü dahi atarım. Şimdi geldinmi benim söylediğime anlat hadi bakim avrupada yaşayıp 3-4 bin euro maaş alan ve bunun 2000 euro sunu kiraya veren birisi , 1000 euro da kendi harcasa kalan 1000 Euro ile (Kredi olmadan,çünkü kredi kullanamaz yurtdışında çalıştığı için) kaç yıl para biriktirerek (ayda 1000 euro biriktirdiğini farz edelim iyi ihtimal) Türkiyeden ev alabilir ?

Yurtdışına gidenlerin hayatı kurtuluyor vs sanıyorsunuz yanılıyorsunuz.Giden kişi kalıcı olarak gidiyorsa eyvallah.. Mortgage ile evini de alır,ömrünü de yurtdışında tamamlar. Ancak geçici gidiyorsa,3-5-10 yıl sonra geri dönecekse yurtdışına gitmek günü kurtarmaktan başka bir işe yaramıyor. En güzel arabaya biniyorsunuz, son model iphone u koyuyorsunuz cebinize vs ama günün sonunda kendinizi tatmin etmekten ve rahat geçim sağlamaktan öteye gidemiyorsunuz. Sürekli aklınızda Türkiyeye bir gün döneceğiniz ve döndüğünüzde ne yapacağınızla ilgili düşünceler oluyor. Bir çok konudan geri kalmış oluyorsunuz. Herkes avantajlarını konuşuyor ben de dezavantajlarını konuşuyorum. Hiçbirşey 100% iyi olamaz. Konuşmayalım mı yani dez avantajlarını ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dark_Soul
D
2 yıl
Binbaşı

100 tane emlakçı gez, 2 senede tl bazında senin ev gibi değerlenen ev bulamazlar. Doğru söylüyor olsan bile bu şekilde bir emlak artışı 100.000 de 1 olur o da sana denk gelmiş nasıl oluyorsa, bence işi gücü bırak ev al sat işine gir tüm emlakçıların mesleğini elinden alırsın

Almanyada 2000 euro ev kirası verdiğin evin karşılığı istanbulda en az 15.000 tl eder. Beyaz yakalı bir mühendis almanyada 3500-4000 euro maaş alıp , 2000 euro ev kirası verdikten sonra bile krallar gibi yaşar. Kaldı ki 2000 euroluk ev 100m2 civarı ve şehire yakın olur. Eğer 2 kişi gidiyorsan buna gerek yok biraz daha ufak merkeze bir tık uzak evde kalırsan en az 500 euro cebinde kalır.

İstanbulda aynı yetkinlikteki bir mühendis , bu şekilde zaruri ihtiyaçlarını bile zor karşılar. Karı koca çalışsa bile bırak ev almayı 5-6 senede ancak sıfır araç alabilirler. Aynı karı koca yurtdışında 10 sene çalışıp dönse biriktirdiği para ile İstanbulda kalburüstü bir semtte evini de alır aracını da alır. Daha Almanyada yaşayan çiftin yaşam standartlarından, kaliteli besine ekonomik olarak ulaşmasından, stressden uzak yaşamasından vs bahsetmedik.

Ekonomik yönden savunduğunuz herşey yanlış, direk almanya bizi kıskanıyor eğonomimiz çok iyi diyin olsun bitsin boşuna tartışmayalım


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kayaalp20
F
2 yıl
Yarbay

Türkiyede yaşıyorsun. Yurtdışıyla hiçbir alakan yok. Sana burada ne anlatsam boş. Yaptığın hesapları herkes aynı şekilde yapıyor ve yurtdışına gidiyor. Yurtdışına gittikten sonra işlerin öyle yürümediğini görüyorlar. Sen Türkiyede otomobil alıyorsun 50 bin euro ya , 1 yıl kullanıp tekrar 50 bin euro ya satabiliyorsun veya 48-49 a satıyorsun neyse. Yurdışında 50 bin euro ya otomobil alıyorsun yıllık 15-20% depreciacion var yani 50 bine aldığın arabayı seneye 40 bin euro ya satabiliyorsun. Sağlık sisteminden, ev almanın zorluklarından, çocuğunu okula verdiğinde karşılaştığın konulardan vs bahsetmiyorum bile. Arabayı sadece örnek verdim. Dediğim gibi herşeyin avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Hiçbir şey dört dörtlük olamaz.. Türkiye işini bilene,parası olana,imkanları doğru kullanabilene cennet. Senin gibi forum köşelerinde küçük bir kız çocuğu gibi ağlayanlara ise cehennem.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dark_Soul
D
2 yıl
Binbaşı

Yav he he herkes yanlış biliyor doğrusunu sen biliyorsun aktroll.




Bu mesajda bahsedilenler: @Kayaalp20
E
2 yıl
Yüzbaşı

Türkiye namuslu, kurallara uyan, saygılı ve dürüst insanlar için bir cehennemdir. Özellikle son 10 yılda bir günah keçisi seçildi ve herkes her şey için onu suçlama kolaylığını seçti bu sayede kendi yaptıklarını hiç görmediler... Ülke insanının ahlakı yerlerde, hatta hiç ahlakı yok diyebiliriz ve de bu kesim öyle az buz değil, en az %90 oranında ahlak yoksunu insanlar. Trafikte, devlet dairesinde, belediye kurumunda, takside, pazarda, markette, işyerinde, emlakçıda, satıcıda, kısacası görüştüğümüz her kişi, satıcı, görevli, memur insanı bu ülkede yaşadığına pişman ediyor. Taksi kullanabilen ve memnun kalan var mı? Pazardan çürük mal almadan çıkabilen var mı? marketten aldığı üründen emin olabilen var mı? %100 dana eti diye satılan salamın, sucuğun, sosisin içinden kanatlı hayvan eti çıkınca seviniyoruz artık, en azından yenebilir diyoruz, 6 ay bozulmayan yoğurtları satın alıyoruz, herhangi bir sırada araya kaynak yapan insanlardan bıkmadık mı? kiracını kov ben sana daha yüksek kiraya kiracı bulurum diye ev sahiplerini arayan emlakçılardan kusmadık mı? taklalı, neredeyse perte çıkacak aracı kazasız diye satan galericiler, Sattığı elektronik ürün bozuk çıkınca 50 bahaneyle iade almayan koca koca firmalar, sattığı araba kronik arızalı, boya hatalı çıkınca çamura yatan otomotiv firmaları, işçilerini sigortasız çalıştıran işyerleri, sigorta yaptıklarını da düşükten gösterenler, tazminat vermemek için sürekli girdi çıktı yapan koca koca fabrikalar, bunlar firmalar bir de bireyler, bozuk malı yemin billahla düzgün diye satan ve de sonra da kaybolan sıradan vatandaşlar... kısacası ülkenin %90'ının ahlak seviyesi budur ve de düzelmez... İmkanı olan yurt dışına gitsin, gidebilirse de orada sakın hemşerim diye yine aynı kitleyle takılmasın, tamamen silsin, tatile bile gelmesin, daha ekonomik ve temiz ve de hatta büyük oranda dandik ürünlerle kazıklanmayacağı birçok ülke var tatile gidebileceği, oralara gitsin...



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.