Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
168
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Işık Hızında İlerlerken Atomlara Çarpmak
M
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Cern gibi parçacık hızlandırıcılarda yapılan proton, elektron gibi atom altı parçacıkların ışık hızına yakın hızlarda çarpıştırılmasıdır. Çarpışma sonrası meydana gelen mikro patlamalar incelenerek bir şeyler elde etmeye çalışıyorlar.
Uzayda ışık hızında ilerleyen uzay aracımız olsun. Uzay boşluğu saf boşluk değildir. 1 metreküp alanda birkaç atom bulunabilir. Uzayda ışık hızında ilerleyen uzay aracımız boşluktaki atomlarla çarpışacaktır. Sizce bunun cisim üzerinde nasıl bir etkisi olur. Uzay boşluğunda ışık hızında ilerleyen uzay aracımızın parçacık hızlandırıcı içinde ilerleyen atom altı parçacıktan farkı ne olacaktır?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

L
3 yıl
Binbaşı

Bence problem teşkil etmeyecek kadar hasar verir.



T
2 yıl
Yarbay

2 ay'da sadece tek bir yanıt gelmiş konuya.

forumda pek ilgi çekmeyen bir konu da olsa, "böyle bir soru soru sorulamaz!" şeklinde cevabın yazılmamış olması da ilginç sayılabilir.

bir cisim; değil ışık hızıyla değil gitmek, ışık hızına yaklaşacak şekilde hızı sürekli artıyor olduğunda, o cismin kütlesi ve o cismin hareket ettirilebilmesi için gerekli olacak enerji ihtiyacı da paralel olarak artacak ve nihayetinde sonsuz bir değere ulaşacaktır.

sonsuz kütle ve sonsuz enerji.. bu şu demek oluyor, uzayda karşına hiç bir madde denk gelmese bile ki bu da imkansız bir şey. çarpışacak bir cisime ihtiyaç olmadan yok olursun. arkanda bir toz bulutu bile kalmayıp, atom altı parçacıklar bile kurtarmayabilir. o hıza bir anda çıkıldığını düşünelim. yok olma süresi, nano saniyelerle de ifade edilemez. yani hesap yapmaya ihtiyaç kalmaz.

atom altı parçacıklardan farkı ne olabilir? cern deneyinde gerçekleşen bir olayda en azından bir şeylerin gözlemlenebilirliği için araştırmaların devam ettirilmesi söz konusu. bu olay evrende gerçekleştiğinde ise farkındalık olmayacağı için meydana gelecek olan olay, yok hükmünde olur.



N
2 yıl
Moderatör

Uzay fazlasıyla seyrek ve uzay aracı da hadronlardan meydana gelen fazlasıyla yoğun bir makro nesne olduğu için CERN'deki kuantum parçacıklar gibi tek bir etkileşimde patlayıp yok olmaz ancak araç o hızda çarpıştığı parçacıklardan mütevellit çok yüklü miktarda radyasyon yüklenir. Aracın pilotu şüphesiz ki radyasyon yüklenmesinden ölür. Muhtemelen aracın elektronik devreleri de bu denli yüksek radyasyondan olumsuz etkilenir. Yukarıda da yazdığı gibi zaten ışık hızına yaklaştıkça araç muhtemelen bir enerji hüzmesine çözünür.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @metalok
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.