Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
503
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Parfümden anlayan abilerim kardeşlerim lütfen cevap(Kızlar da verebilir)
İ
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Arkadaşlar herkese merhaba. Eskiden olduğu gibi forum kültüründen yardım alabilceğimi düşündüğüm için buraya bu konuyu açma ihtiyacı duyuyorum. Hiç önem vermezdim fakat parfüm gerçekten kişinin imzasını taşıyan önemli bir detay. Çalıştığım işyerinde bir kızın parfümünü her yanıma gelişinde öyle bir içimi kıpraştırıyor beni heyecanlandırıyor ki size anlatamam. Bu zamana kadar hiç öyle parfüm vesaire çok edinme ihtiyacı duymadım o yüzden biraz zorlanıyorum parfüm bulma konusunda. Öyle yumuşak bir erkek değilim. Yanından geçtiğim insanlar dönüp bir daha baksınlar parfümümün adını sorsunlar istiyorum öyle güzel öyle sıradışı bir parfüm önerebilecek olan var mı. Bu arada tene uygun parfüm nasıl bulunur bilmiyorum. Bugün 2 tane parfümcüye gidip Versace Eros - Paco Rabanne Invictus gibi parfümleri denedim pek hoşuma gitmedi. Bana hep kolonyayı andırıyor anlamıyorum. Böyle üzerimde kalan hareket ettikçe buram buram yayılan parfümümü bulmak istiyorum maaşımı ayın 10 unda alacagım ve alana kadar 2-3 günde bir gidip sizden alcağım önerilerin testerlarını gidip sıkmak istiyorum. DP gibi parfümcüler içine su katıyor diyorlar onlardan almak ne kadar mantıklı orijinal parfümün kalıcılıgı da çok güzel olur diyolar EDT almaktansa EDP alabilirim. Bütçem 500-600 tl civarına kadar verebilirim onu da ekleyeyim. Böyle çok çekici seksi afrodizyak etkili vs olabilir önereceğiniz parfüm Abilerim ve güzel kardeşlerim sizden geçekten güzel öneriler bekliyorum benim imza parfümümüm olsun istiyorum artık bu konuda tecrübeli abilerimden yardım istiyorum çünkü ne zaman bir parfümcüye gidip denemeye calıssam her zaman aceleye getirip hemen satmaya calısıyolar kendimi baskı altında hissedip alamıyorum cıkıyorum gidiyorum. Parfümden gerçekten anlayan bir abim veya kardeşim bana ne yapcagım konusunda yardımcı olabilir mi lütfen? Bir de baharatlı meyveli odunsu vesaire bir sürü şey var bunlar ne için oluyor nasıl oluyor ton falan diyorlar onları bana açıklayabilcek birisi var mı. Bu arada şimdiden ço kteşekkür ediyorum minnettarım.



K
3 yıl
Yarbay

merhaba,

Burada iç içe bir çok soru var. Koku çok kişiseldir aynı aile içinde bile iyi koku, kötü koku fikirleri çok farklı olabilir. Basenotes, Fragrantica gibi sitelerden sevdiğiniz kokuların hangi parfümlerde olduğuna, bu kokuların ne kadar belirgin olduğuna verilmiş oylara bakılabilir. Bunu malesef kendinizin bulması gerekecek. Bu yakıştırabilmekle alakalı. İyi, kötü, genç, ihtiyar diye bir şey yok. Takım elbise de ihtytiar elbisesi belki ama genç giydiğinde başka bir şey oluyor.

Bir parfümü anlamak bence en az bir gün istiyor. Sabahtan akşama kadar ancak anlaşılır, tam olarak ne istediğini bilmeyen birisinin bir günde bir kaç parfümle aklını karıştırmamasını tavsiye edebilirim. Ten uyumu için ise en az bir hafta denemek lazım. Kişiye bağlı şekilde bazıları kaybolur, bazıları dönüşür, bazıları zenginleşir. Bazıları kıyafette iyi durabilir (Avon Elite), bazıları kumaş üzerinde felaket olur (Caron 3éme Homme). Bazıları yakında olmamalı, yakaya sıkılmaz (Aramis Devin). Çok zaman, ilk zamanlarda kötü gelen bir parfüm kullanmayı öğrenince harika olabilir.

Farkedilmek de ayrı bir konu. Berlin'de Slazenger'in deodorantını sordular. Sonra fark ettim ki İstanbul'da her yerde olan şey Berlin'de bulunmuyormuş, orada orjinaldi. Bu, fiyatla da pek alakalı değil. Tıpkı giyim zevki gibi daha çok yakıştırabilmek, yer, zaman, mevsim...

Kalite... Bu işin kültürü ortadoğu ve İran'da. Ustası da bence Fransızlar'dır. İspanyol markalar da aşağı kalmaz. Biraz da İtalyan'lar. Ama kapıları kapamayın. Amerikan Coty'nin klasik Jovan'ı. Avon'un Perceive'in kuruduğunda ardında kalan doğallığı fiyatının beş katı olanların çoğunda yok. Yerli Snob. Hunca, Akat'ın kokuları... denenmeyecek şeyler değil. Yerli Rebul'ü kendim çok 'metalik' buluyorum mesela ama onu da sevenler var, dünyada bazılarına enteresan geliyor, tanınmaya başlandı. Kalıcılık.. Bogart, YSL, VC&A, Rochas, Roger&Gallet, Ted Lapidus... bu markalardan kalıcı olmayan bir şeyi pek hatırlamıyorum. Kuruduğunda yanık şeker ve asidik pudra kokusuna dönüşenleri kalıcılıktan saymıyorum tabii. Aradığınız koku bunlardan birine denk gelirse şanslısınız bence. Yine de kalıcılık her şey değil, sınırlı deneyimimle Caron, Carven, Guerlain, Lanvin, L.T. Piver, Orlane, Puig de saygımı kazandılar. Zaten bazıları üç asırlık markalar, ilklerden. Bunların kokularını sevmesem bile saygı duyuyorum :) bir bildikleri vardır... her sene iki yeni ürün çıkaralım yapmıyorlar.

Moda markaları yerine parfüm markalarından bir tane beğenebilirseniz uzun dönemde aynı kaliteyi almak ve devamlılık bakımından daha şanslı olabilirsiniz. Chanel, Dior, YSL, VC&A gibi bu alanda da kendisini göstermiş birkaç moda markaları dışındakiler her zaman aynı kalite ve içeriği sağlamakta zorlanabiiyorlar. İmza kokusu diyorsanız bu konu da biraz önemli. Yine de bütün üretimlerde seneden seneye değişimler olabilir, koku algısı hassastır, bir sene lavantalar başka güneş görür, kokusu değişir. Bir şişeyi çok sevdiyseniz bitirmeden saklayıp ikinciden devam edin. Aynı olmayabilirler, bunlar malesef matbaa mürekkebi değil. Bazen de kalite açıkça düşüyor tabii, o ayrı.



L
3 yıl
Yarbay

Versace Eros ve Invictus biraz tatlılık hissi veren kokulardır, eğer bunları sevmediyseniz bence siz tatlı kokuları sevmiyorsunuz. Belki biraz daha baharatlı ve odunsu kokulara yönelmenizde fayda olabilir. Örnek olarak; Bvlgari Man In Black, SpiceBomb Extreme(bunda da birazcık tatlılık var yayılım çok başarılı), Tom Ford Black Orchid. Bir de Yves Saint Laurent Y serilerine bir göz atabilirsiniz Ayrıca daha ağır ve buram buram bir koku olsun diyorsanız yeni çıkan Hermes 24 e de bir göz atın derim. Yukardaki arkadaşın bahsettiği gibi bir parfümün gerçekten sizin imza parfümünüzün olduğunu anlamanız için uzun süreye ihtiyaç var ama en azından satın almak için 24 saat yeterli. Tester ları teninizde sıkıp en azından 1 gün bekleyin. Bu arada hiçbir parfüm ilk sıkıldığındaki kokuda kalmaz(en üst nota), en az bir 1-2 saat geçmesi lazım asıl kalıcı kokularına ulaşması için(Orta ve dip notaları)



D
3 yıl
Teğmen

Parfüm seçimi için birkaç kriter var.

İlk kriter zevk. Nasıl kokulardan hoşlandığın çok önemli. Odunsu, baharatlı, tatlı, boozy(içki kokan) vs. ya da bunların ikisi veya hepsinin karışımı gibi.

İkinci kriter mevsim. Kış ayları kullanımına uygun bir parfümün kokusu sıcak havalarda sana itici gelebilir. Parfümler genel olarak ilkbahar/yaz, sonbahar/kış ve kış kokuları diye ayrılır. Doğru havalarda doğru parfüm seçimi önemli. Mesela sonbahar ve kış aylarında kullanılan parfümler genelde daha ağır parfümler olurken yaz aylarında bu kokular seni rahatsız edebilir. Bu yüzden yaz için daha hafif ve fresh kokular tercih edilir.

Üçüncü kriter yaş. Öncelikle parfüm tabi ki zevk işidir ve parfümü aslında kendin için sıkarsın. Buradan yola çıkarak eğer parfümü seviyorsan her parfüm her yaşta kullanılabilir. Ancak parfümlerin kullanılma yaşı vardır denebilir.
Mesela OneMillion, İnvictus gibi parfümler 30 yaşına kadar her yaşta ve 4 mevsim kullanılabilir. 30 yaşından sonra ise bunlar biraz çocuksu kaçabilir. Keza Fahrenheit gibi ikonik bir parfümde min 30-35 yaş ister hatta en çok +40 yaşa yakışır. Bu anlamda yaşa uygun parfümler kullanmak önemli bir kriter aslında.

Diğer bir kriter ise bulunulan mekan, ortam. Parfümlerde Ofis kokusu, Gym kokusu, Dış mekan kokusu, Club kokusu, Bar kokusu vb. gibi ayrımlar yapılabilir.
Mesela beyaz yakalı bir ofis çalışanısınız ve toplantıya girdiğinizi farzedelim. Genel olarak club, pub, dış mekan gibi yerlerde tercih edilmesi daha uygun olan boozy bir koku sıkarsanız sizin presantble görünüşünüze uymayabilir. Ya da
Gym'de sıktığınız ağır bir parfüm sizi boğabilir veya çevrenizi rahatısız edip kötü yorumlar almanıza sebep olabilir.
Dış mekanda sıkacağınız ofis kokuları yeterince farkedilmeyebilir gibi.

Kendiniz için gerçekten doğru bir parfüm bulmak istiyorsanız bu kriterlere dikkat etmeniz gerekir.

Öncelikle imza kokusu herkes tarafından kullanılmayan genel olarak size özel bir koku olmalı. İnvictus böyle bir koku değil.
İmza kokunuzu seçmek için öncelikle sizin çevrenizdeki kokulara aşina olmanız ve kimin hangi parfümü kullandığını bilmeniz gerekir. Mesela Sauvage güzel bir parfümdür ofis ortamı için de uygundur ancak çok fazla tercih edildiğinden muhtemelen sizden başkası da bu kokuyu kullanıyordur. O yüzden insanlar ahmet mi geldi mehmet mi geldi anlayamayabilirler. O yüzden imza kokusu önermek doğru olmaz.

Genelde tercih edilen ofis kokuları, Sauvage, Terre D'Hermes, Bleu De Chanel gibi genel beğeniye uygun kokular. Biraz daha benim param var ve parfüm zevkim var diyen adam Creed Aventus kullanır mesela. Ama bu parfümlerin, insanlar tarafından kullanılan çok fazla kötü çakmasıda var.

Biraz daha az tercih edilen bilenin alacağı ofiste gidebilecek parfümler ise Guerlain L'Homme Ideal, Prada L'Homme.

Bu arada bu parfüm olayı enteresan birşey. Sonradan bir hobiye dönüşüyor ve malum parfüm fiyatları çok uçuk. Şimdi size hayat kurtaran bir tavsiye vereceğim ve bundan sonra bana dua edeceksiniz :))
Forumda Eser Bey var. Eserkozmetik. Kendisinin postuna, Google'a DH Tutaste yazarak ulaşabilirsiniz. Biraz göz gezdirdiğinizde orjinalinden koku ve performans olarak farksız parfümler yaptığını anlayacaksınız. Ayrıca konuyu, geriye dönük olarak okursanız güzel parfüm tüyoları alabilirsiniz.

İyi forumlar





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeepStorm -- 27 Eylül 2021; 20:39:55 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.